Инфо

 

Конференција за новинаре поводом Једанаесте европске недеље превенције рака грлића материце

24. јaнуар 2017.

 
Европска недеља превенције рака грлића материце, једанаеста по реду, обележава се од 22. до 28. јануара 2017. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. На конференцији за медије која је тим поводом одржана у Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ саопштено је да се у Србији сваке године региструју 1244 новооболеле жене од карцинома грлића материце, док 480 жена умре од тог малигног обољења.
 
Државни секретар у министарству здравља проф. др Берислав Векић нагласио је да је у завршној фази Правилник о имунизацији и да ће једна од нових, препоручених вакцина бити и вакцина против HPV вируса. Вакцина ће се се давати дечацима и девојчицама, старијим од 12 година у домовима здравља на добровољној бази. Проф. др Векић је нагласио да ће вакцинација бити део примарне превенције, док ће се на нивоу секундарне превенције и даље радити на скрининг програмима.
 
Постоји око 40 различитих типова HPV који могу да инфицирају гениталне органе, а неки од њих могу да изазову промене на грлићу материце које могу да прерасту у карцином, рекао је директор клинике за гинекологију и акушерство КЦС проф. др Александар Стефановић и додао да се благовременим откривањем карцином може спречити у 70 до 80 одсто случајева, као и да су Европске земље, које су развиле добар скрининг програм смањиле стопу умирања од те болести.

Вршилац дужности директора Института за јавно здравље Србије прим. др Верица Јовановић појаснила је да се скрининг програм на карцином грлића материце тренутно спроводи у 18 општина у Србији, да су обухваћене жене од 25 до 64 године које се позивају на брз, безболан преглед - Папаниколау тест. У оквиру четири године скрининг програма код 140 жена је потврђена малигна болест. "Претходне године скрининг програмом прегледано је 76000 жена, а код 27 је откривен карцином грлића материце", нагласила је прим.др Верица Јовановић.
 
Учесталост оболевања од карцинома грлића материце у Србији је око два пута већа у односу на просечно забележене вредности у Европи, рекла је помоћник директора Института за јавно здравље Србије доц. др Дарија Кисић Тепавчевић и додала да се у нашој популацији жена бележи умирање од рака грлића материце око 3 пута веће у односу на просечне забележене вредности у Европи. Очување репродуктивног здравља становништва препознато је као један од важних чинилаца унапређења националне популационе политике и с тим у вези, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” планира реализацију јавноздравствених активности у циљу подизања нивоа информисаности становништва о важности очувања репродуктивног здравља.
 
Са конференције за новинаре упућена је порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити ако посете свог лекара и искористе неку од доступних мера превенција.


 

Канцеларија за скрининг рака