Инфо

 

Март - месец борбе против колоректалног карцинома

10. март 2017.


У оквиру обележавања  марта - месеца борбе против рака дебелог црева 10. марта 2017. године, Координатор за скрининг колоректалног карцинома доц. др Душица Банковић Лазаревић и председник Републичке стручне комисије за праћење спровођења организованог скрининга колоректалног карцинома Академик проф. др Зоран Кривокапић, посетили су Дом здравља Шабац, који спроводи организовани скрининг колоректалног карцинома од 2015. године.


 
Академик Кривокапић са директором дома здравља др Бранком Вујковићем уручио је признање најуспешнијој докторки у спровођењу организованог скрининга колоректалног карцинома др Јелици Кампић Спировски.
У препуној сали позоришта у Шапцу Академик Кривокапић лекарима здравстених установа из Шапца одржао је предавање са темом: ,,Карцином дебелог црева: етиологија, дијагноза и превенција", а доц. др Душица Банковић Лазаревић, координатор за скрининг колоректалног карцинома говорила је на тему : ,,Резултати организованог скрининга  колоректалног карцинома у Србији”.
У Србији колоректални карцином представља веома значајан јавно-здравствени проблем због високе учесталости и велике смртности у популацији. Колоректални карцином је друга локализација карцинома по учесталости у оболевању код мушкарца и жена, док је у погледу умирања друга локализација код мушкараца а трећа локализација карцинома код жена: после карцинома дојке и карцинома плућа.
Организовани скрининг колоректалног карцинома наилази на добар одзив циљне популације  и очекујемо  већи  обухват циљне популације  и Фоб тестирањем у наредним циклусима, како би се унапредило здравље становништва из ове области у Србији.  




 

Канцеларија за скрининг рака