Najčešće postavljana pitanja

 1. šta je rak debelog creva?
  To je oboljenje kod koga ćelije debelog creva postaju izmenjene i počinju da se  nekontrolisano dele, stvarajući tumor.
  Ove ćelije takođe mogu da uništavaju okolno tkivo ili da se odvoje od primarnog tumora, stvarajući tako nove tumore (metastaze) u drugim delovima tela.
 2. Koji su faktori rizika za dobijanje raka debelog creva?
  Iako tačni uzroci ove vrste raka nisu poznati, istraživanja su pokazala da su mogući faktori rizika:
  • ​Godine- mogućnost javljanja raka debelog creva povećava se sa starenjem. Iako se može javiti u bilo kom uzrastu,većina pacijenata ima preko 50 godina.
  • Genetski sindromi  kao što su familijarna adematozna polipoza (FAP) ili nasledni nepolipozni rak debelog creva (Linčov sindrom) - kod  ovih osoba postoji nasledna sklonost da dobiju rak debelog creva u mlađem uzrastu.
  • Prethodno javljanje raka - osoba koja je bolovala od raka debelog creva je u većem riziku da ga ponovo dobije.
  • Rak debelog creva u porodici- bliski rođaci poput roditelja, braće i sestara ili dece osoba obolelih od raka debelog creva imaju veće šanse za obolevanje, posebno ako je taj član porodice oboleo u mladosti.
  • Zapaljenjske bolesti creva - ulcerozni kolitis ili Kronova bolest.
  • Ishrana - istraživanja ukazuju da ishrana može biti povezana sa nastankom raka debelog creva. Posebno prekomerno unošenje crvenog mesa i životinjskih masti, uz mali unos žitarica, voća i povrća.
  • Fizička aktivnost - osobe koje su fizički neaktivne su u većem riziku da dobiju rak debelog creva.
  • Pušenje - posebno dugotrajno, utiče na povećanje rizika od pojave raka debelog creva.
 3. šta je skrining raka debelog creva?
  Skrining raka debelog creva predstavlja primenu skrining testa u cilju ranog otkrivanje bolesti kod osoba bez simptoma i znakova bolesti.
 4. Zašto bi trebalo da učestvujem u skriningu raka debelog creva?
  Skrining raka debelog creva spašava živote. Skrining testom moguće je otkriti polipe, kako bi bili uklonjeni pre nego što se iz njih razvije rak. Skrining testom takođe se može otkriti rak u ranoj fazi kada je moguće efikasno lečenje.
 5. šta su to polipi?
  Polipi su patološke izrasline, koje nastaju na sluzokoži debelog creva. Dosta su česti kod osoba starijih od 50 godina. Većina polipa su benigni, ali iz nekih  može da se razvije rak. Otkrivanje i uklanjanje polipa sprečava nastanak raka debelog creva.
 6. šta je FOB test?
  To je test koji se koristi za skrining raka debelog creva.  Ovim testom se otkriva skrivena, golim okom nevidljiva krv u stolici. Primena ovog testa zasnovana je na činjenici da se površni krvni sudovi velikih polipa i raka debelog creva često oštete pri prolasku stolice. Iz oštećenih krvnih sudova mala količina krvi dospeva u stolicu, ali je ta količina najčešće nedovoljna da bi bila vidljiva golim okom.
 7. Kako ću dobiti FOB test?
  Ukoliko imate od 50 do 74 godine dobićete poziv da posetite  lekara u domu zdravlja u zakazano vreme. U toku ove posete lekar će vam dati FOB test sa uputstvom kako da uradite test kod kuće. Nakon toga urađen test treba da dostavite u laboratoriju doma zdravlja.
 8. Da li pozitivan FOB test znači da imam rak debelog creva?
  Pozitivan FOB test znači da je u stolici prisutna krv. Iako pojava krvi u stolici može biti uzrokovana postojanjem polipa i ili raka debelog creva, postoje i drugi uzroci krvarenja kao što su hemoroidi, divertikuloza i zapaljenja debelog creva. Ukoliko je FOB test pozitivan neophodno je uraditi kolonoskopiju kako bi se utvrdio uzrok kravarenja.
 9. šta je to kolonoskopija?
  Kolonoskopija je pregled debelog creva, koji omogućava  lekaru da pažljivo pregleda unutrašnjost čitavog debelog creva. Lekar koji radi kolonoskopiju koristi tanku (debljine prsta), savitljivu cev, koja na svom vrhu ima malu kameru. Ova cev naziva se kolonoskop i u toku pregleda polako se uvodi u debelo crevo preko analnog otvora. U toku kolonoskopije u debelo crevo se ubacuje mala količina vazduha, koja održava lumen debelog creva otvorenim, kako bi lekar koji radi kolonoskopiju jasnije video unutrašnjost debelog creva. Pregled traje oko 30 minuta.
 10. Da li je kolonoskopija bolna?
  Ovaj pregled obično nije bolan. U toku kolonoskopije u debelo crevo se ubacuje mala količina vazduha, koja održava lumen debelog creva otvorenim, kako bi lekar koji radi kolonoskopiju dobio što bolju sliku unutrašnjosti debelog creva. Zbog pritiska vazduha na zid debelog creva možete osetiti nelagodnost i grčeve, ali ne bi trebalo da osetite bol.
 11. Imam 60 godina i neki od mojih komšija su već dobili poziv  za skrining raka debelog creva? Da li ću i ja dobiti poziv?
  U organizovani nacionalni program za rano otkrivanje raka debelog creva uključeni su svi muškaraci i žene starosti 50 do 74 godine. Program se uvodi postepeno po opštinama na nivou Republike Srbije,  koje su obezbedile neophodne uslova za pravilno izvođenje organizovanog skrininga raka debelog creva. Jedan ciklus skrininga traje dve godine i u toku ove dve godine će svi muškarci i žene iz navedene starosne grupe dobiti poziv za skrining.
 12. Mlađi sam od 50 godina, ali me brinu simptomi/pojava raka debelog creva kod članova porodice?  Da li mogu da učestvujem u skriningu?
  Skrining raka debelog creva je namenjen samo osobama starosti od 50 d0 74 godine. Mlađe, kao ni starije  osobe od ove starosne grupe nisu uključene u skrining. Ukoliko imate simptome kao što su dugotrajne promene u navici pražnjenja creva (zatvor/proliv), bol u stomaku ,pojava krvi u stolici, malaksalost ili gubitak težine ili ste zabrinuti zbog toga što je neko od članova vaše porodice imao rak debelog creva, ne bi trebalo da čekate poziv na skrinig, već da se javite vašem lekaru, koji će vas uputiti specijalisti ukoliko bude bilo potrebno.
 13. Imam 65 godina i zabrinut sam zbog pojave krvi u stolici? Da li mogu da dobijem FOB test?
  U skrining su uključene samo osobe koje nemaju simptome. Ukoliko imate simptome kao što su dugotrajne promene u navici pražnjenja creva (zatvor/proliv), pojava krvi u stolici, bol u stomaku, malaksalost ili gubitak težine ne treba da čekate da dobijete poziv za skrining već da se javite vašem lekaru.
 14. Imam hemoroide. Da li će to uticati na rezultat skrining testa?
  Ukoliko imate hemoroide (šuljeve), postoji  veća verovatnoća da ćete imati pozitivan FOB test. Pozitivan rezultat može biti posledica krvarenja iz hemoroida ili drugih oboljenja organa za varenje. Svakoj osobi sa pozitivnim  FOB testom biće predloženo da uradi kolonoskopiju, kako bi se utvrdio uzrok krvarenja.

Kancelarija za skrining raka