Info

 

Skrining Srbija

Aktuelno

Mobilni mamograf u Čajetini od 15. septembra do 21. septembra 2023. godine, ispred "Doma zdravlja" u Čajetini

06. septembar 2023.

(Video prilog)

Mobilni mamograf u Čajetini od 15. septembra do 21. septembra 2023. godine, ispred "Doma zdravlja" u Čajetini 

Posle dve godine mamografski pregledi ponovo će se održati u Čajetini. Pregled je besplatan, nije neophodna zdravstvena knjižica, samo dobra volja, savest i briga o sebi i svom zdravlju.

U periodu od 15. do 21. septembra ispred "Doma zdravlja" u Čajetini ponovo će biti postavljen mobilni mamograf, gde će sve zainteresovane sugrađanke starosne dobi od 45 do 69 godina, moći da obave  preventivne preglede.

Pregledi će se obavljati svakog dana u periodu od 9 do 20 časova. 

Pregledi se zakazuju na broj telefona 031 3831 000, a sve informacije vezane za preglede mogu se dobiti u Domu zdravlja Čajetina. Nakon pregleda, nalazi će se slati sugrađankama na kućnu adresu.

"Pozivam sve sugrađanke od 45 do 69 godina da se odazovu pozivu, odnosno da se prijave i urade mamografiju. Mamografija je dijagnostička procedura koja koristi rendgenske zrake da snimi tkivo dojke. Procedura je kratka, bezbolna, sa minimalnom dozom zračenja i ne zahteva nikakvu pripremu pacijenta".

Mamografski pregled za koji nije neophodna zdravstvena knjižica je besplatan, kako podseća doktorka Marijana Marić specijalista ginekologije i akušerstva Doma zdravlja u Čajetini.

"Prilikom poslednjeg dolaska mamografa u Čajetinu, veliki broj žena se odazvao, što je dobro. To je najrelevantnija metoda za otkrivanje tumora dojke, pre svega malignih i ono što je najbitnije, u fazi kada još uvek ne može ništa da se napipa i kada je ustvari lečenje najuspešnije. Ukoliko pacijentkinje u porodici imaju pozitivnu anamnezu odnosno, ako imaju u porodici nekoga sa karcinomom dojke ili jajnika, a mlađi su od 45 godina, trebalo bi da se jave u našu službu kako bi dobile dalji uput za mamografiju".
 

Vest preuzeta sa linka:

Mobilni mamograf u Čajetini od 15. septembra | OPŠTINA ČAJETINA (cajetina.org.rs)
 

Tribina posvećena podizanju svesti o raku dojke i važnosti prevencije u organizaciji Dragon boat klub Beodragons

16. jul 2023.

U nedelju, 16. jula 2023. godine, na Adi Ciganliji Dragon boat klub Beodragons je organizovao tribinu posvećenu podizanju svesti o raku dojke i o važnosti njegove prevencije putem redovnih skrining pregleda dojki, i ujedno obeležio četiri godine otkako su učesnice iz udruženja žena koje su pobedile karcinom dojke „Budimo zajedno” prvi put zaveslale u Dragon Boat čamcima. U ovom klubu je formirana prva srpska BCS (Breast Cancer Survivor) Dragon Boat sportska ekipa – Roze dame.

Širom sveta se organizuju BCS Dragon Boat festivali, uključujući i Svetska i Evropska BCS Dragon Boat prvenstva sa više hiljada takmičarki, gde su svi dresovi i oprema obojeni u roze (odatle i naziv Pink Ladies – Roze dame).  

Dragon Boat veslanje je sport koji pomaže ženama koje su se izborile sa karcinomom dojke da se izbore i sa jednom od najčešćih komplikacija nakon operacije – limfedemom ruke i to najviše zahvaljujući posebnoj poziciji ruku prilikom veslanja, što sprečava pojavu limfedema.

Beogradske Roze dame su otišle korak dalje u želji za pobedom i ove godine će u periodu od 6. do 10. septembra učestvovati u takmičarskom delu programa 19. prvenstva klupskih posada Evropske Dragon Boat federacije u Raveni, Italija.

Na tribini su govorili doc. dr Duško Spasovski iz Instituta za ortopediju Banjica i predsednik UO Srpskog Dragon Boat Saveza, glavni trener u klubu Beodragons, doc. dr Marko Buta iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i dr Dragana Atanasijević iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.
 


  

Od 15. juna pregledi u mobilnom mamografu u Požarevcu

09. jun 2023.

Mobilni mamograf u organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Ministarstva zdravlja, Gradske uprave Grada Požarevac, Doma zdravlja i Opšte bolnice Požarevac, uz podršku Fonda B92  i Kompanije „Grand kafa“, od četvrtka, 15. juna 2023. godine obavljaće besplatne skrining preglede u prostoru Centra za kulturu u Požarevcu.

Pregledi se mogu zakazati od ponedeljka, 12. juna, na telefon 062/8075097, svakog radnog dana od 8 do 13 časova. Pregledi će se obavljati od 8 do 16 časova, a u zavisnosti od interesovanja  radno vreme će se produžiti.

Radi se o organizovanom skriningu raka dojke svih zainteresovanih žena od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu radile mamografiju, kao i žena od 40. godine, koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu ili lečenu od raka dojke.

Od početka 2023. godine radom mobilnog mamografa na teritoriji opština Kraljevo, Beograd i Jagodina pregledano je 7590 žena.
 

Održan Prvi regionalni kongres obolelih od karcinoma dojke

19. maj 2023.

Podršku Prvom regionalnom kongresu pod nazvom „Ja to mogu“, koji je u Beogradu okupio  više od 150 pacijentkinja iz gotovo 20 udruženja iz Srbije i regiona i gotovo 50 lekara iz zemlje i inostranstva, pružili su Ministarstvo zdravlja, Republički fond za zdravstveno osiguranje i Institut za javno zdravlje Srbije. Kongres je bio prilika da pacijentkinje obolele od karcinoma dojke razmene iskustva u oblasti prevencije i skrininga, kao i informacije o inovativnom lečenju i podršci, kroz niz panela. O najučestalijem malignom oboljenju kod žena u Srbiji, kroz epidemiologiju raka u našoj zemlji, regionu i svetu govorila je dr Maja Sekulić iz Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“.


