Aktuelnosti - Skrining raka dojka

Održan Kongres pacijentkinja obolelih od karcinoma dojke

15. maj 2024.

Kod znatnog broja žena u Srbiji rak dojke se i dalje otkriva kasno, istaknuto je na regionalnom Kongresu pacijentkinja obolelih od karcinoma dojke „Ja to mogu”. Kongres je u organizaciji Udruženja za edukaciju, prevenciju i podršku obolelima od karcinoma dojke „Žena uz ženu” održan u Beogradu.

Učestvujući na panelu „Šta zanamo o raku dojke?”, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije, prof. dr Verica Jovanović, ukazala je podršku pacijentkinjama koje se kroz angažovanje u udruženjima zalažu za unapređene pristupe u prevenciji, skriningu i metodama inovativnog lečenja u našoj zemlji. „Kada su u pitanju žene, rak dojke je na prvom mestu kada govorimo o obolevanju, ali i smrtnom ishodu. Prema podacima koje imamo, najveći broj obolelih se registruje kao oboleli od karcinoma u poslednjem stadijumu bolesti. Na godišnjem nivou oboli oko 4400 žena, a oko 1700 izgubi život. Zbog toga apelujem da se žena javi u zdravstvenu ustanovu kada primeti nelagodnost ili promenu u tkivu dojke. Naravno, treba se javljati  redovno na godišnju kontrolu. Žene nikada ne treba da zaborave da u sopstvene kalendare upišu preglede mamografije, pre svega ako se nalaze u periodu od 50 do 60 godina”, rekla je prof. Jovanović.
 


Prof. dr Ferenc Vicko iz Ministarstva zdravlja istakao je da će naglasak u narednom periodu biti na skrining programu odnosno preventivi. „Mi moramo da razvijemo svest da je rak dojke bolest koja ima relativno dug period kada je bez simptoma, a znamo da je skrining i rano otkrivanje zapravo momenat kada možemo izlečiti rak dojke. Tada imamo šanse da uspešno završimo lečenje. Nažalost, smrtnost od raka dojke u našoj zemlji je i dalje visoka, jer smo po broju novih slučajeva u sredini liste u Evropi, a po smrtnosti na prvom mestu”, rekao je prof. dr Vicko.

U pet panela prisutnima su predstavljene specifičnosti sekundarne prevencije i dijagnostike raka dojke, personalizovanog lečenja i  uloge genetike. Udruženje „Žena uz ženu” istaklo je važnost pravovremenog informisanja, podrške obolelima, kao i solidarnosti među ženama koje imaju dijagnozu karcinoma dojke.
 

Mobilni mamograf od 26. aprila na lokaciji Borča (Dom zdravlja Borča)

25. april 2024.

Mobilni mamograf, čiji rad organizuje i sprovodi Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” uz podršku Ministarstva zdravlja, RFZO, Fonda B92 i kompanije Grand kafa, od 2. marta vrši organizovani skrining raka dojke za sve zainteresovane žene Grada Beograda.

Mobilni mamograf će uz podršku Doma zdravlja Palilula i Doma zdravlja Borča od 26. aprila nastaviti sa radom u Borči, tačnije ispred Doma zdravlja Borča, ul. Koste Manojlovića br. 6.

Radno vreme mamografa je od 9 do 19 časova svakog dana, a za vreme prvomajskih i uskršnjih praznika od 10 do 16 časova.

Pregledi se mogu zakazati svakog radnog dana od 9 do 14 časova na telefone 060/7171969 i 060/7171523.

Mamografija je zlatni standard kada govorimo o ranom otkrivanju raka dojke. Pregled je predviđen za sve žene starosti od 45 do 69 godina koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju, kao i posle 40. godine ukoliko je bliska srodnica obolela i lečena od raka dojke.

Kada se otkrije na vreme rak dojke je izlečiv u visokom procentu, metode lečenja su poštedne, a kvalitet života obolele žene je očuvan. Zato je važno uraditi pregled koji je bezbolan, kratko traje, a doze zračenja koje se emituju su zanemarljive.

Od početka akcije rada mobilnog mamografa u Beogradu, u mobilnom mamografu je zakazano i pregledano 3400 žena. Uz podršku Doma zdravlja Novi Beograd, Doma zdravlja Voždovac i Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika „Železnice Srbije”  izdvajanjem dodatnih termina u martu mesecu, pregledano je još 524 žena.

Pozivamo sve žene navedene starosne dobi da odvoje vreme i obave ovaj pregled važan za njihovo zdravlje.
 

Mobilni mamograf od 9. aprila na Vračaru, porta Hrama Svetog Save

08. april 2024.

Mobilni mamograf, čiji rad organizuje i sprovodi Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” uz podršku Ministarstva zdravlja, RFZO-a, Fonda B92 i kompanije Grand kafa, od 2. marta vrši organizovani skrining raka dojke za sve zainteresovane žene Beograda.

Kako bi pružili priliku što većem broju naših sugrađanki da obave mamografski pregled, mamograf je u martu nakon rada na Novom Beogradu postavljen na Savskom šetalištu, Beograd na vodi, gde je sa radom završio 7. aprila. Nakon navedenih lokacija, mobilni mamograf je uz podršku Srpske pravoslavne crkve, od 8. aprila postavljen u porti Hrama Svetog Save na Vračaru, između Crkve Svetog Save i Hrama Svetog Save.

Radno vreme mamografa je od 9 do 19 časova svakog dana, a pregledi se mogu zakazati svakog radnog dana od 9 do 14 časova na telefone 060/7171969 i 060/7171523.

Mamografija je zlatni standard kada govorimo o ranom otkrivanju raka dojke. Pregled je predviđen za sve žene starosti od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju, kao i posle 40. godine ukoliko je bliska srodnica obolela i lečena od raka dojke. Kada se otkrije na vreme rak dojke je izlečiv u visokom procentu, metode lečenja su poštedne, a kvalitet života obolele žene je očuvan. Zato je važno uraditi pregled koji je bezbolan, kratko traje, a doze zračenja koje se emituju su zanemarljive.

Od početka akcije rada mobilnog mamografa u Beogradu, pregled je u mobilnom mamografu zakazalo 2526 žena, a do sada je pregledano njih 2310. Uz podršku domova zdravlja Novi Beograd i Voždovac i Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika „Železnice Srbije”, izdvajanjem dodatnih termina pregledano je još 550 žena.

Još jednom pozivamo sve sugrađanke da odvoje vreme i obave ovaj važan pregled za njihovo zdravlje.
 

GLOBALNA INICIJATIVA SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE ZA BORBU PROTIV RAKA DOJKE

06. april 2024.

Osnaživanje žena, izgradnja kapaciteta, obezbeđenje zdravstvene zaštite za sve

Uzimajući u obzir činjenicu da je rak dojke najčešći maligni tumor kod žena širom sveta i vodeći uzrok smrti od raka među ženama, uz podatak da petogodišnja stopa preživljavanja u visokorazvijenim zemljama prelazi 90% u poređenju sa stopama preživljavanja od 40 do 60% u niskorazvijenim zemljama, Svetska zdravstvena organizacija je 2021. godine pokrenula Globalnu inicijativu za borbu protiv raka dojke (Global Breast Cancer Initiative – GBCI).

Cilj ove inicijative je da se prevaziđu nejednakosti u ishodima lečenja raka dojke osnaživanjem žena, izgradnjom kapaciteta i obezbeđenjem zdravstvene zaštite za sve, što zahteva sistematsko unapređenje svih resursa i dostupnost kvalitetnih usluga.

Globalna inicijativa Svetske zdravstvene organizacije za borbu protiv raka dojke okuplja zainteresovane strane iz celog sveta i različitih sektora sa zajedničkim ciljem smanjenja smrtnosti od raka dojke za 2,5% godišnje, čime bi se spasilo 2,5 miliona života na globalnom nivou do 2040. godine. 

Kako bi se ostvario postavljeni cilj inicijativa je zasnovana na tri ključna stuba aktivnosti: 

1.    promocija zdravlja i rano otkrivanje
2.    pravovremena dijagnoza, i 
3.    sveobuhvatan tretman raka dojke. 

Preuzeto sa: WHO The Global Breast Cancer Initiative


1. Promocija zdravlja za rano otkrivanje raka dojke
Javnozdravstvena edukacija u cilju povećanja svesti o znacima i simptomima raka dojke i o značaju ranog otkrivanja i lečenja bolesti.
Cilj ovih aktivnosti je da se dijagnoza raka dojke postavi kod najmanje 60% slučajeva u stadijumu I ili II.

2. Postavljanje dijagnoze raka dojke na vreme
Edukacija javnozdravstvenih radnika o znacima i simptomima ranog raka dojke, kako bi se žene na vreme uputile na dijagnostičke procedure.
Cilj ovih aktivnosti je da se evaluacija, dijagnostičke procedure, biopsija i patohistološki nalaz završe unutar 60 dana.

3. Sveobuhvatan tretman raka dojke
Centralizovano pružanje zdravstvenih usluga i lečenja raka dojke, imajući u vidu da  sveobuhvatan tretman raka zahteva i određen nivo specijalizovane zdravstvene zaštite.
Cilj ovih aktivnosti je da 80% pacijenata sa rakom dojke dobije sveobuhvatno lečenje i uspešno se vrati svakodnevnim aktivnostima.

Globalna inicijativa Svetske zdravstvene organizacije za borbu protiv raka dojke pruža smernice i preporuke vladama širom sveta za jačanje kapaciteta sistema za rano otkrivanje, dijagnozu i lečenje raka dojke.
Efektivne strategije za postizanje visokih stopa preživljavanja pacijentkinja obolelih od raka dojke karakterišu povećan obuhvat žena osnovnim zdravstvenim uslugama i dostupnost centara za dijagnostiku i lečenje raka. U zemljama u kojima se u prethodnom periodu beleži smanjenje smrtnosti od raka dojke, dijagnoza raka dojke je u većina slučajeva postavljena u ranim stadijumima bolesti, što ističe značaj efektivnih programa za rano otkrivanje raka u cilju poboljšanja ishoda lečenja.
 

Više informacija na: https://www.who.int/initiatives/global-breast-cancer-initiative

Liflet The Global Breast Cancer Initiative može se preuzeti na linku: https://cdn.who.int/media/docs/default-source/documents/health-topics/cancer/the-global-breast-cancer-initiative-flyer-june-2022.pdf?sfvrsn=c4756174_3&download=true
 

Kampanja „Prevencija kao garancija” u borbi protiv raka dojke u Srbiji

01. april 2024.

Dana 27.3.2024. godine održana je prva konferencija „Prevencija kao garancija” na temu „Izazovi, dostignuća i prespektive u prevenciji karcinoma dojke, od dijagnoze do terapije i putevi podrške” u organizaciji WMG fondacije uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u hotelu „Mona Plaza” u Beogradu.

Konferenciju je otvorila prof. dr Danica Grujičić koja je istakla značaj preventivnih pregleda u cilju ranog otkrivanja raka dojke, kao i inovativne terapije u lečenju najčešćeg malignog oboljenja kada se govori o obolevanju i umiranju žena u Srbiji. 

O dostignućima i perspektivama u ranom otkrivanju raka dojke, značaju organizovanog skrininga raka dojke, postavljanju dijagnoze, procesu lečenja, inovativnoj terapiji, genetskom testiranju, psihološkoj podršci ženama obolelim od ove maligne bolesti govorili su kroz tri panela učesnici konferencije.

Prvi panel se odnosio na trenutno stanje kada govorimo o karcinomu dojke, glavne faktore rizika, izazove u prevenciji, pristupu dijagnostici.

Učesnici prvog panela su bili prof. dr Verica Jovanović v. d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, dr Goran Makunčević državni sekretar Ministarstva zdravlja, doc. dr Milan Žegarac v. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i dr Aleksandar Lazić v. d. direktora Zdravstvenog centra Užice.

Drugi panel se odnosio na značaj redovnih skrining pregleda, genetske faktore rizika i značaj genetskog testiranja, proces lečenja raka dojke, izazove u samom lečenju, inovativnu terapiju u lečenju raka dojke.

Učesnici su bili dr Radoljupka Radosavljević koordinator za skrining raka dojke, prim. dr Marijana Milović Kovačević medikalni onkolog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, doc. dr Marijana Basta Nikolić spec. radiolog Kliničkog centra Vojvodine, dr Ana Krivokuća rukovodilac Odseka genetskog savetovališta za nasledni kancer Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i dr Bojan Trkulja direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova „Inovia”.

Treći panel se odnosio na puteve podrške i lične priče o procesu lečenja, a učešće su uzeli prof. dr Siniša Kojić spec. plastične i rekonstuktivne hirurgije, članice udruženja „Milica” i Sandra Bjelac psihoonkolog.

Ovom konferencijom i aktivnim učešćem svih učesnika istaknuta je činjenica da je od početka sprovođenja organizovanog skrininga raka dojke u Republici Srbiji, učešćem svih relevantnih institucija napravljen veliki pomak kada govorimo o ranom otkrivanju raka dojke, preživljavanju žena, kvalitetu života u toku i nakon procesa lečenja i njihovom vraćanju uobičajenim aktivnostima nakon bolesti.

Kroz ceo tok konferencije naglašeno je koliko je važno odazvati se na redovne skrining preglede.


 

Faktori rizika za nastanak raka dojke

30. mart 2024.

 

 • Najjači faktor rizika za nastanak raka dojke je ženski pol.

Verovatnoća obolevanja od ove maligne bolesti je 100 puta veća kod žena nego kod muškaraca, što znači da se oko 99% slučajeva raka dojke javlja kod žena, dok se kod muškaraca ova dijagnoza postavlja u oko 0,5–1% slučajeva. Lečenje raka dojke kod muškaraca sledi iste protokole lečenja kao i kod žena.

Određeni faktori povećavaju rizik od nastanka raka dojke, kao što su:
 

 • Starija životna dob

Stope obolevanja i umiranja od raka dojke se povećavaju sa godinama života.

Otprilike polovina slučajeva raka dojke javlja se kod žena koje nemaju drugi prepoznatljiv faktor rizika osim pola (ženski) i uzrasta (preko 40 godina).
 

 • Genetska predispozicija

Pozitivna porodična istorija raka dojke, odnosno pozitivna porodična anamneza povećava rizik za nastanak raka dojke, pogotovo ukoliko je u porodici bilo više od jednog obolelog bliskog rođaka. Međutim, većina žena kod kojih je dijagnostikovan rak dojke nema poznatu porodičnu istoriju bolesti. Nedostatak pozitivne porodične istorije ne znači nužno da je žena u smanjenom riziku.

Određene nasledne mutacije značajno povećavaju rizik od nastanka raka dojke, pri čemu su najdominantnije mutacije gena BRCA1, BRCA2 i PALB-2. Smatra se da je karcinom dojke kod 5–10% svih obolelih žena povezan sa mutacijama u genima BRCA1 i BRCA2. Žene kod kojih su otkrivene mutacije u ovim genima mogu razmotriti strategije za smanjenje rizika, kao što su hirurško uklanjanje obe dojke ili strategije hemoprevencije.
 

 • Reproduktivni faktori

Dužina reproduktivnog perioda može povećati rizik od nastanka raka dojke. Rana menarha (<12 godina), odnosno godine kada su počeli menstrualni ciklusi i kasna menopauza (>55 godina), odnosno godine kada su prestali menstrualni ciklusi, kao i prva trudnoća u kasnijem uzrasnom dobu i manji broj trudnoća mogu povećati rizik za nastanak raka dojke. Sa druge strane, smatra se da dojenje ima protektivni efekat i da smanjuje rizik za nastanak karcinoma dojke.
 

 • Gojaznost

Gojaznost, pogotovo postmenopauzalna gojaznost, povećava rizik za nastanak karcinoma dojke zbog sinteze endogenih estrogenih hormona u masnom tkivu.
 

 • Egzogeni polni hormoni

Upotreba egzogenih polnih hormona, pogotovo postmenopauzalna hormonalna terapija, može da poveća rizik za nastanak raka dojke.
 

 • Štetna upotreba alkohola i pušenje

Konzumacija alkohola i pušenje predstavljaju faktore rizika za nastanak brojnih hroničnih nezaraznih bolesti, uključujući i maligne bolesti.

Rizik za nastanak karcinoma dojke povećavaju i prethodne proliferativne bolesti dojke, karcinom kontralateralne dojke ili endometrijuma, kao i izloženost zračenju i fizička neaktivnost.

Neke od faktora rizika za nastanak raka dojke nije moguće menjati, kao što su pol, životna dob, genetska predispozicija i reproduktivni faktori, dok je na druge faktore rizika moguće uticati.

Pravilna izbalansirana ishrana, redovna fizička aktivnost, izbegavanje izloženosti zračenju, konzumacije alkohola, cigareta i izbegavanje stresa mogu pozitivno delovati na zdravlje i prevenciju bolesti.

 

Izvori:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/breast-cancer
 

https://www.cancer.org/content/dam/cancer-org/research/cancer-facts-and-statistics/breast-cancer-facts-and-figures/2022-2024-breast-cancer-fact-figures-acs.pdf
 

Od uvođenja organizovanog skrininga broj žena umrlih od raka dojke smanjen za 16,9 odsto

20. mart 2024.

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke održan je panel „Savremena dijagnostika i tretman kancera dojke” u organizaciji Fonda B92 i kompanije Avon, na kome su učestvovali predstavnici zdravstvenog sektora i udruženja pacijenata.

Prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, navela je da je u periodu od uvođenja organizovanog skrininga, od 2013. godine do 2022. godine broj žena preminulih od raka dojke smanjen za 16,9 odsto i dodala da se očekuje da se u narednih deset godina smanji za 20 odsto. Stručnjaci i celokupna medicinska javnost rade na tome da se taj trend nastavi. Mamografija je zlatni standard dijagnostike kada je u pitanju rak dojke, rekla je prof. dr Verica Jovanović.  

„Želimo da se nastavi trend opadanja broja preminulih od raka. Zato savetujemo ženama od  50. do 69. godine da se redovno javljaju, jednom u dve godine, na mamografiju. Ukoliko postoji porodična anamneza onda se pregledi rade i ranije, već od 40. godine ili čak ranije”, istakla je prof. dr Verica Jovanović. 

Prof. dr Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, istakao je da će država nastaviti istim tempom da radi na daljem poboljšanju lečenja i prevenciji kada je rak dojke u pitanju. On je ukazao da je potrebno da se žene odazovu na redovne kontrole, jer kada se ultrazvukom ili mamografom otkrije promena to su stadijumi bolesti u kojima je izlečenje iznad 90 procenata.

Dr Mirjana Uzunović Mako iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje rekla je da je Fond prepoznao značaj inovativnih lekova i da se poslednjih godina kontinuirano ulaže sve više novca, kao i da će lekovi za karcinom dojke koji se nalaze na listi biti dostupni pacijentima u Srbiji najkasnije u junu.

