Info

 

Kreativni konkurs za najbolji slogan i poster u cilju podizanja svesti o ranom otkrivanju raka dojke

26. septembar 2018.

Projekat Unapređenje nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke u Republici Srbiji otvorio je kreativni konkurs za najbolji slogan i poster u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije i Institutom za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”. Kreativni konkurs sprovode Japanska agencija za međunarodnu saradnju, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

Konkurs je podeljen u dve kategorije:

•za učenike VIII razreda, srednjoškolce i studente, i
•za odrasle osobe starije od 18 godina.

Tema je podizanje svesti o važnosti skrininga i ranog otkrivanja ove  bolesti. Građani će kreativne predloge moći da pošalju do 20. oktobra 2018. na sledeće mejl adrese, u zavisnosti od kategorije za koju apliciraju:

konkurs.poster@gmail.com  (za poster) i slogan.konkurs@gmail.com (za slogan).
 

Konkurs će biti otvoren za sve, bez obzira na zanimanje. Dodatne informacije se nalaze na Facebook strani “Pink Ribbon Serbia”.U Japanu svakog oktobra Japansko udruženje za borbu protiv raka organizuje događaj pod imenom Pink Ribbon Festival (Festival roze trake), što je jedna od aktivnosti za promociju ranog otkrivanja raka dojke. Ovaj događaj se održava od 2003. godine i do sada broji 18 dešavanja. Japansko udruženje za borbu protiv raka prikupilo je preko 700 predloga postera i 15.000 slogana samo prošle godine.

Ovo dešavanje sastoji se od tri događaja: tribine, javne šetnje i kreativnog takmičenja. Japansko udruženje za borbu protiv raka radi na podizanju nivoa svesti o ovoj bolesti, na motivisanju stanovništva za odlazak na skrininge i pruža podršku pacijentima.

Stopa preživljavanja žena obolelih od raka dojke u Japanu je 10 godina, ali ukoliko se rak otkrije u ranoj fazi oko 90% žena može da se izleči. Međutim, ukoliko se otkrije kasno, stopa preživljavanja spušta se na 15%. Za rano otkrivanje raka dojke ključni su redovni mamografski pregledi. Uz podizanje svesti javnosti može se povećati broj žena u Srbiji kod kojih se karcinom otkriva u ranoj fazi, ukoliko su prošle mamografski pregled. Ovaj projekat organizuje Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije i uz podršku Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, s ciljem da poboljša postojeći Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke.

 



 

Kancelarija za skrining raka