Инфо

 

„Дај педалу раку” – превенција и рано откривање кључни код рака дојке

03. октобар 2021.

У оквиру кампање подршке женама оболелим од карцинома дојке „Дај педалу раку” седму годину за редом Женски центар „Милица” и удружења у региону ујединила су се са циљем превенције и побољшања квалитета живота пацијенткиња. Једна од основних тема овогодишњег сусрета представника удружења, на конференцији у Београду, коју је подржао Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, била је унапређење целокупног клиничког пута пацијенткиње где се акценат ставља на скраћивање времена до постављања дијагнозе.
 
„Настојимо да скренемо пажњу женама на важност редовних прегледа и самопрегледа, као и здравих стилова живота и повезивања читаве заједнице како би се смањила смртност од рака дојке. Оно што директно утиче на смањење смртности је рано откривање болести, боља доступност терапија, поготово иновативних за рани и метастатски карционом дојке”, рекла је на конференцији за медије председница Женског центра „Милица” Весна Бонџић и подсетила да је рак дојке најчешћи малигни тумор код жена. Годишње се у Србији региструје око 4300 жена које оболе од те болести, а умре око 1600. „Рак дојке је излечив у више од 90 одсто случајева ако се открије и лечи на време”, рекла је Бонџић. 
 
Директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, доц. др Верица Јовановић, позвала је све представнике удружења да као равноправни партнери учествују у заједничком разматрању свих потреба, посебно у току епидемије корона вируса. „Заједнички смо ту да исправимо све оно што није било задовољавајуће у претходном периоду, али и да истовремено укажемо на све оне потребе које су на локалном или територијалном нивоу биле додатно изражене. У Институту за јавно здравље Србије ради се ПЦР дијагностика свих особа које имају такве  врсте здраствених проблема, у раној дијагностици или контроли здраственог стања. Када је у питању пружање превентивне здраствене заштите, систем здраствене заштите је уз подршку Министарства здравља омогућио увођење програма од општег интереса који је обавезао све институте и заводе за јавно здравље да посебну пажњу посвете скринингу, а један од њих је и скрининг рака дојке. Тај програм је са друге стране обавезао све особе које обављају превентивне активности, запослене колеге у заводима и институтима, да са одређеним прегледима планирају здравствену заштиту, као и да размотре све предлоге које су им дала удружења. Волела бих да оваквих разговора буде више и да буду изнети конкретни предлози који представљају потребу”, рекла је др Јовановић.
 
Како је изнела др Весна Рамљак, представница удружења Еуропа Дона, у Републици Хрватској је усвојен закон о скринингу за жене старости између 50 и 59 година. „Желимо да се граница помери, јер се са овом болешћу суочава све већи број младих жена од 20 година па надаље. Радимо на томе да скрининг буде могућ и за жене између 20 и 50 година, као и да се све институције, од средњих школа па надаље укључе у едукацију”, рекла је др Рамљак, истакавши да је потребно да се схвати да се карцином не дешава после 50 година, већ да је то период када се највише јавља.
 
Кампању „Дај педалу раку” организовало је удружење Женски центар „Милица” уз институциолно покровитељство Министарства здравља и Министарства омладине и спорта и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”. Кампања је и ове године имала регионални карактер, па се акција поред Србије одвија и у Словенији, Хрватској и Северној Македонији. Искуства су поред удружења Женски центар „Милица” изнела и удружења Еуропа Дона у Хрватској, „Нисмо саме”, Еуропа Дона Словенија и „Борка” из Северне Македоније.
 
У оквиру овогодишње кампање подршке женама оболелим од карцинома дојке удружења у региону потписала су меморандум о сарадњи са циљем боље превенције и побољшања квалитета живота. Женски центар „Милица”, заједно са удружењима из региона, организовао је 3. октобра бициклистичку вожњу у више од 30 градова Србије, Хрватске и Словеније.
 
                                           



 

Канцеларија за скрининг рака