Na panelu posvećenom obeležavanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke govorili su i prof. dr Lazar Popović iz Instituta za onkologiju Vojvodine, Domina Spasić, predsednica Udruženja pacijenata „Budimo zajedno”, Milica Savinšek iz kompanije Avon i Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92.  


 

Održana obuka radiologa i radioloških tehničara u oblasti skrining mamografije, u okviru akreditovanih kurseva „Radiološka dijagnostika bolesti dojke - uloga i značaj radiologa i radioloških tehničara u organizovanom skriningu”

19. mart 2024.

U cilju unapređenja sprovođenja organizovanog skrininga raka dojke, Kancelarija za skrining raka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” akreditovala je programe KME za obuku radiologa i radioloških tehničara u oblasti skrining mamografije pod nazivom „Radiološka dijagnostika bolesti dojke – uloga i značaj radiologa i radioloških tehničara u organizovanom skriningu”.

Ciljna grupa za obuku su lekari, specijalisti radiologije i radiološki tehničari, koji će u zdravstvenim ustanovama primarnog, sekundarnog ili tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, izvoditi i tumačiti skrining mamografije u okviru organizovanog skrininga raka dojke.

Na osnovu potreba zdravstvenih ustanova i analize kapaciteta za sprovođenje organizovanog skrininga raka dojke Kancelarija za skrining raka je izradila plan obuke za tekuću 2024. godinu i u skladu sa tim organizovala obuku u oblasti skrining mamografije.

U realizaciji programa KME kao predavači učestvovale su kolege iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za onkologiju Vojvodine, Kliničkog centra Vojvodine i Instituta za nuklearne nauke „Vinča”. Kao mentori za praktičnu obuku u edukaciji su učestvovale kolege iz navedenih ustanova, kao i kolege iz Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa”, Kliničko-bolničkog centra „Zemun”, Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović – Dedinje” i Kliničkog centra Niš.

Teorijski deo edukacije za radiologe održan je 11. i 12. marta 2024. godine u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” za ukupno 21 polaznika, spec. radiologije, dok je teorijski deo edukacije za radiološke tehničare održan na istom mestu 13. marta 2024. godine za ukupno 20 polaznika, viših radioloških tehničara. Nakon održanog teorijskog dela edukacije polaznici su upućeni na praktični deo edukacije u pripadajućim zdravstvenim ustanovama tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite prema teritorijalnoj pripadnosti.

Učesnici su u toku edukacije stekli potrebno znanje u oblasti skrining mamografije i upoznali se sa metodologijom sprovođenja organizovanog skrininga raka dojke. Takođe su ovladali veštinama izvođenja i tumačenja skrining mamografija.

Planirano je da se u toku 2024. godine nastavi održavanje akreditovanih programa KME u oblasti skrining mamografije, kako bi se ojačali kadrovski kapaciteti u što većem broju zdravstvenih ustanova koje imaju opremu za izvođenje skrining mamografija i time omogućio veći obuhvat žena ciljne populacije nacionalnim programom organizovanog skrininga raka dojke.
 

20. mart 2024. – Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

14. mart 2024.

U cilju povećanja pažnje i edukacije javnosti o značaju ranog otkrivanja raka dojke, u Srbiji se jedanaestu godinu po redu, 20. marta obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Datum je uvršten u Kalendar javnog zdravlja na inicijativu Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, kompanije Avon i Fonda B92.

Rak dojke je najčešće dijagnostikovano maligno oboljenje kod žena širom sveta i predstavlja najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena u Srbiji.

Kada se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva, lečenje je kraće i efikasnije, a kvalitet života obolelih i lečenih žena znatno bolji.

Prema poslednjim dostupnim podacima Svetske zdravstvene organizacije i procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka za 2022. godinu, u svetu je registrovano oko 2.297.000 novoobolelih žena svih uzrasta od karcinoma dojke, dok je oko 666.000 žena umrlo od ove bolesti.

Prema istim izvorima u Evropi je registrovano više od pola miliona novoobolelih žena od raka dojke sa znatno većom stopom obolevanja (75,6 na 100.000) od one registrovane globalno u svetu i u Srbiji, a umrlo je oko 144.000 žena, sa stopom umiranja 14,6 na 100.000.

Glavni cilj Globalne inicijative za rak dojke Svetske zdravstvene organizacije (WHO Global Breast Cancer Initiative) je smanjenje smrtnosti od karcinoma dojke za 2,5% godišnje, čime bi se izbeglo 2,5 miliona smrtnih slučajeva uzrokovanih ovom vrstom raka na globalnom nivou u periodu od 2020. do 2040. godine.
 

Tri ključne aktivnosti za postizanje ovog cilja su:

-  rano otkrivanje,

-  pravovremena dijagnoza, i

-  sveobuhvatan tretman raka dojke.

 

Žene u Srbiji se prema procenama Globalne inicijative za rak dojke Svetske zdravstvene organizacije (WHO Global Breast Cancer Initiative) nalaze u srednjem riziku od obolevanja i visokom riziku od umiranja od ove maligne lokalizacije. U poslednjih pet godina uprkos varijacijama u stopama incidencije i mortaliteta registruje se blago smanjenje stopa obolevanja i umiranja od raka dojke kod žena.

U periodu od 2016. do 2021. godine u Republici Srbije prosečno se godišnje registruje 4480 novoobolelih žena od ove vrste malignog tumora. Prosečna standardizovana stopa incidencije iznosila je 67,5 na 100.000 žena svih uzrasta. U istom periodu, u proseku su od ove vrste raka umrle 1722 žene i prosečna standardizovana stopa mortaliteta iznosila je 20,1 na 100.000.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Republici Srbiji, 2021. godine registrovano je 4447 novoobolelih i 1765 umrlih žena od raka dojke. Stopa obolevanja od raka dojke kod žena u Republici Srbiji iznosila je 64,0 na 100.000, a stopa umiranja 20,6 na 100.000 žena.

Rak dojke se češće javlja u uzrastu posle 40. godine, ali najviše uzrasno-specifične stope obolevanja su u proseku registrovane u uzrastu od 65. do 74. godine. U slučaju umiranja registrovane stope mortaliteta proporcionalno rastu počev od 45. godine i najviše su u uzrastu 75 i više godina.

Kako bi se smanjio mortalitet od raka dojke i opterećenje društva ovom bolešću potrebni su sveobuhvatni napori i javnozdravstvene mere za kontrolu raka, počevši od primarne prevencije, preko ranog otkrivanja bolesti i skrininga, pa do pravovremenog lečenja žena obolelih od ove bolesti. Organizovani skrining raka dojke se u Republici Srbiji sprovodi od decembra 2012. godine i do sada je u program uključeno 40 opština, uz dodatno angažovanje mobilnih mamografa na terenu, da bi skrining mamografija u Republici Srbiji postala dostupna što većem broju žena.

Kako bi se Program sprovodio na teritoriji čitave Republike Srbije kontinuirano se radi na jačanju kapaciteta zdravstvenih ustanova za sprovođenje skrininga. Do sada je sprovedeno pet ciklusa organizovanog skrininga raka dojke u Republici Srbiji i u toku je druga godina šestog ciklusa, koji se sprovodi tokom 2023. i 2024. godine.

Rad mobilnog mamografa u okviru kampanje „Hajde da imamo vremena za pregled” sprovode zajedno Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje, uz podršku Fonda B92 i kompanije Grand kafa.

Mart je mesec kada se mnogobrojnim aktivnostima obeležava borba protiv raka, sa akcentom na 20. mart, kada se posebno skreće pažnja javnosti na rasprostranjenost ove bolesti i na podizanje svesti žena o značaju preventivnih pregleda u ranom otkrivanju raka dojke.
 

Mobilni mamograf u Beogradu do kraja marta

08. mart 2024.

Od nedelje 10. marta, mobilni mamograf u Beogradu, u organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” biće postavljen na novoj lokaciji –  Beograd na vodi, Savsko šetalište (u blizini starog železničkog mosta).

U akciji rada mobilnog mamografa na opštini Novi Beograd od 2. do 7. marta u mobilnom mamografu je pregledano 408 žena. Svoj pregled do sada je zakazalo 1320 žena, 945 žena u mobilnom mamografu, a 375 u domovima zdravlja koji učestvuju u akciji.

Zakazivanje pregleda i dalje traje. Sve zainteresovane žene preglede mogu zakazati radnim danima od 9 do 14 časova putem telefona 060/7171523 i 060/7171969, do popune termina. Zakazani pregledi u mobilnom mamografu obavljaju se svakog dana od 9 do 19 časova.

U cilju rane dijagnostike i pravovremenog lečenja, pregledi u mobilnom mamografu namenjeni su ženama životne dobi od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju, kao i ženama posle 40. godine, koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, uz podršku Grand kafe i Fonda B92 u okviru kampanje „Hajde da imamo vremena za pregled – Ne gledaj u šolju pregledaj se”, nastavlja organizaciju rada mobilnog mamografa u Beogradu. U ovoj aktivnosti podršku pružaju i Dom zdravlja Novi Beograd, Dom zdravlja Voždovac i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika „Železnice Srbije”.
 

Počeli pregledi u mobilnom mamografu na Novom Beogradu

04. mart 2024.

Od subote 2. marta mobilni mamograf u organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” nalazi se ispred Gradske opštine Novi Beograd i dostupan je za preglede žena od 45 do 69 godina, koje u prethodne dve godine nisu bile na mamografskom pregledu, kao i za žene posle 40. godine koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke.
 Prema rečima direktorke Instituta, prof. dr Verice Jovanović, u mobilnom mamografu dnevno se obavi više od 60 pregleda, a ukoliko zakazanih pregleda bude više žene će se upućivati u neki od domova zdravlja koji su takođe opremljeni savremenim mamografima. „Mamografija ima veliki značaj za rano otkrivanje raka dojke, posebno imajući u vidu da se to oboljenje nalazi na prvom mestu kada je reč o obolevanju i umiranju kod žena”, rekla je Jovanović i podsetila da je rak dojke izlečiv u visokom procentu ukoliko se otkrije na vreme.

Početku rada mobilnog mamografa prisustvovao je i predsednik opštine Novi Beograd, Bojan Bovan. On je pozvao sve sugrađanke da iskoriste pogodnost mamografskog pregleda i naglasio da je lokacija lako dostupna, pa će ukoliko se budu poštovali termini pregled biti brz i bez čekanja. „Slušamo naše lekare, a oni kažu da je ovakav vid prevencije neophodan” – rekao je Bovan.
 Sve zainteresovane žene preglede mogu zakazati od petka, 1. marta, radnim danima od 9 do 14 časova putem telefona 060/7171969 i 060/7171523, do popune termina. Zakazani pregledi u mobilnom mamografu obavljaće se svakog dana od 9 do 19 časova.
 Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u saradnji sa opštinom Novi Beograd, Ministarstvom zdravlja, Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, uz podršku Grand kafe i Fonda B92 u okviru kampanje „Hajde da imamo vremena za pregled – Ne gledaj u šolju pregledaj se”, nastavlja organizaciju rada mobilnog mamografa u cilju rane dijagnostike i pravovremenog lečenja. U ovoj aktivnosti podršku pružaju i Dom zdravlja Novi Beograd, Dom zdravlja Voždovac i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika „Železnice Srbije”.
 

Mart – mesec borbe protiv raka: prevencija i rana dijagnostika malignih tumora

02. mart 2024.

Prema poslednjim procenama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka za 2022. godinu, obolevanje od malignih bolesti u svetu je poraslo na gotovo 20 miliona ljudi i registrovano je 9,7 miliona smrtnih slučajeva od svih lokalizacija malignih tumora u 2022. godini. Procenjuje se da u svetu sa dijagnozom  malignih tumora koja je postavljena tokom proteklih pet godina živi 53,5 miliona ljudi. Tokom života jedna od pet osoba će oboleti od raka u svetu, a jedan od devet muškaraca i jedna od dvanaest žena će umreti od nekog oblika maligne bolesti.
 

Globalno opterećenje rakom u svetu 

Prema procenama, u 2022. godini gotovo polovina novih slučajeva malignih bolesti (49,2%) i 56,1% smrtnih slučajeva od raka u svetu se registrovalo u Aziji. To je delom posledica i činjenice da na ovom kontinentu živi više od 60% svetske populacije. U Evropi, koja čini samo 9,0% svetske populacije, registrovano je 22,4% novih slučajeva raka i 20,4% smrtnih slučajeva od malignih bolesti. Za razliku od Evrope u Americi (Severnoj i Južnoj), koja čini više od 13,5% svetske populacije, registrovano je 21,2% novoobolelih i 14,9% umrlih od raka. Za razliku od drugih kontinenata veći procenat smrtnih slučajeva od raka u odnosu na procenat novootkrivenih slučajeva je registrovan u Aziji i Africi (7,8%; 5,9%) što se može se dovesti u vezu sa većim učešćem određenih lokalizacija raka koje imaju lošiju prognozu, manje preživljavanje i sa time da u mnogim zemljama u Aziji i Africi postoji ograničeni pristup zdravstvenoj zaštiti i pravovremenoj dijagnostici i lečenju.
 

Vodeće lokalizacije raka u svetu 

Rak pluća, rak dojke i rak debelog creva su vodeće lokalizacije raka u obolevanju i u umiranju. Rak pluća je najčešće dijagnostikovani maligni tumor i čini 12,4% svih novih slučajeva raka i 18,7% svih smrtnih slučajeva od raka kod oba pola. Rak dojke kod žena je najčešće dijagnostikovan maligni tumor posle raka pluća i čini 11,6% svih novootkrivenih slučajeva raka u svetu. Slede ga rak debelog creva (9,6%), rak prostate (7,3%) i rak želuca koji čini 4,9% svih novih slučajeva od raka u svetu kod oba pola. 

Rak pluća je najčešći uzrok umiranja od malignih bolesti u svetu, zatim rak debelog creva (9,3%), rak jetre (7,8%), rak dojke (6,9%) i rak želuca koji čini 6,8% svih smrtnih slučajeva od raka u svetu kod oba pola.

Vodeće lokalizacije u obolevanju kod muškaraca su rak pluća, rak prostate i rak debelog creva, a u umiranju to su rak pluća, rak jetre i rak debelog creva. Kod žena vodeće lokalizacije u  obolevanju i umiranju su rak dojke, rak pluća i rak debelog creva.

Rak grlića materice i dalje predstavlja javnozdravstveni problem u 25 zemalja u svetu, od kojih je većina u subsaharskoj Africi. Prema procenama, rak grlića materice je osmi najčešći maligni tumor u obolevanju (3,3%) i deveti uzrok umiranja od malignih tumora u svetu (3,6%). 

Povećano opterećenje rakom je posledica nekoliko faktora, od kojih su najznačajniji ukupan porast stanovništva i produženo očekivano trajanje života, ali i promena učestalosti određenih faktora rizika raka povezanih sa socijalnim i ekonomskim razvojem koji utiču na funkcionisanje zdravstvenog sistema. Nejednakost u opterećenju rakom vidi se na primeru malignih tumora dojke. U razvijenim zemljama jednoj od dvanaest žena će tokom života biti dijagnostikovan rak dojke, a jedna od sedamdeset jedne će umreti od ove vrste raka. U nerazvijenim zemljama tek jednoj od dvadeset sedam će biti tokom života dijagnostikovan rak dojke, a čak jedna od četrdeset i osam će umreti od ove maligne lokalizacije. Kao posledica kasne dijagnostike u nerazvijenim zemljama žene imaju 50% manju šansu da im se rak dojke otkrije na vreme i znatno veći rizik da će umreti od ove lokalizacije za razliku od žena u razvijenim zemljama sveta.

Do 2050. godine procene su da će se broj novootkrivenih slučajeva raka u svetu uvećati za 77%. Osim produženog očekivanog trajanja života i dalje će biti prisutni poznati faktori rizika, pušenje, alkohol i gojaznost, ali i visoka učestalost faktora rizika iz životne sredine, zagađenje vazduha. I u razvijenim i u nerazvijenim zemljama apsolutni broj novoobolelih osoba od raka će porasti: u razvijenim zemljama za 4,8 miliona novih slučajeva do 2050. godine, ali ovaj porast u nerazvijenim zemljama će iznositi 142%, a u srednje razvijenim 99%. U ovim zemljama udvostručiće se broj umrlih osoba od raka.
 

Prevencija i rano otkrivanje

Prevencija malignih bolesti ima ogroman javnozdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti, jer je na približno dve trećine faktora rizika koji su odgovorni za nastanak raka moguće uticati, menjati ih ili ih potpuno eliminisati. Čak 40% malignih bolesti može biti izbegnuto jednostavnim merama: prestankom pušenja, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem prosečne težine konzumiranjem zdrave hrane, vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak. 

Oko 30% svih smrtnih ishoda od malignih bolesti nastaju kao posledica pušenja duvana, prekomerne telesne težine, nepravilne ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti i konzumacije alkohola, a na više od 80% svih malignih bolesti može se uticati modifikovanjem i eliminacijom ovih faktora rizika.

Pušenje duvana je kao pojedinačni faktor rizika odgovoran za svaki treći slučaj raka i dokazano je da 80 do 85% karcinoma pluća nastaje kao posledica pušenja. Pored karcinoma pluća pušenje je odgovorno za razvoj karcinoma usne duplje, orofaringsa i hipofaringsa, laringsa i jednjaka, a dodatni je faktor rizika za razvoj karcinoma mokraćne bešike, bubrega, pankreasa i grlića materice. 

Prekomerna telesna težina i gojaznost povećavaju rizik od nastanka raka tela materice, debelog creva, dojke (kod žena u menopauzi) i prostate kod muškaraca. 

Na osnovu poslednjeg Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije, u Srbiji je 2019. godine, na osnovu izmerene vrednosti indeksa telesne mase (ITM) bilo 40,5% normalno uhranjenog stanovništva uzrasta 15 i više godina, dok je više od polovine (57,1%) bilo prekomerno uhranjeno, odnosno predgojazno (36,3%) i gojazno (20,8%). 

Teško se procenjuje izolovani doprinos fizičke neaktivnosti kao faktora rizika u nastanku malignih tumora. Fizička aktivnost i izbalansirana ishrana su mere prevencije raka debelog creva, dojke i prostate.

Poslednje istraživanje zdravlja je pokazalo da je najveći procenat stanovnika Srbije (46,3%) u toku svojih radnih aktivnosti bio izložen umerenom fizičkom naporu (koji podrazumeva uglavnom aktivnosti koje uključuju umeren fizički napor ili hodanje), 41,1% stanovnika Srbije je bilo izloženo lakom fizičkom naporu (koji podrazumeva uglavnom sedenje ili stajanje), a teškom fizičkom naporu (koji podrazumeva vrlo težak rad ili fizički zahtevne aktivnosti) bilo je izloženo 9,8% stanovnika, dok 2,9% stanovnika nije obavljalo nikakvu radnu aktivnost. 

