Aktuelnosti - Skrining Raka debelog creva

Промотивна акција скрининг програма колоректалног карцинома Института за јавно здравље Србије и Дома здравља Земун

07. септембар 2022.

У организацији Канцеларије за скрининг рака Института за јавно здравље Србије, са Домом здравља Земун спроведена је промотивна акција која се односи на организовани скрининг колоректалног карцинома. Промотивна акција је спроведена дана 7.9.2022. године у периоду од 10 до 12 часова у Господској улици у Земуну.
 
У току акције од стране тимова Института за јавно здравље Србије и Дома здравља Земун вршена је подела промотивних материјала (флајери, мајице, качкети, беџеви), а кроз разговор са грађанима се одговарало на постављена питања. Грађанима су пружене информације од значаја за циљну популацију. 
 
Шта је скрининг?
 
Скрининг представља организовано, масовно позивање циљне популације, узраста од 50 до 74 године оба пола, на тестирање на невидљиво крварење у столици и тумачење тестова, праћено контролом квалитета и извештавањем.
Скрининг рака дебелог црева обавља се применом теста за тестирање на невидљиву (окултну) крв у столици једном у две године.


 
 
Зашто је важан скрининг и значај правовременог јављања на позив за скрининг рака дебелог црева?
 
Скрининг омогућава откривање рака дебелог црева у раној фази али и откривање преканцерозних лезија (најчешће полипа), чијим се уклањањем спречава настанак малигних промена.
Рано откривање карцинома дебелог црева у оквиру организованог скрининга, врши се тестирањем присуства окултне крви у столици у асимптоматској популацији просечног ризика. 
Позитиван тест је индикација за даље гастроентеролошко испитивање, односно колоноскопију.
Колоноскопија се обавља на упут лекара из дома здравља у болници. 
 
 
 
 
Фактори ризика за настанак рака дебелог црева
 
Исхрана богата црвеним месом и животињским мастима, пушење, алкохол, гојазност и слаба физичка активност.
У току акције надлежне службе Дома здравља Земун, а на захтев грађана, мерили су висину крвног притиска и одређивали ниво шећера у крви, као и поделу ФОБ тестова.
Такође, на акцији су учествовали и представници удружења „ИЛЦО”, са којима Канцеларија за скрининг рака има дугогодишњу успешну сарадњу.


 
  
 

Март - месец борбе против колоректалног карцинома

10. март 2017.


У оквиру обележавања  марта - месеца борбе против рака дебелог црева 10. марта 2017. године, Координатор за скрининг колоректалног карцинома доц. др Душица Банковић Лазаревић и председник Републичке стручне комисије за праћење спровођења организованог скрининга колоректалног карцинома Академик проф. др Зоран Кривокапић, посетили су Дом здравља Шабац, који спроводи организовани скрининг колоректалног карцинома од 2015. године.


 
Академик Кривокапић са директором дома здравља др Бранком Вујковићем уручио је признање најуспешнијој докторки у спровођењу организованог скрининга колоректалног карцинома др Јелици Кампић Спировски.
У препуној сали позоришта у Шапцу Академик Кривокапић лекарима здравстених установа из Шапца одржао је предавање са темом: ,,Карцином дебелог црева: етиологија, дијагноза и превенција", а доц. др Душица Банковић Лазаревић, координатор за скрининг колоректалног карцинома говорила је на тему : ,,Резултати организованог скрининга  колоректалног карцинома у Србији”.
У Србији колоректални карцином представља веома значајан јавно-здравствени проблем због високе учесталости и велике смртности у популацији. Колоректални карцином је друга локализација карцинома по учесталости у оболевању код мушкарца и жена, док је у погледу умирања друга локализација код мушкараца а трећа локализација карцинома код жена: после карцинома дојке и карцинома плућа.
Организовани скрининг колоректалног карцинома наилази на добар одзив циљне популације  и очекујемо  већи  обухват циљне популације  и Фоб тестирањем у наредним циклусима, како би се унапредило здравље становништва из ове области у Србији.  
 

ЦанЦон Финал цонференце ат тхе Малта Хилтон хотел ин Малта 14 - 15.2.2017

06. март 2017.

 

Др сци. Урош Ракић самостални стручни сарадник - пројектант у Канцеларији за скрининг рака, представљао је Канцеларију за скрининг рака у овим пројектним активностима, и  учествовао  на завршној конференцији CanCon пројекта  -  "CanCon Finalconference at the Malta Hilton hotel in Malta 14 - 15.2.2017“.

