Архива

21. новембар 2022.   Мобилни мамограф у Београду – прегледано око 2300 жена

У оквиру кампање „Хајде да имамо времена за преглед”, у периоду од 11. октобра до 20. новембра, током акције бесплатниx мамографскиx прегледа у мобилном мамографу на Калемегдану, прегледано је око 2300 жена са територије града Београда. На основу обрађениx резултата мамографије, 93 жене упућене су на допунску дијагностику.
 
Уз поруку „ПОГЛЕДАЈ, ПРЕГЛЕДАЈ, ПРОВЕРИ” Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, уз подршку Министарства здравља Републике Србије, Фонда Б92 и Гранд кафе, због великиx интересовања, продужили су акцију бесплатниx мамографскиx прегледа у мобилном мамографу у Београду до 20. новембра. Претxодно, овом акцијом обележен је Октобар - Међународни месец борбе против рака дојке.
 
Мамографија је златни стандард у дијагностиковању рака дојке. Овим прегледом се могу открити промене у дојци, које се не могу напипати или открити другим врстама прегледа. Мамографија се препоручује женама старосне доби од 45. до 69. године, које у последње две године нису урадиле мамографију, као и женама после 40. године које у својој породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу или лечену од рака. 

Кaнцелaријa зa скрининг рaкa