Инфо

 

Скрининг рака дојке тема панела Женска онкологија

27. април 2023.

У оквиру једнодневног форума Fem Health-Tek одржан је  панел „Женска онкологија“ у организцији АФА - глобалне заједнице посвећене оснаживању жена и њиховој професионалној афирмацији. Форум су отвориле министарка науке, технолошког развоја и иновација, др Јелена Беговић и председница АФА корпоративног борда, Диана Глигоријевић.

Директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, проф. др Верица Јовановић, истакла је да је потребно улагати у рано откривање болести. "Напредак медицине и технологија допринели су крајњем исходу а то је продужетак животног века. Свуда у свету се живи дуже и напретком целокупних технологија и свих области које утичу на квалитет живота, можемо очекивати да ће се таква тенденција наставити у будућности", рекла је Јовановић. Указала је да сваке године око 20.000 жена оболи од неке малигне болести, од тога свака пета жена оболи од рака дојке, док свака десета жена која болује од малигне болести има карцином плућа и бронха, рак дебелог црева или ректума. "То су болести на којима треба радити у области раног откривања рака. Истакла је да је очекивани животни век жене 78 година, те да је циљ да се он продужи, додајући да се после 60. и 65. године јављају неке хроничне болести, док се малигне болести, а посебно рак дојке, јавља у доби између педесете и седамдесете. "Из тог разлога су и прегледи за рано откривање рака дојке у том периоду најинтензивнији и препоручују се", навела је др Јовановић.

О важности скрининга рака дојке, превенцији и раној дијагностици говориле су и др Мирјана Узуновић Мако, директорка Сектора за уговарање здравствене заштите, медицинске послове и процену нових технологија у Републичком фонду за здравствено осигурање, др Ивана Минић, онколог Института за онкологију и радиологију Србије, др Ивана Костадиновић, радиолог Medigroup и Драгана Николић, Рош.
 

Канцеларија за скрининг рака