Info

 

Završna konferencija Projekta „Evropski PROGRES"

17. novembar 2017.

Predstavnici Kancelarije za skrining raka iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” su učestvovali na završnoj konferenciji Projekta „Evropski PROGRES“, stručni skup zdravstvenih radnika u sklopu kampanje „Nađi vremena“. Skup se održao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu, 17. Novembra 2017. Godine.

Kampanja je sprovela niz različitih informativno-edukativnih aktivnosti tokom oktobra i novembra meseca na teritoriji devet opština koje su rezultirale velikim interesovanjem žena za besplatne ginekološke preglede (čak 733 žene se pregledalo tokom “Dana otvorenih vrata”).

Kampanja, koju finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije, preko razvojnog programa Evropski PROGRES, sprovedena je u Aleksincu, Babušnici, Beloj Palanci, Brusu, Gadžinom Hanu, Doljevcu, Knjaževcu, Merošini i Svrljigu.

Dr Vesna Knjeginjić, pomoćnica ministra iz sektora za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja, koje je takođe podržalo kampanju „Nađi vremena“. Istakla je  „Dosadašnjim predanim radom Ministarstva zdravlja, instituta i zavoda i velikim radnim angažmanom zaposlenih u kreiranju i sprovođenju programa prevencije, zajedno sa svim zdravstvenim i ostalim institucijama, postavljena je solidna osnova za sprovođenje javnozdravstvene politike“

Grem Tindal, menadžer razvojnog programa Evropski PROGRES  posebno se zahvalio lokalnim partnerima, lekarima i medicinskim sestrama, na učešću i podršci u realizaciji kampanje.

 „Ovaj broj pregleda pokazuje da se uz adekvatan javni podsticaj i podršku veći broj žena odlučuje da obavi preventivne preglede. Zato je neophodno da nacionalne institucije i lokalne samouprave, civilno društvo i mediji, ali i razvojni programi poput Evropskog PROGRESa, još intenzivnije rade na podizanju svesti i stvaranju uslova za pružanje i pristup zdravstvenoj zaštiti žena. Zdravlje žena je važno kako za njih i njihove porodice, tako i za društvo u celini”. U okviru kampanje u devet navedenih opština u kojima su domovi zdravlja zahvaljujući donaciji Evropske unije i Vlade Švajcarske dobile novu medicinsku opremu za ginekološke ordinacije vrednu više od 100.000 evra, organizovani su besplatni ginekološki pregledi za sve žene, bez obzira da li imaju zdravstvenu knjižicu ili ne. Uz veliku posvećenost i angažovanje domova zdravlja koji su čak i produžili akciju pregledane su 733 žene, a najviše, čak 208, je obavilo pregled u opštini Brus.

Dr sc med Katarina Boričić, iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” istakla je  „Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi kada je u pitanju oboljevanje od raka grlića materice, a po smrtnosti od ovih bolesti je druga posle Rumunije“.  Takođe je govorila o merama primarne prevencije ukazujući da je rak grlića materice, u kombinaciji sa drugim faktorima rizika, posledica infekcije Humanim papilloma virusom (HPV infekcija). 58 zemalja su uvele u svoje nacionalne programe imunizaciju HPV vakcinom devojčica, a neke zemlje i dečaka.

Dr Snežana Pantić Aksentijević, rukovodilac Grupe za javno zdravlje, istakla je da su naredni koraci Ministarstva zdravlja jačanje uloge lokalne samouprave, kroz zdravstvene savete i sprovođenje politika u ovoj oblasti, edukacija profesionalaca i građana, kao i promocija zdravlja i zdravih stilova života.

Dr Bojana Milošević specijalista ginekologije i akušerstva, koordinatorka za skrining raka grlića materice, Kancelarija za skrining raka iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” istakla je da Mere efikasne sekundarne prevencije za rano otkrivanje raka grlića materice kao što su populacioni organizovani skrining i programi oportunih preventivnih pregleda, u kombinaciji sa merama primarne prevencije koje dovode do sprečavanja nastanka bolesti (HPV imunizacija), bi praktično mogle da dovedu do potpune eliminacije raka grlića materice.”  Ona je iznela i rezultate prvog trogodišnjeg ciklusa skrininga raka grlića materice.

 

Doc Dr Aleksandar Karanikolić, načelnik odeljenja hirurgije dojke i endokrine hirurgije, KC Niš napomenuo je da je važno da žene redovno obavljaju samopregled dojki i da odlaze na ultrazvučne i mamografske preglede, jer kada se ova vrsta karcinoma otkrije na vreme bolest je izlečiva u najvećem broju slučajeva.

 

 

Kancelarija za skrining raka