Info

 

Studentska konferencija - 9. Nacionalni kongres studenata farmacije Srbije - Terapija kancera - izazov današnjice, Zlatibor, 5-8 decembar 2016. godine

09. decembar 2016.

U organizaciji NAPSer (Nacionalna Asocijacija Studenata Farmacije Srbije) na 9. Nacionalnom kongresu studenata farmacije - „Terapija kancera - izazov današnjice“, Zlatibor, 5-8 decembar 2016, Dr sci. Uroš Rakić, samostalni stručni saradnik - projektant u Kancelariji za skrining raka, Institut za javno zdravlje Srbije, Dr Milan Jovanović Batut  održao je predavanje pred više od 300 studenata u prepunoj sali specijalne bolnice Čigota na Zlatiboru.



Tema predavanja bila je "Epidemiološki pokazatelji i značaj kvalitetnog prikupljanja podataka i njihove vizualizacije".
Dr sci. Uroš Rakić je govorio o značaju prevencije na maligne bolesti, ukazao je na faktore rizika.  Održao je motivaciono predavanje zašto je važno otići redovno svake godine bar jednom kod lekara,  čak i kada nas ništa ne boli. Odvojiti Dan za sebe i svoje zdravlje i obaviti preglede.



Učestvovao je i u radionici “Javno zdravlje” gde je pokazao kako se vrši samopregled dojke na modelu-lutka, na kojoj su studenti vežbali samopregled nakon demonstracije.
 

Predavanje su održali još:

- prof. dr Danica Grujičić - Značaj multidisciplinarnog lečenja malignih tumora mozga

- prof. dr sc med Dušan Đurić - Specifičnost kliničkih ispitivanja lekova u onkologiji (hematologiji)

- dr Predrag Štiglić - Biotehnološki lekovi - moderni pristup lečenju kancera

 

Kancelarija za skrining raka