Aktuelnosti

Kontinuirana medicinska edukacija - Kurs prve kategorije pod nazivom “Organizovani skrining malignih bolesti i promocija zdravlja”

07. decembar 2016.

Kontinuirana medicinska edukacija - Kurs prve kategorije pod nazivom “Organizovani skrining malignih bolesti i promocija zdravlja”akreditovan kod zdravstvenog saveta pod brojem A-1-1342/16 biće održan u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, u utorak, 13.12.2016.godine, u svečanoj sali sa početkom u 10h. Kurs je akreditovan za zdravstvene radnike profila: lekari, stomatolozi, farmaceuti, biohemičari, medicinske sestre, zdravstveni tehničari. Kurs se sprovodi besplatno za sve polaznike. Prema stečenoj akreditaciji svi polaznici kursa dobijaju 6 poena.

Program

 

Srećan rođendan – Sajt Kancelarije za skrining raka slavi 21. oktobra, 2016. tri godine rada.

21. oktobar 2016.

Srećan rođendan - Sajt Kancelarije za skrining raka slavi 21. oktobra, 2016.   tri godine rada.

Sajt  Kancelarije za skrining  raka je posetilo u toku tri  godine rada 135 091 posetilaca, iz 147 zemlje i 2528 gradova iz celog sveta!

Na treći rođendan, želeo bih da se zahvalim svima koji podržavaju ovaj sajt i prate naš rad.

 

Uroš Rakić

 

Stručni skup ”Daj pedalu raku”, Vrnjačka Banja

03. oktobar 2016.

Treći dan karavana u kongresnoj sali zgrade termalnog kupatila održan je Stručni skup ”Daj pedalu raku” akreditovan od Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Srbije u organizaciji Ženskog centra Milica. Skup je otvorila Vesna Bondžić predsednica i osnivač Ženskog centra Milica. Pozdravivši prisutne izrazila je veliku zahvalnost Ministarstvu zdravlja, opštini Vrnjačka Banja i specijalnoj bolnici “Merkur” što su podržali ovu akciju kao i IZJS ”Dr Milan Jovanović Batut”, i ZJZ Kraljevo što su uzeli učešće u realizaciji ovog skupa. Pozdravivši goste japanskog tima koji učestvuje u realizaciji ”Projekta za unapređenje Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke u Republici Srbiji” izrazila je nadu da će prepoznati potrebu ulaganja u kapacitete zdravstvenih ustanova u tehničkom i stručnom smislu i pomoći u borbi protiv kancera. Primarna zaštita je prva, izuzetno važna karika u skriningu koji treba ojačati. Zajedničkim delovanjem nevladinih organizacija i institutcija zdravstva, možemo se nadati smanjenju procenta smrtnosti od karcinoma u Srbiji.

Prisutne je u ime domaćina Specijalne bolnice ”Merkur” pozdravila dr Danijela Karamarković a u ime Opštine Vrnjačka Banja skup je pozdravio zamenik predsednika opštine Ivan Džatić.

Prisutnima su se obratili i predstavnici projektnog tima iz Japana Akihiro Fujiwara, kordinator projekta Tamotsu Nozaki, specijalista za rak, prof. dr Satoshi Kaneko, profesor Univerziteta u Nagasakiju i stručni savetnik ”Projekta za unapređenje Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke u Republici Srbiji”, zajedničkog projekta između Ministarstva zdravlja Republike Srbije i japanske vlade. Skupu je prisustvovalo oko 200 zdravstvenih radnika opštine Vrnjačka Banja, Kraljevo i Trstenik, a na kraju je odrađen test koji je nosio 3 boda.

 

Predavači na ovom skupu su bili:

 

  • Prim dr Verica Jovanović, šef Kancelarije za skrining raka, sa temom ”Sprovođenje organizovanog skrininga raka dojke - značaj programa i unapređenje zdravlja žena u Srbiji”
  • Dr Dragana Tanđera Milićević, Zavod za javno zdravlje Kraljevo ”Promocija zdravlja na temu značaj promocije i program ranog otkrivanja raka dojke na teritoriji Vrnjačke Banje i Kraljeva”
  • Dr Klaudia Kravić, Kancelarija za skrining raka, sa temom ”Implementacija programa organizovanog skrininga raka na teritoriji Raškog okruga”

 

 

Kampanja „ Daj pedalu raku 2016“ Ženskog centra „Milica“ iz Vrnjačke Banje i karavan podrške

01. oktobar 2016.

Povodom obeležavanja oktobra, međunarodnog meseca borbe protiv karcinoma dojke, Kancelarija za skrining raka pružila je podršku kampanji  Ženskog centra „Milica“ iz Vrnjačke Banje „ Daj pedalu raku 2016.“ .