Dr Maja Sekulić iz Instituta za javno zdralje Srbije“Dr Milan Jovanović Batut"
 

Učesnice panela sa moderatorkama
 

Svaki dan je važan u borbi protiv raka jajnika

11. maj 2023.

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka jajnika, najsmrtonosnijeg ginekološkog malignog karcinoma, Udruženje pacijenata obolelih od raka jajnika i grlića materice „Progovori” na konferenciji za novinare uputilo je poziv svim ženama da redovno odlaze na ginekološke preglede i budu informisane o značaju otkrivanja bolesti, prepoznavanje simptoma, pravovremene dijagnostike i optimalnog lečenja.

Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka žene u Srbiji se nalaze u visokom riziku obolevanja i umiranja od ove maligne lokalizacije.

„Svakoga dana u Srbiji od ove bolesti, nažalost, premine jedna žena, a dve žene obole“, rekla je prof. dr Verica Jovanović, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i podsetila na značaj redovnog godišnjeg ginekološkog pregleda. Prof. dr Jovanović pozdravila je saradnju Udruženja sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje i istakla neophodnost daljih preventivnih aktivnosti.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije u Republici Srbiji, 2020. godine registrovano je 750 novoobolelih i 361 umrla žena od raka jajnika. Stopa obolevanja od raka jajnika kod žena u Republici Srbiji iznosila je 11,6 na 100.000, a stopa umiranja 4,4 na 100.000 žena. Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj karcinoma jajnika. Neki od njih su godine, broj trudnoća, lična istorija raka dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoročna upotreba terapije zamene hormona, gojaznost, kao i genetska predispozicija.

Udruženje pacijenata „Progovori” ove godine obeležava i desetogodišnjicu postojanja i borbe protiv ovog opakog karcinoma.

„Deset godina je kako smo progovorile i kako podižemo svest o raku jajnika, edukujemo, sarađujemo sa zdravstvenim vlastima, sa ciljem da se ideja o ranom otkrivanju simptoma bolesti i pravovremenom lečenju što više proširi. Udruženje je osnovano sa ciljem da što brže i što konkretnije pomogne pacijentkinjama koje boluju od ove teške bolesti. Danas nam je zajedništvo potrebno više nego ikada, i zato tražimo podršku da rešimo dostupnost hormonske terapije za žene sa određenim vrstama raka jajnika i rakom endometrijuma, na listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja“, rekla je Gorica Đokić iz Udruženja pacijenata obolelih od raka jajnika i grilića materice „Progovori“.
 

Značaj prevencije i ranog otrkivanja melanoma

11. maj 2023.

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma, na konferenciji za medije, najavilo je početak kampanje povodom Meseca borbe protiv melanoma, koja ima za cilj podizanje svesti o važnosti ranog otkrivanja i adekvatnog lečenja ove bolesti, kao i pridržavanja životnih navika koje mogu značajno umanjiti rizik od obolevanja. Edukativne tribine i ulične manifestacije posvećene melanomu, pored osam gradova u Srbiji biće organizovane od strane Udruženja i u Sarajevu i Banja Luci.

Na konferenciji za medije u organizaciji Udruženja je posebno istaknuto da uzroci melanoma kože mogu biti različiti, a da su najčešći izloženost sunčevom i drugom ultraljubičastom zračenju – poput kozmetičkih solarijuma, ali i nasledni faktor.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", prof. dr Verica Jovanović rekla je na konferenciji za medije da je zadatak preventivnih ustanova dvostruk, prvo da govore o faktorima rizika koji dovode do melanoma, a drugi da rizičnim grupama objasni delovanje ultraljubičastih zraka, zaštite od sunca i loših navika.“ Često zaboravljamo na preventivu i na samopregled, i sami treba da prepoznamo da nešto nije u redu i da to bude prvi signal posle kojeg ćemo otići kod izabranog lekara“, istakla je prof. Jovanović. Navela je podatak Registra za rak prema kojem je u 2020. godini u Srbiji dijagnostikovano 570 slučajeva novoobolelih od melanoma, dok su 202 pacijenta umrla od posledica te bolesti.

O značaju lečenja pacijenata obolelih od melanoma sa kombinacijom dva leka (ipilimubab i nivolumab), uvođenju adjuvantne terapije za pacijente, lečenju uvealnog melanoma (melanoma oka) i inicijativi za zabranu korišćenja solarijuma govorili su predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma Savo Pilipović, prof. dr Lidija Kandolf, dermatovenerolog, dr Jelena Janković, pomoćnik ministar zdravlja i dr Željko Popadić, zamenik direktora Sektora za lekove Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
 

Skrining raka dojke tema panela Ženska onkologija

27. april 2023.

U okviru jednodnevnog foruma Fem Health-Tek održan je  panel „Ženska onkologija“ u organizciji AFA - globalne zajednice posvećene osnaživanju žena i njihovoj profesionalnoj afirmaciji. Forum su otvorile ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović i predsednica AFA korporativnog borda, Diana Gligorijević.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, prof. dr Verica Jovanović, istakla je da je potrebno ulagati u rano otkrivanje bolesti. "Napredak medicine i tehnologija doprineli su krajnjem ishodu a to je produžetak životnog veka. Svuda u svetu se živi duže i napretkom celokupnih tehnologija i svih oblasti koje utiču na kvalitet života, možemo očekivati da će se takva tendencija nastaviti u budućnosti", rekla je Jovanović. Ukazala je da svake godine oko 20.000 žena oboli od neke maligne bolesti, od toga svaka peta žena oboli od raka dojke, dok svaka deseta žena koja boluje od maligne bolesti ima karcinom pluća i bronha, rak debelog creva ili rektuma. "To su bolesti na kojima treba raditi u oblasti ranog otkrivanja raka. Istakla je da je očekivani životni vek žene 78 godina, te da je cilj da se on produži, dodajući da se posle 60. i 65. godine javljaju neke hronične bolesti, dok se maligne bolesti, a posebno rak dojke, javlja u dobi između pedesete i sedamdesete. "Iz tog razloga su i pregledi za rano otkrivanje raka dojke u tom periodu najintenzivniji i preporučuju se", navela je dr Jovanović.

O važnosti skrininga raka dojke, prevenciji i ranoj dijagnostici govorile su i dr Mirjana Uzunović Mako, direktorka Sektora za ugovaranje zdravstvene zaštite, medicinske poslove i procenu novih tehnologija u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, dr Ivana Minić, onkolog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, dr Ivana Kostadinović, radiolog Medigroup i Dragana Nikolić, Roš.
 

