Инфо

 

Одржан Конгрес пацијенткиња оболелих од карцинома дојке

15. мај 2024.

Код знатног броја жена у Србији рак дојке се и даље открива касно, истакнуто је на регионалном Конгресу пацијенткиња оболелих од карцинома дојке „Ја то могу”. Конгрес је у организацији Удружења за едукацију, превенцију и подршку оболелима од карцинома дојке „Жена уз жену” одржан у Београду.

Учествујући на панелу „Шта занамо о раку дојке?”, директорка Института за јавно здравље Србије, проф. др Верица Јовановић, указала је подршку пацијенткињама које се кроз ангажовање у удружењима залажу за унапређене приступе у превенцији, скринингу и методама иновативног лечења у нашој земљи. „Када су у питању жене, рак дојке је на првом месту када говоримо о оболевању, али и смртном исходу. Према подацима које имамо, највећи број оболелих се региструје као оболели од карцинома у последњем стадијуму болести. На годишњем нивоу оболи око 4400 жена, а око 1700 изгуби живот. Због тога апелујем да се жена јави у здравствену установу када примети нелагодност или промену у ткиву дојке. Наравно, треба се јављати  редовно на годишњу контролу. Жене никада не треба да забораве да у сопствене календаре упишу прегледе мамографије, пре свега ако се налазе у периоду од 50 до 60 година”, рекла је проф. Јовановић.
 


Проф. др Ференц Вицко из Министарства здравља истакао је да ће нагласак у наредном периоду бити на скрининг програму односно превентиви. „Ми морамо да развијемо свест да је рак дојке болест која има релативно дуг период када је без симптома, а знамо да је скрининг и рано откривање заправо моменат када можемо излечити рак дојке. Тада имамо шансе да успешно завршимо лечење. Нажалост, смртност од рака дојке у нашој земљи је и даље висока, јер смо по броју нових случајева у средини листе у Европи, а по смртности на првом месту”, рекао је проф. др Вицко.

У пет панела присутнима су представљене специфичности секундарне превенције и дијагностике рака дојке, персонализованог лечењa и  улоге генетике. Удружење „Жена уз жену” истакло је важност правовременог информисања, подршке оболелима, као и солидарности међу женама које имају дијагнозу карцинома дојке.
 

Канцеларија за скрининг рака