Преко 200 експерата из целе Европе и Малте је учествовало у овој завршној CanCon  конференцији 14-15 фебруара 2017. Три године CanCon заједничког деловања је резултирало разним препорукама за побољшање контроле рака и на конференцији на Малти дискусија је била концентрисана на  резултате.
 
Европски водич за побољшање квалитета  контроле рака је представљен на конференцији. 25 земаља и 126 организација је сарађивало у изради овог водича за побољшање контроле рака у Европи. Водич ће обезбедити кључни стратешки алат за владе и креаторе политика. Водич  прати пет практичних политика, које се баве специфичним темама контроле рака.

Конференција CanCon је била део Малтешког председавања  Већем Европске уније.

 

WП 9 - Састанак Радне групе Цанцон пројекта за скрининг рака у Хелсинкију од 1. децембра 2016. до 2. децембра 2016. године

08. децембар 2016.

Др сци. Урош Ракић самостални стручни сарадник - пројектант у Канцеларији за скрининг рака, представник Канцеларије за скрининг рака у овим пројектним активностима, учествовао је на састанку WP 9 Working Group - Meeting CANCON Work Package 9 Cancer Screening - Kick-out meeting in Helsinki on the 1-2 December 2016, in Hilton Hotel Kalastajatorppa, Helsinki.
 


 

Резиме састанка је тренутни статус скрининг  програма рака широм ЕУ у односу на фазу имплементације и трајање програма. На састанку су излагали о препрекама и решењима у организованом скринингу рака дојке, скринингу рака грлића материце и о колоректалном карциному у својим земљама  представници из Финске, Шведске, Уједињеног Краљевства, Француске, Норвешке, Пољске, Шпаније и Бугарске. Расправљани су управни и организациони аспекти скрининга.
 

Посебан фокус дат је  евалуацији скрининг програма, са темама које укључују и перфомансе и ефикасност, здравствено економским перспективама, о односима и комуникацији са доносиоцима одлука, другим интересним групама  и општом популацијом.

Једна од тема била је потенцијално увођење нових скрининг програма.

Др сци. Урош Ракић био је модератор: Session 4 "Implementation, conclusions and further actions based on CanCon recommendations." Излагао је на тему: "Barriers in implementing Cancon recommendations in EU Member States and how try to overcome them". 

ЦАНЦОН СТАКЕХОЛДЕР ФОРУМ – “Промотинг qуалитy ин цанцер цонтрол: дифферент дименсионс, цомпеллинг цхалленгес”, Роме, 15-16 Септембер 2016.

10. октобар 2016.

Др сци. Урош Ракић самостални стручни сарадник - пројектант у Канцеларији за скрининг рака, представник Канцеларије за скрининг рака у овим пројектним активностима, учествовао је на састанку CANCON STAKEHOLDER FORUM -  "Promoting quality in cancer control: different dimensions, compelling challenges" and "Italy and the EU: Policy Dialogues in Cancer Control",  Rome, 15-16 September 2016. Састанак је организован у италијанском министарству здравља, Lungotevere Ripa 1, 00153 Rome, Italy.

Конференција је одржана у партнерству CanCon радних група, италијанског Министарства здравља, Европске коалиције оболелих од рака (ECPC), и Удружења Европске Лиге за рак (ECL).

Састанак је укључио теме које се односе на тренутни статус скрининг програма широм ЕУ у односу на фазу имплементације и времена рада програма. Расправљани су управни и организациони аспекти скрининга. Посебан фокус је дат  евалуацији програма и истраживањима, као и примени нових технологија, и доступности нових лекова. Теме су укључивале перфомансе и ефикасност, здравствено-економске перспективе, користи и штету у односима и комуникацији са доносиоцима одлука, другим интересним групама  и општом популацијом.

Резиме састанка је тренутни статус скрининг  програма рака широм ЕУ у односу на фазу имплементације и трајање програма. Циљ обе конференције је да створи политички дијалог о томе како стручњаци могу да сарађују широм Европе у настојању да се смање неједнакости у лечењу рака, и то у политикама превенције, приступу иновацијама, и приступу програмима рехабилитације. Крајњи циљ је да се подигне опстанак оболелих од рака и смањује смртност од рака уз побољшање квалитета живота пацијената оболелих од рака и преживелих широм Европе. Расправљани су управни и организациони аспекти скрининга.

Другог дана конференција "Italy and the EU: Policy Dialogues in Cancer Control” ("Италија и ЕУ: политика Дијалози у контроли рака") окупила је чланове Европског и Италијанског парламента и ЕУ експерата.  Разговарало се  о имплементацији и процени политике и бриге о оболелима од рака.