Kampanja "Zajedno protiv raka grlića materice - HPV NE" predstavljena je u kikindskom Domu zdravlja

25. april 2023.

Nacionalna kampanja za početak sprovođenja programa HPV imunizacije u Srbiji "Zajedno protiv raka grlića materice - HPV NE" predstavljena je u kikindskom Domu zdravlja u prisustvu predstavnika Ministarstva zdravlja, predstavnika Instituta za javno zdravlje Srbije  RFZO-a, Udruženja "Roditelj",  direktora škola i zvaničnika lokalne samouprave.  Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, prof. dr Ferenc Vicko, ukazano je na značaj imunizacije mladih protiv HPV - a.

- Imamo problem koji prevazilazi ovu kampanju, a to je da je HPV virus prisutan u celoj naciji. Ne možemo računati na to da će nas virus izbeći, jer je u seksualno aktivnom delu stanovništva stoprocentno prisutan. Čak 95 odsto ljudi se spontano izleči u roku od nekoliko meseci do dve godine. Međutim, ne znamo kod kojih ljudi i iz kojih razloga, a to je nekih pet posto, ta infekcija pređe u hronično oboljenje i kao takva može uzrokovati dve velike grupe bolesti: jedna su maligne bolesti, a druga su virusne bradavice. HPV imunizacija je prevencija protiv raka grlića materice, ali i od drugih maligniteta koji zahvataju jezik, ždrelo, kožu i sluzokožu, polne bradavice. Na njih nisu imuni ni muškarci, ni žene. Zbog toga je važna vakcinacija i dečaka i devojčica. Važno je napomenuti da muškarci nisu prenosioci, jer obolevaju isto kao i žene od malignih bolesti i kondiloma - naglasio je dr Vicko. Na teritoriji Severnobanatskog upravnog okruga distribuirano je oko 1.060 doza, a utrošeno oko 800 vakcina. U tom regionu od raka grlića materice godišnje oboli dvadesetak žena.  Doze vakcina variraju zavisno od starosne dobi. - Potpuno je vakcinisano oko 200 dece i mladih od 9 do 19 godina. Oni od 9 do 14 godina primaju dve doze, a stariji, od 15 do 19, tri doze. Još 300 dece i mladih čeka drugu ili treću dozu - rekla je dr Tatjana Pecarski iz kikindskog ZZJZ. U zapadnim zemljama se skoro i ne govori o raku grlića materice. - Dok se u zapadnim zemljama o raku grlića materice više ni ne govori, u Srbiji žene i dalje umiru od ove maligne bolesti – istakla je predstavnica Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", prim. dr Katarina Boričić i dodala. -Od raka grlića materice u Srbiji godišnje oboli 1.100 žena, a premine njih 450. U Evropi smo na petommestu po obolevanju, a na drugom po smrtnosti. Ova vakcina je preporučena i besplatna - naglasila je dr Boričić.  U Srbiji je do sada dato 36.300 doza vakcine protiv HPV , a od tog broja je 21.300 prvih. Primilo ih je i 4.300 dečaka, rekla je Gordana Plemić, direktorka Udruženja "Roditelj". Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, do 2030. godine 90 odsto stanovništva trebalo bi da ima pristup vakcinama , a u narednoj deceniji rak grlića materice mogao bi biti iskorenjen, zajedno sa drugim malignitetima koje uzrokuje HPV virus.

 

Mobilni mamograf u Jagodini

18. april 2023.

Posle Beograda, mobilni mamograf u organizaciji Instituta za javno zdravlja Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i uz podršku Ministarstva zdravlja od 25. aprila nastavlja da radi u Jagodini.

Pregledi se mogu zakazati od danas, 18. aprila, a zakazani pregledi obavljaće se, od 25. aprila, svakog dana od 9 do 19 časova u mobilnom mamografu, koji će biti postavljen u ulici Vuka Bojovića bb, preko puta hale sportova ,,Jassa” u Jagodini.

Pregled u mobilnom mamografu namenjen je ženama uzrasta od 45 do 69 godina koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju, kao i ženama posle 40. godine, koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke.

Tokom akcije besplatnih mamografskih pregleda u Beogradu, na Kalemegdanu, pregledano je 2150 žena, od kojih je, zbog pozitivnih nalaza, njih 240 upućeno na odgovarajuću dopunsku dijagnostiku.

Mamografija je zlatni standard u dijagnostikovanju raka dojke. Ovim pregledom se mogu otkriti promene u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. Radi se o jednostavnom, bezbolnom i kratkom rendgenskom pregledu tkiva dojke, sa ciljem kontrole zdravlja žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti. Pravovremeni pregledi u 90% slučajeva dovode do pozitivnih ishoda lečenja raka dojke i očuvanja kvaliteta života obolelih žena.
 

20. mart – Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

20. mart 2023.

Mart je mesec kada se mnogobrojnim aktivnostima obeležava 20. mart – Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Na taj način se skreće pažnja javnosti na raspostranjenost bolesti i na podizanje svesti žena o značaju preventivnih pregleda u ranom otkrivanju bolesti.

Kada se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva. Samim načinom lečenja, koje je kraće i efikasnije, podiže se kvalitet života obolelih i lečenih žena.

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje skoro 1.700.000 obolelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona njih. Prema najnovijim procenama SZO i Međunarodne agencije za istraživanje raka, samo u Evropi je obolelo više od pola miliona žena od raka dojke. Procenjena stopa obolevanja u Evropi je iznosila 74,4/100.000 žena. Srbija se sa procenjenim stopama nalazi na 20. mestu u odnosu na 40 evropskih zemalja. Žene u Srbiji se nalaze u srednjem riziku obolevanja od ove vodeće maligne lokalizacije.

Prema istim procenama, 137.000 žena je umrlo u Evropi od raka dojke i procenjena stopa mortaliteta iznosila je 14,9/100.000. Žene u Srbiji nalaze se u visokom riziku umiranja od raka dojke. Srbija se sa procenjenim stopama mortaliteta u odnosu na 40 evropskih zemalja nalazi na prvom, odnosno drugom mestu zajedno sa Crnom Gorom.

