Инфо

 

ЦАНЦОН СТАКЕХОЛДЕР ФОРУМ – “Промотинг qуалитy ин цанцер цонтрол: дифферент дименсионс, цомпеллинг цхалленгес”, Роме, 15-16 Септембер 2016.

10. октобар 2016.

Др сци. Урош Ракић самостални стручни сарадник - пројектант у Канцеларији за скрининг рака, представник Канцеларије за скрининг рака у овим пројектним активностима, учествовао је на састанку CANCON STAKEHOLDER FORUM -  "Promoting quality in cancer control: different dimensions, compelling challenges" and "Italy and the EU: Policy Dialogues in Cancer Control",  Rome, 15-16 September 2016. Састанак је организован у италијанском министарству здравља, Lungotevere Ripa 1, 00153 Rome, Italy.

Конференција је одржана у партнерству CanCon радних група, италијанског Министарства здравља, Европске коалиције оболелих од рака (ECPC), и Удружења Европске Лиге за рак (ECL).

Састанак је укључио теме које се односе на тренутни статус скрининг програма широм ЕУ у односу на фазу имплементације и времена рада програма. Расправљани су управни и организациони аспекти скрининга. Посебан фокус је дат  евалуацији програма и истраживањима, као и примени нових технологија, и доступности нових лекова. Теме су укључивале перфомансе и ефикасност, здравствено-економске перспективе, користи и штету у односима и комуникацији са доносиоцима одлука, другим интересним групама  и општом популацијом.

Резиме састанка је тренутни статус скрининг  програма рака широм ЕУ у односу на фазу имплементације и трајање програма. Циљ обе конференције је да створи политички дијалог о томе како стручњаци могу да сарађују широм Европе у настојању да се смање неједнакости у лечењу рака, и то у политикама превенције, приступу иновацијама, и приступу програмима рехабилитације. Крајњи циљ је да се подигне опстанак оболелих од рака и смањује смртност од рака уз побољшање квалитета живота пацијената оболелих од рака и преживелих широм Европе. Расправљани су управни и организациони аспекти скрининга.

Другог дана конференција "Italy and the EU: Policy Dialogues in Cancer Control” ("Италија и ЕУ: политика Дијалози у контроли рака") окупила је чланове Европског и Италијанског парламента и ЕУ експерата.  Разговарало се  о имплементацији и процени политике и бриге о оболелима од рака.

Први део конференције био је округли сто у организацији чланова Европског парламента за борбу против рака (MAC). Фокус је био на две критичне тачке: превенција и иновације као два важна пута за успешну контролу рака.

Посебан фокус дат је  евалуацији скрининг програма рака, са темама које укључују и перфомансе и ефикасност, здравствено-економске перспективе, о односима и комуникацији са доносиоцима одлука, другим интересним групама  и општом популацијом.

Спровођење препорука CanCon пројекта у земљама чланицама ЕУ и шире ће бити следећи корак за успешну заједничку акцију.

 

 

Канцеларија за скрининг рака