Први део конференције био је округли сто у организацији чланова Европског парламента за борбу против рака (MAC). Фокус је био на две критичне тачке: превенција и иновације као два важна пута за успешну контролу рака.

Посебан фокус дат је  евалуацији скрининг програма рака, са темама које укључују и перфомансе и ефикасност, здравствено-економске перспективе, о односима и комуникацији са доносиоцима одлука, другим интересним групама  и општом популацијом.

Спровођење препорука CanCon пројекта у земљама чланицама ЕУ и шире ће бити следећи корак за успешну заједничку акцију.

 

 

Март, месец борбе против рака - скрининг колоректалног карцинома

11. март 2016.


 
У Србији, као и у развијеним земљама света, колоректални карцином представља веома значајан јавно здравствени проблем, због велике учесталости и високе смртности у популацији, а организовани скрининг представља начин за борбу против ове болести.

Подаци Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ из 2013. године показују да је колоректални карцином у Србији други најчешћи карцином и код мушкараца и код жена, док је  други водећи узрок смрти од малигних болести код мушкараца, а трећи код жена. Према овим подацима, број новодијагностикованих случајева колоректалног карцинома исте године је био 4115 (2474 мушкараца и 1641 жена) и умрло је 2621 особа оба пола (1618 мушкараца и 1003 жене).

Према подацима Интернационалне агенције за истраживање рака (ИАРЦ) из 2012. године по учесталости оболевања од колоректалног карцинома Србија се  налази на 13. месту међу европским земљама, док је по смртности на 6. месту у Европи после Мађарске, Хрватске, Словачке, Словеније и Чешке Републике. Овај податак указује да се колоректални карцином у Србији откривао касно, када је болест већ узнапредовала и када су шансе за излечење знатно мање.


Фактори ризика за настанак колоректалног карцинома представљају:

неправилна исхрана: храна богата животињским мастима и протеинима, а оскудна влакнима, гојазност, пушење и конзумирање алкохола, позитивна породична анамнеза, постојање цревних полипа (ризик се повећава после педесете године старости) и недостатак физичке активности.

Ризик од настанка карцинома дебелог црева се повећава са старошћу и значајно расте након 40 године живота. Више од 90% свих карцинома открије се код лица старијих од 50 година. Сва лица старија од 50 година носе 4,8% ризика да ће до 74 године живота имати карцином дебелог црева, односно 2,3% ризика да ће умрети због карцинома дебелог црева.

Симптоми који упућују на карцином дебелог црева су прикривено (окултно) или видљиво (манифестно) крварење, измене у цревном пражњењу, болови у трбуху и малокрвност. Једна четвртина (25%) оболелих има позитивну породичну анамнезу карцинома дебелог црева, од којих више од пола код рођака првог реда.
 
Колоректални карцином  је болест која се   може превенирати у великој мери а такође, када се открије на време, у  раној фази  постоји могућност излечења у високом проценту.

Примарна превенција подразумева мере и поступке који се спроводе пре појаве карцинома с циљем да до његовог настанка не дође. У том смислу се препоруке се односе на елиминисање или смањивање  изложености особе факторима ризика за колоректални карцинома : неадекватне исхране, прекомерне телесна тежина, слаба физичка активност, пушење, прекомерно конзумирање алкохола, допринеће се  смањивању инциденце овог малигнома.
 
У циљу смањења смртности од колоректалног карцинома као и побољшања живота оболелих, као и смањења трошкова лечења у Републици Србији се спроводи Програм организованог скрининга колоректалног карцинома.
 
Организовани скрининг  колоректалног  карцином се спроводи на територији Републике Србије у виду  децентрализованог програма почевши  од 2013. године.

Циљну популацију чине мушкарци жене старости 50-74 године са просечним ризиком за настанак овог обољења, а циклус скрининга у коме се позива циљна популација траје две године.

Скрининг тест је имунохемијски ФОБтест  којим се открива присуство скривене крви у столици. Све особе са позитивним налазом И ФОБТ теста упућују се на колоноскопију како би се утврдио узрок ове појаве.

Особе са повећаним ризиком за настанак колоректалног карцинома: са сродницима који су оболели од колоректалног карцинома, особе са инфламаторним обољењима дебелог црева  треба да започну са колоноскопским прегледима раније него особе са просечним ризиком, још од 40 те године живота. 