Karcinom dojke je i u Srbiji najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena. U prethodnom petogodišnjem periodu u proseku svake godine se registruje oko 4500 novoobolelih žena. U istom periodu, u proseku su od karcinoma dojke umrle 1723 žene.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Republici Srbiji, 2020. godine registrovano je 4368 novoobolelih i 1782 umrle žene od raka dojke. Stopa obolevanja od raka dojke kod žena u Republici Srbiji iznosila je 64,5 na 100.000, a stopa umiranja 20,3 na 100.000 žena. Žene u Srbiji se prema procenama Globalne inicijative za karcinom dojke Svetske zdravstvene organizacije (WHO Global Breast Cancer Initiative) nalaze u srednjem riziku obolevanja i visokom riziku od umiranja od ove maligne lokalizacije.

Rak dojke se češće javlja u uzrastu posle 40. godine. U slučaju umiranja registrovane stope mortaliteta proporcionalno rastu počev od 45. godine i najviše su u uzrastu 75 i više godina.

U poslednjih pet godina uprkos varijacijacijama u stopama incidencije i mortaliteta registruje se blago smanjenje stopa obolevanja i umiranja od raka dojke kod žena.

Kako bi se smanjio mortalitet od karcinoma dojke i opterećenje društva ovom bolešću potrebni su sveobuhvatni napori i javnozdravstvene mere za kontrolu raka, počevši od primarne prevencije, preko ranog otkrivanja bolesti i skrininga, pa do pravovremenog lečenja žena obolelih od ove bolesti.

Rak dojke je jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji. Meren godinama izgubljenog života rak dojke je na 3. mestu kao uzrok smrti kod žena starosti 45–64. godine, posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca.

Visoka učestalost obolevanja od raka dojke mora se u izvesnoj meri pripisati činjenici da do danas nisu otkriveni ili do kraja razjašnjeni svi uzroci njegovog nastanka, pa su dometi primarne prevencije, u tom smislu, limitirani. Imajući tu vrstu ograničenja u vidu, kao jedino dokazano efikasno rešenje za smanjenje stope umiranja od ove bolesti nameće se njeno rano otkrivanje, odnosno sekundarna prevencija. Prateći preporuke Svetske zdravstvene organizacije i iskustva evropskih zemalja u sprovođenju populacionih skrining programa, u Republici Srbiji je u decembru 2012. godine započet program organizovanog skrininga raka dojke koji ima za cilj smanjenje smrtnosti i unapređenje kvaliteta života žena obolelih od ove bolesti.
 

Podrška onkološkim pacijentkinjama na putu ka roditeljstvu

18. mart 2023.

Povodom obeležavanja 20. marta, Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, u saradnji sa Fondom B92 i uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, kompanija Avon organizovala je panel na temu „Podrška onkološkim pacijentkinjama na putu ka roditeljstvu”.

Očuvanje plodnosti i planiranje porodice nakon lečenja maligne bolesti je moguće i predstavlja realan cilj mladih žena sa dijagnostikovanim rakom dojke u ranom stadijumu. Zato je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) usvojio Pravilnik kojim se obolelima od malignih bolesti omogućava zamrzavanje jajnih ćelija, spermatozoida i embriona pre početka lečenja, o trošku RFZO-a, što će početi da se primenjuje kada Ministarstvo zdravlja da saglasnost na Pravilnik.

„Na ovom predlogu smo počeli da radimo još za vreme korone, ali je pandemija to nažalost usporila. Važno je napomenuti da ovo nije samo inicijativa za zamrzavanje genetskog materijala. Zaokružili smo ciklus i omogućili smo pacijentima koji uđu u ovaj proces da uđu i u proces vantelesne oplodnje o trošku države”, izjavila Ivana Đunisijević iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Ova odluka je od krucijalnog značaja za sve žene koje se suočavaju sa karcinomom dojke. Ovakva bolest, kao i njeno lečenje može dovesti do steriliteta, što stvara dodatan psihološki pritisak, posebno na žene koje se u trenutku otkrivanja bolesti još uvek nisu ostvarile kao majke. U takvoj situaciji žene vode dvostruku bitku –  bitku za život i bitku za potomstvo.

„Ciljevi Ministarstva zdravlja su unapređivanje dijagnostike i poboljšanje lečenja. Na ovom putu svi uvek imaju podršku. Brinemo o svojim pacijentima, posebno o primarnoj grupi pacijenata, poput onih koji su oboleli od malignih bolesti. Mislim da o tome govori i činjenica da danas više, prema našim saznanjima, ne postoji lista čekanja za zračenje, dok je ranije ta lista postojala. U budućnosti planiramo da nastavimo sa ulaganjima, kako u dijagnostičku i opremu za lečenje tako i u stručni kadar i u akte”, rekla je Slađana Đukić, pomoćnica ministra za zdravstveno osiguranje.
 

  

Učesnici panela „Podrška onkološkim pacijentkinjama na putu ka roditeljstvu”
 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” rak dojke predstavlja vodeći maligni tumor kada je reč o obolevanju i umiranju žena u Srbiji, iako se pravovremenom dijagnostikom i adekvatnom terapijom može u potpunosti izlečiti. Prema poslednjim podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije tokom jedne godine registrovana je 4561 novoobolela žena, a nažalost 1691 žena izgubila je bitku za život. Zbog toga je pravovremeni redovni pregled zaista važan za sve žene.

„Mamografija je radiografski pregled tkiva dojke i predstavlja zlatni standard u dijagnostici raka dojke. Takođe, mamografija je pregled koji je način sekundarne prevenicije – ranog otkivanja ove bolesti u skrining programu. Primarno, u okviru skining programa mamografiju treba da uradi jednom tokom dve godine svaka žena životne dobi od 50 do 69 godina prema preporukama Međunarodne agenicije za kontrolu raka”, rekla je prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

Tradicionalno u okviru panela povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, Avon je Priznanje za životno delo ove godine dodelio dr sc. med. Mirjani Branković-Magić, genetičarki, naučnoj savetnici i predsednici Evropa Dona Srbija organizacije.

