Инфо

 

Скрининг Србија

Актуелно

Мобилни мамограф од 2. до 9. марта на Новом Београду

01. март 2024.


„Хајде да имамо времена за преглед”

Од суботе, 2. марта до 9. марта 2024. године мобилни мамограф у организацији Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ биће постављен на Новом Београду, испред Градске општине Нови Београд (Булевар Михаила Пупина 167).

Све заинтересоване жене прегледе могу заказати од петка, 1. марта, радним данима од 9 до 14 часова путем телефона 060/7171969 и 060/7171523, до попуне термина. 

Заказивање прегледа биће доступно и сутра, у суботу, 2. марта, у периоду од 9 до 14 часова.

Заказани прегледи у мобилном мамографу обављаће се сваког дана од 9 до 19 часова. Прегледи у мобилном мамографу намењени су женама животне доби од 45 до 69 година, које у последње две године нису урадиле мамографију, као и женама после 40. године, које у својој породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу и лечену од рака дојке.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” у сарадњи са општином Нови Београд, Министарством здравља, Републичким фондом за здравствено осигурање, уз подршку Гранд кафе и Фонда Б92 у оквиру кампање „Хајде да имамо времена за преглед – Не гледај у шољу прегледај се”, наставља организацију рада мобилног мамографа у циљу ране дијагностике и правовременог лечења.  У овој активности подршку пружају и Дом здравља Нови Београд, Дом здравља Вождовац и Завод за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“.

Информисање жена о препознавању раних симптома и знакова болести, као и њихово оснаживање да редовно контролишу своје здравље, спада међу незаменљиве јавноздравствене активности. Институт својим активностима указује на значај правовремених и редовних прегледа  и наглашава колико је важно да се свака жена на време јави лекару ради контроле, ране дијагностике и правовременог лечења.
 

Светски дан борбе против рака, 4. фебруар

03. фебруар 2024.

Светска здравствена организација (СЗО) са Међународним удружењем за борбу против рака сваког 4. фебруара обележава Светски дан борбе против рака. Ове године се завршава трогодишња кампања (2022–2024) чији је циљ смањење неједнакости у приступу превентивним услугама, дијагностици, лечењу и нези оболелих од рака. 

Подаци говоре да ће током живота један од пет мушкараца и једна од шест жена оболети од рака, а један од осам мушкараца и једна од једанаест жена ће умрети од неког облика малигне болести. 

Повећано оптерећење раком је последица неколико фактора, од којих су најзначајнији укупан пораст становништва и продужено очекивано трајање живота, али и промена учесталости одређених фактора ризика рака повезаних са социјалним и економским развојем.  Упркос чињеници да су превентивни програми у развијеним земљама довели су до значајног смањења стопа оболевања од неких локализација рака, као што су рак плућа  и рак грлића материце, и даље се већина неразвијених земаља суочава са проблемом у ограниченом приступу здравственој заштити и правовременој дијагностици и лечењу. Због касно постављене дијагнозе и неопходности дуготрајног лечења и неге, у овим земљама се региструје повећање апсолутног броја случајева малигних болести које имају лошију прогнозу. 

Водеће локализације рака у оболевању и у умирању у свету су рак плућа, рак дојке и рак дебелог црева. Ове три врсте рака чине заједно једну трећину новооболелих и умрлих особа од рака у свету. Рак плућа је најчешће дијагностикован рак код мушкараца и чини 14,3% свих нових случајева рака и 21,5% свих смртних случајева од рака код мушкараца. Рак дојке је најчешће дијагностикован малигни тумор код жена (чини 24,5% свих новооткривених случајева рака) и водећи узрок смрти од рака код жена (15,5%). У неразвијеним и средње развијеним земљама за око 30% случајева рака одговорне су хроничне инфекције хуманим папилома вирусом и вирусом хепатитиса.

Између 30 и 50 одсто карцинома се може спречити применом превентивних мера и елиминацијом фактора ризика. Оптерећење раком се може смањити раном дијагностиком, правовременим лечењем и адекватном негом оболелих од малигних тумора. 

Према смерницама СЗО потребно је да се здравствене службе усмере ка побољшању шансе за преживљавање људи који живе са раком, кроз програме ране дијагностике и лечења малигних болести, јер се многи случајеви рака открију прекасно, када је лечење тешко а проценат преживљавања оболелих мали. 
 

Kључне поруке из смерница СЗО за рано постављање дијагнозе су:

• Повећати свест јавности о симптомима различитих врста рака и охрабрити људе да се обрате свом изабраном лекару;

• Инвестирати у јачање и опремање здравствених служби и у едукацију здравствених радника;

• Омогућити приступ безбедном и делотворном лечењу, супортивном лечењу и палијативној нези људима који живе са раком;

• Рано откривање рака у великој мери умањује финансијски ефекат ове болести и чини лечење делотворнијим и успешнијим.

 

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” са мрежом института и завода за јавно здравље спроводи промотивно-едукативне активности усмерене ка информисању становништва о препознавању раних симптома и знакова малигних болести и њиховом оснаживању да преузму одговорност за сопствено здравље и да се на време јаве лекару ради контроле здравља, ране дијагностике и правовременог лечења. Такође је важно оснажити читаву заједницу како би се смањиле неједнакости у приступу превентивним услугама, дијагностици, лечењу и нези оболелих од рака.


Линк (пдф формат):
Епидемиолошке карактеристике малигних болести у Републици Србији 

Промотивна акција у ученичким домовима поводом обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце

29. јaнуар 2024.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” у сарадњи са студентима из Kомитета за међународну сарадњу студената медицине Србије (“IFMSA – Serbia”), а уз подршку Популационог фонда Уједињених нација (UNFPA), реализовао је едукативно-промотивне активности у ученичким домовима поводом обележавања Европске недеље борбе против рака грлића материце, која се ове године обележава од 22. до 28. јануара.


