Инфо

 

Промотивна акција скрининг програма колоректалног карцинома Института за јавно здравље Србије и Дома здравља Земун

07. септембар 2022.

У организацији Канцеларије за скрининг рака Института за јавно здравље Србије, са Домом здравља Земун спроведена је промотивна акција која се односи на организовани скрининг колоректалног карцинома. Промотивна акција је спроведена дана 7.9.2022. године у периоду од 10 до 12 часова у Господској улици у Земуну.
 
У току акције од стране тимова Института за јавно здравље Србије и Дома здравља Земун вршена је подела промотивних материјала (флајери, мајице, качкети, беџеви), а кроз разговор са грађанима се одговарало на постављена питања. Грађанима су пружене информације од значаја за циљну популацију. 
 
Шта је скрининг?
 
Скрининг представља организовано, масовно позивање циљне популације, узраста од 50 до 74 године оба пола, на тестирање на невидљиво крварење у столици и тумачење тестова, праћено контролом квалитета и извештавањем.
Скрининг рака дебелог црева обавља се применом теста за тестирање на невидљиву (окултну) крв у столици једном у две године.


 
 
Зашто је важан скрининг и значај правовременог јављања на позив за скрининг рака дебелог црева?
 
Скрининг омогућава откривање рака дебелог црева у раној фази али и откривање преканцерозних лезија (најчешће полипа), чијим се уклањањем спречава настанак малигних промена.
Рано откривање карцинома дебелог црева у оквиру организованог скрининга, врши се тестирањем присуства окултне крви у столици у асимптоматској популацији просечног ризика. 
Позитиван тест је индикација за даље гастроентеролошко испитивање, односно колоноскопију.
Колоноскопија се обавља на упут лекара из дома здравља у болници. 
 
 
 
 
Фактори ризика за настанак рака дебелог црева
 
Исхрана богата црвеним месом и животињским мастима, пушење, алкохол, гојазност и слаба физичка активност.
У току акције надлежне службе Дома здравља Земун, а на захтев грађана, мерили су висину крвног притиска и одређивали ниво шећера у крви, као и поделу ФОБ тестова.
Такође, на акцији су учествовали и представници удружења „ИЛЦО”, са којима Канцеларија за скрининг рака има дугогодишњу успешну сарадњу.










 
 







 
 

Канцеларија за скрининг рака