„Jedna od najznačajnih aktivnosti u kompaniji Avon, već skoro dve decenije, jeste Akcija za borbu protiv raka dojke. Ponosna sam što nas upravo žene prepoznaju kao brend i zajednicu koja ih osnažuje i brine o njima! Odgovorno i udruženo šaljemo snažnu poruku svima – rak dojke je izlečiv u 90% slučajeva, samo ukoliko se redovnim pregledima otkrije na vreme. Nacionalni dan borbe protiv raka dojke je idealna prilika da podsetim žene da zakažu svoj pregled već danas, jer to je zaista najvažnije!”, rekla je Milica Savinšek, PR i advertajzing supervizor kompanije Avon za Adriatik region.

Isticanjem roze vrpce, podršku obeležavanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke pružiće televizije i štampani mediji, a Avalski toranj i važni objekti u Novom Sadu biće osvetljeni roze bojom.
 

Mobilni mamograf od 7. marta u Beogradu na Kalemegdanu

04. mart 2023.


„Hajde da imamo vremena za pregled”

 

Mobilni mamograf u organizaciji Instituta za javno zdravlja Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, a uz podršku Ministarstva zdravlja, kompanije Grand kafa i Fonda B92, od utorka, 7. marta 2023. godine, nastavlja sa radom u Beogradu. 

Sve zainteresovane žene preglede mogu zakazati od ponedeljka, 6. marta, radnim danima od 8:30 do 14:30 časova putem telefona 060/7171523 i 060/7171969, do popune termina. 

Zakazani pregledi u mobilnom mamografu obavljaće se svakog dana od 9 do 19 časova na  Kalemegdanu (Carigradski drum, ulaz iz pravca Uzun Mirkove ulice). 

Mamografije u mobilnom mamografu namenjene su ženama životne dobi od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju, kao i ženama posle 40. godine, koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke.

Radi se o jednostavnom, bezbolnom i kratkom rendgenskom pregledu tkiva dojke koji traje oko 10 minuta. Mamografija se obavlja u cilju kontrole zdravlja i podrazumeva pregled žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, a u cilju ranog otrkivanja raka dojke. 

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Ministarstvo zdravlja, uz podršku Grand kafe i Fonda B92, 2021. godine pokrenuli su kampanju „Hajde da imamo vremena za pregled – Ne gledaj u šolju pregledaj se”, sa ciljem podizanja svesti žena o važnosti rane dijagnostike i redovnih medicinskih pregleda.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije, u Srbiji je u 2020. godini od malignih tumora dojke obolelo 4368 žena, dok su nažalost život izgubile 1782 žene. 

Pravovremeni pregledi u 90% slučajeva dovode do pozitivnih ishoda lečenja raka dojke i očuvanja kvaliteta života obolelih žena.

 

Mart – mesec borbe protiv raka: prevencija malignih tumora - Obolevanje i umiranje od raka u svetu i Srbiji

03. mart 2023.

Prema poslednjim procenama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka, obolevanje od malignih bolesti u svetu je poraslo na 19,3 miliona ljudi i registrovano je 9,9 miliona smrtnih slučajeva od svih lokalizacija malignih tumora u 2020. godini. Tokom života, jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena će oboleti od raka, a jedan od osam muškaraca i jedna od jedanaest žena će umreti od nekog oblika maligne bolesti.

Povećano opterećenje rakom je posledica nekoliko faktora, od kojih su najznačajniji ukupan porast stanovništva i produženo očekivano trajanje života, ali i promena učestalosti određenih faktora rizika raka povezanih sa socijalnim i ekonomskim razvojem. Primer su zemlje ubrzanog ekonomskog razvoja gde su u prošlosti najučestaliji bili maligni tumori koji su posledica infekcije. Sada se u ovim zemljama češće javljaju oni tipovi malignih bolesti koji se dovode u vezu sa stilom života i koji su učestaliji u industrijski razvijenim zemljama. Sa druge strane, preventivni programi u razvijenim zemljama doveli su do značajnog smanjenja stopa obolevanja od nekih lokalizacija raka, kao što su rak pluća (primer, kod muškaraca u Severnoj Evropi i Severnoj Americi) i rak grlića materice. Novi podaci pokazuju da se i dalje većina zemalja još suočava sa povećanjem apsolutnog broja slučajeva malignih bolesti koji se kasno dijagnostikuju i zahtevaju dugotrajno lečenje i negu.
 

Globalno opterećenje rakom u svetu

Prema procenama u 2020. godini gotovo polovina novih slučajeva malignih bolesti i blizu dve trećine smrtnih slučajeva od raka u svetu se registrovalo u Aziji. To je delom posledica i činjenice da na ovom kontinentu živi više od 60% svetske populacije. U Evropi, koja čini samo 9,0% svetske populacije, registrovano je 22,8% novih slučajeva raka i 19,6% smrtnih slučajeva od malignih bolesti. Za razliku od Evrope u Americi, koja čini 13,3% svetske populacije, registrovano je 20,9% novoobolelih i 14,2% umrlih od raka. Za razliku od drugih kontinenata veći procenat smrtnih slučajeva od raka u odnosu na procenat novootkrivenih slučajeva je registrovan u Aziji (58,3%; 49,3%) i Africi (7,1%; 5,7%) što se može se dovesti u vezu sa većim učešćem određenih lokalizacija raka koje imaju lošiju prognozu, slabo preživljavanje i sa time da u mnogim zemljama u Aziji i Africi postoji ograničeni pristup zdravstvenoj zaštiti i pravovremenoj dijagnostici i lečenju.
 

Vodeće lokalizacije raka u svetu

Rak pluća, rak dojke i rak debelog creva su vodeće lokalizacije raka u obolevanju i u umiranju. Ove tri vrste raka čine zajedno jednu trećinu novoobolelih i umrlih osoba od raka u svetu. Rak pluća je najčešće dijagnostikovan rak kod muškaraca i čini 14,3% svih novih slučajeva raka i 21,5% svih smrtnih slučajeva od raka kod muškaraca. Potom slede karcinom prostate (14,1%) i kolorektalni karcinom (10,6%). Rak dojke je najčešće dijagnostikovan maligni tumor kod žena (čini 24,5% svih novootkrivenih slučajeva raka) i vodeći uzrok smrti od raka kod žena (15,5%), a slede ga rak pluća (13,7%) i rak debelog creva (9,5%).
 

Prevencija i rano otkrivanje

Prevencija malignih bolesti ima ogroman javnozdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti, jer je na približno dve trećine faktora rizika koji su odgovorni za nastanak raka moguće uticati, menjati ih ili ih potpuno eliminisati. Čak 40% malignih bolesti može biti izbegnuto jednostavnim merama: prestankom pušenja, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem prosečne težine konzumiranjem zdrave hrane, vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak.

