Инфо

 

Значај превенције и раног отркивања меланома

11. мај 2023.

Удружење пацијената оболелих од меланома, на конференцији за медије, најавило је почетак кампање поводом Месеца борбе против меланома, која има за циљ подизање свести о важности раног откривања и адекватног лечења ове болести, као и придржавања животних навика које могу значајно умањити ризик од оболевања. Едукативне трибине и уличне манифестације посвећене меланому, поред осам градова у Србији биће организоване од стране Удружења и у Сарајеву и Бања Луци.

На конференцији за медије у организацији Удружења је посебно истакнуто да узроци меланома коже могу бити различити, а да су најчешћи изложеност сунчевом и другом ултраљубичастом зрачењу – попут козметичких соларијума, али и наследни фактор.

Директорка Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", проф. др Верица Јовановић рекла је на конференцији за медије да је задатак превентивних установа двострук, прво да говоре о факторима ризика који доводе до меланома, а други да ризичним групама објасни деловање ултраљубичастих зрака, заштите од сунца и лоших навика.“ Често заборављамо на превентиву и на самопреглед, и сами треба да препознамо да нешто није у реду и да то буде први сигнал после којег ћемо отићи код изабраног лекара“, истакла је проф. Јовановић. Навела је податак Регистра за рак према којем je у 2020. години у Србији дијагностиковано 570 случајева новооболелих од меланома, док су 202 пацијента умрла од последица те болести.

О значају лечења пацијената оболелих од меланома са комбинацијом два лека (ипилимубаб и ниволумаб), увођењу адјувантне терапије за пацијенте, лечењу увеалног меланома (меланома ока) и иницијативи за забрану коришћења соларијума говорили су председник Удружења пацијената оболелих од меланома Саво Пилиповић, проф. др Лидија Кандолф, дерматовенеролог, др Јелена Јанковић, помоћник министар здравља и др Жељко Попадић, заменик директора Сектора за лекове Републичког фонда за здравствено осигурање.
 

Канцеларија за скрининг рака