Info

 

X Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, obeležava se od 24-30. januara 2016. godine.

21. januar 2016.

U zemljama širom Evrope, ova manifestacija se sprovodi  u cilju podizanja svesti  žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već deseti put  aktivno učestvuje u njenom obeležavanju.

Ovom nedeljom prenosimo poruku o značaju dostupnih preventivnih pregleda i mera prevencije u našoj zemlji (ginekološki pregledi, PAP test i imunizacija protiv HPV virusa).

Osnovna poruka svim ženama u ovoj Nedelji  je, da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti.

 

Dan za zdravlje“ je slogan koji će obeležiti aktivnosti  u ovom periodu i način apelovanja na sestre,  majke, kćerke, prijateljice, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju  i da u toku godine odvoje „dan za zdravlje“, kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.

 

Na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) i Evropske mreže registara za rak (ENCR), Srbija se i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama oboljevanja i umiranja od raka grlića materice.

Prema stopi oboljevanja od raka grlića materice, Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske, dok se prema stopi smrtnosti od ove bolesti,  naša zemlja, nažalost, nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah posle Rumunije.

Krajem 2015. godine završen je prvi trogodišnji ciklus sprovođenja organizovanog programa skrininga raka grlića materice u Republici Srbiji, na teritoriji  18 opština.

Za tri godine sprovođenja organizovanog programa skrininga raka grlića materice,  pozvano je na pregled  oko 334 242 žene životne dobi od 25 do 64 godine, što čini 56,1% ciljne populacije.

PAP test je u okviru programa  urađen kod 190 906 žena (32%). Od svih urađenih PAP testova 11 740 je bilo sa pozitivnim nalazima (6.1%). Ove žene su došle na pregled  bez simptoma i znakova  bolesti, a došle su na PAP test posle poziva svog doma zdravlja.

 

Kancelarija za skrining raka