Info

 

Mart - mesec borbe protiv kolorektalnog karcinoma

10. mart 2017.


U okviru obeležavanja  marta - meseca borbe protiv raka debelog creva 10. marta 2017. godine, Koordinator za skrining kolorektalnog karcinoma doc. dr Dušica Banković Lazarević i predsednik Republičke stručne komisije za praćenje sprovođenja organizovanog skrininga kolorektalnog karcinoma Akademik prof. dr Zoran Krivokapić, posetili su Dom zdravlja Šabac, koji sprovodi organizovani skrining kolorektalnog karcinoma od 2015. godine.


 
Akademik Krivokapić sa direktorom doma zdravlja dr Brankom Vujkovićem uručio je priznanje najuspešnijoj doktorki u sprovođenju organizovanog skrininga kolorektalnog karcinoma dr Jelici Kampić Spirovski.
U prepunoj sali pozorišta u Šapcu Akademik Krivokapić lekarima zdravstenih ustanova iz Šapca održao je predavanje sa temom: ,,Karcinom debelog creva: etiologija, dijagnoza i prevencija", a doc. dr Dušica Banković Lazarević, koordinator za skrining kolorektalnog karcinoma govorila je na temu : ,,Rezultati organizovanog skrininga  kolorektalnog karcinoma u Srbiji”.
U Srbiji kolorektalni karcinom predstavlja veoma značajan javno-zdravstveni problem zbog visoke učestalosti i velike smrtnosti u populaciji. Kolorektalni karcinom je druga lokalizacija karcinoma po učestalosti u obolevanju kod muškarca i žena, dok je u pogledu umiranja druga lokalizacija kod muškaraca a treća lokalizacija karcinoma kod žena: posle karcinoma dojke i karcinoma pluća.
Organizovani skrining kolorektalnog karcinoma nailazi na dobar odziv ciljne populacije  i očekujemo  veći  obuhvat ciljne populacije  i Fob testiranjem u narednim ciklusima, kako bi se unapredilo zdravlje stanovništva iz ove oblasti u Srbiji.  




 

Kancelarija za skrining raka