Konzumiranje alkohola povećava rizik od nastanka raka usta, ždrela, dojke, debelog creva i jetre. Četiri, odnosno šest puta veći rizik od nastanka raka organa za varenje imaju osobe koje dnevno popiju oko 1 litar vina ili 2 litra piva u odnosu na osobe koje povremeno ili nikada ne konzumiraju alkohol.

Rezultati Istraživanja su pokazali da u Srbiji 50,7% stanovništva ne konzumira alkohol, 39,3% nije nikada probalo alkohol i 11,4% nije konzumiralo alkohol u prethodnih 12 meseci. U populaciji mladih od 15 do 19 godina 52,7% nije konzumiralo alkohol, značajno više devojaka (57,2%) nego dečaka (48,1%). Muškarci u Srbiji u većem procentu svakodnevno piju, čak osam puta više u odnosu na žene. Takođe, navika svakodnevnog konzumiranja alkohola je najviše zastupljena među najniže obrazovanima (3,4%) i vangradskim stanovništvom (3,8%).

Svaka preterana izloženost sunčevoj svetlosti ili veštačkim izvorima svetlosti, kao što su solarijumi, povećava rizik od dobijanja svih vrsta raka kože. Dejstvo kancerogena životne i radne sredine nastaje posle dužeg latentnog perioda, koji traje od pet do 40 godina, koliko je u proseku potrebno vremena da se normalna ćelija transformiše u malignu ćeliju.

Svaki deseti slučaj raka je posledica infekcije i skoro 22% smrtnih ishoda od raka u zemljama u razvoju i 6% u razvijenim zemljama su posledica hronične infekcije.
 

Rano otkrivanje 

Prema smernicama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) potrebno je da se zdravstvene službe usmere ka poboljšanju šanse za preživljavanje ljudi koji žive sa rakom, kroz programe rane dijagnostike i lečenja malignih bolesti, jer se mnogi slučajevi raka otkriju prekasno, kada je lečenje teško a procenat preživljavanja obolelih mali. 
 

Ključne poruke iz smernica Svetske zdravstvene organizacije za rano postavljanje dijagnoze su:

• Povećati svest javnosti o simptomima različitih vrsta raka i ohrabriti ljude da se obrate svom izabranom lekaru po pojavi simptoma.

• Investirati u jačanje i opremanje zdravstvenih službi i u edukaciju zdravstvenih radnika kako bi mogli da postave tačnu i blagovremenu dijagnozu.

• Omogućiti pristup bezbednom i delotvornom lečenju, suportivnom lečenju i palijativnoj nezi ljudima koji žive sa rakom.

• Rano otkrivanje raka u velikoj meri umanjuje finansijski efekat ove bolesti i čini lečenje delotvornijim i uspešnijim.
 

Rano otkrivanje raka u velikoj meri smanjuje troškove lečenja ove bolesti, a samo lečenje čini delotvornijim i uspešnijim. Studije sprovedene u visokorazvijenim zemljama pokazale su da je lečenje pacijenata obolelih od raka kod kojih je bolest ranije otkrivena dva do četiri puta jeftinije u poređenju sa lečenjem ljudi kod kojih je rak otkriven u uznapredovaloj fazi bolesti. 

Prema navodima SZO, troškovi lečenja raka su manji ukoliko se bolest otkrije na vreme. Ukupni ekonomski troškovi lečenja godišnje u proseku iznose 1,16 milijardi američkih dolara.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje sprovodi promotivno-edukativne aktivnosti usmerene ka informisanju stanovništva o prepoznavanju ranih simptoma i znakova malignih bolesti i njihovom osnaživanju da preuzmu odgovornost za sopstveno zdravlje i da se na vreme jave lekaru radi kontrole zdravlja, rane dijagnostike i pravovremenog lečenja. Takođe je važno osnažiti čitavu zajednicu kako bi se smanjile nejednakosti u pristupu preventivnim uslugama, dijagnostici, lečenju i nezi obolelih od raka.
 

Više informacija na:


https://www.batut.org.rs/download/publikacije/ZdravljeStanovnistva2019.pdf

https://www.who.int/news/item/01-02-2024-global-cancer-burden-growing--amidst-mounting-need-for-services

https://gco.iarc.fr/en
 

Mobilni mamograf od 2. do 9. marta na Novom Beogradu

01. mart 2024.


„Hajde da imamo vremena za pregled”

Od subote, 2. marta do 9. marta 2024. godine mobilni mamograf u organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ biće postavljen na Novom Beogradu, ispred Gradske opštine Novi Beograd (Bulevar Mihaila Pupina 167).

Sve zainteresovane žene preglede mogu zakazati od petka, 1. marta, radnim danima od 9 do 14 časova putem telefona 060/7171969 i 060/7171523, do popune termina. 

Zakazivanje pregleda biće dostupno i sutra, u subotu, 2. marta, u periodu od 9 do 14 časova.

Zakazani pregledi u mobilnom mamografu obavljaće se svakog dana od 9 do 19 časova. Pregledi u mobilnom mamografu namenjeni su ženama životne dobi od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju, kao i ženama posle 40. godine, koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u saradnji sa opštinom Novi Beograd, Ministarstvom zdravlja, Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, uz podršku Grand kafe i Fonda B92 u okviru kampanje „Hajde da imamo vremena za pregled – Ne gledaj u šolju pregledaj se”, nastavlja organizaciju rada mobilnog mamografa u cilju rane dijagnostike i pravovremenog lečenja.  U ovoj aktivnosti podršku pružaju i Dom zdravlja Novi Beograd, Dom zdravlja Voždovac i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika „Železnice Srbije“.

Informisanje žena o prepoznavanju ranih simptoma i znakova bolesti, kao i njihovo osnaživanje da redovno kontrolišu svoje zdravlje, spada među nezamenljive javnozdravstvene aktivnosti. Institut svojim aktivnostima ukazuje na značaj pravovremenih i redovnih pregleda  i naglašava koliko je važno da se svaka žena na vreme javi lekaru radi kontrole, rane dijagnostike i pravovremenog lečenja.
 

Svetski dan borbe protiv raka, 4. februar

03. februar 2024.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sa Međunarodnim udruženjem za borbu protiv raka svakog 4. februara obeležava Svetski dan borbe protiv raka. Ove godine se završava trogodišnja kampanja (2022–2024) čiji je cilj smanjenje nejednakosti u pristupu preventivnim uslugama, dijagnostici, lečenju i nezi obolelih od raka. 

Podaci govore da će tokom života jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena oboleti od raka, a jedan od osam muškaraca i jedna od jedanaest žena će umreti od nekog oblika maligne bolesti. 

Povećano opterećenje rakom je posledica nekoliko faktora, od kojih su najznačajniji ukupan porast stanovništva i produženo očekivano trajanje života, ali i promena učestalosti određenih faktora rizika raka povezanih sa socijalnim i ekonomskim razvojem.  Uprkos činjenici da su preventivni programi u razvijenim zemljama doveli su do značajnog smanjenja stopa obolevanja od nekih lokalizacija raka, kao što su rak pluća  i rak grlića materice, i dalje se većina nerazvijenih zemalja suočava sa problemom u ograničenom pristupu zdravstvenoj zaštiti i pravovremenoj dijagnostici i lečenju. Zbog kasno postavljene dijagnoze i neophodnosti dugotrajnog lečenja i nege, u ovim zemljama se registruje povećanje apsolutnog broja slučajeva malignih bolesti koje imaju lošiju prognozu. 

Vodeće lokalizacije raka u obolevanju i u umiranju u svetu su rak pluća, rak dojke i rak debelog creva. Ove tri vrste raka čine zajedno jednu trećinu novoobolelih i umrlih osoba od raka u svetu. Rak pluća je najčešće dijagnostikovan rak kod muškaraca i čini 14,3% svih novih slučajeva raka i 21,5% svih smrtnih slučajeva od raka kod muškaraca. Rak dojke je najčešće dijagnostikovan maligni tumor kod žena (čini 24,5% svih novootkrivenih slučajeva raka) i vodeći uzrok smrti od raka kod žena (15,5%). U nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama za oko 30% slučajeva raka odgovorne su hronične infekcije humanim papiloma virusom i virusom hepatitisa.

Između 30 i 50 odsto karcinoma se može sprečiti primenom preventivnih mera i eliminacijom faktora rizika. Opterećenje rakom se može smanjiti ranom dijagnostikom, pravovremenim lečenjem i adekvatnom negom obolelih od malignih tumora. 

Prema smernicama SZO potrebno je da se zdravstvene službe usmere ka poboljšanju šanse za preživljavanje ljudi koji žive sa rakom, kroz programe rane dijagnostike i lečenja malignih bolesti, jer se mnogi slučajevi raka otkriju prekasno, kada je lečenje teško a procenat preživljavanja obolelih mali. 
 

Ključne poruke iz smernica SZO za rano postavljanje dijagnoze su:

• Povećati svest javnosti o simptomima različitih vrsta raka i ohrabriti ljude da se obrate svom izabranom lekaru;

• Investirati u jačanje i opremanje zdravstvenih službi i u edukaciju zdravstvenih radnika;

• Omogućiti pristup bezbednom i delotvornom lečenju, suportivnom lečenju i palijativnoj nezi ljudima koji žive sa rakom;

• Rano otkrivanje raka u velikoj meri umanjuje finansijski efekat ove bolesti i čini lečenje delotvornijim i uspešnijim.

 

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje sprovodi promotivno-edukativne aktivnosti usmerene ka informisanju stanovništva o prepoznavanju ranih simptoma i znakova malignih bolesti i njihovom osnaživanju da preuzmu odgovornost za sopstveno zdravlje i da se na vreme jave lekaru radi kontrole zdravlja, rane dijagnostike i pravovremenog lečenja. Takođe je važno osnažiti čitavu zajednicu kako bi se smanjile nejednakosti u pristupu preventivnim uslugama, dijagnostici, lečenju i nezi obolelih od raka.


Link (pdf format):
Epidemiološke karakteristike malignih bolesti u Republici Srbiji 

Popunjeni svi termini u mobilnom mamografu u Beogradu

12. oktobar 2023.

Ovog oktobra – „Meseca borbe protiv raka dojke” mobilni mamograf, čiji rad organizuje i sprovodi Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” zajedno sa Radio Televizijom Srbije, uz podršku Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Društva za borbu protiv raka i brojnih udruženja i prijatelja akcije nalazi se u Beogradu, u Takovskoj 10. 

Pregled  u mobilnom mamografu do 11. oktobra zakazalo je 2050 žena, a svi termini popunjeni su zaključno sa 2. novembrom, do kada je i planirano da mobilni mamograf bude na navedenoj lokaciji u okviru akcije „Rak je izlečiv”.

Zaključno sa 11. oktobrom mamografiju je uradilo 580 žena. 

Radom mobilnog mamografa od početka godine sprovodio se organizovani skrining raka dojke na teritoriji opština Kraljevo, Beograd, Jagodina, Požarevac, Leskovac i Čajetina, i u navedenim gradovima pregledano je 10600 žena.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” prof. dr Verica Jovanović, obraćajući se prisutnima na događaju upriličenom povodom početka rada mobilnog mamografa na lokaciji ispred RTS-a, podsetila je da je rak dojke vodeća maligna bolest u populaciji žena i da je mamografija za žene od 45 do 69 godina ključni pregled.

„Veoma je važno na vreme uraditi mamografiju, naročito za žene ove životne dobi koje je nisu uradile u poslednje dve godine. Sa ranim otkrivanjem raka obezbeđuje se hronično stanje kada je u pitanju rak dojke, a time se sprečavaju komplikacije i čuva život”, naglasila je prof. dr Jovanović i dodala da je pregled predviđen i za žene posle 40. godine koje u porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke.

 

Najznačajnije informacije o neophodnosti redovnih pregleda za rano otkrivanje raka dojke - Razgovor sa direktorkom Instituta za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut" prof. dr Vericom Jovanović

06. oktobar 2023.

Razgovor  Ivane Božović (RTS) i Ane Stamenković  (RTS) sa direktorkom Instituta za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut" prof. dr Vericom Jovanović:
 

(Video prilog RTS-a - Jutarnji program)

Oktobar je Međunarodni mesec borbe protiv karcinoma dojke, maligne bolesti koja pogađa najviše žena i u Srbiji i u svetu.

U svetu godišnje više od 600000 žena umre od raka dojke. U Srbiji godišnje oboli 4600 žena, a bitku sa opakom bolešću izgubi 1700. U okviru kampanje „Rak je izlečiv“ počeli su pregledi na mobilnom mamografu, a termini za prvu nedelju već su popunjeni.

„Interesovanje za pregled u mobilnom mamografu je veliko, a pregled se preporučuje svim ženama od 45 do 69 godina koje prethodne dve godine nisu radile mamografiju, kojom se uočavaju eventualne promene u tkivu dojke. Ovakvim pregledom rizik se na vreme utvrđuje i žena se upućuje na dalje lečenje“, ističe direktorka Instituta „Batut“ prof. dr Verica Jovanović.

Prema rečima direktorke Instituta za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut" prof. dr Verice Jovanović, veliko interesovanje za pregled je dobar znak da se u proteklih nekoliko godina podigla svest i formirali bolji stavovi. 

2019. godine bilo je tri puta veće interesovanje žena za mamografski pregled nego 2013. godine.

Mamografija je pregled za žene od 45 do 69 godina. Kada su u pitanju mlađe žene, one se upućuju na ultrazvučni pregled i sve preglede mogu da obave u svom domu zdravlja, u službi za radiologiju. 

Za pregled u mobilnom mamografu potrebno je poneti neki od ličnih dokumenata, rezultati stižu za tri do četiri nedelje, a svaka žena se pojedinačno obaveštava o rezultatima.
 

Od raka dojke u Srbiji godišnje oboli blizu 5000 žena, a umre 1700 žena – mobilni mamograf ponovo je ispred zgrade RTS-a, zakažite pregled

03. oktobar 2023.

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke, bolesti koja godišnje u svetu odnese više od pola miliona života. U Srbiji oboli blizu 5000 žena, a umre 1700. U okviru kampanje "Rak je izlečiv", koju vodi RTS od danas je u Takovskoj 10, stacioniran mobilni mamograf. Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut", naglasila je da je rak dojke vodeća maligna bolest u populaciji žena, a da je mamografija za žene od 45 do 69 godina ključni pregled.

Cilj akcije je skretanje pažnje i podizanje svesti i to ne samo u oktobru mesecu "Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke" o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog lečenja osoba obolelih od ove bolesti. Važno je da se žene podsećaju da redovno idu na preglede i na skrining.

Razgovor Ane Stamenković (RTS) sa direktorkom Instituta za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut" prof. dr Vericom Jovanović:
 

(Video prilog RTS-a)

Mobilni mamograf, čiji rad organizuje i sprovodi Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” uz podršku Ministarstva zdravlja, a u okviru Nacionalne kampanje „Rak je izlečiv” koju sprovodi RTS uz podršku zdravstvenih institucija od 3. oktobra do kraja meseca, nalaziće se ispred zgrade RTS-a u Takovskoj ulici.

Radno vreme mamografa je svakog radnog dana od 9 do 19 časova, a vikendom od 9 do 17 časova, na parkingu RTS-a, u Takovskoj 10. 

Zakazivanje pregleda počelo je u ponedeljak, 2. oktobra na brojeve telefona 060/7171969 i 060/7171523, svakog radnog dana od 9 do 14 sati.

Organizovani skrinig raka dojke, radom mobilnog mamografa, predviđen je za sve žene starosne dobi od 45 do 69 godina, koje tokom poslednje dve godine nisu uradile momografski pregled. Takođe, ovaj pregled je predviđen i za žene posle 40. godine koje u porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu ili lečenu od raka dojke.

U nekoliko gradova Srbije tokom godine mobilnim mamografom već je urađeno 10500 pregleda.


"Rak je izlečiv 2"

 

U Srbiji godišnje oboli više od 40000 ljudi, a rak odnese više od 20000 života. Zbog toga je na svetski Dan borbe protiv raka, 4. februara ove godine, Radio-televizija Srbije započela nacionalnu kampanju "Rak je izlečiv 2", nastavljajući istoimenu nacionalnu kampanju koju je realizovala 2018-2019. godine.

Pokretač kampanje i nosilac projekta je Radio-televizija Srbije. Kampanja se sprovodi uz partnerstvo i podršku Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", Društva za borbu protiv raka Srbije, udruženja pacijenata, farmaceutskih kompanija.
 


 

Cilj kampanje "Rak je izlečiv 2" je da se dođe do što više građana, da se podstaknu redovni pregledi, omogući brža dijagnostika i ako je neophodno - blagovremena terapija i lečenje.

Otkrivene na vreme, mnoge maligne bolesti ne moraju da budu smrtonosne.

Prema svetskim podacima, gotovo 40 odsto malignih bolesti može da bude sprečeno samo promenama loših životnih navika, ako ostavimo pušenje, smanjimo telesnu težinu i budemo fizički aktivniji. Tome treba dodati i redovne preglede, druge mere prevencije poput vakcine protiv HPV virusa, i drugih skrining programa.
 

Povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke - mobilni mamograf ispred RTS-a od 3. oktobra

01. oktobar 2023.

Mobilni mamograf, čiji rad organizuje i sprovodi Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” uz podršku Ministarstva zdravlja, a u okviru Nacionalne kampanje „Rak je izlečiv” koju sprovodi RTS uz podršku zdravstvenih institucija od 3. oktobra do kraja meseca, nalaziće se ispred zgrade RTS-a u Takovskoj ulici.

Radno vreme mamografa je svakog dana od 9 do 19 sati. Zakazivanje pregleda počinje u ponedeljak, 2. oktobra na brojeve telefona 060/7171969 i 060/7171523, svakog radnog dana od 9 do 14 sati.

Organizovani skrinig raka dojke, radom mobilnog mamografa, predviđen je za sve žene starosne dobi od 45 do 69 godina, koje tokom poslednje dve godine nisu uradile momografski pregled. Takođe, ovaj pregled je predviđen i za žene posle 40. godine koje u porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu ili lečenu od raka dojke.

Tokom oktobra – Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, skreće se pažnja i podiže svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog lečenja osoba obolelih od ove bolesti.
 


 

Oktobar – Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

30. septembar 2023.

Oktobar – Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, prepoznat je svuda u svetu kao mesec podizanja svesti o raku dojke i simbolizovan je roze bojom.

