Инфо

 

WП 9 - Састанак Радне групе Цанцон пројекта за скрининг рака у Хелсинкију од 1. децембра 2016. до 2. децембра 2016. године

08. децембар 2016.

Др сци. Урош Ракић самостални стручни сарадник - пројектант у Канцеларији за скрининг рака, представник Канцеларије за скрининг рака у овим пројектним активностима, учествовао је на састанку WP 9 Working Group - Meeting CANCON Work Package 9 Cancer Screening - Kick-out meeting in Helsinki on the 1-2 December 2016, in Hilton Hotel Kalastajatorppa, Helsinki.
 


 

Резиме састанка је тренутни статус скрининг  програма рака широм ЕУ у односу на фазу имплементације и трајање програма. На састанку су излагали о препрекама и решењима у организованом скринингу рака дојке, скринингу рака грлића материце и о колоректалном карциному у својим земљама  представници из Финске, Шведске, Уједињеног Краљевства, Француске, Норвешке, Пољске, Шпаније и Бугарске. Расправљани су управни и организациони аспекти скрининга.
 

Посебан фокус дат је  евалуацији скрининг програма, са темама које укључују и перфомансе и ефикасност, здравствено економским перспективама, о односима и комуникацији са доносиоцима одлука, другим интересним групама  и општом популацијом.

Једна од тема била је потенцијално увођење нових скрининг програма.

Др сци. Урош Ракић био је модератор: Session 4 "Implementation, conclusions and further actions based on CanCon recommendations." Излагао је на тему: "Barriers in implementing Cancon recommendations in EU Member States and how try to overcome them".



 

Канцеларија за скрининг рака