Info

 

OPERATINI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA ZDRAVSTVENIH USTANOVA U BEOGRADU, ORGANIZOVANI SKRINING RAKA DOJKE

25. februar 2016.

Sastanak sa koordinatorima za sprovođenje organizovanog skrininga raka dojke iz domova zdravlja i Kliničko bolničkih centara iz Beograda, kao i predstavnicima Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije održan je danas u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, u saradnji sa Kancelarijom za skrining raka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik Ministra u sektoru za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja dr Vesna Knjeginjić i šef odseka za javno zdravlje dr Snežana Pantić Aksentijević.

Ispred Kabineta Predsednika Vlade Srbije prisutvovala je Milka Simić Marinković, viši savetnik u Timu za specijalne projekte, jedinice za implementaciju strateških projekata.

Ispred Republičke stručne komisije za praćenje sprovođenja organizovanog skrininga raka učešće je uzela prof. dr Zorica Milošević, rukovodilac podkomisije za skrining raka dojke.

Na početku sastanka predstavili su se dragi saradnici projekta Ministarstva zdravlja i Vlade Japana i agencije JICA, Kanako Tanigaki sa saradnicima koji će učestvovati u drugoj fazi projekta podrške i unapređenju sprovođenja organizovanog skrininga raka dojke u Srbiji.

 

 

Osnovni cilj sastanka je bio unapređenje organizacije sprovođenja organizovanog skrininga raka dojke na teritoriji Beograda i izdvajanje prioritetnih potreba ustanova u cilju efikasnije realizacije Programa. Veoma značajna tema sastanka je bila i kontrola kvaliteta u mamografiji,  koja se koristi kao osnovna skrining metoda u Beogradu, što je jedna od ključnih karakteristika Programa organizovanog skrining pregleda, kao i unapređenje prenosa mamografskih zapisa u ustanove u kojima se obavlja drugo tumačenje nalaza, što je karakteristika Programa.

Planom sprovođenja organzovanog skrininga raka dojke u Beogradu u sprovođenje Programa u 2016. godini uključeno je 7 domova zdravlja (Domovi zdravlja Palilula, Stari grad, Novi Beograd, Rakovica, Zemun, Lazarevac i Obrenovac), a pojačani oportuni skrining sa intenzivnim pripremama za ulazak u Program još dva doma zdravlja (Dom zdravlja Zvezdara i Dom zdravlja Mladenovac).

Značajna tema sastanka je bila unapređenje neposredne operativne saradnje Kliničko bolničkih centara, KBC “Dr Dragiša Mišović“, KBC „Zvezdarać, KBC „Zemun“ i KBC “Bežanjska Kosa“ kao i Instituta za onkologiju i radilogiju Srbije u tumačenju mamografskih nalaza, ubrzavanju procesa dodatne dijagnostike koja se u navedenim bolničkim ustanovama obavlja.

Organizovani program skrininga raka dojke sprovodi se na teritoriji Republike Srbije i grada Beograda od 2012. godine, a ciljnu populaciju za oragnizovani skrining program za rano otkrivanje raka dojke čine žene životne dobi od 50 do 69. godina. Jedan ciklus skrining programa traje dve godine, što znači da se žene pozivaju na pregled jednom u ovom periodu.

Na teritorijama ostalih beogradskih opština dostupna je oportuna skrining mamografija, gde bi se sve zainteresovane žene preko izabranih ginekologa iz svojih domova zdravlja upućivale na pregled oportunom mamografijom u pripadajućim KBC ustanovama.

Skrining mamografija je pregled namenjen zdravim ženama, bez ikakvih tegoba, u cilju ranog otkrivanja bolesti.

Krajnji cilj ovog Nacionalnog programa je smanjenje smrtnosti od raka dojke, koji predstavlja vodeću malignu bolest kod žena.

 

 

Kancelarija za skrining raka