U subotu 1. oktobra 2016. godine, na Trgu Republike u Beogradu, u okviru kampanje „ Daj pedalu raku 2016.“, Ženski centar „Milica“ je uz podršku Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Opštine Vrnjačka Banja, teniskih klubova, biciklističkih klubova i lokalnih samouprava i instituta i zavoda za javno zdravlje gradova: Kragujevac, Čačak, Kraljevo i Užice organizovao kampanju podrške „ Daj pedalu raku 2016.“.


Ovoga puta karavan će trajati 3 dana (1-3 oktobar). Cilj karavana koji je put započeo u Beogradu, je da vožnjom bicikla i fizičkom aktivnošću poveže ljude iz različitih gradova i podrži sve one koji se bore sa karcinomom dojke, kao i da se skrene pažnja na važnost preventivnih pregleda u cilju smanjenja smrtnosti od ove bolesti.


Prisutnima se na Trgu Republike obratila gđa Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra „Milica“, dr Vesna Knjeginjić, Ministarstvo zdravlja, pomoćnik ministra, sektor za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu, kao i prof. dr Vesna Kesić, šef podkomisije za skrining raka grlića materice u okviru Republičke stručne komisije za skrining malignih bolesti, predsednik Udruženja za kolposkopiju i cervikalnu patologiju Srbije i predsednik ESGO-a u prethodnom mandatu, nakon čega je karavan uz podršku svih prisustnih započeo svoj put kroz gradove Srbije ka Vrnjačkoj Banji.

 

OKTOBAR, MEĐUNARODNI MESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

30. septembar 2016.

Rak dojke čini vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta.

To je najčešći rak kod žena, kako u razvijenim tako i u manje razvijenim delovima sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje oko 1.670.000 hiljada žena obolelih od ove bolesti, a oko 522.000 žena umre od ove bolesti svake godine.

Prema zvaničnim podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u 2013. godini, u Republici Srbiji je registrovano 3594 novootkrivenih slučajeva karcinoma dojke, dok je 1647 žena izgubilo bitku sa ovom bolešću. Dostupna stručna literatura pokazuje da kada se karcinom dojke otkrije na vreme u preko 90% slučajeva lečenje ima dobru prognozu. Međutim, zbog kasnog otkrivanja bolesti smrtnost od karcinoma dojke još uvek je veoma visoka.

Oktobar se, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost raka dojke i podigla svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja, kao i o mogućnostima pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od raka dojke.

S obzirom da uzroci raka dojke nisu u potpunosti razjašnjeni, rano otkrivanje ove bolesti predstavlja vid sekundarne prevencije karcinoma dojke. Kako bi se dovelo do smanjenja smrtnosti ove bolesti i rak dojke dijagnostikovao u što ranijoj fazi, kao i unapredio kvalitet života obolelih žena, Svetska zdravstvena organizacija promoviše nacionalne programe za kontrolu karcinoma dojke.

Prateći preporuke Svetske zdravstvene organizacije i Evropskih zemalja sa iskustvima iz sprovođenja populacionih skrining programa, u Republici Srbiji je u decembru mesecu 2012. godine započelo sprovođenje programa organizovanog skrininga raka dojke koji ima za cilj smanjenje smrtnosti i unapređenje kvaliteta života žena obolelih od ove bolesti.

Organizovani skrining raka dojke podrazumeva pozivanje i pregled mamografijom (radiografsko snimanje) žena ciljne populacije od 50 do 69 godina jednom na svake dve godine. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi bolesti, primenom adekvatne terapije i kontinuiranim lečenjem se može spasiti život i unaprediti kvalitet života obolelih žena. Jedan od ciljeva sprovođenja organizovanog skrininga raka dojke je i unapređenje svesti žena o značaju ranog otkrivanja karcinoma dojke i redovnih skrining pregleda, kao i jačanje kapaciteta zdravstvenih ustanova za sprovođenje skrininga raka dojke.

Organizovani skrining raka dojke se kontinuirano sprovodi u ukupno 35 opština na teritoriji Republike Srbije, u kojima se mamografsko snimanje obavlja u zdravstvenim ustanovama, a dodatno u 21 opštini, u kojima se snimanje vrši mobilnim  mamografom. Trenutno je u toku sprovođenje drugog ciklusa organizovanog skrininga karcinoma dojke na teritoriji Republike Srbije.

Od početka sprovođenja programa organizovanog skrininga raka, pozvano je na pregled oko 355.000 žena životne dobi od 50 do 69 godina, a odaziv na mamografiju je bio oko 15% u odnosu na celokupnu ciljnu populaciju, na teritorijama opština gde se ovakav program sprovodi.

