Инфо

 

Канцеларија за скрининг обележила Национални дан борбе против рака дојке испред мобилног мамографа на Калемегдану

22. март 2022.

Поводом обележавања 20. марта - Националног дана борбе против рака дојке, јуче је у Београду, али и другим градовима широм Србије, организован низ активности које имају за циљ масовнији позив жена на превентивне прегледе.

Канцеларија за скрининг рака и Центар за промоцију Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” овај важан датум из Календара здравља обележили су испред мобилног мамографа на Калемегдану, где се од 15. марта обављају прегледи наших суграђанки. У мобилном мамографу, који се на локацији на Келемегдану налази до 31. марта, дневно се прегледа око 80 жена, старосне доби од 45 до 69 година.

„Наш задатак је на данашњи дан који је и Национални дан борбе против рака дојке да још једном проширимо информацију и поруку и позовемо жене да у току ове године и у току наредних годину и по дана (јер један циклус редовне контроле траје две године) обаве мамографију. Нарочито се то односи на жене старости 50 до 69 година, јер се тада најчешће и јавља рак дојке. Уколико се преглед уради на време и постави дијагноза исход је бољи, у 90% случајева долази до излечења”, поручила је доц. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије.

Наше суграђанке су јуче имале прилику да испред мобилног мамографа добију информације о превентивним прегледима, а циљ кампање је указивање на значај мамографије у раном откривању рака дојке.

Партнери овогодишње акције обележавања Националног дана борбе против рака дојке су ЈП „Београдска тврђава”, компанија „Гранд кафа” која је наше суграђанке обрадовала поклонима и кафом, ЈКП „Београдски водовод и канализација - јавне чесме и градске фонтане” чијом заслугом је фонтана на Славији синоћ светлела у розе боји и ЈП „Емисиона техника и везе”, захваљујући коме је Торањ на Авали јуче сијао розе бојом.




 

Канцеларија за скрининг рака