Први двогодишњи циклус организованог скрининга колоректалног карцинома током 2013-2014 године спроводио се у 28 општина у Србији , док се у другом циклусу  који је започео 2015. године наставља  скрининг и  сада је у току спровођење програма у 31 општини у Србији.

Досадашњи резултати спроведеног организованог скрининга су охрабрујући  и очекује се да ће у наредном периоду  повећање обухвата  становништва скринингом  допринети смањењу смртности од колоректалног карцинома у Србији.
У марту сваке године подсећамо све људе да помисле и на могућности превенције колоректалног карцинома  као и на начине раног откривања. 
 
 

 

Цанцер Цонтрол Јоинт Ацтион - ЦанЦон пројектни тим и Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, Канцеларија за скрининг рака, су отпочели сарадњу (од 25.09.2015 године)

28. септембар 2015.

Cancer Control Joint Action - CanCon пројектни тим  и Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”,  Канцеларија за скрининг рака, су отпочели сарадњу (од 25.09.2015 године).

CanCon пројекат има за циљ да допринесе на различите начине смањењу оболевања од рака како у земљама ЕУ тако и другим подручјима избором различитих успешних превентивних и других стратегија. Активности CanCon пројекта усмерене су на препоруке за унапређење  спровођења мера за продужење преживљавања и смањење смртности од малигних болести.

Osnovni ciljevi projektnih aktivnosti CanCon су:

 

  • Analiza i preporuke mera prevencije i ranog otkrivanja raka
  • Poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite obolelih od raka;
    Obezbeđivanje reintegracije obolelih i/ili  palijativnog zbrinjavanja obolelih i smanjenje nejednakosti u pružanju zdravstvene zaštite na različitim nivoima kontrole raka na terenu.

 

Jedan od veoma značajnih ciljeva projekta je i izrada evropskog vodiča dobre prakse o unapređenju kvaliteta u sveobuhvatnoj kontroli raka, koji se može  primenjivati u različitim državama i sistemima zdravstvene zaštite.

Projekat CanCon ће помоћи партнерима укљученим у заједничке активности,  у дефинисању  националних програма на основу израђеног водича добре праксе у овој области.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”  i Kancelarija za skrining raka su uključeni u radni paket 9 (Work package 9 - Screening WP 9). Овај пакет се базира на стварању  смерница и принципа добре праксе у планирању, имплементацији, управљању и евалуацији активности у области раног откривања - скрининга рака, значајног дела активности у оквиру националних политика контроле рака.

Predstavnik Kancelarije za skrining raka u ovim projektnim aktivnostima je dr sci. Uroš Rakić, samostalni stručni saradnik - projektant, koji je uzeo učešće na sastanku održanom u Zagrebu, 17-18 septembra 2015.godine.

 

 

WП 9 Састанак Радне групе за скрининг рака дојке у Загребу од 17. септембра 2015. до 18. септембра 2015. године

18. септембар 2015.

 

Др сци. Урош Ракић самостални стручни сарадник - пројектант у Канцеларији за скрининг рака, представио је на састанку WP 9 WORKING GROUP MEETING ON BREAST CANCER SCREENING , Загреб, Хрватска, 17-18 септембар,  презентацију ORGANIZED BREAST CANCER SCREENING IN THE REPUBLIC OF SERBIA . Састанак је организован у House of Europe  (Представништво Европске комисије у Републици Хрватској), Аугуста Цесарца 2, Загреб, Република Хрватска.

 

 

Резиме састанка је тренутни статус скрининг  програма рака дојке широм EU у односу на фазу имплементације и трајање програма. На састанку су излагали о организованом скринингу рака дојке у својим земљама  представници из Хрватске, Немачке, Италије, Норвешке, Литваније, Финске, Бугарске и Србије. Расправљани су управни и организациони аспекти скрининга.

 

 

Посебан фокус дат је  евалуацији скрининг програма рака дојке, са темама које укључују и перфомансе и ефикасност, здравствено економским перспективама, о односима и комуникацији са доносиоцима одлука, другим интересним групама  и општом популацијом.

 

 

Предавање “Примена географских информационих система у епидемиологији”

31. март 2015.

У оквиру Епидемиолошке секције  Српског лекарског друштва организован  је Стручни састанак у Београду,  у уторак 31.марта 2015.године, у 12 часова у улици Џорџа Вашингтона 19. Др сци. Урош Ракић из Канцеларије за скрининг рака  је изложио могућности примене ГИС-а у јавном здрављу. Тема предавања је била “Примена географских информационих система у епидемиологији”. Програм је  акредитован одлуком Здравственог савета Републике Србије  под редним бројем А-1-896/15. Представљене су могућности и ефикасност употребе географског информационог система (ГИС) у анализи просторне дистрибуције заразних и незаразних  болести.  

