Инфо

 

Подршка онколошким пацијенткињама на путу ка родитељству

18. март 2023.

Поводом обележавања 20. марта, Националног дана борбе против рака дојке, у сарадњи са Фондом Б92 и уз подршку Министарства здравља и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, компанија Авон организовала је панел на тему „Подршка онколошким пацијенткињама на путу ка родитељству”.

Очување плодности и планирање породице након лечења малигне болести је могуће и представља реалан циљ младих жена са дијагностикованим раком дојке у раном стадијуму. Зато је Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) усвојио Правилник којим се оболелима од малигних болести омогућава замрзавање јајних ћелија, сперматозоида и ембриона пре почетка лечења, о трошку РФЗО-а, што ће почети да се примењује када Министарство здравља да сагласност на Правилник.

„На овом предлогу смо почели да радимо још за време короне, али је пандемија то нажалост успорила. Важно је напоменути да ово није само иницијатива за замрзавање генетског материјала. Заокружили смо циклус и омогућили смо пацијентима који уђу у овај процес да уђу и у процес вантелесне оплодње о трошку државе”, изјавила Ивана Ђунисијевић из Републичког фонда за здравствено осигурање.

Ова одлука је од круцијалног значаја за све жене које се суочавају са карциномом дојке. Оваква болест, као и њено лечење може довести до стерилитета, што ствара додатан психолошки притисак, посебно на жене које се у тренутку откривања болести још увек нису оствариле као мајке. У таквој ситуацији жене воде двоструку битку –  битку за живот и битку за потомство.

„Циљеви Министарства здравља су унапређивање дијагностике и побољшање лечења. На овом путу сви увек имају подршку. Бринемо о својим пацијентима, посебно о примарној групи пацијената, попут оних који су оболели од малигних болести. Мислим да о томе говори и чињеница да данас више, према нашим сазнањима, не постоји листа чекања за зрачење, док је раније та листа постојала. У будућности планирамо да наставимо са улагањима, како у дијагностичку и опрему за лечење тако и у стручни кадар и у акте”, рекла је Слађана Ђукић, помоћница министра за здравствено осигурање.
 

  

Учесници панела „Подршка онколошким пацијенткињама на путу ка родитељству”
 

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” рак дојке представља водећи малигни тумор када је реч о оболевању и умирању жена у Србији, иако се правовременом дијагностиком и адекватном терапијом може у потпуности излечити. Према последњим подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије током једне године регистрована је 4561 новооболела жена, а нажалост 1691 жена изгубила је битку за живот. Због тога је правовремени редовни преглед заиста важан за све жене.

„Мамографија је радиографски преглед ткива дојке и представља златни стандард у дијагностици рака дојке. Такође, мамографија је преглед који је начин секундарне превениције – раног откивања ове болести у скрининг програму. Примарно, у оквиру скининг програма мамографију треба да уради једном током две године свака жена животне доби од 50 до 69 година према препорукама Међународне агениције за контролу рака”, рекла је проф. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”.

Традиционално у оквиру панела поводом Националног дана борбе против рака дојке, Авон је Признање за животно дело ове године доделио др sc. med. Мирјани Бранковић-Магић, генетичарки, научној саветници и председници Европа Дона Србија организације.

„Једна од најзначајних активности у компанији Авон, већ скоро две деценије, јесте Акција за борбу против рака дојке. Поносна сам што нас управо жене препознају као бренд и заједницу која их оснажује и брине о њима! Одговорно и удружено шаљемо снажну поруку свима – рак дојке је излечив у 90% случајева, само уколико се редовним прегледима открије на време. Национални дан борбе против рака дојке је идеална прилика да подсетим жене да закажу свој преглед већ данас, јер то је заиста најважније!”, рекла је Милица Савиншек, PR и адвертајзинг супервизор компаније Авон за Адриатик регион.

Истицањем розе врпце, подршку обележавању Националног дана борбе против рака дојке пружиће телевизије и штампани медији, а Авалски торањ и важни објекти у Новом Саду биће осветљени розе бојом.
 

Канцеларија за скрининг рака