Tokom ovog meseca sprovode se različite aktivnosti i kampanje posvećene podizanju svesti o velikoj rasprostranjenosti i učestalosti raka dojke i naglašavanju važnosti ranog otkrivanja i pravovremenog lečenja, kao i pružanju informacija o znacima, simptomima i faktorima rizika povezanim sa ovom bolešću.

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje širom sveta i vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji, što ga čini jednim od najznačajnijih javnozdravstvenih problema na globalnom nivou.

S obzirom da rak dojke i dalje predstavlja najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena u Republici Srbiji, kontinuirano se ulažu veliki napori da se ova bolest otkrije što ranije čime se znatno povećava uspešnost lečenja. Pravovremenim otkrivanjem i započinjanjem lečenja obolelih osoba može se postići izlečenje u preko 90% slučajeva, čime se podiže kvalitet života obolelih žena i njihovih porodica.

Tokom oktobra meseca različite organizacije, udruženja i pojedinci udružuju se kako bi:
 

 • Promovisali rano otkrivanje: podsticali redovne samopreglede dojki, kliničke preglede dojki i skrining mamografiju u cilju ranog otkrivanja raka dojke.
   
 • Podizali svest: edukovali javnost o učestalosti raka dojke, njegovom uticaju na pojedince i porodice i o važnosti rane dijagnoze i lečenja.
   
 • Podržavali istraživanje: sakupljali sredstva za istraživanja raka dojke i inicijative usmerene na pronalaženje novih lekova, poboljšanje tretmana i unapređenje kvaliteta života žena koje su obolele od raka dojke.
   
 • Dali prioritet prevenciji: zalagali se za praksu u zdravstvenom sistemu koja daje prioritet prevenciji, skriningu i lečenju raka dojke.
   
 • Pružali podršku: osobama obolelim od raka dojke i njihovim porodicama, kroz grupe za podršku, savetovališta i distribuciju edukativnog materijala.
   
 • Nosili roze: mnogi ljudi i organizacije iskazuju podršku nošenjem roze traka i odeće tokom oktobra meseca, simbolizujući solidarnost sa ženama obolelim i izlečenim od raka dojke.

 

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” zajedno sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje i udruženjima pacijenata obolelih i lečenih od raka dojke i ove godine obeležava ovaj mesec kroz različite promotivne aktivnosti, kako bi se podigla svest javnosti o značaju ove bolesti, smanjila stigma povezana sa rakom dojke i podstakao što veći broj žena da obavi preventivni pregled i otkrije bolest na vreme.
 

Epidemiološke karakteristike raka dojke 

Organizovani skrining raka dojke u Republici Srbiji
  

Kampanja „Daj pedalu raku” – jačanje svesti žena o važnosti redovnih pregleda

26. septembar 2023.

Povodom obeležavanja oktobra Meseca borbe protiv raka dojke, udruženje Ženski centar „Milica”, devetu godinu za redom, organizovalo je regionalnu kampanju „Daj pedalu raku” u okviru koje je u 30 gradova širom Srbije organizovana biciklistička vožnja.

Na centralnoj manifestaciji, ispred Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu, okupljenima se obratio direktor doc. dr Milan Žegarac istakavši važnost ranog otkrivanja raka. „Rak dojke je najčešći karcinom kod žena, a rano otkrivanje je svakako glavni preduslov za uspešno lečenje. Upravo iz tog razloga, skrining program je najvažniji korak koji moramo sprovesti. Neophodan je veći angažman medija i društva u celini kako bi se radilo na povećanju svesti građana, ali i na povećanju informisanosti. Važno je da javnost zna da u našoj zemlji postoji sve veći broj mamografa koji su dostupni za ranu dijagnozu raka dojke”, naveo je Žegarac i dodao da je lečenje raka dojke neophodno u ustanovama koje imaju multidisciplinarne timove koji učestvuju u lečenju, ali da se ne sme zaboraviti ni na palijativnu negu za pacijente koji imaju potrebu za njom. U ime organizatora i pacijenata obratila se Vesna Bondžić, predsednica udruženja Ženski centar „Milica”, skrenuvši pažnju na važnost redovnih pregleda i samopregleda dojke u cilju ranog otkrivanja karcinoma, kao i na potrebu za još boljom organizacijom zdravstvenog sistema, naročito primarne zaštite.


Predstavnica Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, dr  Radoljupka Radosavljević, podsetila je da u Srbiji godišnje od raka dojke oboli oko 4500 žena, dok bitku izgubi oko 1700. Metode lečenja su, kako je navela, poštedne ako se bolest otkrije na vreme, te je važno ukazati na značaj mamografije i edukacije kako bi žene obratile pažnju na zdravlje. „Prateći preporuke Svetske zdravstvene organizacije i iskustva evropskih zemalja u sprovođenju populacionih skrining programa, u Republici Srbiji se od kraja 2012. godine sprovodi program organizovanog skrininga raka dojke koji ima za cilj smanjenje smrtnosti i unapređenje kvaliteta života žena obolelih od ove bolesti”, izjavila je dr Radosavljević, koordinatorka za skrinig raka dojke u Institutu za javno zdravlje Srbije.

„Daj pedalu raku” je kampanja  koja okuplja porodice, prijatelje, udruženja, društveno odgovorne  kompanije, lokalne zajednice sa ciljem podizanja svesti žena o važnosti redovnih pregleda i promociji zdravih stilova života, kao i unapređenju kvaliteta lečenja i života onkoloških pacijentkinja sa rakom dojke. Kampanja se održava pod pokroviteljstvom  Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, kao i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. Pored Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, podršku su dali i Klinički centar Niš, Klinički centar Kragujevac, Institut za onkologiju Vojvodine podizanjem zastave kampanje „Daj pedalu raku” tačno u podne kada je dat znak za start trke u 30 gradova u Srbiji.

Race for the cure – Trka za ozdravljenje

21. septembar 2023.

U susret obeležavanju međunarodnog Meseca borbe protiv raka dojke, na Adi Ciganliji je održana Trka za ozdravljenje, najveća trka – šetnja za borbu protiv raka dojke u svetu i Evropi. Trka je okupila veliki broj stručnjaka i pacijenata, koji su svojim učešćem u ovoj manifestaciji podsetili na značaj preventivnih pregleda i brige o sopstvenom zdravlju.

„Naš zajednički cilj je podrška prevenciji i ranom otkrivanju bolesti”, rekla je prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, pozdravljajući učesnike trke i dodala: „Kada govorimo o raku dojke znamo da je to prva maligna bolest koja predstavlja opterećenje u obolevanju ženske populacije u svetu i kod nas. Ovakve akcije podržavaju znanje i informaciju da žene nakon 45 godine treba da urade mamografski pregled jednom u dve godine, a mlađe žene ultrazvučni pregled. Kada je reč o ženama u čijoj porodičnoj anamnezi postoji rak dojke, onda su ti pregledi mnogo češći i treba ih uraditi u konsultaciji sa lekarom. Hvala što ovakvim akcijama podržavate prevenciju i rano otkrivanje raka dojke”.

Koordinatorka Trke za ozdravljenje Jasmina Lukić je istakla da je reč o sportskoj netakmičarskoj manifestaciji u kojoj smo svi pobednici: „Ovom trkom pružamo podršku svim ženama kojima je neophodna na putu lečenja do zdravlja”.
 


 

Mobilni mamograf u Čajetini od 15. septembra do 21. septembra 2023. godine, ispred "Doma zdravlja" u Čajetini

06. septembar 2023.

(Video prilog)

Mobilni mamograf u Čajetini od 15. septembra do 21. septembra 2023. godine, ispred "Doma zdravlja" u Čajetini 

Posle dve godine mamografski pregledi ponovo će se održati u Čajetini. Pregled je besplatan, nije neophodna zdravstvena knjižica, samo dobra volja, savest i briga o sebi i svom zdravlju.

U periodu od 15. do 21. septembra ispred "Doma zdravlja" u Čajetini ponovo će biti postavljen mobilni mamograf, gde će sve zainteresovane sugrađanke starosne dobi od 45 do 69 godina, moći da obave  preventivne preglede.

Pregledi će se obavljati svakog dana u periodu od 9 do 20 časova. 

Pregledi se zakazuju na broj telefona 031 3831 000, a sve informacije vezane za preglede mogu se dobiti u Domu zdravlja Čajetina. Nakon pregleda, nalazi će se slati sugrađankama na kućnu adresu.

"Pozivam sve sugrađanke od 45 do 69 godina da se odazovu pozivu, odnosno da se prijave i urade mamografiju. Mamografija je dijagnostička procedura koja koristi rendgenske zrake da snimi tkivo dojke. Procedura je kratka, bezbolna, sa minimalnom dozom zračenja i ne zahteva nikakvu pripremu pacijenta".

Mamografski pregled za koji nije neophodna zdravstvena knjižica je besplatan, kako podseća doktorka Marijana Marić specijalista ginekologije i akušerstva Doma zdravlja u Čajetini.

"Prilikom poslednjeg dolaska mamografa u Čajetinu, veliki broj žena se odazvao, što je dobro. To je najrelevantnija metoda za otkrivanje tumora dojke, pre svega malignih i ono što je najbitnije, u fazi kada još uvek ne može ništa da se napipa i kada je ustvari lečenje najuspešnije. Ukoliko pacijentkinje u porodici imaju pozitivnu anamnezu odnosno, ako imaju u porodici nekoga sa karcinomom dojke ili jajnika, a mlađi su od 45 godina, trebalo bi da se jave u našu službu kako bi dobile dalji uput za mamografiju".
 

Vest preuzeta sa linka:

Mobilni mamograf u Čajetini od 15. septembra | OPŠTINA ČAJETINA (cajetina.org.rs)
 

Tribina posvećena podizanju svesti o raku dojke i važnosti prevencije u organizaciji Dragon boat klub Beodragons

16. jul 2023.

U nedelju, 16. jula 2023. godine, na Adi Ciganliji Dragon boat klub Beodragons je organizovao tribinu posvećenu podizanju svesti o raku dojke i o važnosti njegove prevencije putem redovnih skrining pregleda dojki, i ujedno obeležio četiri godine otkako su učesnice iz udruženja žena koje su pobedile karcinom dojke „Budimo zajedno” prvi put zaveslale u Dragon Boat čamcima. U ovom klubu je formirana prva srpska BCS (Breast Cancer Survivor) Dragon Boat sportska ekipa – Roze dame.

Širom sveta se organizuju BCS Dragon Boat festivali, uključujući i Svetska i Evropska BCS Dragon Boat prvenstva sa više hiljada takmičarki, gde su svi dresovi i oprema obojeni u roze (odatle i naziv Pink Ladies – Roze dame).  

Dragon Boat veslanje je sport koji pomaže ženama koje su se izborile sa karcinomom dojke da se izbore i sa jednom od najčešćih komplikacija nakon operacije – limfedemom ruke i to najviše zahvaljujući posebnoj poziciji ruku prilikom veslanja, što sprečava pojavu limfedema.

Beogradske Roze dame su otišle korak dalje u želji za pobedom i ove godine će u periodu od 6. do 10. septembra učestvovati u takmičarskom delu programa 19. prvenstva klupskih posada Evropske Dragon Boat federacije u Raveni, Italija.

Na tribini su govorili doc. dr Duško Spasovski iz Instituta za ortopediju Banjica i predsednik UO Srpskog Dragon Boat Saveza, glavni trener u klubu Beodragons, doc. dr Marko Buta iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i dr Dragana Atanasijević iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.
 


  

Od 15. juna pregledi u mobilnom mamografu u Požarevcu

09. jun 2023.

Mobilni mamograf u organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Ministarstva zdravlja, Gradske uprave Grada Požarevac, Doma zdravlja i Opšte bolnice Požarevac, uz podršku Fonda B92  i Kompanije „Grand kafa“, od četvrtka, 15. juna 2023. godine obavljaće besplatne skrining preglede u prostoru Centra za kulturu u Požarevcu.

Pregledi se mogu zakazati od ponedeljka, 12. juna, na telefon 062/8075097, svakog radnog dana od 8 do 13 časova. Pregledi će se obavljati od 8 do 16 časova, a u zavisnosti od interesovanja  radno vreme će se produžiti.

Radi se o organizovanom skriningu raka dojke svih zainteresovanih žena od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu radile mamografiju, kao i žena od 40. godine, koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu ili lečenu od raka dojke.

Od početka 2023. godine radom mobilnog mamografa na teritoriji opština Kraljevo, Beograd i Jagodina pregledano je 7590 žena.
 

Održan Prvi regionalni kongres obolelih od karcinoma dojke

19. maj 2023.

Podršku Prvom regionalnom kongresu pod nazvom „Ja to mogu“, koji je u Beogradu okupio  više od 150 pacijentkinja iz gotovo 20 udruženja iz Srbije i regiona i gotovo 50 lekara iz zemlje i inostranstva, pružili su Ministarstvo zdravlja, Republički fond za zdravstveno osiguranje i Institut za javno zdravlje Srbije. Kongres je bio prilika da pacijentkinje obolele od karcinoma dojke razmene iskustva u oblasti prevencije i skrininga, kao i informacije o inovativnom lečenju i podršci, kroz niz panela. O najučestalijem malignom oboljenju kod žena u Srbiji, kroz epidemiologiju raka u našoj zemlji, regionu i svetu govorila je dr Maja Sekulić iz Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“.


Dr Maja Sekulić iz Instituta za javno zdralje Srbije“Dr Milan Jovanović Batut"
 

Učesnice panela sa moderatorkama
 

Skrining raka dojke tema panela Ženska onkologija

27. april 2023.

U okviru jednodnevnog foruma Fem Health-Tek održan je  panel „Ženska onkologija“ u organizciji AFA - globalne zajednice posvećene osnaživanju žena i njihovoj profesionalnoj afirmaciji. Forum su otvorile ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović i predsednica AFA korporativnog borda, Diana Gligorijević.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, prof. dr Verica Jovanović, istakla je da je potrebno ulagati u rano otkrivanje bolesti. "Napredak medicine i tehnologija doprineli su krajnjem ishodu a to je produžetak životnog veka. Svuda u svetu se živi duže i napretkom celokupnih tehnologija i svih oblasti koje utiču na kvalitet života, možemo očekivati da će se takva tendencija nastaviti u budućnosti", rekla je Jovanović. Ukazala je da svake godine oko 20.000 žena oboli od neke maligne bolesti, od toga svaka peta žena oboli od raka dojke, dok svaka deseta žena koja boluje od maligne bolesti ima karcinom pluća i bronha, rak debelog creva ili rektuma. "To su bolesti na kojima treba raditi u oblasti ranog otkrivanja raka. Istakla je da je očekivani životni vek žene 78 godina, te da je cilj da se on produži, dodajući da se posle 60. i 65. godine javljaju neke hronične bolesti, dok se maligne bolesti, a posebno rak dojke, javlja u dobi između pedesete i sedamdesete. "Iz tog razloga su i pregledi za rano otkrivanje raka dojke u tom periodu najintenzivniji i preporučuju se", navela je dr Jovanović.

O važnosti skrininga raka dojke, prevenciji i ranoj dijagnostici govorile su i dr Mirjana Uzunović Mako, direktorka Sektora za ugovaranje zdravstvene zaštite, medicinske poslove i procenu novih tehnologija u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, dr Ivana Minić, onkolog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, dr Ivana Kostadinović, radiolog Medigroup i Dragana Nikolić, Roš.
 

Mobilni mamograf u Jagodini

18. april 2023.

Posle Beograda, mobilni mamograf u organizaciji Instituta za javno zdravlja Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i uz podršku Ministarstva zdravlja od 25. aprila nastavlja da radi u Jagodini.

Pregledi se mogu zakazati od danas, 18. aprila, a zakazani pregledi obavljaće se, od 25. aprila, svakog dana od 9 do 19 časova u mobilnom mamografu, koji će biti postavljen u ulici Vuka Bojovića bb, preko puta hale sportova ,,Jassa” u Jagodini.

Pregled u mobilnom mamografu namenjen je ženama uzrasta od 45 do 69 godina koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju, kao i ženama posle 40. godine, koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke.

Tokom akcije besplatnih mamografskih pregleda u Beogradu, na Kalemegdanu, pregledano je 2150 žena, od kojih je, zbog pozitivnih nalaza, njih 240 upućeno na odgovarajuću dopunsku dijagnostiku.

Mamografija je zlatni standard u dijagnostikovanju raka dojke. Ovim pregledom se mogu otkriti promene u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. Radi se o jednostavnom, bezbolnom i kratkom rendgenskom pregledu tkiva dojke, sa ciljem kontrole zdravlja žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti. Pravovremeni pregledi u 90% slučajeva dovode do pozitivnih ishoda lečenja raka dojke i očuvanja kvaliteta života obolelih žena.
 

20. mart – Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

20. mart 2023.

Mart je mesec kada se mnogobrojnim aktivnostima obeležava 20. mart – Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Na taj način se skreće pažnja javnosti na raspostranjenost bolesti i na podizanje svesti žena o značaju preventivnih pregleda u ranom otkrivanju bolesti.

Kada se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva. Samim načinom lečenja, koje je kraće i efikasnije, podiže se kvalitet života obolelih i lečenih žena.

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje skoro 1.700.000 obolelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona njih. Prema najnovijim procenama SZO i Međunarodne agencije za istraživanje raka, samo u Evropi je obolelo više od pola miliona žena od raka dojke. Procenjena stopa obolevanja u Evropi je iznosila 74,4/100.000 žena. Srbija se sa procenjenim stopama nalazi na 20. mestu u odnosu na 40 evropskih zemalja. Žene u Srbiji se nalaze u srednjem riziku obolevanja od ove vodeće maligne lokalizacije.

Prema istim procenama, 137.000 žena je umrlo u Evropi od raka dojke i procenjena stopa mortaliteta iznosila je 14,9/100.000. Žene u Srbiji nalaze se u visokom riziku umiranja od raka dojke. Srbija se sa procenjenim stopama mortaliteta u odnosu na 40 evropskih zemalja nalazi na prvom, odnosno drugom mestu zajedno sa Crnom Gorom.

Karcinom dojke je i u Srbiji najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena. U prethodnom petogodišnjem periodu u proseku svake godine se registruje oko 4500 novoobolelih žena. U istom periodu, u proseku su od karcinoma dojke umrle 1723 žene.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Republici Srbiji, 2020. godine registrovano je 4368 novoobolelih i 1782 umrle žene od raka dojke. Stopa obolevanja od raka dojke kod žena u Republici Srbiji iznosila je 64,5 na 100.000, a stopa umiranja 20,3 na 100.000 žena. Žene u Srbiji se prema procenama Globalne inicijative za karcinom dojke Svetske zdravstvene organizacije (WHO Global Breast Cancer Initiative) nalaze u srednjem riziku obolevanja i visokom riziku od umiranja od ove maligne lokalizacije.