 

 

 

Одржан је курс под називом “Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији” акредитован под бројем А-1-668/14

27. октобар 2014.

Дана 27.10.2014. године у организацији Канцеларије за скрининг рака у склопу КМЕ одржан је Курс под називом “Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији ”акредитован под бројем А-1-668/14. Курсу је присуствовао велики број здравствених радника, који су имали прилику да унапреде своје знање о епидемиолошким карактеристикама малигних болести у Србији и организованом скринингу карцинома дојке, карцинома грлића материце и колоректалног карцинома у нашој земљи и појединим Европским земљама. Предавања су одржали чланови Канцеларије за скрининг рака и др Снежана Живковић из Центра за превенцију и контролу незаразних болести.

 

 

 

90 година Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”

23. октобар 2014.

Непосредно по завршетку Првог светског рата, оснивањем посебног државног органа, Министарства народног здравља (1919) и њеног стручног саветодавног органа - Сталне епидемијске комисије којом је председавао др Милан Јовановић Батут (1847-1940), започињу припреме за формирање првих превентивних установа. Од пресудног значаја за развој целокупне превентивне делатности у тадашњој држави имало је формирање Централног хигијенског завода у Београду (ЦХЗ).

 

Предлог за оснивање „великог Бактериолошко-хигијенског завода у Београду” дао је представник Министарства војске у Сталној епидемијској комисији, санитетски пуковник др Лазар Генчић (1868-1942). О оснивању овакве установе веома активно је расправљало и Хигијенско одељење Министарства народног здравља, чији је начелник био др Андрија Штампар (1888-1958). На основу Закона о устројству Министарства народног здравља и Закона о оснивању посебних санитетских установа за испитивање и сузбијање заразних болести од 25. новембра 1921. донешен је Правилник о оснивању и организацији Централног хигијенског завода од 15. октобра 1924, X Бр. 46447 у којем се каже: „Завод је средиште целокупне хигијенске службе у држави и све хигијенске установе у држави подређене су њему”. Ступио је на снагу 25. октобра 1924. године обнародовањем у „Службеним новинама” (стр. 6) и представља први формално утврђени законски акт о Централном хигијенском заводу. Од оснивања па све до 1937. године (када одлази на дужност начелника санитетског одељења Министарства народног здравља) Централним хигијенским заводом руководио као првоизабрани управник др Стеван Иванић (1884-1948), некадашњи шеф Сталне бактериолошке станице.

Зграда Централног хигијенског завода сазидана је у болничком кругу по узору на сличне установе у Европи, највећим делом средствима из буџета, а у висини од девет милиона динара. Рокфелерова фондација из Америке, која је помагала подизање сличних бројних превентивних установа у целом свету и њихово опремање, обезбеђивала средстава за специјализацију стручњака у области превентивне медицине и разне хуманитарне акције за време Првог светског рата, поклонила је средства Централном хигијенском за опремање лабораторија.

По угледу на овакве установе у свету већ 1926. настао је први књижни фонд будуће узорне библиотеке, спајањем већ створених приручних библиотека установа које су у самом почетку ушле у састав Завода: Бактериолошке лабораторије, Лабораторије за тропске болести и Института за социјалну медицину.

Године 1969. године у част обележавања 50 година организоване превентивне службе код нас формирањем Сталне епидемијске комисије (1919), откривена је биста др Милана Јовановића Батута у холу установе. Некадашњи Централни хигијенски завод за деведесет година од оснивања доживео је више трансформација мењајући назив. Од 1979. године а на предлог посебне Комисије истакнутих лекара са поносом носи име др Милана Јовановића Батута. Познато је да није било значајнијег посла у држави везаног за здравље народа, а да у њему др Милан Јовановић Батут није учествовао. Овај здравствени просветитељ био је професор судске медицине и хигијене на некадашњој Великој школи у Београду и први декан Медицинског факултета у Београду (1920), најзаслужнији за његово оснивање. Истовремено је лично много допринео у погледу здравственог законодавства и раду Министарства здравља тадашње државе.

Година 2014. је значајна - деведесета годишњица од оснивања некадашњег Централног хигијенског завода а данашњег Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, националне установе у области превентивне медицине. У години јубилеја установе која носи име једног од најзаслужнијих наших лекара уопште подсетимо се да је о његовом деведесетом рођендану 1937. објављен у Прагу рад њему у част, а под насловом „Патријарх здравствене културе”. Било је то још једно у низу бројних највиших признања и одликивања поред четири почасна доктората које је др Милан Јовановић Батут својим радом у борби за народно здравље заслужено а за живота примио. Нама преостаје да радећи на пољу превентивне медицине у установи његовог имена као некада он „враћамо дуг своме народу”.

