Info

 

Mart, mesec borbe protiv raka - skrining kolorektalnog karcinoma

11. mart 2016.


 
U Srbiji, kao i u razvijenim zemljama sveta, kolorektalni karcinom predstavlja veoma značajan javno zdravstveni problem, zbog velike učestalosti i visoke smrtnosti u populaciji, a organizovani skrining predstavlja način za borbu protiv ove bolesti.

Podaci Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ iz 2013. godine pokazuju da je kolorektalni karcinom u Srbiji drugi najčešći karcinom i kod muškaraca i kod žena, dok je  drugi vodeći uzrok smrti od malignih bolesti kod muškaraca, a treći kod žena. Prema ovim podacima, broj novodijagnostikovanih slučajeva kolorektalnog karcinoma iste godine je bio 4115 (2474 muškaraca i 1641 žena) i umrlo je 2621 osoba oba pola (1618 muškaraca i 1003 žene).

Prema podacima Internacionalne agencije za istraživanje raka (IARC) iz 2012. godine po učestalosti obolevanja od kolorektalnog karcinoma Srbija se  nalazi na 13. mestu među evropskim zemljama, dok je po smrtnosti na 6. mestu u Evropi posle Mađarske, Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Češke Republike. Ovaj podatak ukazuje da se kolorektalni karcinom u Srbiji otkrivao kasno, kada je bolest već uznapredovala i kada su šanse za izlečenje znatno manje.


Faktori rizika za nastanak kolorektalnog karcinoma predstavljaju:

nepravilna ishrana: hrana bogata životinjskim mastima i proteinima, a oskudna vlaknima, gojaznost, pušenje i konzumiranje alkohola, pozitivna porodična anamneza, postojanje crevnih polipa (rizik se povećava posle pedesete godine starosti) i nedostatak fizičke aktivnosti.

Rizik od nastanka karcinoma debelog creva se povećava sa starošću i značajno raste nakon 40 godine života. Više od 90% svih karcinoma otkrije se kod lica starijih od 50 godina. Sva lica starija od 50 godina nose 4,8% rizika da će do 74 godine života imati karcinom debelog creva, odnosno 2,3% rizika da će umreti zbog karcinoma debelog creva.

Simptomi koji upućuju na karcinom debelog creva su prikriveno (okultno) ili vidljivo (manifestno) krvarenje, izmene u crevnom pražnjenju, bolovi u trbuhu i malokrvnost. Jedna četvrtina (25%) obolelih ima pozitivnu porodičnu anamnezu karcinoma debelog creva, od kojih više od pola kod rođaka prvog reda.
 
Kolorektalni karcinom  je bolest koja se   može prevenirati u velikoj meri a takođe, kada se otkrije na vreme, u  ranoj fazi  postoji mogućnost izlečenja u visokom procentu.

Primarna prevencija podrazumeva mere i postupke koji se sprovode pre pojave karcinoma s ciljem da do njegovog nastanka ne dođe. U tom smislu se preporuke se odnose na eliminisanje ili smanjivanje  izloženosti osobe faktorima rizika za kolorektalni karcinoma : neadekvatne ishrane, prekomerne telesna težina, slaba fizička aktivnost, pušenje, prekomerno konzumiranje alkohola, doprineće se  smanjivanju incidence ovog malignoma.
 
U cilju smanjenja smrtnosti od kolorektalnog karcinoma kao i poboljšanja života obolelih, kao i smanjenja troškova lečenja u Republici Srbiji se sprovodi Program organizovanog skrininga kolorektalnog karcinoma.
 
Organizovani skrining  kolorektalnog  karcinom se sprovodi na teritoriji Republike Srbije u vidu  decentralizovanog programa počevši  od 2013. godine.

Ciljnu populaciju čine muškarci žene starosti 50-74 godine sa prosečnim rizikom za nastanak ovog oboljenja, a ciklus skrininga u kome se poziva ciljna populacija traje dve godine.

Skrining test je imunohemijski FOBtest  kojim se otkriva prisustvo skrivene krvi u stolici. Sve osobe sa pozitivnim nalazom I FOBT testa upućuju se na kolonoskopiju kako bi se utvrdio uzrok ove pojave.

Osobe sa povećanim rizikom za nastanak kolorektalnog karcinoma: sa srodnicima koji su oboleli od kolorektalnog karcinoma, osobe sa inflamatornim oboljenjima debelog creva  treba da započnu sa kolonoskopskim pregledima ranije nego osobe sa prosečnim rizikom, još od 40 te godine života. 

Prvi dvogodišnji ciklus organizovanog skrininga kolorektalnog karcinoma tokom 2013-2014 godine sprovodio se u 28 opština u Srbiji , dok se u drugom ciklusu  koji je započeo 2015. godine nastavlja  skrining i  sada je u toku sprovođenje programa u 31 opštini u Srbiji.

Dosadašnji rezultati sprovedenog organizovanog skrininga su ohrabrujući  i očekuje se da će u narednom periodu  povećanje obuhvata  stanovništva skriningom  doprineti smanjenju smrtnosti od kolorektalnog karcinoma u Srbiji.
U martu svake godine podsećamo sve ljude da pomisle i na mogućnosti prevencije kolorektalnog karcinoma  kao i na načine ranog otkrivanja. 
 
 

 

Kancelarija za skrining raka