Инфо

 

Кампања „Заједно против рака грлића материце – ХПВ НЕ” почела и у Чачку

29. септембар 2022.

Поруке кампање „Заједно против рака грлића материце - ХПВ НЕ”, која је покренута са циљем да се подигне свест о значају имунизације деце против обољења изазваних хуманим папилома вирусом (ХПВ), могле су се чути на конференцији за медије, одржаној у „Стартап  центру” у Чачку, на којој су учествовали лекари, представници Министарства здравља и Министарства просвете, као и других државних и локалних институција. 

И овом приликом могле су се чути поруке да је вакцина против ХПВ вируса  ефикасна, сигурна и поуздана, јер у преко 90% случајева штити од добијања рака грлића матрице, посебно ако се зна да је ова болест све учесталија код женске популације. Захваљујући вакцини у неким развијеним земљама готово да је искорењен рак грлића материце. Хумани папилома вирус (ХПВ) је најчешћи узрочник не само овог обољења, а према многим показатељима најефикаснија метода борбе против њега је имунизација.

„Кампања ՙЗаједно против рака грлића материце - ХПВ НЕ՚, поред здравствено-медицинског, има и едукативни карактер јер је важно информисати родитеље и децу о значају превенције, не само од овог облика карцинома”, истакао је државни секретар Министарства здравља проф. др Предраг Саздановић. Да је едукација становништа важна, посебно у срединама које су недовољно информисане о важности превенције и вакцинације, нагласила је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање др Сања Радивојевић-Шкодрић.

„На добром смо путу да уз вакцинацију младих људи и поменути скрининг на рак грлића матрице код старије популације, више не говоримо о  застрашујућим бројкама оболевања од ове опаке болести” рекла је прим. др Катарина Боричић из Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут”. Докторка Дубравка Ружић, педијатар из Дома здравља у Чачку нагласила је да је све више заинтересованих родитеља и њихове деце и истакла да се очекује још већи одзив у наредном периоду, јер су почели са организацијом систематских прегледа на којима се дају информације и препоруке за вакцинацију деце узраста од 12 до 19 година.  

„Поред образовних, активности школске управе у Чачку биће усмерене ка правилном информисању и едукацији ученика и родитеља о имунизацији деце школског узраста вакцином против ХПВ вируса, посебно имајући и виду чињеницу да 2/3 популације долази у контакт са вирусом, и осталим полно преносивим болестима”, рекла је Данијела Ковачевић Микић. 

Министарство просвете дало је  пуну подршку кампањи „Заједно против рака грлића материце - ХПВ НЕ”, коју спроводе удружење „Родитељ”, Министарство здравља и Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”.

Канцеларија за скрининг рака