Oko 30% svih smrtnih ishoda od malignih bolesti nastaju kao posledica pušenja duvana, prekomerne telesne težine, nepravilne ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti i konzumacije alkohola, a na više od 80% svih malignih bolesti može se uticati modifikovanjem i eliminacijom ovih faktora rizika.

Pušenje duvana je kao pojedinačni faktor rizika odgovoran za svaki treći slučaj raka i dokazano je da 80 do 85% karcinoma pluća nastaje kao posledica pušenja. Pored karcinoma pluća pušenje je odgovorno za razvoj karcinoma usne duplje, oro i hipofaringsa, laringsa i jednjaka, a dodatni je faktor rizika za razvoj karcinoma mokraćne bešike, bubrega, pankreasa i grlića materice.

Prekomerna telesna težina i gojaznost povećavaju rizik od nastanka raka tela materice, debelog creva, dojke (kod žena u menopauzi) i prostate kod muškaraca.

Na osnovu poslednjeg Istraživanja zdravlja stanovništva Sebije, u Srbiji je 2019. godine, na osnovu izmerene vrednosti indeksa telesne mase (ITM), bilo 40,5% normalno uhranjenog stanovništva uzrasta 15 i više godina, dok je više od polovine (57,1%) bilo prekomerno uhranjeno, odnosno predgojazno (36,3%) i gojazno (20,8%).

Teško se procenjuje izolovani doprinos fizičke neaktivnosti kao faktora rizika u nastanku malignih tumora. Fizička aktivnost i izbalansirana ishrana su mere prevencije raka debelog creva, dojke i prostate.

Istraživanje zdravlja omogućava procenu fizičke aktivnosti povezane sa radnim aktivnostima, prevozom/kretanjem do posla i onu koja se obavlja u slobodno vreme.

Poslednje istraživanje zdravlja je pokazalo da je najveći procenat stanovnika Srbije (46,3%) u toku svojih radnih aktivnosti bio izložen umerenom fizičkom naporu (koji podrazumeva uglavnom aktivnosti koje uključuju umeren fizički napor ili hodanje), 41,1% stanovnika Srbije je bilo izloženo lakom fizičkom naporu (koji podrazumeva uglavnom sedenje ili stajanje), a teškom fizičkom naporu (koji podrazumeva vrlo težak rad ili fizički zahtevne aktivnosti) bilo je izloženo 9,8% stanovnika, dok 2,9% stanovnika nije obavljalo nikakvu radnu aktivnost. 

Obavljanje fizičke aktivnosti koja nije vezana za radne aktivnosti, u trajanju od 10 minuta u kontinuitetu, bar jednom nedeljno, u Istraživanju 2019. prijavilo je 93,8% stanovnika Srbije (hodanje prilikom odlaska do i povratka sa nekog mesta), 93,2%, vožnju bicikla prilikom odlaska do i povratka sa nekog mesta, 23,2% fitnes, sport ili rekreaciju 13,8% i intenzivnu fizičku aktivnost namenjenu jačanju mišića 7,2%. 

U Srbiji je u 2019. godini svakodnevno hodalo u kontinuitetu bar 10 minuta 75,2% stanovnika. Svakodnevna vožnja bicikla u trajanju od najmanje 10 minuta je bila zastupljena kod 9,0% stanovnika. Fitnesom, sportom ili rekreacijom bar 10 minuta najmanje tri puta nedeljno bavilo se 8,8% stanovnika Srbije. Navika bavljenja sportom i rekreacijom je zastupljenija kod muškaraca (11,0% se rekreira bar tri puta nedeljno) nego kod žena (6,9%). 

Konzumiranje alkohola povećava rizik od nastanka raka usta, ždrela, dojke, debelog creva i jetre. Četiri, odnosno šest puta veći rizik od nastanka raka organa za varenje imaju osobe koje dnevno popiju oko 1 litar vina ili 2 litra piva u odnosu na osobe koje povremeno ili nikada ne konzumiraju alkohol.

Rezultati Istraživanja su pokazali da u Srbiji 50,7% stanovništva ne konzumira alkohol, 39,3% nije nikada probalo alkohol i 11,4% nije konzumiralo alkohol u prethodnih 12 meseci. U populaciji mladih od 15 do 19 godina 52,7% nije konzumiralo alkohol, značajno više devojaka (57,2%) nego dečaka (48,1%). Muškarci u Srbiji u većem procentu svakodnevno piju, čak osam puta više u odnosu na žene. Takođe, navika svakodnevnog konzumiranja alkohola je najviše zastupljena među najniže obrazovanim (3,4%) i vangradskim stanovništvnom (3,8%).

Makar jednom u toku nedelje, u poslednjih 12 meseci, ekscesivno je pilo (više od šest alkoholnih pića u jednoj prilici) 1,7% stanovništva Srbije (3,2% muškaraca i 0,3% žena). Barem jednom mesečno ekscesivno je pilo 18,3% muškaraca i 4,5% žena, odnosno ukupno 10,9% stanovništva, što je prema dostupnim podacima niži procenat od proseka EU. Zabrinjava podatak da je svaki šesti (15,1%) adolescent uzrasta od 15 do 19 godina najmanje jednom mesečno konzumirao više od šest alkoholnih pića tokom jedne prilike, bez razlike u odnosu na pol.

Svaka preterana izloženost sunčevoj svetlosti ili veštačkim izvorima svetlosti, kao što su solarijumi, povećava rizik od dobijanja svih vrsta raka kože. Dejstvo kancerogena životne i radne sredine nastaje posle dužeg latentnog perioda, koji traje od pet do 40 godina, koliko je u proseku potrebno vremena da se normalna ćelija transformiše u malignu ćeliju.

Svaki deseti slučaj raka je posledica infekcije i skoro 22% smrtnih ishoda od raka u zemljama u razvoju i 6% u razvijenim zemljama su posledica hronične infekcije.
 

