Инфо

 

Обележена Европска недеља превенције рака грлића материце од 17. до 23. јануара

26. јaнуар 2022.


Осветљени објекти у Београду подсећали жене на значај редовних гинеколошких прегледа
 
Током Европске недеље превенције рака грлића материце, у периоду од 17. до 23. јануара, у циљу подизања свести жена о томе да је рак грлића материце могуће спречити једним гинеколошким прегледом у складу са слоганом овогодишње кампање: „БОЉЕ СПРЕЧИТИ НЕГО ЛЕЧИТИ - РЕДОВНОМ КОНТРОЛОМ ПОБЕДИЋЕМО КАРЦИНОМ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ”, тиркизним и зеленим светлима, бојама машнице која је симбол борбе против рака грлића материце, осветљени су - Авалски торањ, фонтана на Славији, Бранков мост, Палата Албанија, купола Народне скупштине Републике Србије и мост на Ади.
 
Захваљујемо се на подршци да на овај начин подсетимо жене на значај редовних гинеколошких прегледа: Јавном предузећу „Емисиона техника и везе” - одељењу Авалски торањ, Јавном комуналном предузећу „Београдски водовод и канализација” и Јавном комуналном предузећу „Јавно осветљење” Београд.











 
Предавања поводом обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце 2022. године
 
У понедељак и уторак, 17. и 18. јануара 2022. године, у Институту за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут” обележен је почетак Европске недеље борбе против рака грлића материце онлајн предавањима које је организовао и реализовао Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, односно Центар за промоцију здравља, Центар за превенцију и контролу болести и Канцеларија за скрининг рака.
 
Првом предавању су присуствовали волонтери - студенти из Комитета за међународну сарадњу студената медицине Србије, а







другом предавању су присуствовали волонтери Црвеног крста Србије.






 
Стручњаци Института „Батут”, др Снежана Живковић-Перишић, прим. др сц. мед. Катарина Боричић и др Бојана Милошевић говориле су о епидемиолошким карактеристикама, примарној и секундарној превенцији рака грлића материце.
 
 
Подршка општине Савски венац обележавању Европске недеље борбе против рака грлића материце
 
У току обележавања Европске недеље борбе против рака грлића материце а у циљу подизања свести становништва о учесталости и последицама инфекције хуманим папилома вирусом, као и о значају прегледа за рано откривање рака грлића материце, одржана је акција за здравље на Тргу Славија где су стручњаци из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” у сарадњи са студентима из Комитета за међународну сарадњу студената медицине Србије разговарали са посетиоцима и делили здравственопромотивни материјал.






Канцеларија за скрининг рака