Info

 

Preventivni pregledi dojki za Beograđanke u još pet domova zdravlja

23. mart 2016.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je danas da su preventivni pregledi dojki za žene u tri doma zdravlja u Beogradu imali veliki odziv Beograđanki, te da će se u nedel?u, 27. marta, organizovati pregledi u još pet domova zdravlja. Pregledi su organizovani u okviru obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.
 
- Preglede je u toku jednog dana obavilo ukupno 315 žena, i to bez uputa i čekanja. S obzirom na to da smo naišli na odličan odziv, sada idemo korak dalje i ovog vikenda organizujemo besplatne preglede u još pet domova zdravlja, i to na opštinama Zvezdara, Čukarica, Rakovica, Obrenovac i Zemun - rekao je gradonačelnik i najavio da će u nedelju trčati Roze trku oko Savskog jezera, kako bi na taj način dao podršku ženama koje su obolele od raka.
 
Gradonačelnik je rekao i da Grad Beograd vodi odgovornu zdravstvenu politiku, i da ovakve akcije ne zahtevaju dodatna novčana sredstva, već samo dobru volju i organizaciju.
 
- Ove akcije su deo kontinuirane kampanje koju sprovodimo, a koja podrazumeva važnost prevencije. Statistika je poražavajuća i zato apelujemo na naše sugrađanke da se na vreme pregledaju. Važno je da budu odgovorne prema sebi, baš kao što se mi trudimo da budemo odgovorni prema njima - istakao je Mali.
 
U nedelju, 27. marta, Beograđanke će moći da obave preventivne preglede od 8 do 18 časova u domovima zdravl?a na opštinama Zvezdara, Čukarica, Rakovica, Obrenovac i Zemun, i to bez uputa i čekanja.
 
Prethodno su, u okviru obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv karcinoma dojke, organizovani preventivni pregledi dojke za žene u tri doma zdravlja u Beogradu: „Lazarevac”, „Novi Beograd” i „Savski venac”. U DZ „Lazarevac” preglede je obavilo 138 žena, u DZ „Novi Beograd” 107 žena, a u DZ „Savski venac” 70 žena.
 
Statistički podaci pokazuju da godišnje 4.000 žena oboli od karcinoma dojke, a da 1.600 njih umre. Ukoliko se karcinom dijagnostikuje u ranoj fazi i nakon toga leči, procenat izlečenja je 97 odsto.
 

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1746034

 

 

Kancelarija za skrining raka