 

Срећан рођендан – Сајт Канцеларије за скрининг рака слави 21. октобра, 2014. годину дана рада.

21. октобар 2014.

                   

Срећан рођендан - Сајт Канцеларије за скрининг рака слави 21. октобра, 2014.   годину дана рада.

Сајт  Канцеларије за скрининг  рака је посетило у току прве  године рада 21 883 посетилаца, из 96 земаља и 726 градова из целог света!

На први рођендан, желео бих да се захвалим свима који подржавају овај сајт и прате наш рад.

 

Урош Ракић

 

КМЕ - А-1-668/14 Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији

06. октобар 2014.

КМЕ - А-1-668/14 Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији (6 бодова)

 

27. октобра 2014. године у Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут"  

 

КОНТИНУИРАНА МЕДИЦИНСКА ЕДУКАЦИЈА

 

Курс који је акредитован код Здравственог савета Србије под бројем А-1-668/14 под називом Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији.

Похађање курса је бесплатно и доноси 6 бодова сваком учеснику. Курс је акредитован  код Здравственог савета Србије за здравствене раднике и сараднике (лекари, стоматолози, фармацеути, биохемичари, медицинске сестре, здравствени техничари, здравствени сарадници). Добродошли!

 

Преузмите оба фајла са сајта:

 

           ПРИЈАВУ ЗА КМЕ

        ПРОГРАМ КМЕ

 

Пријаву за курс попуните и пошаљите Канцеларији за скрининг рака на

e-mail: skrining@batut.org.rs

 

 

КМЕ - А-1-620/14 - Рано откривање рака - скрининг малигних болести

23. септембар 2014.

Решите тест који је акредитован код Здравственог савета Србије под бројем А-1-620/14 под називом Рано откривање рака - скрининг малигних болести.

Проверите своје познавање спровођења организованих скрининга/раног откривања малигних болести.

Тестирање је бесплатно и доноси 3 бода. Тест је намењен здравственим радницима и сарадницима (лекари, стоматолози, фармацеути, биохемичари, медицинске сестре, здравствени техничари, друго).

Прочитајте инструкције за попуњавање теста и добијање бодова за КМЕ.

 

                             

 

       Преузмите оба фајла са сајта:

           ПРИЈАВА

         ТЕСТ

 

Преузете фајлове и попуните - попуните пријаву за решавање онлајн теста и сачувајте, на питања из теста одговорите укључујући и питања из евалуационог упитника (последњих 5 питања)

 

Попуњена два документа (тест и пријаву) пошаљите на e-mail: skrining@batut.org.rs

 

Потврду о успешно положеном тесту добићете са e-mail:  Канцеларије.

 

Желимо Вам да тест решите успешно и да добијете најмање 23 поена колико је неопходно за позитиван  резултат. Сваки тачан одговор доноси један поен.

 

Литература коју можете користити налази се на сајту Канцеларије за скрининг рака у фолдеру документа (Уредба, Програми, Водичи добре праксе)

КМЕ - А-1-668/14 Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији

17. јун 2014.

КМЕ - А-1-668/14 Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији (6 бодова)

 

26. јуна 2014. године

 

КОНТИНУИРАНА МЕДИЦИНСКА ЕДУКАЦИЈА

 

Курс који је акредитован код Здравственог савета Србије под бројем А-1-668/14 под називом Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији.

Континуирана медицинска едукација ће се одрзати 26. јуна 2014 године у просторијама Завода за јавно здравље Шабац, са почетком у 10 часова.

 

          

Похађање курса је бесплатно и доноси 6 бодова сваком учеснику. Курс је акредитован  код Здравственог савета Србије за здравствене раднике и сараднике (лекари, стоматолози, фармацеути, биохемичари, медицинске сестре, здравствени техничари, здравствени сарадници). Добродошли!

 

Преузмите фајл са сајта:

 

        ПРОГРАМ КМЕ

 

Можете се пријавити  за похађање курса на емаил Канцеларије за скрининг рака на

e-mail: skrining@batut.org.rs

 

          

Одржан је Курс у склопу КМЕ, акредитован под бројем А-1-668/14 и називом “Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији”

26. мај 2014.

