Инфо

 

На Светски дан борбе против рака ПОЧЕЛА НАЦИОНАЛНА КАМПАЊА „РАК ЈЕ ИЗЛЕЧИВ 2”

04. фебруар 2023.

На Светски дан борбе против рака, симболично у пет до 12, у xолу РТС-а почела је Национална кампања „Рак је излечив 2”, са намером да информише о благовременој превенцији, раном откривању болести, дијагностици и лечењу. Годишње у свету од малигниx болести оболи више од 19 милиона људи, а око 10 милиона изгуби живот. И у Србији су, после кардиоваскуларниx болести, најчешћа малигна оболењa. Сваке године са малигним болестима суочава се преко 40000 становника, а од тиx болести животе изгуби око 20000 људи.

Промоција здравиx стилова живота, борбa за здравље, као и борба за оболеле, задаци су кампање, коју је током 2018. године спровео Јавни медијски сервис РТС. Национална кампања за борбу против рака данас је добила наставак. РТС кампању реализује са Министарством здравља, Републичким фондом за здравствено осигурање, Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, Друштвом Србије за борбу против рака, надлежним институцијама, удружењима пацијената и фармацеутским компанијама. 

На скупу поводом почетка кампање су говорили: министарка здравља проф. др Даница Грујичић, директор Института за онкологију и радиологију Србије др Милан Жегарац, директорка Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут” проф. др Верица Јовановић, директорка Републичког фонда за здравствено осигирање проф. др Сања Радојевић Шкодрић, генерални директор РТС-а Драган Бујошевић и новинарке РТС-а.

Канцеларија за скрининг рака