Rano otkrivanje

Nove smernice Svetske zdravstvene organizacije (SZO) imaju za cilj da poboljšaju šanse za preživljavanje ljudi koji žive sa rakom, tako što će usmeriti zdravstvene službe da se fokusiraju na rano dijagnostifikovanje i lečenje ove bolesti. Jedan od problema je što se mnogi slučajevi raka otkriju prekasno. Čak i u zemljama sa razvijenom zdravstvenom službom, mnogi slučajevi raka se otkrivaju u uznapredovaloj fazi kada je teže uspešno lečenje.

U Srbiji su doneti nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka, koji će u narednom periodu značajno smanjiti obolevanje i umiranje od navedenih lokalizacija malignih tumora. Na skrining raka dojke pozivaju se žene starosti od 50 do 69 godina. Mamografski pregledi predviđeni su da se rade svim ženama navedenog uzrasta na dve godine. Skriningom na karcinom grlića materice obuhvaćene su žene uzrasta od 25 do 64 godine, koje se pozivaju na preventivni ginekološki pregled i Pap test jednom u tri godine. Ciljna grupa za testiranje na rak debelog creva obuhvata građane oba pola starosti od 50 do 74 godina, koji se jednom u dve godine pozivaju na testiranje na skriveno krvarenje u stolici.

Rano otkrivanje raka u velikoj meri smanjuje troškove lečenja ove bolesti, a samo lečenje čini delotvornijim i uspešnijim. Studije sprovedene u visokorazvijenim zemljama pokazale su da je lečenje pacijenata obolelih od raka kod kojih je bolest ranije otkrivena dva do četiri puta jeftinije u poređenju sa lečenjem ljudi kod kojih je rak otkriven u uznapredovaloj fazi bolesti.

Prema navodima SZO, troškovi lečenja raka su manji ukoliko se bolest otkrije na vreme. Ukupni ekonomski troškovi lečenja godišnje u proseku iznose 1,16 milijardi američkih dolara.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje planira promotivno-edukativne aktivnosti usmerene ka informisanju stanovništva o prepoznavanju ranih simptoma i znakova malignih bolesti i njihovom osnaživanju da preuzmu odgovornost za sopstveno zdravlje i da se na vreme jave lekaru radi kontrole zdravlja, rane dijagnostike i pravovremenog lečenja. Takođe je veoma važno boriti se protivi mitova, dezinformacija i zabluda u vezi sa malignim bolestima, jer odlaganje i/ili izbegavanje ranog otkrivanja, adekvatnog lečenja i nege dovodi do lošijeg ishoda po zdravlje. Neophodno je osnažiti čitavu zajednicu, kako bi se kreiralo javno mnjenje protiv diskriminacije ljudi obolelih od malignih bolesti, kako na radnom mestu tako i u zdravstvenom sistemu, kao i u čitavom društvu.
 

Opterećenje rakom u Srbiji 

 

Više informacija na:

https://www.batut.org.rs/download/publikacije/ZdravljeStanovnistva2019.pdf

https://www.wcrf.org/wp-content/uploads/2021/02/Summary-of-Third-Expert-Report-2018.pdf

https://www.thelancet.com/article/S1470-2045(21)00279-5/fulltext

https://www.cancer.net/cancer-types/colorectal-cancer/risk-factors-and-prevention

 

U Kraljevu predstavljeni dosadašnji rezultati nacionalnog programa HPV imunizacije

28. februar 2023.

Posle Beograda, Čačka, Novog Sada, Šapca, i Kragujevca, u Kraljevu je održana tribina o značaju vakcinacije HPV vakcinom, kao prevenciji raka grlića materice i drugih oboljenja koje izaziva HPV virus.

Od juna prošle godine, HPV vakcina namenjena deci od 9 do 19 godina o trošku države, dostupna je u svim domovima zdravlja u Srbiji. Do sada je HPV vakcinu primilo 17.500 dece, od toga 14.000 devojčica i 3500 dečaka, a kako kampanja pod sloganom „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE odmiče”, u svakom novom gradu sve je veći broj zainteresovanih roditelja i dece.

„Po broju vakcinisanih dečaka i devojčica, svrstali smo se među 140 zemalja koje sprovode program imunizacije”, rekla je dr sc. med. Katarina Boričić iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. „Treba raditi na edukaciji roditelja, jer smatramo da obuhvat dece treba da bude veći. Treba informisati i uputiti roditelje da se jave izabranom pedijatru i potraže informacije o HPV vakcini. Mi smo se priključili svim aktivnostima počev od juna 2022. godine, intenzivirajući zdravstveno-promotivne aktivnosti. Do sada je edukovano oko 1000 zdravstvenih radnika širom zemlje, a plan nam je da nastavimo sa tom praksom. Apelujem na sve kolege da informišu roditelje da vakcina postoji, da je preporuče i obaveste ih da je dostupna u svim domovima zdravlja kako bi blagovremeno vakcinisali svoju decu. Izazov je i edukacija roditelja i to nam je prioritet u narednom periodu”, naglasila je dr sc. med. Katarina Boričić ističiću da je ova vakcina proglašena najbezbednijom.

Na tribini je ocenjeno da se zajediničkim trudom zdravstva i prosvete mogu postići dobri rezultati. Navedeno je da je u Domu zdravlja Kraljevo do sada dato 487 doza vakcine. U poslednjih nekoliko nedelja beleži se porast vakcinisane dece i to, pre svega, zahvaljujući prosvetnim radnicima koji edukuju roditelje. Školska uprava Kraljevo, u saradnji sa Domom zdravlja, sprovodiće edukativne aktivnosti u školama na teritoriji Kraljeva. U svim domovima zdravlja dostupna je dovoljna količina HPV vakcina za decu od 9 do 19 godina, a preostaje rad na tome da svaki roditelj dobije neophodne informacije o značaju imunizacije protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima, ocenjeno je na tribini u Kraljevu.

O značaju i prednostima vakcinacije protiv HPV virusa, deca i roditelji mogu se informisati na sajtu: https://hpvinfo.rs/
 

Na Svetski dan borbe protiv raka POČELA NACIONALNA KAMPANjA „RAK JE IZLEČIV 2”

04. februar 2023.

Na Svetski dan borbe protiv raka, simbolično u pet do 12, u xolu RTS-a počela je Nacionalna kampanja „Rak je izlečiv 2”, sa namerom da informiše o blagovremenoj prevenciji, ranom otkrivanju bolesti, dijagnostici i lečenju. Godišnje u svetu od malignix bolesti oboli više od 19 miliona ljudi, a oko 10 miliona izgubi život. I u Srbiji su, posle kardiovaskularnix bolesti, najčešća maligna obolenja. Svake godine sa malignim bolestima suočava se preko 40000 stanovnika, a od tix bolesti živote izgubi oko 20000 ljudi.