Дана 26.05.2014. године у организацији Канцеларије за скрининг рака одржан је Курс у склопу КМЕ, акредитован под бројем А-1-668/14 и називом “Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији”.

Курсу су присуствовали здравствени радници и сарадници из здравствених установа са територије Републике Србије.

Предавања су одржали др Снежана Живковић из Центра за превенцију и контролу незаразних болести као и.чланови Канцеларије за скрининг рака са темама о скринингу карцинома дојке, грлића материце и колоректалног карцинома у нашој земљи као и у неким земљама Европе (Француска, Финска и Велика Британија).

 

 

 

 

 

 

 

 

КМЕ - А-1-668/14 Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији

12. мај 2014.

КМЕ - А-1-668/14 Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији (6 бодова)

 

26. мај 2014. године

 

КОНТИНУИРАНА МЕДИЦИНСКА ЕДУКАЦИЈА

 

Курс који је акредитован код Здравственог савета Србије под бројем А-1-668/14 под називом Национални програм организованог скрининга малигних болести у Србији.

Похађање курса је бесплатно и доноси 6 бодова сваком учеснику. Курс је акредитован  код Здравственог савета Србије за здравствене раднике и сараднике (лекари, стоматолози, фармацеути, биохемичари, медицинске сестре, здравствени техничари, здравствени сарадници). Добродошли!

 

Преузмите оба фајла са сајта:

 

           ПРИЈАВУ ЗА КМЕ

        ПРОГРАМ КМЕ

 

Пријаву за курс попуните и пошаљите Канцеларији за скрининг рака на

e-mail: skrining@batut.org.rs

 

          

Светски дан борбе против рака – 4. фебруар

03. фебруар 2014.

Руководећи  се успехом прошлогодишње кампање, 4. фебруар 2014. године, Светски дан борбе против рака се фокусира на циљ број 5 из Светске декларације о раку “Смањимо стигматизације и расветлимо заблуде о раку”, са кључном поруком “Разоткријмо заблуде о раку”.

Још увек постоји много заблуда о раку тако да овај дан представља добру прилику да се заблуде о њему разоткрију. Подизање свести и едукација о раку, како појединаца, заједнице, тако и доносиоца одлука, довешће до позитивних промена у систему онколошке здравствене заштите.

4. фебруара 2014. године фокусирамо се на разоткривање четири кључне заблуде!

 

 

Зашто је значајан светски дан борбе против рака?

 

Оболевање и умирање од рака у свету је попримило облик епидемије која наставља да расте. Ако се предузму одлучне мере како би се достигао циљ “25 до 25” Светске здравствене организације (смањење превремене смртности у узрасту од 30 до 69 година, од незаразних болести за 25% до 2025. године), могло би бити спашено 1,5 милион живота изгубљених због рака годишње.

У свету сваке године 7,6 милиона људи умре од рака, од којих 4 милиона превремено. Уколико се не предузму хитне мере за подизање свести људи о овој болести и не развију програми или стратегије које се односе на рак, до 2025. године,  процена је да ће се број превремених смрти услед рака повећати за 50% и износити 6 милиона смртних исхода годишње.

Светски дан борбе против рака је идеална прилика да се  разоткрију заблуде о раку кроз ширење образовања и знања о овој болести.

 

www.worldcancerday.org

 

Нови сајт

21. октобар 2013.

Усвојене уредбе о Националним програмима раног откривања карцинома

27. септембар 2013.

Влада Републике Србије је 16.08.2013. године донела Уредбе о националним програмима раног откривања карцинома дојке, карцинома грлића материце и  колоректалног карцинома:

  • Уредба о Националном програму раног откривања карцинома дојке.
  • Уредба о Националном програму раног откривања карцинома грлића материце.
  • Уредба о Националном програму раног откривања колоректалног карцинома.

 Ове уредбе су ступиле на снагу 24.08.2013.године. Интегралнни делови три појединачне уредбе су национални програми раног откривања карцинома дојке, карцинома грлића материце и колоректалног карцинома. 

 

Посета ЕУРОМЕД пројектног тима за скрининг 28.-30.08.2013.

30. август 2013.

Представници ЕУРОМЕД пројектног тима за скрининг су у тродневној посети Србији представили организацију скрининг програма у земљама чланицама ЕУРОМЕД асоцијације и упознали се са програмима организованог скрининга рака дојке, грлића материце и дебелог црева у Србији.

Током тродневне посете представнике ЕУРОМЕД пројектног тима су примили представници Министарства здравља, Републичког фонда за здравствено осигурање, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Канцеларије за скрининг рака, као и представници пројекта ЕУ „ Подршка увођењу Националног програма за рано откривање рака у Србији“.