Rak dojke se češće javlja u uzrastu posle 40. godine. U slučaju umiranja registrovane stope mortaliteta proporcionalno rastu počev od 45. godine i najviše su u uzrastu 75 i više godina.

U poslednjih pet godina uprkos varijacijacijama u stopama incidencije i mortaliteta registruje se blago smanjenje stopa obolevanja i umiranja od raka dojke kod žena.

Kako bi se smanjio mortalitet od karcinoma dojke i opterećenje društva ovom bolešću potrebni su sveobuhvatni napori i javnozdravstvene mere za kontrolu raka, počevši od primarne prevencije, preko ranog otkrivanja bolesti i skrininga, pa do pravovremenog lečenja žena obolelih od ove bolesti.

Rak dojke je jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji. Meren godinama izgubljenog života rak dojke je na 3. mestu kao uzrok smrti kod žena starosti 45–64. godine, posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca.

Visoka učestalost obolevanja od raka dojke mora se u izvesnoj meri pripisati činjenici da do danas nisu otkriveni ili do kraja razjašnjeni svi uzroci njegovog nastanka, pa su dometi primarne prevencije, u tom smislu, limitirani. Imajući tu vrstu ograničenja u vidu, kao jedino dokazano efikasno rešenje za smanjenje stope umiranja od ove bolesti nameće se njeno rano otkrivanje, odnosno sekundarna prevencija. Prateći preporuke Svetske zdravstvene organizacije i iskustva evropskih zemalja u sprovođenju populacionih skrining programa, u Republici Srbiji je u decembru 2012. godine započet program organizovanog skrininga raka dojke koji ima za cilj smanjenje smrtnosti i unapređenje kvaliteta života žena obolelih od ove bolesti.
 

Podrška onkološkim pacijentkinjama na putu ka roditeljstvu

18. mart 2023.

Povodom obeležavanja 20. marta, Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, u saradnji sa Fondom B92 i uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, kompanija Avon organizovala je panel na temu „Podrška onkološkim pacijentkinjama na putu ka roditeljstvu”.

Očuvanje plodnosti i planiranje porodice nakon lečenja maligne bolesti je moguće i predstavlja realan cilj mladih žena sa dijagnostikovanim rakom dojke u ranom stadijumu. Zato je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) usvojio Pravilnik kojim se obolelima od malignih bolesti omogućava zamrzavanje jajnih ćelija, spermatozoida i embriona pre početka lečenja, o trošku RFZO-a, što će početi da se primenjuje kada Ministarstvo zdravlja da saglasnost na Pravilnik.

„Na ovom predlogu smo počeli da radimo još za vreme korone, ali je pandemija to nažalost usporila. Važno je napomenuti da ovo nije samo inicijativa za zamrzavanje genetskog materijala. Zaokružili smo ciklus i omogućili smo pacijentima koji uđu u ovaj proces da uđu i u proces vantelesne oplodnje o trošku države”, izjavila Ivana Đunisijević iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Ova odluka je od krucijalnog značaja za sve žene koje se suočavaju sa karcinomom dojke. Ovakva bolest, kao i njeno lečenje može dovesti do steriliteta, što stvara dodatan psihološki pritisak, posebno na žene koje se u trenutku otkrivanja bolesti još uvek nisu ostvarile kao majke. U takvoj situaciji žene vode dvostruku bitku –  bitku za život i bitku za potomstvo.

„Ciljevi Ministarstva zdravlja su unapređivanje dijagnostike i poboljšanje lečenja. Na ovom putu svi uvek imaju podršku. Brinemo o svojim pacijentima, posebno o primarnoj grupi pacijenata, poput onih koji su oboleli od malignih bolesti. Mislim da o tome govori i činjenica da danas više, prema našim saznanjima, ne postoji lista čekanja za zračenje, dok je ranije ta lista postojala. U budućnosti planiramo da nastavimo sa ulaganjima, kako u dijagnostičku i opremu za lečenje tako i u stručni kadar i u akte”, rekla je Slađana Đukić, pomoćnica ministra za zdravstveno osiguranje.
 

  

Učesnici panela „Podrška onkološkim pacijentkinjama na putu ka roditeljstvu”
 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” rak dojke predstavlja vodeći maligni tumor kada je reč o obolevanju i umiranju žena u Srbiji, iako se pravovremenom dijagnostikom i adekvatnom terapijom može u potpunosti izlečiti. Prema poslednjim podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije tokom jedne godine registrovana je 4561 novoobolela žena, a nažalost 1691 žena izgubila je bitku za život. Zbog toga je pravovremeni redovni pregled zaista važan za sve žene.

„Mamografija je radiografski pregled tkiva dojke i predstavlja zlatni standard u dijagnostici raka dojke. Takođe, mamografija je pregled koji je način sekundarne prevenicije – ranog otkivanja ove bolesti u skrining programu. Primarno, u okviru skining programa mamografiju treba da uradi jednom tokom dve godine svaka žena životne dobi od 50 do 69 godina prema preporukama Međunarodne agenicije za kontrolu raka”, rekla je prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

Tradicionalno u okviru panela povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, Avon je Priznanje za životno delo ove godine dodelio dr sc. med. Mirjani Branković-Magić, genetičarki, naučnoj savetnici i predsednici Evropa Dona Srbija organizacije.

„Jedna od najznačajnih aktivnosti u kompaniji Avon, već skoro dve decenije, jeste Akcija za borbu protiv raka dojke. Ponosna sam što nas upravo žene prepoznaju kao brend i zajednicu koja ih osnažuje i brine o njima! Odgovorno i udruženo šaljemo snažnu poruku svima – rak dojke je izlečiv u 90% slučajeva, samo ukoliko se redovnim pregledima otkrije na vreme. Nacionalni dan borbe protiv raka dojke je idealna prilika da podsetim žene da zakažu svoj pregled već danas, jer to je zaista najvažnije!”, rekla je Milica Savinšek, PR i advertajzing supervizor kompanije Avon za Adriatik region.

Isticanjem roze vrpce, podršku obeležavanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke pružiće televizije i štampani mediji, a Avalski toranj i važni objekti u Novom Sadu biće osvetljeni roze bojom.
 

Mobilni mamograf od 7. marta u Beogradu na Kalemegdanu

04. mart 2023.


„Hajde da imamo vremena za pregled”

 

Mobilni mamograf u organizaciji Instituta za javno zdravlja Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, a uz podršku Ministarstva zdravlja, kompanije Grand kafa i Fonda B92, od utorka, 7. marta 2023. godine, nastavlja sa radom u Beogradu. 

Sve zainteresovane žene preglede mogu zakazati od ponedeljka, 6. marta, radnim danima od 8:30 do 14:30 časova putem telefona 060/7171523 i 060/7171969, do popune termina. 

Zakazani pregledi u mobilnom mamografu obavljaće se svakog dana od 9 do 19 časova na  Kalemegdanu (Carigradski drum, ulaz iz pravca Uzun Mirkove ulice). 

Mamografije u mobilnom mamografu namenjene su ženama životne dobi od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju, kao i ženama posle 40. godine, koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke.

Radi se o jednostavnom, bezbolnom i kratkom rendgenskom pregledu tkiva dojke koji traje oko 10 minuta. Mamografija se obavlja u cilju kontrole zdravlja i podrazumeva pregled žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, a u cilju ranog otrkivanja raka dojke. 

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Ministarstvo zdravlja, uz podršku Grand kafe i Fonda B92, 2021. godine pokrenuli su kampanju „Hajde da imamo vremena za pregled – Ne gledaj u šolju pregledaj se”, sa ciljem podizanja svesti žena o važnosti rane dijagnostike i redovnih medicinskih pregleda.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije, u Srbiji je u 2020. godini od malignih tumora dojke obolelo 4368 žena, dok su nažalost život izgubile 1782 žene. 

Pravovremeni pregledi u 90% slučajeva dovode do pozitivnih ishoda lečenja raka dojke i očuvanja kvaliteta života obolelih žena.
 

Od 6. decembra pregledi u mobilnom mamografu u Kraljevu

06. decembar 2022.

Posle Valjeva, Zrenjanina, Kragujevca, Negotina i Beograda, gde je mobilni mamograf bio stacioniran proteklih meseci, u okviru akcije koju sprovode Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Ministarstvo zdravlja, u kojoj je do sada pregledano više od 13000 žena, od 6. decembra obavljaće se besplatni skrining pregledi i u Kraljevu, ispred zgrade Opšte bolnice „Studenica” gde je mamograf postavljen. Radi se o skrining pregledima svih zainteresovanih žena od 45 do 69 godina koje u poslednje dve godine nisu radile mamografiju, kao i žena od 40. godine starosti koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu ili lečenu od raka dojke.

Pregledi se zakazuju na telefone 036/301-633; 036/335-804 i 060/576-2281, svakog radnog dana od 8:00 do 19:00 časova. Za sada će se pregledi obavljati samo u prepodnevnoj smeni, od 7:30 do 13 sati, a u zavisnosti od interesovanja, koje je za sada veliko, radno vreme će se produžiti.

Akcija koju sprovode Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a uz podršku Fonda B92 i kompanije Grand kafa, trajaće u Kraljevu do kraja januara. Tokom iste akcije, koja je sprovedena pre dve godine u Kraljevu, pregledane su 1994 žene.

 

Mobilni mamograf u Beogradu – pregledano oko 2300 žena

21. novembar 2022.

U okviru kampanje „Hajde da imamo vremena za pregled”, u periodu od 11. oktobra do 20. novembra, tokom akcije besplatnih mamografskih pregleda u mobilnom mamografu na Kalemegdanu, pregledano je oko 2300 žena sa teritorije grada Beograda. Na osnovu obrađenih rezultata mamografije, 93 žene upućene su na dopunsku dijagnostiku.

Uz poruku „POGLEDAJ, PREGLEDAJ, PROVERI” Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Fonda B92 i Grand kafe, zbog velikih interesovanja, produžili su akciju besplatnih mamografskih pregleda u mobilnom mamografu u Beogradu do 20. novembra. Prethodno, ovom akcijom obeležen je Oktobar - Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke.

Mamografija je zlatni standard u dijagnostikovanju raka dojke. Ovim pregledom se mogu otkriti promene u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. Mamografija se preporučuje ženama starosne dobi od 45. do 69. godine, koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju, kao i ženama posle 40. godine koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu ili lečenu od raka.

Zbog velikog interesovanja rad mobilnog mamografa u Beogradu produžen do 20. novembra

31. oktobar 2022.

Zbog velikog interesovanja žena za mamografski pregled u mobilnom mamografu u Beogradu na Kalemegdanu, rad mobilnog mamografa je produžen do 20. novembra 2022. godine.
 

Mamografski pregledi se obavljaju u prethodno zakazanom terminu svakog dana od 9 do 19 časova (Carigradski drum, ulaz na Kalemegdan iz pravca Uzun Mirkove ulice). Telefoni za zakazivanje preventivnih pregleda bili su dostupni zaključno sa 27. oktobrom 2022. godine. Do sada je u mobilnom mamografu, koji je u Beogradu počeo sa radom 11. oktobra 2022. godine, pregledano 995 žena, a od početka akcije zakazano je više od 2000 pregleda. Akcija pregleda žena u mobilnom mamografu posle Beograda nastaviće se u Kraljevu. 

Mamografija je zlatni standard organizovanog skrininga raka dojke. Kod žena kod kojih se rak dojke dijagnostikuje u ranoj fazi, šanse i mogućnosti za izlečenje su veoma visoke i u preko 90% slučajeva dolazi do potpunog izlečenja i očuvanja kvaliteta života.

Rak dojke je hronična, masovna bolest i javlja se u svim zemljama sveta. Zato je zadatak svih zdravstvenih službi da ukažu na značaj mamografskog pregleda.  Tokom oktobra - Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, skreće se pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i uz poruku „POGLEDAJ, PREGLEDAJ, PROVERI” podiže svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog lečenja osoba obolelih od raka dojke.   

Povodom obeležavanja oktobra - Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, u okviru kampanje „Hajde da imamo vremena za pregled”, koju sprovode Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Ministarstvo zdravlja, uz podršku Fonda B92 i kompanije Grand kafa, omogućeni su pregledi u mobilnom mamografu u Beogradu za žene uzrasta od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju, kao i za žene posle 40. godine koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke.

Produžen rad mobilnog mamografa u Beogradu

26. oktobar 2022.

Zbog velikog interesovanja žena za mamografski pregled u mobilnom mamografu u Beogradu na Kalemegdanu, rad mobilnog mamografa biće produžen do 20. novembra 2022. godine. Telefoni za zakazivanje preventivnih pregleda biće dostupni zaključno sa 27. oktobrom 2022. godine od 10 do 14 časova (tel. 060/7171523 i 060/7171969, kao i mejl skrining_mamografija@batut.org.rs). 

Mamografski pregledi se obavljaju u prethodno zakazanom terminu svakog dana od 9 do 19 časova (Carigradski drum, ulaz na Kalemegdan iz pravca Uzun Mirkove ulice). Do sada je u mobilnom mamografu, koji je u Beogradu počeo sa radom 11. oktobra 2022. godine, pregledano 920 žena, a od početka akcije zakazano je više od 2000 pregleda. Akcija pregleda žena u mobilnom mamografu posle Beograda nastaviće se u Kraljevu. 

Mamografija je zlatni standard organizovanog skrininga raka dojke. Kod žena kod kojih se rak dojke dijagnostikuje u ranoj fazi, šanse i mogućnosti za izlečenje su veoma visoke i u preko 90% slučajeva dolazi do potpunog izlečenja i očuvanja kvaliteta života.

Rak dojke je hronična, masovna bolest i javlja se u svim zemljama sveta. Zato je zadatak svih zdravstvenih službi da ukažu na značaj mamografskog pregleda.  Tokom oktobra - Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, skreće se pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i uz poruku „POGLEDAJ, PREGLEDAJ, PROVERI” podiže svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog lečenja osoba obolelih od raka dojke. 

Povodom obeležavanja oktobra - Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, u okviru kampanje „Hajde da imamo vremena za pregled”, koju sprovode Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Ministarstvo zdravlja, uz podršku Fonda B92 i kompanije Grand kafa, omogućeni su pregledi u mobilnom mamografu u Beogradu za žene uzrasta od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju, kao i za žene posle 40. godine koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke.

Besplatni mamografski pregledi u mobilnom mamografu u Beogradu povodom obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke

13. oktobar 2022.

Povodom obeležavanja oktobra - Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, u okviru kampanje „Hajde da imamo vremena za pregled”, koju sprovode Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Ministarstvo zdravlja, uz podršku Fonda B92 i kompanije Grand kafa, od utorka 11. oktobra 2022. godine organizuju se pregledi u mobilnom mamografu u Beogradu za žene uzrasta od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju, kao i za žene posle 40. godine koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke.

Sve zainteresovane žene mogu da zakažu mamografski pregled u mobilnom mamografu u Beogradu radnim danima od 10 do 14 časova na brojeve telefona 060/7171523 i 060/7171969, kao i putem mejla skrining_mamografija@batut.org.rs. Preglede u mobilnom mamografu moguće je obaviti svakog dana od 9 do 19 časova na Kalemegdanu (Carigradski drum, ulaz na Kalemegdan iz pravca Uzun Mirkove ulice).

Mamografija je zlatni standard organizovanog skrining raka dojke. Kod žena kod kojih se rak dojke dijagnostikuje u ranoj fazi šanse i mogućnosti za izlečenje su
veoma visoke i u preko 90% slučajeva dolazi do potpunog izlečenja i očuvanja kvaliteta života.

Rak dojke je hronična, masovna bolest i javlja se u svim zemljama sveta. Zato je zadatak svih zdravstvenih službi da ukažu na značaj mamografskog pregleda.  Tokom oktobra - Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, skreće se pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i uz poruku „POGLEDAJ, PREGLEDAJ, PROVERI” podiže svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog lečenja osoba obolelih od raka dojke. 

Mobilni mamograf u Beogradu od 11. oktobra

10. oktobar 2022.

Povodom obeležavanja oktobra - Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, u okviru kampanje „Hajde da imamo vremena za pregled”, koju sprovode Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Ministarstvo zdravlja, uz podršku Fonda B92 i kompanije Grand kafa, od utorka 11. oktobra 2022. godine biće organizovani pregledi u mobilnom mamografu u Beogradu za žene uzrasta od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju, kao i za žene nakon 40. godine koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke.

Zakazivanje mamografskih pregleda u Beogradu obavljaće se radnim danima od 10 do 14 časova na brojeve telefona 060/7171523 i 060/7171969, kao i putem mejla skrining_mamografija@batut.org.rs. Preglede u mobilnom mamografu moguće je obaviti svakog dana od 9 do 19 časova na Kalemegdanu (Carigradski drum, ulaz na Kalemegdan iz pravca Uzun Mirkove ulice).

Tokom oktobra - Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, skreće se pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i uz poruku „POGLEDAJ, PREGLEDAJ, PROVERI” podiže svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog lečenja osoba obolelih od raka dojke.
  

Oktobar – Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

07. oktobar 2022.

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje širom sveta i vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji, što ga čini jednim od najznačajnijih javnozdravstvenih problema na globalnom nivou.

Rak dojke je i najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena u Republici Srbiji, zbog čega se kontinuirano ulažu veliki napori da se ova bolest otkrije što ranije.

Kako bi se podigla svest o značaju ranog otkrivanja raka dojke i pružila podrška svim osobama koje boluju od ove bolesti, svake godine se oktobar obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. Time se skreće pažnja javnosti na rasprostranjenost ove bolesti i podiže svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od raka dojke.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” zajedno sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje i udruženjima pacijenata obolelih i lečenih od raka dojke i ove godine obeležava ovaj mesec kroz različite promotivne aktivnosti kako bi što više žena obavilo preventivni pregled i otkrilo bolest na vreme.

Obeležavanje oktobra kao Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke je prilika da se celokupno društvo, organizacije i pojedinci podsete da je borba protiv raka dojke svakodnevna, a podrška obolelim ženama od neprocenjivog značaja.

Epidemiološke karakteristike raka dojke

Organizovani skrining raka dojke u Republici Srbiji                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 

Mobilni mamograf u Kragujevcu do 2. oktobra

30. avgust 2022.

Rad mobilnog mamografa u krugu Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac produžen je, na inicijativu Doma zdravlja Kragujevac i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, do 2. oktobra zbog velikog interesovanja za preglede.
 
Mobilni mamograf u Kragujevcu počeo je sa radom 18. jula, a do 29. avgusta u mobilnom mamografu pregledano je 1700 žena.
 
Pregledi se obavljaju svakog radnog dana, u periodu od 9 do 19 časova, a moguće ih je zakazati pozivom na brojeve telefona 034/505-800 i 034/505-825.
 
