Инфо

 

„Хајде да имамо времена за преглед” – кампања поводом Месеца борбе против рака дојке

13. октобар 2021.

Током октобра - Међународног месеца борбе против рака дојке, скреће се пажња на распрострањеност ове болести и подиже свест о значају превенције, раног откривања и правовременог започињања лечења особа оболелих од карцинома дојке.
 
У Србији, институти и заводи за јавно здравље у сарадњи са партнерима из цивилог и приватног сектора најављују током овог месеца промотивне активности како би се утицало на интересовање што већег броја жена за обављање превентивног прегледа.
 
У оквиру кампање „Хајде да имамо времена за преглед”, коју спроводе Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, Министарство здравља уз подршку Фонда Б92 и компаније Гранд кафа, планиране су управо активности које имају за циљ популаризацију редовних превентивних прегледа. Током кампање позивају се жене старије од 45 година да воде рачуна о здрављу и обаве бесплатан преглед у мобилном мамографу. Кампања „Хајде да имамо времена за преглед” спроводи се у два града, Неготину и Београду.
 
У Неготину акција траје од 4. до 15. октобра, а преглед у мобилном мамографу може се обавити сваког радног дана и суботом од 8 до 14 часова, у кругу Здравственог центра Неготин, уз претходно заказивање на број телефона 062/8097690.
 
У Београду акција траје од 17. до 31. октобра. Заказивање мамографских прегледа у Београду обављаће се на бројеве телефона 060/7171523 и 060/7171969, сваким даном од 10 до 18 часова. Прегледе у мобилном мамографу могуће је обавити сваког дана од 8 до 20 часова на Калемегдану (Цариградски друм, улаз на Калемегдан из правца Узун Миркове улице). Акцију прегледа у мобилном мамографу подржала је Фондација принцезе Катарине у сарадњи са компанијом Л&рсqуо;Ореал Балкан. Фондација користи сваку прилику да укаже на изузетну важност превентивних прегледа за очување здравља жена и апелује на све даме да буду одговорне за своје здравље и живот.
 
У Београду ће у знак подршке током Међународног месеца борбе против рака дојке  15. и 16. октобра розе бојом бити осветљена купола Народне скупштине Републике Србије, палата Албанија, Бранков мост и мост на Ади.
 
Институти и заводи за јавно здравље са својим локалним самоуправама планирају промоцију превентивних прегледа на терену. Током овог месеца посебно се истиче сарадња са удружењима жена лечених од рака дојке, јер је њихов допринос лични и у великој мери помаже усмеравању пажње на овај јавноздравствени проблем

Услед епидемије ЦОВИД-19, ангажовања великог броја здравствених установа у ковид систему и смањеног редовног обухвата жена скрининг мамографијом у оквиру организованог скрининга дојке, позивамо медије да известе о наведеним активностима и тако помогну да порука о важности превентивних прегледа у циљу раног откривања рака дојке дође до што већег броја жена.

Малигни тумори дојке - оболевање и умирање у Републици Србији, Европи и свету - преузмите

Организовани скрининг рака дојке - преузмите

Канцеларија за скрининг рака