 У ученичким домовима „Јелица Миловановић” и РЈ „Стеван Чоловић” стручњаци Института за јавно здравље Србије и студенти Медицинског факултета разговарали су са ученицима о значају ХПВ вакцинације, учесталости и последицама инфекције хуманим папилома вирусом, превенцији и раном откривању болести и делили здравствено - промотивни материјал. Указано је на значај овог великог јавноздравственог изазова, а у складу са овогодишњим слоганом „ЗАЈЕДНО против рака грлића материце!”. Планиране активности реализоване су и у ученичким домовима „Патријарх Павле”, РЈ „Петар Драпшин”, „Милутин Миланковић”, РЈ „Карађорђе”, РЈ „Алекса Дејовић” и РЈ „Змај”.
 

Едукација волонтера – студента из Kомитета за међународну сарадњу студената медицине Србије поводом обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце

25. јaнуар 2024.

Предавање преко зум платформе реализовано је у уторак, 23.1.2024. године, у Институту за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут”. Предавању су присуствовали волонтери – студенти из Kомитета за међународну сарадњу студената медицине Србије. Стручњаци Института „Батут”, проф. др Верица Јовановић, специјалиста социјалне медицине,  прим. др sc. med. Kатарина Боричић, специјалиста социјалне медицине и др Снежана Живковић Перишић, специјалиста епидемиологије, говориле су о епидемиолошким карактеристикама, као и примарној и секундарној превенцији рака грлића материце.
 

Доступна дигитална платформа о броју вакцинисане деце против ХПВ

24. јaнуар 2024.

У Европској недељи превенције рака грлића материце на конференцији за новинаре у организацији Удружења „Проговори” најављено је да ће на сајту Министарства здравља бити доступне информације о броју вакцинисаних девојчица и дечака против хуманог папилома вируса, уз поруку да је потребно додатно радити на подизању свести о значају вакцине.

Државни секретар у Министарству здравља др Горан Макунчевић рекао је да ће у наредном периоду бити обухваћени сви домови здравља и да ће Министарство на дневном,  недељном и месечном нивоу имати приказ стања примљених ХПВ вакцина, број вакцинисане деце по полу, узрасту и броју примљених доза. Захваљујући оваквој дигиталној мапи Србија је постала прва земља у региону која ће имати овакав вид праћења имунизације, што ће се повољно одразити на позицију Србије у оквиру ХПВ атласа, документу који припрема Европски парламентарни форум.

Директорка Института за јавно здравље Србије проф. др Верица Јовановић навела је да је од  јуна прошле године доступна деветовалентна вакцина Гардасил и да је до сада у оквиру препоручене вакцинације вакцинисано нешто мање од 32.000 деце, од чега је 77% девојчица. Од јануара ове године према Програму имунизације, у оквиру систематског прегледа у завршном разреду основне школе може се примити ХПВ вакцина.

Према речима директорке РФЗО проф. др Сање Радојевић Шкодрић од јуна ове године женама узраста од 35 до 69 година о трошку државе ће бити омогућена ХПВ типизација у домовима здравља и институтима за јавно здравље. Представница Удружења „Проговори” Невена Илић, која је пре три године оболела од рака грлића материце, навела је важност редовног одласка на гинеколошке прегледе.
 

Примарна и секундарна превенција важне у борби против рака грлића материце

23. јaнуар 2024.

Поводом почетка обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце у Институту за јавно здравље Србије одржана је конференција за новинаре са које су учесници поручили да су редовни прегледи кључни у раном откривању болести и успешном исходу лечења.
 


Проф. др Верица Јовановић, директор Института, навела је да у Србији сваког дана три жене оболе од рака грлића материце док једна жена изгуби живот и нагласила да су примарна и секундарна превенција важне у борби против рака грлића материце.

„Право на превентивни преглед има свака жена једном годишње. Интензивираћемо позиве за организовани скрининг рака грлића материце. Радићемо на укључивању што већег броја општина на територији Србије и обезбедити начин да се дође на превентивни преглед без чекања”, рекла је проф. др Јовановић и истакла да је обавеза и Канцеларије за скрининг Института за јавно здравље Србије, Републичког фонда за здравствено осигурање и Министарства здравља да се организација пружања здравствене заштите у области скрининга модификује и да се што више приближи женама које треба да обаве превентивни преглед.  Јовановић је посебно истакла значај HPV вакцинације као вида примарне превенције и навела да је од јуна 2022. године до данас вакцинацијом против HPV вируса вакцинисано 31.309 деце, од чега 77% девојчица. „Задатак свих нас је да поред примарне превенције која подразумева HPV вакцинацију промовишемо и приближимо значај ове вакцинације родитељима. Да знамо да се као препоручена вакцинација за време систематских прегледа када се и прима вакцина против дифтерије и тетануса која је део Календара обавезне имунизације, у завршном разреду основних школа, може примити управо и HPV вакцина”, закључила је проф. др Јовановић.
 


На конференцији за медије говори су и др Славица Јефтић, Сектор за јавно здравље Министарства здравља, Весна Вуковић Којовић, заменик директора Сектора за лекове и фармакоекономију Републичког фонда за здравствено осигурање, Борка Јеремић, шеф Канцеларије Популационог фонда УН у Србији, Горица Ђокић, Удружење за борбу против рака јајника и грлића материце „Проговори” и др Јелена Митровић, начелник Службе за здравствену заштиту деце Дом здравља „Др Симо МИлошевић“.
 

Заједно против рака грлића материце

22. јaнуар 2024.


Европска недеља превенције рака грлића материце обележава се ове године од 22. до 28. јануара  у циљу унапређења ставова и информисања о раку грлића материце и о начинима превенције. Основна порука је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити.