Promocija zdravix stilova života, borba za zdravlje, kao i borba za obolele, zadaci su kampanje, koju je tokom 2018. godine sproveo Javni medijski servis RTS. Nacionalna kampanja za borbu protiv raka danas je dobila nastavak. RTS kampanju realizuje sa Ministarstvom zdravlja, Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, Društvom Srbije za borbu protiv raka, nadležnim institucijama, udruženjima pacijenata i farmaceutskim kompanijama. 

Na skupu povodom početka kampanje su govorili: ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Milan Žegarac, direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut” prof. dr Verica Jovanović, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osigiranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić, generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i novinarke RTS-a.

Obeležena Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

01. februar 2023.

U organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u saradnji sa studentima iz Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine Srbije, u periodu od 24. do 29. januara, brojnim aktivnostima obeležena je Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Aktivnosti su sprovedene u studentskim domovima „4. april”, „Studentski grad”, „Kralj Aleksandar I” i „Karaburma” u Beogradu.Saradnja Instituta za javno zdravlje Srbije i Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine Srbije u obeležavanju Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice u studentskim domovima u Beogradu

U cilju podizanja svesti o učestalosti i posledicama infekcije humanim papiloma virusom, kao i značaju pregleda za rano otkrivanje raka grlića materice, održane su akcije za zdravlje u studenskim domovima „4. april”, „Studenski grad”, „Kralj Aleksandar I” i „Karaburma” u Beogradu. Stručnjaci Instituta za javno zdravlje Srbije u saradnji sa Komitetom za međunarodnu saradnju studenata medicine Srbije razgovarali su sa studentima o značaju redovnih pregleda, ranog otkrivanja raka grlića materice, HPV vakcini, delili zdravstveno-promotivni materijal i anketirali ih kako bi se stekao uvid u njihovo znanje, stavove i ponašanja u vezi sa infekcijom humanim papiloma virusom.

U okviru Evropske nedelje održano je i onlajn predavanje za volontere - studente iz Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine Srbije, koje su realizovali Centar za promociju zdravlja, Centar za prevenciju i kontrolu bolesti i Kancelarija za skrining raka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. Predstavnica Populacionog fonda Ujedinjenih nacija Marija Cvejić i lekari Instituta „Batut”, dr Snežana Živković-Perišić i dr sc. med. Tamara Naumović govorile su o značaju obeležavanja kampanje, epidemiološkim karakteristikama, primarnoj i sekundarnoj prevenciji raka grlića materice.

U Beogradu je u znak podrške Evropskoj nedelji, od 23. do 25. januara 2023. godine tirkizno-zelenom bojom, koja je zaštitni znak kampanje, bio osvetljen Avalski toranj.Otvorena Regionalna citološka laboratorija u Kragujevcu

27. januar 2023.

U Domu zdravlja Kragujevac otvorena je Regionalna citološka laboratorija u kojoj će se obavljati citološka dijagnostika za organizovani skrining raka grlića materice, za ciljnu populaciju žena iz 14 gradova i opština Šumadijskog i Pomoravskog okruga.

Svečanom obeležavanju početka rada prisustvovali su direktori i specijalisti ginekologije zdravstvenix ustanova Šumadije i Pomoravlja, kao i predstavnici Instituta za javno zdravlje Kragujevac i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

 „Otvaranjem regionalnix citolaboratorija pojačavaju se kapaciteti sistema zdravstvene zaštite za sprovođenje organizovanog skrininga raka grlića materice PAP-a testiranjem. Od početka januara, prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije i Evropske asocijacije za kontrolu raka, u svim zemljama se posebno promovišu aktivnosti za rano otkrivanje raka grlića materice, pa tako i u Srbiji. Otvaranjem Regionalne citolaboratorije u Kragujevcu, na teritoriji Šumadijskog i Pomoravskog okruga intenziviraćemo sprovođenje organizovanog skrininga”, rekla je prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

„Kada se dijagnostikuje na vreme, smrtni isxod zbog ove bolesti se može sprečiti. Više od 50.000 žena iz ova dva okruga godišnje će biti obuxvaćeno skriningom. U velikom zamaxu je i vakcinacija HPV vakcinom protiv xumanog papiloma virusa. Vakcinacija dece uzrasta od 9 do 19 godina, a najbolje da to bude u sedmom razredu, dugotrajna je investicija za zdravlje naše populacije”, poručila je direktorka Instituta za javno  zdravlje Srbije i dodala da uz podršku Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja svi zdravstveni radnici u Srbiji, kao i lokalne samouprave, učestvuju u promovisanju  skrininga za otkrivanje raka grlića materice.

Direktor Doma zdravlja Kragujevac  Vasilije Antić istakao je da će otvaranje Regionalne citološke laboratorije najviše značiti za žene sa teritorije Šumadijskog i Pomoravskog okruga. Ginekolozi  iz 14 domova zdravlja u ova dva okruga pozivaće žene starosne dobi od 25 do 60 godina na preventivne preglede, a pločice sa uzetim brisom biće poslate u Regionalnu citološku laboratoriju koja od sada postoji u okviru Doma zdravlja Kragujevac. Direktor Antić je istakao da je obučeno osam citoskrinera, koji su dobili sertifikate, kao i pet ginekologa koji će raditi kao supervizori.

Na obeležavanju početka rada Regionalne citolaboratorije prisutnim direktorima i predstavnicima domova zdravlja iz Šumadijskog okruga (Aranđelovac, Topola, Batočina, Lapovo, Knić, Rača) i Pomoravskog okruga (Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Despotovac, Rekovac) kao i zdravstvenix ustanova u Kragujevcu, predočene su aktivnosti koje se sprovode na polju edukacije žena u njixovim sredinama, kako bi ix se što veći broj odazvao na skrining u narednom periodu.

Izdvajamo

Novi sajt

Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da je od 21.10.2013. godine na raspolaganju novi sajt nacionalne kancelarije za skrining raka.

Trudićemo se da pratimo potrebe građana, i ukažemo na značaj skrininga. 

Galerija

detaljnije

 

preuzeti

Kancelarija za skrining raka