Инфо

 

Мобилни мамограф од 7. марта у Београду на Калемегдану

04. март 2023.


„Хајде да имамо времена за преглед”

 

Мобилни мамограф у организацији Института за јавно здравља Србије „Др Милан Јовановић Батут”, а уз подршку Министарства здравља, компаније Гранд кафа и Фонда Б92, од уторка, 7. марта 2023. године, наставља са радом у Београду. 

Све заинтересоване жене прегледе могу заказати од понедељка, 6. марта, радним данима од 8:30 до 14:30 часова путем телефона 060/7171523 и 060/7171969, до попуне термина. 

Заказани прегледи у мобилном мамографу обављаће се сваког дана од 9 до 19 часова на  Калемегдану (Цариградски друм, улаз из правца Узун Миркове улице). 

Мамографије у мобилном мамографу намењене су женама животне доби од 45 до 69 година, које у последње две године нису урадиле мамографију, као и женама после 40. године, које у својој породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу и лечену од рака дојке.

Ради се о једноставном, безболном и кратком рендгенском прегледу ткива дојке који траје око 10 минута. Мамографија се обавља у циљу контроле здравља и подразумева преглед жена, без присутних симптома и знакова болести, а у циљу раног отркивања рака дојке. 

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и Министарство здравља, уз подршку Гранд кафе и Фонда Б92, 2021. године покренули су кампању „Хајде да имамо времена за преглед – Не гледај у шољу прегледај се”, са циљем подизања свести жена о важности ране дијагностике и редовних медицинских прегледа.

Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије, у Србији је у 2020. години од малигних тумора дојке оболело 4368 жена, док су нажалост живот изгубиле 1782 жене. 

Правовремени прегледи у 90% случајева доводе до позитивних исхода лечења рака дојке и очувањa квалитета живота оболелих жена.
 

Канцеларија за скрининг рака