Info

 

Konferencija za novinare povodom Jedanaeste evropske nedelje prevencije raka grlića materice

24. januar 2017.

 
Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, jedanaesta po redu, obeležava se od 22. do 28. januara 2017. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Na konferenciji za medije koja je tim povodom održana u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopšteno je da se u Srbiji svake godine registruju 1244 novoobolele žene od karcinoma grlića materice, dok 480 žena umre od tog malignog oboljenja.
 
Državni sekretar u ministarstvu zdravlja prof. dr Berislav Vekić naglasio je da je u završnoj fazi Pravilnik o imunizaciji i da će jedna od novih, preporučenih vakcina biti i vakcina protiv HPV virusa. Vakcina će se se davati dečacima i devojčicama, starijim od 12 godina u domovima zdravlja na dobrovoljnoj bazi. Prof. dr Vekić je naglasio da će vakcinacija biti deo primarne prevencije, dok će se na nivou sekundarne prevencije i dalje raditi na skrining programima.
 
Postoji oko 40 različitih tipova HPV koji mogu da inficiraju genitalne organe, a neki od njih mogu da izazovu promene na grliću materice koje mogu da prerastu u karcinom, rekao je direktor klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS prof. dr Aleksandar Stefanović i dodao da se blagovremenim otkrivanjem karcinom može sprečiti u 70 do 80 odsto slučajeva, kao i da su Evropske zemlje, koje su razvile dobar skrining program smanjile stopu umiranja od te bolesti.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje Srbije prim. dr Verica Jovanović pojasnila je da se skrining program na karcinom grlića materice trenutno sprovodi u 18 opština u Srbiji, da su obuhvaćene žene od 25 do 64 godine koje se pozivaju na brz, bezbolan pregled - Papanikolau test. U okviru četiri godine skrining programa kod 140 žena je potvrđena maligna bolest. "Prethodne godine skrining programom pregledano je 76000 žena, a kod 27 je otkriven karcinom grlića materice", naglasila je prim.dr Verica Jovanović.
 
Učestalost obolevanja od karcinoma grlića materice u Srbiji je oko dva puta veća u odnosu na prosečno zabeležene vrednosti u Evropi, rekla je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Srbije doc. dr Darija Kisić Tepavčević i dodala da se u našoj populaciji žena beleži umiranje od raka grlića materice oko 3 puta veće u odnosu na prosečne zabeležene vrednosti u Evropi. Očuvanje reproduktivnog zdravlja stanovništva prepoznato je kao jedan od važnih činilaca unapređenja nacionalne populacione politike i s tim u vezi, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” planira realizaciju javnozdravstvenih aktivnosti u cilju podizanja nivoa informisanosti stanovništva o važnosti očuvanja reproduktivnog zdravlja.
 
Sa konferencije za novinare upućena je poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti ako posete svog lekara i iskoriste neku od dostupnih mera prevencija.


 

Kancelarija za skrining raka