Рак грлића материце је препознат као озбиљан јавноздравствени изазов у Србији. У периоду од 2007. до 2021. године број оболелих жена од рака грлића материце у Србији се није  битније променио и у структури оболевања од свих малигних тумора код жена налази се на четвртом месту. Упркос чињеници да свака жена старија од 15 година једанпут годишње може да обави превентивни гинеколошки преглед, у 2022. години у Србији је само 7 од 100 жена искористило ово право. У истом временском периоду број умрлих жена смањио се 18,9% односно готово за петину, што ову малигну локализацију сврстава као пету најчешћу врсту рака од које умиру жене у Србији. Разлози могу бити у информисаности жена, правовременим одласцима на преглед и чињеници да ако се рак открије на време може се применити адекватна терапија.

Светска здравствена  организације  као приоритет препоручује свеобухватни приступ овој болести: скрининг односно рано откривање и лечење свих форми премалигних и малигних промена, вакцинацију против хуманог папилома вируса (HPV) и палијативно збрињавање жена које болују од ове болести у смислу активне бриге која подразумева контролу симптома, психолошку и социјалну подршку.

„Заједно против рака грлића материце” је слоган 18. Европске недеље и изабран је у намери да подстакне на размишљање о репродуктивном здрављу и коришћењу мера примарне превенције (вакцинација против HPV) и секундарне превенције (рано откривање рака грлића материце). 

Примарна превенција обољења изазваних хуманим папилома вирусима (HPV) обухвата имунизацију у циљу смањења броја оболелих од HPV инфекција. HPV вакцина спречава инфекцију најчешћим онкогеним типовима ових вируса који циркулишу у популацији. У преко (90%) случајева HPV вакцина спречава настанак рака грлића материце, а истраживања показују и високу ефикасност (преко 90%) у заштити од добијања гениталних брадавица, као и других карцинома (карцином усне дупље и ждрела и карцином завршног дела дебелог црева).

Република Србија се убраја међу 140 земаља света у којима је уведена вакцинација против HPV. Препоручена вакцинација у Србији спроводи се од јуна 2022. године о трошку државе, у домовима здравља за популацију деце оба пола, узраста од навршених 9 до навршених 19 година (пре првих сексуалних односа). То је имунизација коју препоручује изабрани лекар у дому здравља, најчешће педијатар. Од јуна 2022. године до данас вакцинисано је 31.309 деце, од чега 77% девојчица.

Секундарна превенција је рано откривање рака грлића материце коришћењем једноставног и неинвазивног Папаниколау теста (ПАП тест), а ради утврђивања премалигних или малигних промена у ћелијама грлића материце. Организовани  скрининг подразумева гинеколошки преглед на сваке три године по позиву лекара за жене узраста од 25. до 64. године применом ПАП теста.

Поред ПАП теста, у раном откривању рака грлића материце може се користити HPV тест којим се утврђује да ли постоји HPV вирус, применом осетљиве PCR технике. Уколико се тестом утврди присуство HPV вируса, може се урадити генотипизација којом се открива генотип вируса. Ове врсте тестова у нашој земљи се раде код жена на упут изабраног гинеколога.

На основу процењених стопа оболевања и умирања од рака грлића материце, Европског информационог система (ECIS), Србија се и даље налази у групи земаља са високим стопама оболевања и умирања у Европи. Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у просеку се у Србији сваке године региструје 1100 новооболелих жена, а живот изгуби 447 жена. Последњи подаци говоре да се карцином грлића чешће јавља у узрасту од 35. године, али највише узрасно-специфичне стопе оболевања су од 55. до 59. године. У случају умирања регистроване стопе морталитета пропорционално расту почев од 45. године и највише су од 65 до 69 и више година.

Рак грлића материце и даље представља јавноздравствени проблем како на глобалном нивоу тако и у региону Источне Европе и централне Азије којем припада наша земља. Зато УНФПА континуирано од 2014 године пружа подршку земљама у региону да ојачају програме превенције и контроле ове болести. У току 2021 године, Регионална канцеларија УНФПА је покренула Регионалну алијансу за превенцију рака грлиćа материце у региону Источне Европе и централне Азије,  као - платформу за размену искуства и знања,  и - координациони механизам за унапређење сарадње и стручног приступа у три кључне области превенције.

Популациони фонд Уједињених нација у Србији, у сарадњи са партнерима, Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Министарством здравља, професионалним удружењима, експертима, као и организацијама цивилног друштва промовише стални дијалног између кључних актера и подржава програме и механизме који доприносе томе да се унапреди разумевање  значаја  превенције ове озбиљне болести, која најчешће погађа жене између 35 и 45 година.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, Канцеларија за скриниг рака у сарадњи са Комитетом за међународну сарадњу студената медицине Србије обележиће Европску недељу превенције рака грлића материце организовањем различитих едукативно-промотивних активности у домовима ученика средњих школа.

У знак подршке током Европске недеље превенције рака грлића материце, а са циљем подизања свести о превентивним прегледима, тиркизно-зеленом бојом која је заштитни знак кампање биће осветљен Авалски торањ.
 

Епидемилошки подаци 2021.
 

Институту за јавно здравље Србије додељена плакета „ВеличанствеНЕ ХПВ”

21. новембар 2023.


 

Поводом Светског дана елиминације рака грлића материце Удружење за борбу против рака грлића материце и јајника „Проговори” доделило је плакете „ВеличанствеНЕ ХПВ”   институцијама које су највише допринеле у подизању свести опште и стручне јавности о тој болести, као и обухвату имунизације против ХПВ у Србији. Наша земља је од јуна 2022. године обезбедила вакцину против ХПВ о трошку РФЗО и започела препоручену имунизацију деце узраста од 9 до 19 година оба пола.

Проф. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије, приликом уручења плакете указала је на важност заједничког рада у заштити здравља становништва и да нас досадашње активности обавезују да у наредном период радимо још више и боље.

“Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, мрежа института и завода за јавно здравље свакодневно активно раде на промовисању ове значајне вакцинације. У предстојећој календарској години крећемо са редовном препорученом вакцинацијом деце узраста седмих разреда”, рекла је проф. др Верица Јовановић.

