Најчешће постављана питања

 1. шта је рак дебелог црева?
  То је обољење код кога ћелије дебелог црева постају измењене и почињу да се  неконтролисано деле, стварајући тумор.
  Ове ћелије такође могу да уништавају околно ткиво или да се одвоје од примарног тумора, стварајући тако нове туморе (метастазе) у другим деловима тела.
 2. Који су фактори ризика за добијање рака дебелог црева?
  Иако тачни узроци ове врсте рака нису познати, истраживања су показала да су могући фактори ризика:
  • ​Године- могућност јављања рака дебелог црева повећава се са старењем. Иако се може јавити у било ком узрасту,већина пацијената има преко 50 година.
  • Генетски синдроми  као што су фамилијарна адематозна полипоза (ФАП) или наследни неполипозни рак дебелог црева (Линчов синдром) - код  ових особа постоји наследна склоност да добију рак дебелог црева у млађем узрасту.
  • Претходно јављање рака - особа која је боловала од рака дебелог црева је у већем ризику да га поново добије.
  • Рак дебелог црева у породици- блиски рођаци попут родитеља, браће и сестара или деце особа оболелих од рака дебелог црева имају веће шансе за оболевање, посебно ако је тај члан породице оболео у младости.
  • Запаљењске болести црева - улцерозни колитис или Кронова болест.
  • Исхрана - истраживања указују да исхрана може бити повезана са настанком рака дебелог црева. Посебно прекомерно уношење црвеног меса и животињских масти, уз мали унос житарица, воћа и поврћа.
  • Физичка активност - особе које су физички неактивне су у већем ризику да добију рак дебелог црева.
  • Пушење - посебно дуготрајно, утиче на повећање ризика од појаве рака дебелог црева.
 3. шта је скрининг рака дебелог црева?
  Скрининг рака дебелог црева представља примену скрининг теста у циљу раног откривање болести код особа без симптома и знакова болести.
 4. Зашто би требало да учествујем у скринингу рака дебелог црева?
  Скрининг рака дебелог црева спашава животе. Скрининг тестом могуће је открити полипе, како би били уклоњени пре него што се из њих развије рак. Скрининг тестом такође се може открити рак у раној фази када је могуће ефикасно лечење.
 5. шта су то полипи?
  Полипи су патолошке израслине, које настају на слузокожи дебелог црева. Доста су чести код особа старијих од 50 година. Већина полипа су бенигни, али из неких  може да се развије рак. Откривање и уклањање полипа спречава настанак рака дебелог црева.
 6. шта је ФОБ тест?
  То је тест који се користи за скрининг рака дебелог црева.  Овим тестом се открива скривена, голим оком невидљива крв у столици. Примена овог теста заснована је на чињеници да се површни крвни судови великих полипа и рака дебелог црева често оштете при проласку столице. Из оштећених крвних судова мала количина крви доспева у столицу, али је та количина најчешће недовољна да би била видљива голим оком.
 7. Како ћу добити ФОБ тест?
  Уколико имате од 50 до 74 године добићете позив да посетите  лекара у дому здравља у заказано време. У току ове посете лекар ће вам дати ФОБ тест са упутством како да урадите тест код куће. Након тога урађен тест треба да доставите у лабораторију дома здравља.
 8. Да ли позитиван ФОБ тест значи да имам рак дебелог црева?
  Позитиван ФОБ тест значи да је у столици присутна крв. Иако појава крви у столици може бити узрокована постојањем полипа и или рака дебелог црева, постоје и други узроци крварења као што су хемороиди, дивертикулоза и запаљења дебелог црева. Уколико је ФОБ тест позитиван неопходно је урадити колоноскопију како би се утврдио узрок краварења.
 9. шта је то колоноскопија?
  Колоноскопија је преглед дебелог црева, који омогућава  лекару да пажљиво прегледа унутрашњост читавог дебелог црева. Лекар који ради колоноскопију користи танку (дебљине прста), савитљиву цев, која на свом врху има малу камеру. Ова цев назива се колоноскоп и у току прегледа полако се уводи у дебело црево преко аналног отвора. У току колоноскопије у дебело црево се убацује мала количина ваздуха, која одржава лумен дебелог црева отвореним, како би лекар који ради колоноскопију јасније видео унутрашњост дебелог црева. Преглед траје око 30 минута.
 10. Да ли је колоноскопија болна?
  Овај преглед обично није болан. У току колоноскопије у дебело црево се убацује мала количина ваздуха, која одржава лумен дебелог црева отвореним, како би лекар који ради колоноскопију добио што бољу слику унутрашњости дебелог црева. Због притиска ваздуха на зид дебелог црева можете осетити нелагодност и грчеве, али не би требало да осетите бол.
 11. Имам 60 година и неки од мојих комшија су већ добили позив  за скрининг рака дебелог црева? Да ли ћу и ја добити позив?
  У организовани национални програм за рано откривање рака дебелог црева укључени су сви мушкараци и жене старости 50 до 74 године. Програм се уводи постепено по општинама на нивоу Републике Србије,  које су обезбедиле неопходне услова за правилно извођење организованог скрининга рака дебелог црева. Један циклус скрининга траје две године и у току ове две године ће сви мушкарци и жене из наведене старосне групе добити позив за скрининг.
 12. Млађи сам од 50 година, али ме брину симптоми/појава рака дебелог црева код чланова породице?  Да ли могу да учествујем у скринингу?
  Скрининг рака дебелог црева је намењен само особама старости од 50 д0 74 године. Млађе, као ни старије  особе од ове старосне групе нису укључене у скрининг. Уколико имате симптоме као што су дуготрајне промене у навици пражњења црева (затвор/пролив), бол у стомаку ,појава крви у столици, малаксалост или губитак тежине или сте забринути због тога што је неко од чланова ваше породице имао рак дебелог црева, не би требало да чекате позив на скриниг, већ да се јавите вашем лекару, који ће вас упутити специјалисти уколико буде било потребно.
 13. Имам 65 година и забринут сам због појаве крви у столици? Да ли могу да добијем ФОБ тест?
  У скрининг су укључене само особе које немају симптоме. Уколико имате симптоме као што су дуготрајне промене у навици пражњења црева (затвор/пролив), појава крви у столици, бол у стомаку, малаксалост или губитак тежине не треба да чекате да добијете позив за скрининг већ да се јавите вашем лекару.
 14. Имам хемороиде. Да ли ће то утицати на резултат скрининг теста?
  Уколико имате хемороиде (шуљеве), постоји  већа вероватноћа да ћете имати позитиван ФОБ тест. Позитиван резултат може бити последица крварења из хемороида или других обољења органа за варење. Свакој особи са позитивним  ФОБ тестом биће предложено да уради колоноскопију, како би се утврдио узрок крварења.

Канцеларија за скрининг рака