Инфо

 

Продужен рад мобилног мамографа у Београду

26. октобар 2022.

Због великог интересовања жена за мамографски преглед у мобилном мамографу у Београду на Калемегдану, рад мобилног мамографа биће продужен до 20. новембра 2022. године. Телефони за заказивање превентивних прегледа биће доступни закључно са 27. октобром 2022. године од 10 до 14 часова (тел. 060/7171523 и 060/7171969, као и мејл skrining_mamografija@batut.org.rs). 

Мамографски прегледи се обављају у претходно заказаном термину сваког дана од 9 до 19 часова (Цариградски друм, улаз на Калемегдан из правца Узун Миркове улице). До сада је у мобилном мамографу, који је у Београду почео са радом 11. октобра 2022. године, прегледано 920 жена, а од почетка акције заказано је више од 2000 прегледа. Акција прегледа жена у мобилном мамографу после Београда наставиће се у Краљеву. 

Мамографија је златни стандард организованог скрининга рака дојке. Код жена код којих се рак дојке дијагностикује у раној фази, шансе и могућности за излечење су веома високе и у преко 90% случајева долази до потпуног излечења и очувања квалитета живота.

Рак дојке је хронична, масовна болест и јавља се у свим земљама света. Зато је задатак свих здравствених служби да укажу на значај мамографског прегледа.  Током октобра - Међународног месеца борбе против рака дојке, скреће се пажња на распрострањеност ове болести и уз поруку „ПОГЛЕДАЈ, ПРЕГЛЕДАЈ, ПРОВЕРИ” подиже свест о значају превенције, раног откривања и правовременог лечења особа оболелих од рака дојке. 

Поводом обележавања октобра - Међународног месеца борбе против рака дојке, у оквиру кампање „Хајде да имамо времена за преглед”, коју спроводе Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и Министарство здравља, уз подршку Фонда Б92 и компаније Гранд кафа, омогућени су прегледи у мобилном мамографу у Београду за жене узраста од 45 до 69 година, које у последње две године нису урадиле мамографију, као и за жене после 40. године које у својој породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу и лечену од рака дојке.

Канцеларија за скрининг рака