На свечаности у Деканату Медицинског факултета плакете „ВеличанствеНЕ ХПВ”  додељене су Министарству здравља и Министарству просвете, Републичком фонду за здравствено осигурање (РФЗО), Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, Институту за јавно здравље Војводине, Заводу за јавно здравље Шабац, Фармацеутској комори, домовима здравља и другима. 
 


 


 


 


 


 

 

XVIII Међународни конгрес удружења гинеколога и опстетичара Србије, Црне Горе и Републике Српске

23. октобар 2023.

Од 19. октобра до 21. октобра 2023. године у хотелу Crowne Plаzа у Београду одржао се XVIII  Међународни конгрес удружења гинеколога и опстетичара Србије, Црне Горе и Републике Српске, током кога се одржао и Други интернационални симпозијум Удружења за очување фертилитета и онкофертилитета у Репблици Србији.

Проф. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, говорила је првог дана конгреса о значају ХПВ вакцинације, као и о скринингу карцинома грлића материце у Републици Србији.

Први дан конгреса, 19. октобар, уједно представља и јубиларних 100 година од оснивања Клинике за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра Србије, поводом које је организована Свечана академија у Народном позоришту у Београду.
 

Попуњени сви термини у мобилном мамографу у Београду

12. октобар 2023.

Овог октобра – „Месеца борбе против рака дојке” мобилни мамограф, чији рад организује и спроводи Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” заједно са Радио Телевизијом Србије, уз подршку Министарства здравља, Републичког фонда за здравствено осигурање, Друштва за борбу против рака и бројних удружења и пријатeља акције налази се у Београду, у Таковској 10. 

Преглед  у мобилном мамографу до 11. октобра заказало је 2050 жена, а сви термини попуњени су закључно са 2. новембром, до када је и планирано да мобилни мамограф буде на наведеној локацији у оквиру акције „Рак је излечив”.

Закључно са 11. октобром мамографију је урадило 580 жена. 

Радом мобилног мамографа од почетка године спроводио се организовани скрининг рака дојке на територији општина Краљево, Београд, Јагодина, Пожаревац, Лесковац и Чајетина, и у наведеним градовима прегледано је 10600 жена.

Директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” проф. др Верица Јовановић, обраћајући се присутнима на догађају уприличеном поводом почетка рада мобилног мамографа на локацији испред РТС-а, подсетила је да је рак дојке водећа малигна болест у популацији жена и да је мамографија за жене од 45 до 69 година кључни преглед.

„Веома је важно на време урадити мамографију, нарочито за жене ове животне доби које је нису урадиле у последње две године. Са раним откривањем рака обезбеђује се хронично стање када је у питању рак дојке, а тиме се спречавају компликације и чува живот”, нагласила је проф. др Јовановић и додала да је преглед предвиђен и за жене после 40. године које у породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу и лечену од рака дојке.

 

Најзначајније информације о неопходности редовних прегледа за рано откривање рака дојке - Разговор са директорком Института за јавно здравље "др Милан Јовановић Батут" проф. др Верицом Јовановић

06. октобар 2023.

Разговор  Иване Божовић (РТС) и Ане Стаменковић  (РТС) са директорком Института за јавно здравље "др Милан Јовановић Батут" проф. др Верицом Јовановић:
 

(Видео прилог РТС-а - Јутарњи програм)

Октобар је Међународни месец борбе против карцинома дојке, малигне болести која погађа највише жена и у Србији и у свету.

У свету годишње више од 600000 жена умре од рака дојке. У Србији годишње оболи 4600 жена, а битку са опаком болешћу изгуби 1700. У оквиру кампање „Рак је излечив“ почели су прегледи на мобилном мамографу, а термини за прву недељу већ су попуњени.

„Интересовање за преглед у мобилном мамографу је велико, а преглед се препоручује свим женама од 45 до 69 година које претходне две године нису радиле мамографију, којом се уочавају евентуалне промене у ткиву дојке. Оваквим прегледом ризик се на време утврђује и жена се упућује на даље лечење“, истиче директорка Института „Батут“ проф. др Верица Јовановић.

Према речима директоркe Института за јавно здравље "др Милан Јовановић Батут" проф. др Верицe Јовановић, велико интересовање за преглед је добар знак да се у протеклих неколико година подигла свест и формирали бољи ставови. 

2019. године било је три пута веће интересовање жена за мамографски преглед него 2013. године.

Мамографија је преглед за жене од 45 до 69 година. Када су у питању млађе жене, оне се упућују на ултразвучни преглед и све прегледе могу да обаве у свом дому здравља, у служби за радиологију. 

За преглед у мобилном мамографу потребно је понети неки од личних докумената, резултати стижу за три до четири недеље, а свака жена се појединачно обавештава о резултатима.
 

Чланови Одбора за здравље и породицу одржали су 6. октобра 2023. године седницу на којој су се информисали о ХПВ имунизацији – приказ налаза „ХПВ Атлас“, од стране Европског парламентарног форума за сексуална и репродуктивна права

06. октобар 2023.

Шеста седница Одбора за здравље и породицу - Чланови Одбора за здравље и породицу одржали су 6. октобра 2023. године седницу на којој су се информисали о ХПВ имунизацији – приказ налаза „ХПВ Атлас“, од стране Европског парламентарног форума за сексуална и репродуктивна права.

ХПВ АТЛАС (у пдф формату)

Председник Одбора доц. др прим. Дарко Лакетић је истакао да је Одбор препознао значај проактивног и заједничког деловања свих релевантних чинилаца на раном откривању ХПВ вируса, као и превенцији инфекције проузрокованих типовима хуманих папилома вируса.

Седници су, поред чланова Одбора, присуствовали и министарка здравља проф. др Даница Грујичић, државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију Стана Божовић, државна секретарка у Министарству просвете проф. др Маријана Дукић Мијатовић, директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ проф. др Верица Јовановић и в.д. директорка РФЗО проф. др Сања Радојевић Шкодрић, као и представници Европског парламентарног форума за сексуална и репродуктивна права.