Na teritoriji ostalih opština gde se program ne sprovodi u obliku organizovanog skrininga raka dojke, odnosno gde se žene ne pozivaju lično, postoje takođe mogućnosti obavljanja preventivnog pregleda dojki žena. Preventivni pregledi se u tom slučaju obavljaju kod ginekologa i lekara opšte medicine, kada lekar pregleda ženu i ako je životne dobi od 50 do 65 godina života uputi je na mamografiju, ali ako se radi o ženama koje su mlađe od 50 godina, lekar prilikom pregleda procenjuje da li će žena biti upućena na mamografiju ili na ultrazvučni pregled dojki, ili će obaviti samo palpatorni pregled dojki koji je u datom momentu dovoljan. Žene koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju bliske rođake sa operisanim rakom dojke (majka, sestra) na ove preglede se javljaju bez ikakvih poziva, redovno i češće nego jedanput u periodu od dve godine. 

U ovom mesecu apelujemo na žene da, ukoliko pripadaju životnoj dobi od 50 do 69 godina, posete svog ginekologa ili lekara opšte prakse i obave preventivni pregled dojke. Ovakvu praksu treba ponoviti jednom u periodu od dve godine.

Ciljna populacija tokom aktivnosti u Oktobru su i zdravstveni radnici različitog profila, pre svega ginekolozi i lekari opšte prakse čija je uloga u ovom Mesecu borbe protiv raka dojke da informišu pacijentkinje da je pregled na rano otkrivanje raka dojke potreban, poželjan i dostupan, kao i koja vrsta pregleda se savetuje zavisno od godina života i naslednih genetskih faktora.

 

 

PREMINUO DIREKTOR INSTITUTA DOC. DR SC. MED. DRAGAN ILIĆ

20. septembar 2016.

U Beogradu je danas u 62. godini preminuo direktor Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” doc. dr sc. med. Dragan Ilić.

 

 

Dragan Ilić rođen je 14.04.1954. godine u Sokobanji.

Diplomirao je i specijalizirao epidemiologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Zvanje primarijusa dodeljeno mu je 1990. godine. Magistrirao je u Centru za multidisciplinarne studije Beogradskog univerziteta, a doktorirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U zvanje docenta izabran je 2015. godine.

Bio je direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Beogradu od 1992. do 2007. godine i predsednik Nacionalne ekspertske grupe za razvoj i zdravlje mladih Ministarstva zdravlјa Republike Srbije.

Bio je istaknuti omladinski aktivista, predsednik Saveza studenata Beogradskog univerziteta, predsednik Omladinske organizacije Srbije i predsednik Omladine Jugoslavije, potpredsednik I. O. Skupštine grada Beograda i narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije. Obavlјao je dužnost generalnog sekretara Crvenog krsta Srbije i predsednika Crvenog krsta grada Beograda.

Završio je veliki broj edukacija u međunarodnim školama i u okviru studijskih boravaka na Univerzitetima u Evropi i Americi. Predavač je po pozivu na LIU Univerzitetu u Nјujorku, Univerzitetu za mir i razvoj Ujedinjenih nacija, Katedri za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, Stomatološkom fakultetu u Pančevu.

Rukovodio je velikim brojem međunarodnih projekata iz oblasti javnog zdravlja. Osnivač je i direktor NVO Asocijacija za borbu protiv side - JAZAS do 2012. godine. Direktor je Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” od 2012. godine. Objavio je više od 50 naučnih i stručnih radova u internacionalnim i istaknutim nacionalnim časopisima. Autor je, koautor i urednik 17 knjiga.
 
________________________________________

KOMEMORACIJA POVODOM SMRTI DOC. DR SC. MED. DRAGANA ILIĆA

Komemoracija povodom smrti doc. dr sc. med. Dragana Ilića, direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” biće održana u četvrtak, 22. septembra 2016. u 12.00 časova u Institutu za javno zdravlje Srbije (dr Subotića 5). Poslednji ispraćaj je istoga dana, u četvrtak, 22. septembra 2016. godine, u 16.00 časova na Novom groblju u Beogradu.
 
 
 
 

Sastanak Sekcije za socijalnu medicinu SLD

13. septembar 2016.

Pozivamo na sastanak Sekcije za socijalnu medicinu Srpskog lekarskog društva, koji će se održati 14. SEPTEMBRA (SREDA) 2016. GODINE  u prostorijama Srpskog lekarskog društva u Beogradu, na adresi Kraljice Natalije 3, I sprat.

„PRVI CIKLUS ORGANIZOVANOG SKRININGA RAKA U SRBIJI” - Kurs/seminar je akreditovan odlukom Zdravstvenog saveta Srbije broj: 153-02-2768//2016-01 od 18.8.2016. godine pod evidencionim brojem: A-1-2339/16, sa 12 bodova KE za predavače i 6 bodova KE za slušaoce. Za članove SLD-a kotizacija se ne plaća.
 

Poziv SSM  14.9.2016

 

 

Kancelarija za skrining raka