Organizovani skrining dojke primarno je namenjen ženskoj populaciji, uzrasta od 50 do 69 godina. Pregled u mobilnom mamografu mogu da ostvare i žene starije od 45, kao i one starije od 40 godina sa pozitivnom porodičnom anamnezom.


 

Veliko interesovanje za mamografske preglede u Kragujevcu

01. avgust 2022.

Prva nedelja rada mobilnog mamografa u Kragujevcu protiče u znaku velikog interesovanja žena iz Kragujevca i opština Šumadijskog okruga. Do  26. jula obavljeno je preko 400 mamografskih pregleda, zakazano ih je 1500, a zbog velikog interesovanja pokretni mamograf u krugu Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac ostaće i  narednih mesec dana. 
 
„Naš cilj je da pregledamo što više žena, da se navika redovnih pregleda kod žena ustali i da rak dojke ne bude tabu već tema o kojoj ćemo razgovarati. Na vreme otkrivena promena u tkivu dojke spašava život naših žena” - rekla je doc. dr Verica Jovanović, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” prilikom obilaska mobilnog mamografa u Kragujevcu.  
 
Poseta je organizovana u saradnji Instituta, Kancelarije za skrining raka, Saveta za zdravlje Grada Kragujevca, UKC Kragujevac i Doma zdravlja, uz podršku Minstarstva zdravlja, Fonda B92 i Grand kafe u sklopu kampanje „Hajde da imamo vremena za pregled”.  

Mobilni mamograf u Kragujevcu od 18. jula

15. jul 2022.

Od ponedeljka, 18. jula, u narednih mesec dana, za žene sa teritorije Grada Kragujevca i okolnih opština biće organizovani preventivni pregledi dojki u mobilnom mamografu  u krugu UKC  Kragujevac.
 
Mobilni mamograf će raditi svakog dana od 09.00 do 19.00 časova, a pregledi se zakazuju pozivanjem broja telefona 034-500-800 i 034-500-825. 
 
Mamografiju u mobilnom mamografu mogu da zakažu žene životne dobi od 45 do 69 godina, koje se  nisu pregledale u poslednje dve godine, kao i žene starije od 40 godina, koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu (majka, sestra, baka) obolelu i lečenu od raka dojke.
 
U narednim mesecima, u okviru kampanje „Hajde da imamo vremena za pregled”, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, uz podršku Ministarstva zdravlja, Grand kafe i Fonda B92, omogućiće da mobilni mamograf bude dostupan i u drugim gradovima Srbije.


 

U toku su prijave za skrining raka dojke u mobilnom mamografu u Zrenjaninu

10. jun 2022.

Od 6. juna do 15. jula žene sa teritorije Zrenjanina mogu da se prijave, a potom i obave  organizovani skrining pregled dojki u mobilnom mamografu. Preglede mogu da zakažu žene životne dobi od 45 do 69 godina, kao i žene starije od 40 godina, koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu (majka, sestra, baka) obolelu i lečenu od raka dojke.

Pregledi se obavljaju u mobilnom mamografu smeštenom u krugu Opšte bolnice „Đorđe Jovanović” (ulaz iz Bolničke ulice) svakog radnog dana od 13 do 19 sati. Od  narednog vikenda mobilni mamograf će raditi i subotom i nedeljom od 9 do 19 sati.

Broj telefona za zakazivanje mamografskih pregleda u Zrenjaninu je 064/8343696. Pregledi se mogu zakazati svakim radnim danom od 8 do14 sati.

Akcija rada mobilnog mamografa na teritoriji opštine Zrenjanin trajaće do 15 jula.
 


 

Produžen rad mobilnog mamografa u Beogradu do 6. aprila

24. mart 2022.

Zbog velikog interesovanja pregledi u mobilnom mamografu postavljenom na Kalemegdanu (ulica Carigradski drum) obavljaće se, umesto do 31. marta, u produženom terminu do 6. aprila 2022. godine.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane žene starosne dobi od 45 do 69 godina, koje u prethodne dve godine nisu uradile mamografiju, da svoje interesovanje za pregled iskažu putem mejla

skrining_mamografija@batut.org.rs

Svi zahtevi koji budu evidentirani  dobiće adekvatan termin za pregled.

Za prethodnih deset dana u mobilnom mamografu pregledano je 700 žena. 

Radno vreme mobilnog mamografa je svakog dana od 8 do 20 sati. Preglede sprovode Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović  Batut” i Ministarstvo zdravlja.  Akcija se obavlja uz podršku Fonda B92, JP „Beogradska tvrđava” i kompanije „Grand kafa”. 

Kancelarija za skrining obeležila Nacionalni dan borbe protiv raka dojke ispred mobilnog mamografa na Kalemegdanu

22. mart 2022.

Povodom obeležavanja 20. marta - Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, juče je u Beogradu, ali i drugim gradovima širom Srbije, organizovan niz aktivnosti koje imaju za cilj masovniji poziv žena na preventivne preglede.

Kancelarija za skrining raka i Centar za promociju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” ovaj važan datum iz Kalendara zdravlja obeležili su ispred mobilnog mamografa na Kalemegdanu, gde se od 15. marta obavljaju pregledi naših sugrađanki. U mobilnom mamografu, koji se na lokaciji na Kelemegdanu nalazi do 31. marta, dnevno se pregleda oko 80 žena, starosne dobi od 45 do 69 godina.

„Naš zadatak je na današnji dan koji je i Nacionalni dan borbe protiv raka dojke da još jednom proširimo informaciju i poruku i pozovemo žene da u toku ove godine i u toku narednih godinu i po dana (jer jedan ciklus redovne kontrole traje dve godine) obave mamografiju. Naročito se to odnosi na žene starosti 50 do 69 godina, jer se tada najčešće i javlja rak dojke. Ukoliko se pregled uradi na vreme i postavi dijagnoza ishod je bolji, u 90% slučajeva dolazi do izlečenja”, poručila je doc. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije.

Naše sugrađanke su juče imale priliku da ispred mobilnog mamografa dobiju informacije o preventivnim pregledima, a cilj kampanje je ukazivanje na značaj mamografije u ranom otkrivanju raka dojke.

Partneri ovogodišnje akcije obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke su JP „Beogradska tvrđava”, kompanija „Grand kafa” koja je naše sugrađanke obradovala poklonima i kafom, JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija - javne česme i gradske fontane” čijom zaslugom je fontana na Slaviji sinoć svetlela u roze boji i JP „Emisiona tehnika i veze”, zahvaljujući kome je Toranj na Avali juče sijao roze bojom.
 

20. mart – Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

17. mart 2022.

Mart je mesec kada se mnogobrojnim aktivnostima obeležava 20. mart - Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Na taj način se skreće pažnja javnosti na raspostranjenost bolesti i na podizanje svesti žena o značaju preventivnih pregleda u ranom otkrivanju bolesti.

Kada se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva. Samim načinom lečenja, koje je kraće i efikasnije, podiže se kvalitet života obolelih i lečenih žena.

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje skoro 1.700.000 obolelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona njih. Prema najnovijim procenama SZO i Međunarodne agencije za istraživanje raka, samo u Evropi je obolelo više od pola miliona žena od raka dojke. Procenjena stopa obolevanja u Evropi je iznosila 74,4/100.000 žena. Srbija se sa procenjenim stopama nalazi na 20. mestu u odnosu na 40 evropskih zemalja. Žene u Srbiji se nalaze u srednjem riziku obolevanja od ove vodeće maligne lokalizacije.

Prema istim procenama, 137.000 žena je umrlo u Evropi od raka dojke i procenjena stopa mortaliteta iznosila je 14,9/100.000. Žene u Srbiji nalaze se u visokom riziku umiranja od raka dojke. Srbija se sa procenjenim stopama mortaliteta u odnosu na 40 evropskih zemalja nalazi na prvom, odnosno drugom mestu zajedno sa Crnom Gorom.

Rak dojke je vodeći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena u Srbiji.Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Republici Srbiji je registrovano 4636 novoobolelih i 1665 umrlih žena od raka dojke.Stopa obolevanja od raka dojke kod žena u Republici Srbiji iznosila je 72,3 na 100.000, a stopa umiranja 19,3 na 100.000 žena.

U odnosu na prethodni period, zabeležen je porast uzrasno-specifičnih stopa obolevanja od 40. godine života, a najviše stope obolevanja su zabeležene u najstarijim uzrastima - od 60. do 74. godine života.

Kada govorimo o umiranju od malignih tumora dojke primećuje se blagi porast već u uzrastu od 45. godine, ali najviše stope umiranja su i dalje u uzrastima od 55. do 74. godine života.

Visoke stope obolevanja u uzrastima od 55. do 74. godine prate u istim uzrastima i visoke stope umiranja, što najverovatnije govori o kasnom javljanju žena tog uzrasta, kada je maligna bolest već u uznapredovalom stadijumu, odnosno već su prisutne udaljene metastaze na susednim organima.

Rak dojke je jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji. Meren godinama izgubljenog života rak dojke je na 3. mestu kao uzrok smrti kod žena starosti 45-64. godine, posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca.

Visoka učestalost obolevanja od raka dojke mora se u izvesnoj meri pripisati činjenici da do danas nisu otkriveni ili do kraja razjašnjeni svi uzroci njegovog nastanka, pa su dometi primarne prevencije, u tom smislu, limitirani. Imajući tu vrstu ograničenja u vidu, kao jedino dokazano efikasno rešenje za smanjenje stope umiranja od ove bolesti nameće se njeno rano otkrivanje, odnosno sekundarna prevencija. Prateći preporuke Svetske zdravstvene organizacije i iskustva evropskih zemalja u sprovođenju populacionih skrining programa, u Republici Srbiji je u decembru 2012. godine započet program organizovanog skrininga raka dojke koji ima za cilj smanjenje smrtnosti i unapređenje kvaliteta života žena obolelih od ove bolesti.

Peti ciklus organizovanog skrininga raka dojke je u toku. U 2021. godini pregledano je ukupno 29.514 žena  i otkriveno je 39 karcinoma. U organizovanom skriningu učestvuje 35 opština, kao i dva mobilna mamografa.

Instituti i zavodi za javno zdravlje širom zemlje u saradnji sa predstavnicima lokalnih samouprava organizuju promotivne aktivnosti kako bi uticali na to da što veći broj žena obavi preventivni pregled u cilju ranog otkrivanja raka dojke. Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti stvara se mogućnost za njegovo efikasno lečenje. Pravovremenom primenom odgovarajuće savremene terapije i daljim kontinuiranim tretmanom, moguće je očuvati zdravlje i značajno unaprediti kvalitet života obolelih žena.

Mobilni mamograf čiji rad organizuje Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” uz podršku Ministarstva zdravlja, od 15. do 31. marta se nalazi na lokaciji Carigradski drum, na Kalemegadanu i vrši preglede za sve zainteresovane žene uzrasta od 45 do 69 godina sa teritorije Grada Beograda.

Akcija je organizovana kako bi na najbolji mogući način, u susret Nacionalnom danu koji se obeležava 20. marta, podsetili naše sugrađanke koliko je važan mamografski pregled. Takođe, tog dana ćemo brojnim aktivnostima ispred samog mamografa obeležiti navedeni dan.
 

Pregledi u mobilnom mamografu na Kalemegdanu od 15. marta

14. mart 2022.

Od 15. marta, naredne dve nedelje, u mobilnom mamografu koji je postavljen na Kalemegdanu u Beogradu (ulica Carigradski drum), sprovodiće se preventivni pregledi žena starosne dobi od 45 do 69 godina, koje nisu uradile mamografiju u prethodne dve godine.

Pregledi se zakazuju na brojeve telefona 060 7171523 i 060 7171969, svakog dana od 10 do 15 časova ili na adresi skrining_mamografija@batut.org.rs. Zakazivanje će se obavljati do popunjavanja termina.

Radno vreme mobilnog mamografa je svakog dana od 8 do 20 sati.

Preglede u mobilnom mamografu sprovode Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Ministarstvo zdravlja, uz podršku Fonda B92 i kompanije Grand kafa.

 

20. MART - NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE

01. mart 2022.

Karcinom dojke je najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena u Srbiji. U proseku svake godine u Republici Srbiji registruje se 4237 novoobolelih žena od ove vrste malignog tumora.  U poslednjih trinaest godina i uprkos varijacijama u stopama incidencije registruje se ukupan (kumulativni) porast stopa obolevanja od 12,4% ili nešto malo više od 1% godišnje. Kada govorimo o stopama umiranja od raka dojke, veće varijacije u registrovanim stopama mortaliteta nisu registrovane. Registruje se ukupno (kumulativno) smanjenje stopa umiranja od 5% u posmatranom vremenskom periodu.
 
Prema poslednjim podacima Registra za rak, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, za 2019. godinu, u Republici Srbiji registrovano je 4636 novoobolelih i 1665 umrlih žena od raka dojke. 
 
Karcinom dojke se najčešće javlja kod žena posle 45. godine života. Kada govorimo o umiranju od karcinoma dojke registrovane stope mortaliteta rastu počev od 55. godine života i najviše su u najstarijem uzrastu žena, od 75 i više godina. 
       
Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, karcinom dojke kod žena predstavlja najčešće maligno oboljenje, ispred kolorektalnog karcinoma, karcinoma pluća i karcinoma grlića materice. Kada govorimo o vodećim uzrocima smrti od malignih bolesti kod žena, karcinom dojke se takođe nalazi na prvom mestu, ispred karcinoma pluća, karcinoma grlića materice i kolorektalnog karcinoma. 
 
Prema poslednjim dostupnim podacima Svetske zdravstvene organizacije i procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, u svetu je u 2020. godini registrovano više od 2.260.000 novoobolelih žena svih uzrasta od karcinoma dojke i prosečna stopa obolevanja je iznosila 47,8 na 100.000, dok je umrlo skoro 685.000 žena i prosečna stopa umiranja je iznosila 13,6 na 100.000. Iste godine je u svetu živelo 7,8 miliona žena kojima je dijagnoza karcinoma dojke bila postavljena u poslednjih 5 godina, zbog čega karcinom dojke predstavlja najučestaliji karcinom u svetu.    U Evropi je u istom periodu registrovano više od pola miliona novoobolelih žena od karcinoma dojke sa znatno većom stopom obolevanja (74,3 na 100.000) od one registrovane globalno u svetu. U istom periodu od karcinoma dojke je u Evropi umrlo skoro 142.000 žena i stopa umiranja je iznosila 14,8 na 100.000. Prema istim izvorima Srbija se među zemljama Evrope, kada govorimo o  procenjenoj standardizovanoj stopi incidencije od karcinoma dojke, nalazi nešto iznad prosečnih vrednosti za Evropu kada je reč o obolevanju, ali se na osnovu procenjenih standardizovanih stopa mortaliteta nalazi na prvom, odnosno drugom mestu zajedno sa Crnom Gorom kada govorimo o umiranju od karcinoma dojke. 
 
Ukoliko se otkrije na vreme, lečenje karcinoma dojke može biti veoma uspešno u preko 90% slučajeva, zbog čega je glavni cilj Globalne inicijative za karcinom dojke Svetske zdravstvene organizacije (WHO Global Breast Cancer Initiative) smanjenje smrtnosti od karcinoma dojke za 2,5% godišnje, čime bi se izbeglo 2,5 miliona smrtnih slučajeva uzrokovanih karcinomom dojke na globalnom nivou u periodu od 2020. do 2040. godine. Tri ključne aktivnosti za postizanje ovog cilja su: promocija zdravlja za rano otkrivanje, pravovremena dijagnoza i sveobuhvatan tretman karcinoma dojke. 
     
Smernice Svetske zdravstvene organizacije (SZO) imaju za cilj da se zdravstvene službe fokusiraju na rano dijagnostikovanje i lečenje ove bolesti. Jedan od problema sa kojim se suočavaju I razvijene zdravstvene službe je što se mnogi slučajevi raka otkriju u uznapredovaloj fazi kada je uspešno lečenje teže.
 
U Srbiji je donet Nacionalni program za skrining raka dojke koji ima za cilj da  smanji mobolevanje i umiranje od navedene lokalizacije malignog  tumora.  Skrining  raka dojke namenjen je ženama starosti od 50 do 69 godina i predviđeno je da se mamografski pregledi   rade svim ženama navedenog uzrasta na dve godine . 

 

Mobilni mamograf od 24. februara u Valjevu

23. februar 2022.

Od četvrtka, 24. februara, u mobilnom mamografu koji je postavljen u krugu Doma zdravlja Valjevo, sprovodiće se organizovani preventivni pregledi sa ciljem ranog otkrivanja raka dojke.

Preglede u mobilnom mamografu, u organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i uz podršku Ministarstva zdravlja, sprovode Dom zdravlja Valjevo i Opšta bolnica Valjevo, koji će preglede nakon zakazivanja sprovoditi radnim danima od 8 do 20 časova, i subotom od 8 do 14 časova.

Za mamografiju prijavljuju se žene starosti od 45 do 69 godina. Iz valjevskog Doma zdravlja apeluju na pacijentkinje da poštuju protivepidemijske mere, koje se odnose na nošenje zaštitne maske i  održavanje fizičke distance.

 

Organizovani skrining raka dojke u domovima zdravlja Novi Beograd, Vračar, Obrenovac i Niš od 17. februara

07. februar 2022.

U domovima zdravlja Novi Beograd, Vračar, Obrenovac i Niš od polovine februara sprovešće se organizovani skrining raka dojke. Putem pošte biće dostavljena pozivna pisma sa terminima za određeni broj pregleda žena sa navedenih opština.
 
Preventivni pregledi su deo Nacionalnog programa ranog otkrivanja karcionoma dojke, koji sprovodi Ministarstvo zdravlja. Pregled koji obuhvata mamografsko snimanje namenjen je ženama starosti od 50 do 69 godina i obavlja se u cilju kontrole zdravlja i prevencije bolesti. Preventivni pregledi obavljaće se od 17. februara 2022. godine.
 
Mamografija predstavlja rendgenski pregled za otkrivanje promena u dojci koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda, izvodi se snimanjem obe dojke i za većinu žena je bezbolna i kratko traje. U mamografiji se koriste male i neškodljive doze zračenja. Ukoliko se promene otkriju u ranoj fazi, veća je šansa za izlečenje, a oporavak je brži.
 

Akcija pregleda u mobilnom mamografu u Beogradu produžena do 14. novembra, svi termini su popunjeni

23. oktobar 2021.