Представница Европског парламентарног форума Марин Давидасвили представила је присутнима налазе „ХПВ Атлас“, који представља атлас политика превенције и информисања јавности у европским државама и који показује достигнућа на националном нивоу. Оценила је да је Србија направила велики искорак у информисању јавности о значају превенције и раном откривању рака грлића материце, као и у промоцији родно неутралне имунизације.

Министарка здравља проф. др Даница Грујичић навела је предузете активности Министарства у претходних годину дана, указујући да је дефинисано спровођење препоручене имунизације против хуманих папилома вируса, која треба да се спроводи од девете године живота, првенствено код деце седмих разреда основне школе, па до 19. године. Грујичић је истакла и да је вакцина у домовима здравља доступна од јуна месеца 2022. године и да је од тог периода апликовано преко 54600 доза.

О значају промоције вакцинације код студентске популације говорила је државна секретарка у Министарству просвете проф. др Маријана Дукић Мијатовић и заједно са државном секретарком у Министарству за бригу о породици и демографију Станом Божовић нагласила је значај превенције и мултисекторског приступа у сузбијању инфекција проузрокованих типовима хуманих папилома вируса.

Након седнице, народни посланици присуствовали су промоцији „ХПВ Атласа“, намењеној широј јавности и медијима.

Седници је председавао председник Одбора прим. доц. др Дарко Лакетић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора: Јана Матеовић, др Нада Мацура, Биљана Илић Стошић, мр Светлана Милијић, Срђан Симић, др Марко Богдановић, проф. др Мирка Лукић Шаркановић, Марија Војиновић, Марија Јевђић, др Муамер Бачевац, Радмила Васић, Селма Кучевић, др Зоран Зечевић, и Марија Тодоровић, као и народна посланица доц. др Биљана Ђорђевић, која није чланица Одбора.
 

 

ХПВ Атлас – рак грлића материце може да се спречи

06. октобар 2023.

(Видео прилог РТС-а)
 

Публикацију „ХПВ атлас“, која је презентована 6. октобра 2023. године у Народној Скупштини Републике Србије, објављује Европски парламентарни форум, мрежа посланика широм Европе, са седиштем у Бриселу. 
 


Србија се, први пут, нашла у публикацији "ХПВ атлас" који објављује Европски парламентарни форум. ХПВ атлас - представља упоредни преглед активности 47 европских држава на пољу превенција болести које изазивају хумани папилома вируси. По тим параметрима, Србија се нашла на 29 месту, уз, Литванију, Кипар, Грчку, Шпанију. Публикација је представљена у Скупштини Србије.
 

ХПВ АТЛАС (у пдф формату)
 

Када је реч о Србији, у „ХПВ атласу“ истакнуто је да је вакцина против ХПВ препоручена и финансирана од стране државе како за девојчице, тако и за дечаке, док је у многим лошије рангираним земљама вакцина искључиво намењена само девојчицама. 

"Рак грлића материце може да се спречи". Ниједна једина жена не би требало да умре од ове болести сада када имамо све што је неопходно да елиминишемо болест изазвану хуманим папилома вирусима. На било ком језику - порука је јединствена. У нашој земљи, годишње оболи више од 1300 жена, а рак грлића материце однесе дневно два живота. А не мора да буде тако.

Данска, Шведска и Финска су водеће земље у спровођењу превенције хуманих папилома вируса, док Азербејџан и Босна и Херцеговина имају најлошије резултате. Србија има препоручену вакцину, коју финансира држава и за дечаке и за девојчице, што је похвално. Организовани скрининг на рак грлића материце би требало побољшати“, истакао је Леонидас Галеридис, Европски парламентарни форум.

Најалармантнији податак је да сада прве симптоме рака грлића материце најчешће добијају жене у доби од 32. до 35. године живота, што је директна последица широко распрострањеног ХП вируса, у односу на период од пре неколико деценија када је овај тип карцинома био учесталији код жена у каснијој животној доби.

Вакцина против хуманих папилома вируса о трошку државе уведена је прошле године и даје се у две, односно три дозе.

„Током претходних 15 месеци дато је укупно 54690 доза вакцине против ХПВ. Прву дозу вакцине примило је 27415 деце узраста од 9 до 19 година од којих је 78 одсто било женског, а 22 одсто мушког пола. Због тога молим родитеље дечака да их вакцинишу, одговорно тврдим да вакцина не утиче на смањење плодности, односно не изазива стерилитет. Узраста од 9 до 14 година прву дозу вакцине примило је 14823 деце од којих је 57 одсто потпуно вакцинисано другом дозом. У узрастној групи од 15 до 19 година, прву дозу вакцине је примило 12592 детета од којих је скоро 60 одсто потпуно вакцинисано са три дозе вакцине. Највећи број деце у односу на планирану популацију вакцинисано је на територији Чачка, Београда и Новог Сада“, рекла је проф.др Даница Грујичић,министарка здравља.

„Један од доказа да смо фокус померили ка превенцији јесте увођење ХП вакцине од јуна прошле године о трошку државе, за све дечаке и девојчице узраста од 9 до 19 година. За разлику од неких држава које су увеле само за девојчице, ми смо одлучили супротно. Увезли смо најбољу, деветовалентну вакцину, која је од стране СЗО (Светске здравствене организације) проглашена као безбедна и ефикасна вакцина. Захваљујући ХПВ атласу и подацима које нам он пружа, омогућено нам је да поредимо податке са другим земљама, и да на примерима добре праксе видимо шта све можемо да унапредимо како бисмо ову ни мало лаку инфекцију ставили под контролом“, рекла је проф.др Сања Радојевић Шкодрић, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање.

Хумани папилома вируси одговорни су и за друге, малигне и бенигне болести.

„Проф. Марковић има сјајну изреку каже да не спашава живот вакцина већ вакцинација, као да имамо ферари, али нам стоји у гаражи. Кључ је у нашим рукама и да пун гас дамо против ХПВ имунизације“, истакла је Горица Ђокић, Удружење за борбу против рака јајника и грлића материце "Проговори".

