Инфо

 

Октобар – Међународни месец борбе против рака дојке

07. октобар 2022.

Рак дојке је најчешће малигно обољење широм света и водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији, што га чини једним од најзначајнијих јавноздравствених проблема на глобалном нивоу.

Рак дојке је и најчешћи малигни тумор у оболевању и умирању код жена у Републици Србији, због чега се континуирано улажу велики напори да се ова болест открије што раније.

Како би се подигла свест о значају раног откривања рака дојке и пружила подршка свим особама које болују од ове болести, сваке године се октобар обележава као Међународни месец борбе против рака дојке. Тиме се скреће пажња јавности на распрострањеност ове болести и подиже свест о значају превенције, раног откривања и правовременог започињања лечења особа оболелих од рака дојке.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” заједно са мрежом института и завода за јавно здравље и удружењима пацијената оболелих и лечених од рака дојке и ове године обележава овај месец кроз различите промотивне активности како би што више жена обавило превентивни преглед и открило болест на време.

Обележавање октобра као Међународног месеца борбе против рака дојке је прилика да се целокупно друштво, организације и појединци подсете да је борба против рака дојке свакодневна, а подршка оболелим женама од непроцењивог значаја.

Епидемиолошке карактеристике рака дојке

Организовани скрининг рака дојке у Републици Србији                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 

Канцеларија за скрининг рака