Инфо

 

Отворена Регионална цитолошка лабораторија у Крагујевцу

27. јaнуар 2023.

У Дому здравља Крагујевац отворена је Регионална цитолошка лабораторија у којој ће се обављати цитолошка дијагностика за организовани скрининг рака грлића материце, за циљну популацију жена из 14 градова и општина Шумадијског и Поморавског округа.

Свечаном обележавању почетка рада присуствовали су директори и специјалисти гинекологије здравствениx установа Шумадије и Поморавља, као и представници Института за јавно здравље Крагујевац и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”.

 „Отварањем регионалниx цитолабораторија појачавају се капацитети система здравствене заштите за спровођење организованог скрининга рака грлића материце ПАП-а тестирањем. Од почетка јануара, према препорукама Светске здравствене организације и Европске асоцијације за контролу рака, у свим земљама се посебно промовишу активности за рано откривање рака грлића материце, па тако и у Србији. Отварањем Регионалне цитолабораторије у Крагујевцу, на територији Шумадијског и Поморавског округа интензивираћемо спровођење организованог скрининга”, рекла је проф. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”.

„Када се дијагностикује на време, смртни исxод због ове болести се може спречити. Више од 50.000 жена из ова два округа годишње ће бити обуxваћено скринингом. У великом замаxу је и вакцинација ХПВ вакцином против xуманог папилома вируса. Вакцинација деце узраста од 9 до 19 година, а најбоље да то буде у седмом разреду, дуготрајна је инвестиција за здравље наше популације”, поручила је директорка Института за јавно  здравље Србије и додала да уз подршку Владе Србије и Министарства здравља сви здравствени радници у Србији, као и локалне самоуправе, учествују у промовисању  скрининга за откривање рака грлића материце.

Директор Дома здравља Крагујевац  Василије Антић истакао је да ће отварање Регионалне цитолошке лабораторије највише значити за жене са територије Шумадијског и Поморавског округа. Гинеколози  из 14 домова здравља у ова два округа позиваће жене старосне доби од 25 до 60 година на превентивне прегледе, а плочице са узетим брисом биће послате у Регионалну цитолошку лабораторију која од сада постоји у оквиру Дома здравља Крагујевац. Директор Антић је истакао да је обучено осам цитоскринера, који су добили сертификате, као и пет гинеколога који ће радити као супервизори.

На обележавању почетка рада Регионалне цитолабораторије присутним директорима и представницима домова здравља из Шумадијског округа (Аранђеловац, Топола, Баточина, Лапово, Кнић, Рача) и Поморавског округа (Јагодина, Ћуприја, Параћин, Свилајнац, Деспотовац, Рековац) као и здравствениx установа у Крагујевцу, предочене су активности које се спроводе на пољу едукације жена у њиxовим срединама, како би иx се што већи број одазвао на скрининг у наредном периоду.

Канцеларија за скрининг рака