"Истраживања показују да велики број младих нема знања о репродуктивном здрављу уопште, контрацепцији, полно преносивим болестима, о превенцији најмасовнијих обољења у које спадају и малигне болести“, рекла је проф.др Славица Ђукић Дејановић, министарка просвете.

Србија је сада у ХПВ Атласу, и Србија као потписник и Декларације Светске здравствене организације 90- 70- 90, обавезала се на неке циљеве до 2030. године.

„То значи да 90 одсто циљне популације треба да буде вакцинисано, да 70 одсто треба да буде потврднуто скринингу било Папаниколау тесту или ХПВ типизацији, и да 90 одсто свих који су инфицирани иду на хитно третирање“, рекла је проф. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".

Вакцине против хуманих папилома вируса доступне су у свим домовима здравља. А у борби против малигних болести, овог викенда у београдским домовима здравља, а наредног и у читавој Србији, биће организовани ултразвучни прегледи дојки, и ПСА тестирање за рано откривање рака простате.  

Од рака дојке у Србији годишње оболи близу 5000 жена, а умре 1700 жена – мобилни мамограф поново је испред зграде РТС-a, закажите преглед

03. октобар 2023.

Октобар је месец борбе против рака дојке, болести која годишње у свету однесе више од пола милиона живота. У Србији оболи близу 5000 жена, а умре 1700. У оквиру кампање "Рак је излечив", коју води РТС од данас је у Таковској 10, стациониран мобилни мамограф. Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље "др Милан Јовановић Батут", нагласила је да је рак дојке водећа малигна болест у популацији жена, а да је мамографија за жене од 45 до 69 година кључни преглед.

Циљ акције је скретање пажње и подизање свести и то не само у октобру месецу "Међународног месеца борбе против рака дојке" о значају превенције, раног откривања и правовременог лечења особа оболелих од ове болести. Важно је да се жене подсећају да редовно иду на прегледе и на скрининг.

Разговор Ане Стаменковић (РТС) са директорком Института за јавно здравље "др Милан Јовановић Батут" проф. др Верицом Јовановић:
 

(Видео прилог РТС-а)

Мобилни мамограф, чији рад организује и спроводи Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” уз подршку Министарства здравља, а у оквиру Националне кампање „Рак је излечив” коју спроводи РТС уз подршку здравствених институција од 3. октобра до краја месеца, налазиће се испред зграде РТС-а у Таковској улици.

Радно време мамографа је сваког радног дана од 9 до 19 часова, а викендом од 9 до 17 часова, на паркингу РТС-а, у Таковској 10. 

Заказивање прегледа почело је у понедељак, 2. октобра на бројеве телефона 060/7171969 и 060/7171523, сваког радног дана од 9 до 14 сати.

Организовани скриниг рака дојке, радом мобилног мамографа, предвиђен је за све жене старосне доби од 45 до 69 година, које током последње две године нису урадиле момографски преглед. Такође, овај преглед je предвиђен и за жене после 40. године које у породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу или лечену од рака дојке.

У неколико градова Србије током године мобилним мамографом већ је урађено 10500 прегледа.


"Рак је излечив 2"

 

У Србији годишње оболи више од 40000 људи, а рак однесе више од 20000 живота. Због тога је на светски Дан борбе против рака, 4. фебруара ове године, Радио-телевизија Србије започела националну кампању "Рак је излечив 2", настављајући истоимену националну кампању коју је реализовала 2018-2019. године.

Покретач кампање и носилац пројекта је Радио-телевизија Србије. Кампања се спроводи уз партнерство и подршку Министарства здравља, Републичког фонда за здравствено осигурање, Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", Друштва за борбу против рака Србије, удружења пацијената, фармацеутских компанија.
 


 

Циљ кампање "Рак је излечив 2" је да се дође до што више грађана, да се подстакну редовни прегледи, омогући бржа дијагностика и ако је неопходно - благовремена терапија и лечење.

Откривене на време, многе малигне болести не морају да буду смртоносне.

Према светским подацима, готово 40 одсто малигних болести може да буде спречено само променама лоших животних навика, ако оставимо пушење, смањимо телесну тежину и будемо физички активнији. Томе треба додати и редовне прегледе, друге мере превенције попут вакцине против ХПВ вируса, и других скрининг програма.
 

Поводом Међународног месеца борбе против рака дојке - мобилни мамограф испред РТС-а од 3. октобра

01. октобар 2023.

Мобилни мамограф, чији рад организује и спроводи Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” уз подршку Министарства здравља, а у оквиру Националне кампање „Рак је излечив” коју спроводи РТС уз подршку здравствених институција од 3. октобра до краја месеца, налазиће се испред зграде РТС-а у Таковској улици.

Радно време мамографа је сваког дана од 9 до 19 сати. Заказивање прегледа почиње у понедељак, 2. октобра на бројеве телефона 060/7171969 и 060/7171523, сваког радног дана од 9 до 14 сати.

Организовани скриниг рака дојке, радом мобилног мамографа, предвиђен је за све жене старосне доби од 45 до 69 година, које током последње две године нису урадиле момографски преглед. Такође, овај преглед je предвиђен и за жене после 40. године које у породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу или лечену од рака дојке.

Током октобра – Међународног месеца борбе против рака дојке, скреће се пажња и подиже свест о значају превенције, раног откривања и правовременог лечења особа оболелих од ове болести.
 


 

Октобар – Међународни месец борбе против рака дојке

30. септембар 2023.

Октобар – Међународни месец борбе против рака дојке, препознат је свуда у свету као месец подизања свести о раку дојке и симболизован је розе бојом.

Током овог месеца спроводе се различите активности и кампање посвећене подизању свести о великој распрострањености и учесталости рака дојке и наглашавању важности раног откривања и правовременог лечења, као и пружању информација о знацима, симптомима и факторима ризика повезаним са овом болешћу.