Скуп је отворио помоћник министра из сектора за европске интеграције и међународну сарадњу, проф др Берислав Векић, након чега су се присутнима обратили представници ЕУРОМЕД пројектног тима за скрининг др Ливиа Гиордано, др Луиги Бисанти и Лина Јарамилло, који су представили ЕУРОМЕД асоцијацију и начин организовања скрининга рака грлића материце у различитим регионима Италије.

Директор Института за јавно здравље Србије прим. др. сци. мед. Драган Илић поздравио је све присутне и одржао презентацију на тему „Управљања скринингом рака грлића материце у Србији“.

Присутнима се након тога обратила др Снежана Жујковић, координатор за скрининг рака грлића материце пројекта Европске Уније „ Подршка увођењу Националног програма за рано откривање рака у Србији“, која је представила резултате пројекта на пољу скрининга рака грлића материце.

Национални координатор за скрининг рака грлића материце, Канцеларије за скрининг рака, Института за јавно здравље Србије, др Бојана Милошевић упознала је све присутне са Националним програмом за скрининг рака грлића материце, након чега су колеге из Канцеларије за скрининг рака, др Тамара Наумовић, др сци Урош Ракић и др Клаудиа Кравић представили индикаторе за

 

 

скрининг рака грлића материце, начин сакупљања података у скринингу и ИТ систем, као и досадашње резултате скрининга рака грлића материце у Србији.

Представници Дома здравља Палилула и Дома здравља Крушевац, др Јованка Ђаконовић и др Весна Гајић, као и др Милош Михајловић, спец. патологије, из Здравственог центра Крушевац представили су резултате скрининга рака грлића материце у својим установама. Упознали су све присутне са начином организације и реализације скрининга на терену.

  

Другог дана скупа присутнима се обратио проф др Живко Перишић из ГАК „Народни фронт“ који је говорио о превенцији и скринингу рака грлића матрице у Србији и представио Национални водич добре клиничке праксе за дијагностиковање и лечење рака грлића материце.

Др Наташа Милићевић је презентовала палијативно збрињавање и психолошку подршку за онколошке болеснике у Србији, након чега је Др Драгана Атанасијевић из Републичког фонда за здравствено осигурање говорила о начинима финансирања националног програма за рано откривање рака грлића материце у Србији.

Након излагања дискутовало се о приоритетима, изазовима и могућим критичким тачкама скрининга, као и начинима за њихово превазилажење. Представници Еуромед пројекта су изнели своја искуства у погледу организовања и финансирања скрининга рака грлића материце у Италији.

Скуп је завршен посетом цитолошкој лабораторији КБЦ Земун и Дома здравља „Др Симо Милошевић“ Чукарица, након чега су на састанку у Институту за јавно здравље Србије „ Др Милан Јовановић Батут“  општим закључцима са скупа договорени начини будуће међусобне сарадње.

Пружање унапређених услуга на локалном нивоу

01. август 2013.


 

Пројектом Министарства здравља „Пружање унапређених услуга на локалном нивоу” - ДИЛС, финансираном из кредита Светске банке, у домовима здравља широм Србије, ангажовано је 60 младих лекара. Они су распоређени у 40 домова здравља и бавиће се превенцијом карцинома, кардиоваскуларних болести, дијабетеса и подизањем нивоа знања о здрављу грађана Републике Србије.  

Др Тамара Наумовић и др Марко Вељковић из Националне канцеларије за скрининг рака, Института за јавно здравље Србије,  учествовали су у едукацији „Млади лекари као подршка здравственим активностима у заједници” која је одржана од 24.7.2013 до 26.7.2013. године у Београду. Наведени стручњаци изложили су теме о скрининзима рака дојке и рака дебелог црева.

Др Марко Вељковић одржао је предавање на тему скрининга рака дебелог црева. Младе колеге могле су да чују о значају извођења скрининга рака дебелог црева, о начину спровођења скрининга у здравственим установама и да се упознају са досадашњим резултатима програма.

Др Тамара Наумовић говорила је о методологији извођења скрининга рака дојке са посебним освртом на кораке везане за могуће различите налазе на мамографским снимцима, што је од посебног значаја за сваку учесницу скрининга, али и од професионалног значаја за самог лекара.

Надамо се да ће у сарадњи са Канцеларијом за скрининг рака млади лекари успети да обезбеде и успешно спроведу програме организованог националног скрининга.
 


 

Канцеларија за скрининг рака