Инфо

 

Стручни скуп ”Дај педалу раку”, Врњачка Бања

03. октобар 2016.

Трећи дан каравана у конгресној сали зграде термалног купатила одржан је Стручни скуп ”Дај педалу раку” акредитован од Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” под покровитељством Министарства здравља Србије у организацији Женског центра Милица. Скуп је отворила Весна Бонџић председница и оснивач Женског центра Милица. Поздравивши присутне изразила је велику захвалност Министарству здравља, општини Врњачка Бања и специјалној болници “Меркур” што су подржали ову акцију као и ИЗЈС ”Др Милан Јовановић Батут”, и ЗЈЗ Краљево што су узели учешће у реализацији овог скупа. Поздравивши госте јапанског тима који учествује у реализацији ”Пројекта за унапређење Националног програма за рано откривање рака дојке у Републици Србији” изразила је наду да ће препознати потребу улагања у капацитете здравствених установа у техничком и стручном смислу и помоћи у борби против канцера. Примарна заштита је прва, изузетно важна карика у скринингу који треба ојачати. Заједничким деловањем невладиних организација и институтција здравства, можемо се надати смањењу процента смртности од карцинома у Србији.

Присутне је у име домаћина Специјалне болнице ”Меркур” поздравила др Данијела Карамарковић а у име Општине Врњачка Бања скуп је поздравио заменик председника општине Иван Џатић.

Присутнима су се обратили и представници пројектног тима из Јапана Акихиро Фујиwара, кординатор пројекта Тамотсу Нозаки, специјалиста за рак, проф. др Сатосхи Канеко, професор Универзитета у Нагасакију и стручни саветник ”Пројекта за унапређење Националног програма за рано откривање рака дојке у Републици Србији”, заједничког пројекта између Министарства здравља Републике Србије и јапанске владе. Скупу је присуствовало око 200 здравствених радника општине Врњачка Бања, Краљево и Трстеник, а на крају је одрађен тест који је носио 3 бода.

 

Предавачи на овом скупу су били:

 

  • Прим др Верица Јовановић, шеф Канцеларије за скрининг рака, са темом ”Спровођење организованог скрининга рака дојке - значај програма и унапређење здравља жена у Србији”
  • Др Драгана Танђера Милићевић, Завод за јавно здравље Краљево ”Промоција здравља на тему значај промоције и програм раног откривања рака дојке на територији Врњачке Бање и Краљева”
  • Др Клаудиа Кравић, Канцеларија за скрининг рака, са темом ”Имплементација програма организованог скрининга рака на територији Рашког округа”

 

 

Канцеларија за скрининг рака