Рак дојке је најчешће малигно обољење широм света и водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији, што га чини једним од најзначајнијих јавноздравствених проблема на глобалном нивоу.

С обзиром да рак дојке и даље представља најчешћи малигни тумор у оболевању и умирању код жена у Републици Србији, континуирано се улажу велики напори да се ова болест открије што раније чиме се знатно повећава успешност лечења. Правовременим откривањем и започињањем лечења оболелих особа може се постићи излечење у преко 90% случајева, чиме се подиже квалитет живота оболелих жена и њихових породица.

Током октобра месеца различите организације, удружења и појединци удружују се како би:
 

 • Промовисали рано откривање: подстицали редовне самопрегледе дојки, клиничке прегледе дојки и скрининг мамографију у циљу раног откривања рака дојке.
   
 • Подизали свест: едуковали јавност о учесталости рака дојке, његовом утицају на појединце и породице и о важности ране дијагнозе и лечења.
   
 • Подржавали истраживање: сакупљали средства за истраживања рака дојке и иницијативе усмерене на проналажење нових лекова, побољшање третмана и унапређење квалитета живота жена које су оболеле од рака дојке.
   
 • Дали приоритет превенцији: залагали се за праксу у здравственом систему која даје приоритет превенцији, скринингу и лечењу рака дојке.
   
 • Пружали подршку: особама оболелим од рака дојке и њиховим породицама, кроз групе за подршку, саветовалишта и дистрибуцију едукативног материјала.
   
 • Носили розе: многи људи и организације исказују подршку ношењем розе трака и одеће током октобра месеца, симболизујући солидарност са женама оболелим и излеченим од рака дојке.

 

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” заједно са мрежом института и завода за јавно здравље и удружењима пацијената оболелих и лечених од рака дојке и ове године обележава овај месец кроз различите промотивне активности, како би се подигла свест јавности о значају ове болести, смањила стигма повезана са раком дојке и подстакао што већи број жена да обави превентивни преглед и открије болест на време.
 

Епидемиолошке карактеристике рака дојке 

Организовани скрининг рака дојке у Републици Србији
  

Кампања „Дај педалу раку” – јачање свести жена о важности редовних прегледа

26. септембар 2023.

Поводом обележавања октобра Месеца борбе против рака дојке, удружење Женски центар „Милица”, девету годину за редом, организовало је регионалну кампању „Дај педалу раку” у оквиру које је у 30 градова широм Србије организована бициклистичка вожња.

На централној манифестацији, испред Института за онкологију и радиологију Србије у Београду, окупљенима се обратио директор доц. др Милан Жегарац истакавши важност раног откривања рака. „Рак дојке је најчешћи карцином код жена, а рано откривање је свакако главни предуслов за успешно лечење. Управо из тог разлога, скрининг програм је најважнији корак који морамо спровести. Неопходан је већи ангажман медија и друштва у целини како би се радило на повећању свести грађана, али и на повећању информисаности. Важно је да јавност зна да у нашој земљи постоји све већи број мамографа који су доступни за рану дијагнозу рака дојке”, навео је Жегарац и додао да је лечење рака дојке неопходно у установама које имају мултидисциплинарне тимове који учествују у лечењу, али да се не сме заборавити ни на палијативну негу за пацијенте који имају потребу за њом. У име организатора и пацијената обратила се Весна Бонџић, председница удружења Женски центар „Милица”, скренувши пажњу на важност редовних прегледа и самопрегледа дојке у циљу раног откривања карцинома, као и на потребу за још бољом организацијом здравственог система, нарочито примарне заштите.


Представница Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, др  Радољупка Радосављевић, подсетила је да у Србији годишње од рака дојке оболи око 4500 жена, док битку изгуби око 1700. Методе лечења су, како је навела, поштедне ако се болест открије на време, те је важно указати на значај мамографије и едукације како би жене обратиле пажњу на здравље. „Пратећи препоруке Светске здравствене организације и искуства европских земаља у спровођењу популационих скрининг програма, у Републици Србији се од краја 2012. године спроводи програм организованог скрининга рака дојке који има за циљ смањење смртности и унапређење квалитета живота жена оболелих од ове болести”, изјавила је др Радосављевић, координаторка за скриниг рака дојке у Институту за јавно здравље Србије.

„Дај педалу раку” је кампања  која окупља породице, пријатеље, удружења, друштвено одговорне  компаније, локалне заједнице са циљем подизања свести жена о важности редовних прегледа и промоцији здравих стилова живота, као и унапређењу квалитета лечења и живота онколошких пацијенткиња са раком дојке. Кампања се одржава под покровитељством  Министарства здравља Републике Србије, Министарства омладине и спорта Републике Србије, као и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”. Поред Института за онкологију и радиологију Србије, подршку су дали и Клинички центар Ниш, Клинички центар Крагујевац, Институт за онкологију Војводине подизањем заставе кампање „Дај педалу раку” тачно у подне када је дат знак за старт трке у 30 градова у Србији.

Race for the cure – Трка за оздрављење

21. септембар 2023.

У сусрет обележавању међународног Месеца борбе против рака дојке, на Ади Циганлији је одржана Трка за оздрављење, највећа трка – шетња за борбу против рака дојке у свету и Европи. Трка је окупила велики број стручњака и пацијената, који су својим учешћем у овој манифестацији подсетили на значај превентивних прегледа и бриге о сопственом здрављу.

„Наш заједнички циљ је подршка превенцији и раном откривању болести”, рекла је проф. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, поздрављајући учеснике трке и додала: „Када говоримо о раку дојке знамо да је то прва малигна болест која представља оптерећење у оболевању женске популације у свету и код нас. Овакве акције подржавају знање и информацију да жене након 45 године треба да ураде мамографски преглед једном у две године, а млађе жене ултразвучни преглед. Када је реч о женама у чијој породичној анамнези постоји рак дојке, онда су ти прегледи много чешћи и треба их урадити у консултацији са лекаром. Хвала што оваквим акцијама подржавате превенцију и рано откривање рака дојке”.

Координаторка Трке за оздрављење Јасмина Лукић је истакла да је реч о спортској нетакмичарској манифестацији у којој смо сви победници: „Овом трком пружамо подршку свим женама којима је неопходна на путу лечења до здравља”.
 


 

У Србији апликовано више од 52000 доза вакцине против ХПВ вируса

14. септембар 2023.

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” за годину дана од када је почела вакцинација против хуманог папилома вируса (ХПВ) о трошку државе апликовано је више од 52000 доза ХПВ вакцине, саопштено је на конференцији „Годину дана ХПВ имунизације у Србији”.

„ХПВ вакцинација је од изузетног јавноздраственог значаја, посебно за младу популацију и са аспекта превенције малигних обољења у одраслом животном добу”, нагласила је прим. др sc. med. Милена Каназир, епидемиолог Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” на отварању скупа, нагласивши да уз вакцину имамо могућност да на најприроднији начин преверирамо болести и поремећаје здравља са озбиљном прогнозом. „Ове чињенице су сигурно најјачи аргумент и за популацију и за стручну  јавност који треба да помогне да се обухват имунизацијом ХПВ вакцином приближи препорученим стандардима. То је истовремено изазов за све нас који се бавимо превенцијом, јер као што је много пута раније показано резултати долазе полако али сигурно”, рекла је др Каназир, додајући да ће Инстутут за јавно здравље Србије учинити све да пружи стручну и методолошку помоћ да програм имунизације ХПВ вакцином  успешно заживи и убрзо резултује очекиваним исходима.


 

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) проф. др Сања Радојевић Шкодрић навела је да су вакцине против ХПВ вируса, које су доступне у Србији од јуна 2022. године, једна од најважнијих ствари које су се догодиле у здравственом систему наше земље, јер је реч о првој препорученој вакцини која је уведена о трошку државе, али је истакла да мора да се ради на подизању свести о значају вакцинације. „Не можемо да кажемо да смо задовољни оваквим опсегом имунизације и мислим да треба да наставимо да интензивирамо имунизацију и да она буде уједначенија по целој Србији. Када се погледају подаци, само већи градови имају адекватну имунизацију, док су у осталим крајевима лошији резултати”, рекла је др Радојевић Шкодрић.

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић указала је на то да је рак грлића материце један од веома озбиљних јавноздравствених проблема и подсетила да се у Србији сваке године открије више од 1000 новооболелих особа. Министарска просвете истакла је и значај боље информисаности и рушења предрасуда које родитељи или адолесценти имају у погледу вакцинације против ХПВ вируса. „Од самог почетка националне јавноздравствене кампање Министарство просвете и школе дају свој допринос и подршку промотивним и информативним активностима и дијалогу између различитих актера да би се разумело због чега је ХПВ вакцинација важна. Ове активности постају део наших настојања да код деце подстичемо здраве животне стилове и промовишемо здравствену писменост”, нагласила је министарка.

Државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек навео је да се против одређених болести можемо успешно борити имунизацијом, односно превенцијом и да је наша земља на том пољу направила велики помак. „Надам се да ћемо следеће године моћи да се похвалимо бољим резултатима, али не треба да будемо незадовољни, јер смо за првих годину дана направили велики искорак и почели озбиљно да се бавимо превенцијом рака грлића материце”, нагласио је др Ђерлек.
 

Mобилни мамограф у Чајетини од 15. септембра до 21. септембра 2023. године, испред "Дома здравља" у Чајетини

06. септембар 2023.

(Видео прилог)

Mобилни мамограф у Чајетини од 15. септембра до 21. септембра 2023. године, испред "Дома здравља" у Чајетини 

После две године мамографски прегледи поново ће се одржати у Чајетини. Преглед је бесплатан, није неопходна здравствена књижица, само добра воља, савест и брига о себи и свом здрављу.

У периоду од 15. до 21. септембра испред "Дома здравља" у Чајетини поново ће бити постављен мобилни мамограф, где ће све заинтересоване суграђанке старосне доби од 45 до 69 година, моћи да обаве  превентивне прегледе.

Прегледи ће се обављати сваког дана у периоду од 9 до 20 часова. 

Прегледи се заказују на број телефона 031 3831 000, а све информације везане за прегледе могу се добити у Дому здравља Чајетина. Након прегледа, налази ће се слати суграђанкама на кућну адресу.

"Позивам све суграђанке од 45 до 69 година да се одазову позиву, односно да се пријаве и ураде мамографију. Мамографија је дијагностичка процедура која користи рендгенске зраке да сними ткиво дојке. Процедура је кратка, безболна, са минималном дозом зрачења и не захтева никакву припрему пацијента".

Мамографски преглед за који није неопходна здравствена књижица је бесплатан, како подсећа докторка Маријана Марић специјалиста гинекологије и акушерства Дома здравља у Чајетини.

"Приликом последњег доласка мамографа у Чајетину, велики број жена се одазвао, што је добро. То је најрелевантнија метода за откривање тумора дојке, пре свега малигних и оно што је најбитније, у фази када још увек не може ништа да се напипа и када је уствари лечење најуспешније. Уколико пацијенткиње у породици имају позитивну анамнезу односно, ако имају у породици некога са карциномом дојке или јајника, а млађи су од 45 година, требало би да се јаве у нашу службу како би добиле даљи упут за мамографију".
 

Вест преузета са линка:

Mобилни мамограф у Чајетини од 15. септембра | ОПШТИНА ЧАЈЕТИНА (cajetina.org.rs)
 

Издвајамо

Нови сајт

Са задовољством Вас обавештавамо да је од 21.10.2013. године на располагању нови сајт националне канцеларије за скрининг рака.

Трудићемо се да пратимо потребе грађана, и укажемо на значај скрининга. 

Галерија

детаљније

 

преузети

Канцеларија за скрининг рака