U okviru kampanje „Hajde da imamo vremena za pregled”, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, Ministarstvo zdravlja, uz podršku Fonda B92 i kompanije Grand kafa, omogućili su besplatne preventivne mamografske preglede u Beogradu za žene starije od 45 godina. Zbog velikog interesovanja svi termini pregleda u Beogradu su popunjeni u rekordnom roku, te više neće biti dostupno zakazivanje za preglede u mobilnom mamografu. Kako bi se izašlo u susret velikom broju žena koje su se u prethodnom periodu prijavile za preglede, akcija je produžena i mobilni mamograf u Beogradu, na Kalemegdanu, biće postavljen umesto do 31. oktobra do 14. novembra. Do sada je pregledano više od 400 žena, dok je još oko 1000 žena prijavljeno za preglede do kraja akcije.

 

„Hajde da imamo vremena za pregled” – kampanja povodom Meseca borbe protiv raka dojke

13. oktobar 2021.

Tokom oktobra - Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, skreće se pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i podiže svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke.
 
U Srbiji, instituti i zavodi za javno zdravlje u saradnji sa partnerima iz civilog i privatnog sektora najavljuju tokom ovog meseca promotivne aktivnosti kako bi se uticalo na interesovanje što većeg broja žena za obavljanje preventivnog pregleda.
 
U okviru kampanje „Hajde da imamo vremena za pregled”, koju sprovode Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, Ministarstvo zdravlja uz podršku Fonda B92 i kompanije Grand kafa, planirane su upravo aktivnosti koje imaju za cilj popularizaciju redovnih preventivnih pregleda. Tokom kampanje pozivaju se žene starije od 45 godina da vode računa o zdravlju i obave besplatan pregled u mobilnom mamografu. Kampanja „Hajde da imamo vremena za pregled” sprovodi se u dva grada, Negotinu i Beogradu.
 
U Negotinu akcija traje od 4. do 15. oktobra, a pregled u mobilnom mamografu može se obaviti svakog radnog dana i subotom od 8 do 14 časova, u krugu Zdravstvenog centra Negotin, uz prethodno zakazivanje na broj telefona 062/8097690.
 
U Beogradu akcija traje od 17. do 31. oktobra. Zakazivanje mamografskih pregleda u Beogradu obavljaće se na brojeve telefona 060/7171523 i 060/7171969, svakim danom od 10 do 18 časova. Preglede u mobilnom mamografu moguće je obaviti svakog dana od 8 do 20 časova na Kalemegdanu (Carigradski drum, ulaz na Kalemegdan iz pravca Uzun Mirkove ulice). Akciju pregleda u mobilnom mamografu podržala je Fondacija princeze Katarine u saradnji sa kompanijom L’Oreal Balkan. Fondacija koristi svaku priliku da ukaže na izuzetnu važnost preventivnih pregleda za očuvanje zdravlja žena i apeluje na sve dame da budu odgovorne za svoje zdravlje i život.
 
U Beogradu će u znak podrške tokom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke  15. i 16. oktobra roze bojom biti osvetljena kupola Narodne skupštine Republike Srbije, palata Albanija, Brankov most i most na Adi.
 
Instituti i zavodi za javno zdravlje sa svojim lokalnim samoupravama planiraju promociju preventivnih pregleda na terenu. Tokom ovog meseca posebno se ističe saradnja sa udruženjima žena lečenih od raka dojke, jer je njihov doprinos lični i u velikoj meri pomaže usmeravanju pažnje na ovaj javnozdravstveni problem

Usled epidemije COVID-19, angažovanja velikog broja zdravstvenih ustanova u kovid sistemu i smanjenog redovnog obuhvata žena skrining mamografijom u okviru organizovanog skrininga dojke, pozivamo medije da izveste o navedenim aktivnostima i tako pomognu da poruka o važnosti preventivnih pregleda u cilju ranog otkrivanja raka dojke dođe do što većeg broja žena.

Maligni tumori dojke - obolevanje i umiranje u Republici Srbiji, Evropi i svetu - preuzmite

Organizovani skrining raka dojke - preuzmite

OKTOBAR - MEĐUNARODNI MESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

07. oktobar 2021.

Oktobar se, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke.

Kada se otkrije na vreme rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva, jer su tada terapijske mogućnosti veće i lečenje efikasnije, čime se podiže kvalitet života obolelih žena.

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti širom sveta. Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka (eng. International Agency for Research on Cancer - IARC), u svetu je, od raka dojke, tokom 2020. godine registrovano više od 2260000 novoobolelih i skoro 685000  umrlih žena svih uzrasta.

U Evropi je, u istoj godini, registrovano više od pola miliona novoobolelih i skoro 142000 umrlih žena od raka dojke.

Rak dojke predstavlja vodeći maligni tumor u obolevanju i umiranju žena u Srbiji. Takođe, rak dojke je jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji i meren godinama izgubljenog života, karcinom dojke je na trećem mestu kao uzrok smrti kod žena starosti od 45. do 64. godine, posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca.

Danas postoje čvrsti dokazi da su najvažniji faktori rizika za nastanak karcinoma dojke pored ženskog pola, starije životno doba, genetska predispozicija, dužina reproduktivnog perioda, broj porođaja, godine pri rođenju prvog deteta, gojaznost, egzogeni estrogeni, konzumacija alkohola, proliferativne bolesti dojke, karcinom kontralateralne dojke ili endometrijuma, izloženost zračenju, fizička neaktivnost i uticaj geografskog podneblja. Neke od ovih faktora nije moguće menjati, dok je na druge moguće uticati. Visoka učestalost obolevanja od raka dojke mora se u izvesnoj meri pripisati činjenici da do danas nisu otkriveni ili do kraja razjašnjeni svi uzroci njegovog nastanka, što dodatno naglašava da je pored mera primarne prevencije od ključnog značaja rano otkrivanje raka dojke.

Rak dojke se kod znatnog broja žena u Srbiji otkriva kasno. Studije su pokazale da je u Srbiji kod manje od trećine žena (28,4%) dijagnostikovan maligni tumor koji je manji od 2 cm i lokalizovan je na tkivu dojke. Nažalost, studije su pokazale da je kod skoro 50% žena njegova veličina bila preko 2 cm, sa već postojećim bližim ili udaljenim metastazama, što može predstavljati jedan od razloga velike smrtnosti žena obolelih od raka dojke u Srbiji. Imajući ovo u vidu, kao jedina efikasna mera za smanjenje stope umiranja od ove bolesti je rano otkrivanje, odnosno sekundarna prevencija.

Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti znatno se povećava uspešnost lečenja. Pravovremenom primenom odgovarajuće savremene terapije i daljim kontinuiranim tretmanom, moguće je značajno unaprediti zdravstveno stanje i kvalitet života obolelih žena.

Instituti i zavodi za javno zdravlje širom zemlje u saradnji sa predstavnicima lokalnih samouprava organizuju promotivne aktivnosti kako bi uticali na to da što veći broj žena obavi preventivni pregled u cilju ranog otkrivanja karcinoma dojke.

Saradnjom sa udruženjima žena lečenih od raka dojke može se u velikoj meri skrenuti pažnja opšte javnosti na značaj ove bolesti.
 

Izvor:

Breast Cancer Awareness Month 2021 - IARC (who.int)

 

„Daj pedalu raku” – prevencija i rano otkrivanje ključni kod raka dojke

03. oktobar 2021.

U okviru kampanje podrške ženama obolelim od karcinoma dojke „Daj pedalu raku” sedmu godinu za redom Ženski centar „Milica” i udruženja u regionu ujedinila su se sa ciljem prevencije i poboljšanja kvaliteta života pacijentkinja. Jedna od osnovnih tema ovogodišnjeg susreta predstavnika udruženja, na konferenciji u Beogradu, koju je podržao Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, bila je unapređenje celokupnog kliničkog puta pacijentkinje gde se akcenat stavlja na skraćivanje vremena do postavljanja dijagnoze.
 
„Nastojimo da skrenemo pažnju ženama na važnost redovnih pregleda i samopregleda, kao i zdravih stilova života i povezivanja čitave zajednice kako bi se smanjila smrtnost od raka dojke. Ono što direktno utiče na smanjenje smrtnosti je rano otkrivanje bolesti, bolja dostupnost terapija, pogotovo inovativnih za rani i metastatski karcionom dojke”, rekla je na konferenciji za medije predsednica Ženskog centra „Milica” Vesna Bondžić i podsetila da je rak dojke najčešći maligni tumor kod žena. Godišnje se u Srbiji registruje oko 4300 žena koje obole od te bolesti, a umre oko 1600. „Rak dojke je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva ako se otkrije i leči na vreme”, rekla je Bondžić. 
 
Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, doc. dr Verica Jovanović, pozvala je sve predstavnike udruženja da kao ravnopravni partneri učestvuju u zajedničkom razmatranju svih potreba, posebno u toku epidemije korona virusa. „Zajednički smo tu da ispravimo sve ono što nije bilo zadovoljavajuće u prethodnom periodu, ali i da istovremeno ukažemo na sve one potrebe koje su na lokalnom ili teritorijalnom nivou bile dodatno izražene. U Institutu za javno zdravlje Srbije radi se PCR dijagnostika svih osoba koje imaju takve  vrste zdrastvenih problema, u ranoj dijagnostici ili kontroli zdrastvenog stanja. Kada je u pitanju pružanje preventivne zdrastvene zaštite, sistem zdrastvene zaštite je uz podršku Ministarstva zdravlja omogućio uvođenje programa od opšteg interesa koji je obavezao sve institute i zavode za javno zdravlje da posebnu pažnju posvete skriningu, a jedan od njih je i skrining raka dojke. Taj program je sa druge strane obavezao sve osobe koje obavljaju preventivne aktivnosti, zaposlene kolege u zavodima i institutima, da sa određenim pregledima planiraju zdravstvenu zaštitu, kao i da razmotre sve predloge koje su im dala udruženja. Volela bih da ovakvih razgovora bude više i da budu izneti konkretni predlozi koji predstavljaju potrebu”, rekla je dr Jovanović.
 
Kako je iznela dr Vesna Ramljak, predstavnica udruženja Europa Dona, u Republici Hrvatskoj je usvojen zakon o skriningu za žene starosti između 50 i 59 godina. „Želimo da se granica pomeri, jer se sa ovom bolešću suočava sve veći broj mladih žena od 20 godina pa nadalje. Radimo na tome da skrining bude moguć i za žene između 20 i 50 godina, kao i da se sve institucije, od srednjih škola pa nadalje uključe u edukaciju”, rekla je dr Ramljak, istakavši da je potrebno da se shvati da se karcinom ne dešava posle 50 godina, već da je to period kada se najviše javlja.
 
Kampanju „Daj pedalu raku” organizovalo je udruženje Ženski centar „Milica” uz instituciolno pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. Kampanja je i ove godine imala regionalni karakter, pa se akcija pored Srbije odvija i u Sloveniji, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji. Iskustva su pored udruženja Ženski centar „Milica” iznela i udruženja Europa Dona u Hrvatskoj, „Nismo same”, Europa Dona Slovenija i „Borka” iz Severne Makedonije.
 
U okviru ovogodišnje kampanje podrške ženama obolelim od karcinoma dojke udruženja u regionu potpisala su memorandum o saradnji sa ciljem bolje prevencije i poboljšanja kvaliteta života. Ženski centar „Milica”, zajedno sa udruženjima iz regiona, organizovao je 3. oktobra biciklističku vožnju u više od 30 gradova Srbije, Hrvatske i Slovenije.
 
                                            

Mobilni mamograf u Negotinu: „Hajde da imamo vremena za pregled”

01. oktobar 2021.

Kampanja „Hajde da imamo vremena za pregled”, koju sprovode Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u saradnji sa Zdrastvenim centrom Negotin, a uz podršku Fonda B92 i kompanije Grand kafa, traje od 4. do 15. oktobra u Negotinu.
 
U navedenom periodu, sve žene starije od 45 godina mogu da se prijave za besplatan mamografski pregled, svakog radnog dana i subotom od 8 do 14 časova, uz prethodno zakazivanje na broj telefona 062 809 76 90. Pregledi se obavljaju u krugu Zdravstvenog centra Negotin.
 
Kampanja ističe važnost vremena koje odvajamo za sebe i najdraže, posebno kada se uzme u obzir ubrzani tempo života, koji često ne ostavlja prostora za brigu o sopstvenom zdravlju.
 
Do sada je u kampanji „Hajde da imamo vremena za pregled” u Negotinu pregledano oko sto žena.
 
Promociju preventivnog pregleda podržala je i Fondacija princeze Katarine, koja  usmerava značajan deo aktivnosti upravo na borbu protiv karcinoma dojke.
 

Mobilni mamograf u Aranđelovcu – skrining mamografija za žene od 50 i više godina

20. mart 2021.

Mobilni mamograf radiće mamografiju za žene koje žive na teritoriji Aranđelovca i šire, u subotu 20. marta 2021. godine ispred Doma zdravlja od 10 do 16 sati.
 
Preventivni pregledi obavljaju se u saradnji sa Zdravstvenim centrom Aranđelovca, lokalnom samoupravom i uz podršku kompanije „Knjaz Miloš”, a biće pregledane žene koje su dobile poziv da dođu na skrining.
 
Žene od 50 godine života treba preventivno, na svake dve godine, da urade mamografski pregled koji je od ključnog značaja za otkrivanje raka dojke u ranoj fazi i za upućivanje žena na pravovremeno lečenje. 
 

20. mart – Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

19. mart 2021.

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta.
 
Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), u svetu je registrovano više od 2.260.000 novoobolelih žena svih uzrasta od raka dojke i prosečna stopa obolevanja je iznosila 47,8 na 100.000. Iste procene navode da je u svetu tokom 2020. godine umrlo skoro 685.000 žena i da je stopa umiranja iznosila 13,6 na 100.000. 
 
U Evropi je u istom periodu registrovano više od pola miliona novoobolelih žena od raka dojke sa gotovo dvostruko većom stopom obolevanja (74,3 na 100.000) od one registrovane globalno u svetu. U istom periodu od raka je umrlo skoro 142.000 žena i stopa umiranja je iznosila 14,8 na 100.000.
 
U Srbiji je rak dojke najčešći maligni tumor u ženskoj populaciji. U poslednje tri godine u Republici Srbiji ukupno je registrovano manje od 13.500 novoobolelih žena od ove maligne lokalizacije. U proseku je u posmatranom periodu registrovano 4500 žena sa rakom dojke i prosečna stopa obolevanja je iznosila 68,2 na 100.000. Srbija je sa registrovanim stopama zajedno sa većinom zemalja Zapadnog Balkana u nešto nižem riziku obolevanja u odnosu na razvijene zemlje u Evropi, ali u većem riziku od umiranja u odnosu na obolevanje, što može ukazati na činjenicu da se žene javljaju lekaru u odmaklom stadijumu bolesti.
 
Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Republici Srbiji je registrovana 4561 novoobolela i 1691 umrla žena od raka dojke. Stopa obolevanja od raka dojke kod žena u Republici Srbiji iznosila je 72,1 na 100.000, a stopa umiranja 20,0 na 100.000 žena. U odnosu na prosečnu registrovanu stopu obolevanja od malignih tumora dojke u Republici Srbiji, viša stopa obolevanja je registrovana u Vojvodini (78,9/100.000). Nešto viša stopa umiranja od tumora dojke u odnosu na prosečnu registrovanu stopu u Srbiji takođe je registrovana u Vojvodini (22,8/100.000). Što se tiče umiranja od malignih tumora dojke, primećuje se blagi porast već u uzrastu od 45. godine, ali najviše stope umiranja su i dalje od 75 i više godina života. Visoke stope obolevanja u uzrastima od 65. do 74. godine prate u istim uzrastima i visoke stope umiranja, što najverovatnije govori o kasnom javljanju žena toga uzrasta, kada je maligna bolest već u uznapredovalom stadijumu, odnosno već su prisutne udaljene metastaze na susednim organima. 
 
Visoka učestalost obolevanja od raka dojke mora se u izvesnoj meri pripisati činjenici da do danas nisu otkriveni ili do kraja razjašnjeni svi uzroci njegovog nastanka, pa su dometi primarne prevencije u tom smislu limitirani. Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti stvara se mogućnost za njegovo efikasno lečenje. Zahvaljujući programima ranog otkrivanja i napretku u primeni adekvatne terapije, danas karcinom dojke nije više ,,fatalno oboljenje”. U posmatranom periodu više od 85% novodijagnostikovanih karcinoma su označeni kao rani karcinomi. Ipak, 15% žena je sa uznapredovalim metastatskim karcinomom dojke.
 
U budućnosti, pravovremenom primenom odgovarajuće savremene terapije i daljim kontinuiranim tretmanom, moguće je očuvati zdravlje i značajno unaprediti kvalitet života obolelih žena.
 
Ključne poruke za Nacionalni dan borbe protiv raka dojke su:
 
 - ukoliko ste zdravi i imate najmanje 50 godina života vreme je za vašu prvu mamografiju, javite se na pregled - skrining raka dojke mamografijom;
 
- bez obzira na COVID-19, uz pridržavanje epidemioloških mera, ukoliko imate 50 i više godina, uradite mamografiju jednom u dve godine;
 
- ukoliko imate osećaj nelagodnosti, bolove, iscedak iz dojke ili slične subjektivne tegobe, obratite se odmah lekaru na pregled dojki i dalje lečenje;
 
 - ukoliko u vašoj porodičnoj istoriji ima žena koje su bolovale od raka dojke, posetite lekara ginekologa ili lekara opšte prakse već sa 30 godina života i  obavite preventivni pregled dojki;
 
- ukoliko se lečite od karcinoma dojke, vakcinišite se protiv COVID-19. Vakcinacija protiv COVID-19 je potrebna i čuvaće vaš organizam od komplikacija u eventualnoj infekciji novim korona virusom;
 
- ne zaboravite da držite fizičku distancu, nosite ličnu zaštitnu opremu (maske posebno u zatvorenom prostoru) i sprovodite higijenu prostora u kome boravite i higijenu ruku.
 


 

Nacionalni Dan borbe protiv raka dojke – 20. mart

20. mart 2019.

 
Među značajnim datumima Kalendara javnog zdravlja je 20. mart -  nacionalni Dan borbe protiv raka dojke, čijim se obeležavanjem podstiče još veća pažnja javnosti na raspostranjenost ove maligne bolesti i na značaj unapređenja informisanosti žena o važnosti preventivnih pregleda i njenom ranom otkrivanju.
 
Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje skoro 1.700.000 obolelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona njih. I u Srbiji je rak dojke najčešći maligni tumor u ženskoj populaciji.
 
Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), kada je u pitanju rizik obolevanja od raka dojke, Srbija se nalazi zajedno sa većinom zemalja zapadnog Balkana u sredini navedene lestvice. U Srbiji postoji nešto niži rizik obolevanja od raka dojke. Međutim, kada je u pitanju umiranje od raka dojke, procene Međunarodne agencije za istraživanje raka iz 2018. godine pokazuju da su žene u Srbiji, odmah posle žena u Crnoj Gori, pod visokim rizikom umiranja od raka dojke u odnosu na druge osobe ženskog pola u Evropi.
 
Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr  Milan  Jovanović Batut”,  u  Republici Srbiji je registrovano je 4304 novoobolelih i 1693 umrlih žena od raka dojke. Stopa obolevanja od raka dojke kod žena u Republici Srbiji iznosila je 65,0 na 100.000, a stopa umiranja 20,2 na 100.000 žena.
 
U odnosu na prosečnu registrovanu stopu obolevanja od malignih tumora dojke u Republici Srbiji, viša stopa obolevanja je registrovana u Vojvodini (85,6/100.000).
 
Takođe, nešto viša stopa umiranja od tumora dojke je registrovana takođe u Vojvodini (21,2,3/100.000) u odnosu na prosečnu registrovanu stopu u Srbiji. Istovremeno, kada govorimo o stopama umiranja, u osam okruga su registrovane više stope od prosečne zabeležene u Republici Srbiji. Najviše stope su registrovane u Južnobačkom okrugu (23,1/100.000), ali i u Gradu Beogradu (22,6/100.000).
 
Što se tiče umiranja od malignih tumora dojke, primećuje se blagi porast već u uzrastu od 45. godine, ali najviše stope umiranja su i dalje u uzrastima od 60. do 69. godine života.
 
Visoke stope obolevanja u uzrastima od 60. do 69. godine prate u istim uzrastima i visoke stope umiranja, što najverovatnije govori o kasnom javljanju žena tog uzrasta, kada je maligna bolest već u uznapredovalom stadijumu, odnosno već su prisutne udaljene metastaze na susednim organima.

Visoka učestalost obolevanja od raka dojke mora se u izvesnoj meri pripisati činjenici da do danas nisu otkriveni ili do kraja razjašnjeni svi uzroci njegovog nastanka, pa su dometi primarne prevencije u tom smislu limitirani.
 
Imajući tu vrstu ograničenja u vidu, kao dokazano efikasno rešenje za smanjenje stope umiranja od ove bolesti nameće se njeno rano otkrivanje, odnosno sekundarna prevencija ili skrining raka dojke. Prateći preporuke Svetske zdravstvene organizacije i iskustva Evropskih zemalja u sprovođenju populacionih skrining programa, u Republici Srbiji je u decembru 2012. godine započet program organizovanog skrininga raka dojke koji ima za cilj smanjenje smrtnosti i unapređenje kvaliteta života žena obolelih od ove bolesti.
 
Prema kriterijumima Nacionalnog programa za rano otkrivanje karcinoma dojke, ukupna ciljna populacija žena u organizovanom skriningu karcinoma dojke u 2018. godini u 35 opština u kojima se sprovodio organizovani skrining radom stacionarnih mamografa, iznosila je 311.718 žena starosti od 50 do 69 godina, a za ciklus od dve godine ciljna populacija iznosi oko 630.000 žena.
 
Samo u okviru organizovanog skrininga raka dojke u 2018. godini urađeno je oko 36.728 skrining pregleda mamografijom, a u cilju ranog otkrivanja raka dojke.
 
I ciklus organizovanog skrininga raka dojke sproveden je tokom 2013/2014. godine. U prvom ciklusu je pregledano 78.576 žena i otkriveno je 290 karcinoma. U organizovanom skriningu je učestvovalo 19 opština, kao i dva mobilna mamografa.
 
II ciklus organizovanog skrininga raka dojke sproveden je tokom 2015/2016. godine. U drugom ciklusu je pregledano 99.953 žene i otkriveno je 287 karcinoma. U organizovanom skriningu je učestvovalo 35 opština, kao i dva mobilna mamografa.
 
III ciklus organizovanog skrininga raka dojke sprovoden je tokom 2017/2018. godine. U trećem ciklusu je pregledano ukupno 93.506 žena i otkriveno je 346 karcinoma. U organizovanom skriningu je učestvovalo 35 opština, mobilni mamograf Kliničkog centra Niš, kao i mobilni mamograf u vlasništvu Instituta za medicinu rada „Dr Dragomir Karajović” u akciji koju je organizovalo Ministarstvo zdravlja, RTS i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” pod nazivom „Rak je izlečiv”.
 
Od početka sprovođenja organizovanog skrininga raka dojke do sada ovim programom i pregledom potpuno zdravih žena, koje nisu imale simptome i znake obolevanja, otkriven je karcinom dojke i patohistološki potvrđen kod 839 žena.
Instituti i zavodi za javno zdravlje širom zemlje u saradnji sa predstavnicima domova zdravlja, ali i lokalnih samouprava organizuju promotivne aktivnosti kako bi uticali na to da što veći broj žena obavi preventivni pregled u cilju ranog otkrivanja raka dojke.
 
Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti stvara se mogućnost za njegovo efikasno lečenje. Pravovremenom primenom odgovarajuće savremene terapije i daljim kontinuiranim tretmanom, moguće je očuvati zdravlje i značajno unaprediti kvalitet života obolelih žena.
 
 
 

Pregledi u mobilnom mamografu

19. oktobar 2018.

Sve sugrađanke koje su zainteresovane za preventivne preglede - mamografiju, tokom akcije u okviru nacionalne kampanje Ministarstva zdravlja i RTS-a  - "Rak je izlečiv", moći će to da učine uz obavezno zakazivanje radnim danom (od 8 do 14 časova) putem telefona:

011/2684-052 i 011/2062-733,

Kancelarija za skrining, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Tim stručnjaka će u narednih mesec dana biti na raspolaganju u mobilnom mamografu u Aberdarevoj ulici ispred zgrade Radio-televizije Srbije, od 10 do 18 časova svakog dana, osim nedeljom.

Mamografski pregled je predviđen za žene uzrasta od 50 do 69 godina i preporuka je da se obavi jednom u dve godine.

Ovaj vid pregleda mogu obaviti i žene mlađe od preporučene životne dobi, ukoliko imaju tegobe ili imaju pozitivnu porodičnu anamnezu.

 

Kreativni konkurs za najbolji slogan i poster u cilju podizanja svesti o ranom otkrivanju raka dojke

26. septembar 2018.

Projekat Unapređenje nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke u Republici Srbiji otvorio je kreativni konkurs za najbolji slogan i poster u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije i Institutom za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”. Kreativni konkurs sprovode Japanska agencija za međunarodnu saradnju, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

Konkurs je podeljen u dve kategorije:

•za učenike VIII razreda, srednjoškolce i studente, i
•za odrasle osobe starije od 18 godina.

Tema je podizanje svesti o važnosti skrininga i ranog otkrivanja ove  bolesti. Građani će kreativne predloge moći da pošalju do 20. oktobra 2018. na sledeće mejl adrese, u zavisnosti od kategorije za koju apliciraju:

konkurs.poster@gmail.com  (za poster) i slogan.konkurs@gmail.com (za slogan).
 

Konkurs će biti otvoren za sve, bez obzira na zanimanje. Dodatne informacije se nalaze na Facebook strani “Pink Ribbon Serbia”.U Japanu svakog oktobra Japansko udruženje za borbu protiv raka organizuje događaj pod imenom Pink Ribbon Festival (Festival roze trake), što je jedna od aktivnosti za promociju ranog otkrivanja raka dojke. Ovaj događaj se održava od 2003. godine i do sada broji 18 dešavanja. Japansko udruženje za borbu protiv raka prikupilo je preko 700 predloga postera i 15.000 slogana samo prošle godine.

Ovo dešavanje sastoji se od tri događaja: tribine, javne šetnje i kreativnog takmičenja. Japansko udruženje za borbu protiv raka radi na podizanju nivoa svesti o ovoj bolesti, na motivisanju stanovništva za odlazak na skrininge i pruža podršku pacijentima.

Stopa preživljavanja žena obolelih od raka dojke u Japanu je 10 godina, ali ukoliko se rak otkrije u ranoj fazi oko 90% žena može da se izleči. Međutim, ukoliko se otkrije kasno, stopa preživljavanja spušta se na 15%. Za rano otkrivanje raka dojke ključni su redovni mamografski pregledi. Uz podizanje svesti javnosti može se povećati broj žena u Srbiji kod kojih se karcinom otkriva u ranoj fazi, ukoliko su prošle mamografski pregled. Ovaj projekat organizuje Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije i uz podršku Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, s ciljem da poboljša postojeći Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke.

  

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke – 20. mart

19. mart 2018.

 
Među značajnim datumima Kalendara javnog zdravlja je 20. mart - Nacionalni dan borbe protiv raka dojke čijim obeležavanjem se skreće pažnja javnosti na raspostranjenost te bolesti i na podizanje svesti žena o značaju preventivnih pregleda u njenom ranom otkrivanju.
 
Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje skoro 1.700.000 obolelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona njih. I u Srbiji je rak dojke najčešći maligni tumor u ženskoj populaciji.

Prema procenama Globokana, kada je u pitanju rizik obolevanja od raka dojke, Srbija se nalazi zajedno sa većinom zemalja zapadnog Balkana (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora) u sredini, odnosno sa nešto nižim rizikom obolevanja od raka dojke u Evropi. Međutim, kada je u pitanju umiranje od raka dojke procene Globokana su da su žene u Srbiji, odmah posle žena u Makedoniji, pod visokim rizikom umiranja od raka dojke u odnosu na druge osobe ženskog pola u Evropi.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Republici Srbiji je registrovano 3700 obolelih i oko 1600 umrlih žena od raka dojke. Stopa obolevanja od raka dojke kod žena u Republici Srbiji iznosila je 54,3 na 100.000, a stopa umiranja 19,7 na 100.000 žena.

U odnosu na prosečnu registrovanu stopu obolevanja od malignih tumora dojke u Republici Srbiji, nešto viša stopa je registrovana u Vojvodini (64,3/100.000) u odnosu na centralnu Srbiju, gde je registrovana stopa iznosila 53,6/100.000 žena.

Kao i u slučaju obolevanja, u Vojvodini je takođe registrovana viša stopa umiranja od malignih tumora dojke (20,7/100.000) kako u odnosu na prosečnu registrovanu stopu u Republici Srbiji, tako i u odnosu na stopu umiranja u centralnoj Srbiji (19,3/100.000). Prema istim podacima, u 13 okruga su registrovane više stope obolevanja od prosečne stope u Republici Srbiji. Skoro dvostruko više stope od prosečne registrovane u Republici Srbiji su zabeležene u Pirotskom (93,0/100.000) i Rasinskom okrugu (81,4/100.000). Iste godine trostruko niže stope obolevanja su registrovane u Pčinjskom okrugu (16,4/100.000).

Kada govorimo o stopama umiranja, u 10 okruga su registrovane više stope od prosečne zabeležene u Republici Srbiji. Najviše stope su registrovane u gradu Beogradu (23,8/100.000), Zapadnobačkom (23,6/100.000) i Severnobanatskom okrugu (23,1/100.000). Kao i u slučaju obolevanja, dvostruko niže stope umiranja u odnosu na prosečnu registrovane su u Zlatiborskom (11,1/100.000) i Pčinjskom okrugu (11,7/100.000).

Što se tiče umiranja od malignih tumora dojke primećuje se blagi porast već u uzrastu od 45. godine, ali najviše stope umiranja su i dalje u uzrastima od 60. do 69. godine života.

Visoke stope obolevanja u uzrastima od 60. do 69. godine prate u istim uzrastima i visoke stope umiranja, što najverovatnije govori o kasnom javljanju žena tog uzrasta, kada je maligna bolest već u uznapredovalom stadijumu, odnosno već su prisutne udaljene metastaze na susednim organima.

Visoka učestalost obolevanja od raka dojke mora se u izvesnoj meri pripisati činjenici da do danas nisu otkriveni ili do kraja razjašnjeni svi uzroci njegovog nastanka, pa su dometi primarne prevencije, u tom smislu, limitirani.
Imajući tu vrstu ograničenja u vidu, kao jedino dokazano efikasno rešenje za smanjenje stope umiranja od ove bolesti nameće se njeno rano otkrivanje, odnosno sekundarna prevencija. Prateći preporuke Svetske zdravstvene organizacije i iskustva evropskih zemalja u sprovođenju populacionih skrining programa, u Republici Srbiji je u decembru 2012. godine započet program organizovanog skrininga raka dojke koji ima za cilj smanjenje smrtnosti i unapređenje kvaliteta života žena obolelih od ove bolesti.

Prema kriterijumima Nacionalnog programa za rano otkrivanje karcinoma dojke, ukupna ciljna populacija žena u organizovanom skriningu karcinoma dojke u 2017. godini u 35 opština u kojima se sprovodio organizovani skrining radom stacionarnih mamografa, iznosila je 311.718 žena starosti od 50 do 69 godina, a za ciklus od dve godine ciljna populacija iznosi oko 630.000 žena.

Samo u okviru organizovanog skrininga raka dojke u 2017. godini urađeno je oko 45.000 skrining pregleda mamografijom, a u cilju ranog otkrivanja raka dojke.

I ciklus organizovanog skrininga raka dojke sproveden je tokom 2013/2014. godine. U prvom ciklusu je pregledano 78.576 žena i otkriveno je 290 karcinoma. U organizovanom skriningu je učestvovalo 19 opština, kao i 2 mobilna mamografa.

II ciklus organizovanog skrininga raka dojke sproveden je tokom 2015/2016, godine. U drugom ciklusu je pregledano 99.953 žene i otkriveno je 287 karcinoma. U organizovanom skriningu je učestvovalo 35 opština, kao i 2 mobilna mamografa.

III ciklus skrininga je u toku i sprovodi se tokom 2017/2018. godine. U prvoj godini trećeg ciklusa je pregledano ukupno 47.470 žena i otkriveno je 199 karcinoma. U organizovanom skriningu je učestvovalo 35 opština i mobilni mamograf Kliničkog centra Niš. U toku je akcija rada mobilnog mamografa uz podršku RTS-a u okviru kampanje „Rak je izlečiv”.
Od početka sprovođenja organizovanog skrininga raka dojke do sada ovim programom i pregledom potpuno zdravih žena, koje nisu imale simptome i znake obolevanja, otkriven je  karcinom dojke kod 776 žena.

Instituti i zavodi za javno zdravlje širom zemlje u saradnji sa predstavnicima lokalnih samouprava organizuju promotivne aktivnosti kako bi uticali na to da što veći broj žena obavi preventivni pregled u cilju ranog otkrivanja raka dojke. Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti stvara se mogućnost za njegovo efikasno lečenje. Pravovremenom primenom odgovarajuće savremene terapije i daljim kontinuiranim tretmanom, moguće je očuvati zdravlje i značajno unaprediti kvalitet života obolelih žena.
 
 
                                  
 
 

 

KAMPANjA RTS SERVISA UZ PODRŠKU MINISTARSTVA ZDRAVLjA

10. mart 2018.

 
BESPLATNA MAMOGRAFIJA U RTS-u
 
RTS, Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, uz učešće zdravstvenih ustanova iz Beograda (Domovi zdravlja, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Kliničko bolnički centri „Dr Dragiša Mišović“, „Zvezdara“, „Zemun“, „Bežanijska Kosa“) su omogućili ženama u Beogradu besplatnu preventivnu - skrining mamografiju koju će, uz prethodno zakazivanje telefonom, moći da ostvare od sutra do 20. Marta 2018., u mobilnoj ambulanti ispred zgrade RTS-a u Aberdarevoj ulici.
 
Preventivni skrining dojki preporučuje se ženama koje imaju 50 godina i više,  a ovaj vid pregleda mogu obaviti i žene mlađe od preporučene životne dobi, ukoliko imaju neke simtomatične tegobe ili je neko u njihovoj porodici bolovao od sličnog ili istog oboljenja.
 
Sve dame koje su zainteresovane za besplatnu skrining mamografiju koju je omogućio tim kampanje RTS-a „Rak je izlečiv“, mogu da iskoriste ovu mogućnost od 8. do 20. marta- uz obavezno prethodno zakazivanje putem telefona:
 
 

011/ 2684 052 ili 011/ 2062 733 (8- 14 časova)
Telefon je otvoren za zakazivanje i subotom i nedeljom od 8 do 14 sati

(Kancelarija za skrining raka)

 

Kancelarija za skrining raka,
Institut za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović Batut"
 
Proverite svoje zdravlje !

 

Radno vreme/ termini tokom kojih će na raspolaganju biti tim stručnjaka u mobilnom  mamografu u Abredarevoj ulici, ispred zgrade Radio-televizije Srbije (od 8- 20. marta 2018.) :
 
 
radnim danima 13.00- 19.00,  a vikendom 09.00- 19.00.
 
 
Rak pogađa svakoga od nas, na različite načine. I zato svako može nešto da uradi kako bismo promenili upozoravajuću statistiku: od napuštanja loših životnih navika, stvaranja zdrave sredine u školi, na poslu, okruženju, redovnijih pregleda, poboljšanja uslova za otkrivanje i lečenje malignih bolesti.

Nacionalna kampanja RTS-a „Rak je izlečiv“ koja se sprovodi uz podršku Ministarstva zdravlja Srbije je intergrisana, sveobuhvatna kampanja koja će trajati godinu dana.

Ciljevi kampanje su informisanje i edukacija građana Srbije o značaju prevencije, pravovremena dijagnostika i upućivanje na lečenje.  Kampanja podrazumeva redovno izveštavanje u emisijama RTS- a, preventivne preglede, edukaciju kao i humanitarne akcije.

U narednim danima u okviru kampanje lekari i radiološki tehničari beogradskih zdravstvenih ustanova,  biće uključeni u ovu akciju.

Vreme je da svi zajedno nešto promenimo i uradimo, poslednji je trenutak da se svi zajedno ujedinimo i pobedimo rak!, navodi RTS medijski servis Srbije.

 

 

PODRŠKA INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVLjE SRBIJE ŽENSKOM CENTRU „MILICA“ U OBELEŽAVANjU OKTOBRA - MEĐUNARODNOG MESECA BORBE PROTIV RAKA DOJKE

05. oktobar 2017.

Ženski centar „Milica“ iz Vrnjačke banje organizovao je obeležavanje oktobra međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke u Beogradu 01.10.2017. godine, na Terazijama,  već tradicionalnim karavanom „Daj pedalu raku“ pridruživanjem biciklističkoj manifestaciji GranFondo koja je organizovana uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva zdravlja i Biciklističkog Saveza Srbije. Institut za javno zdravlje Srbije je dao podršku ovoj akciji pored udruženja Budimo zajedno, Evropa Donna, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Srpskog foruma protiv raka dojke. U 7 gradova u Republici Srbiji karavan “Daj pedalu raku” istako je zastavu - znak borbe protiv raka dojke.
 

 

 

OKTOBAR MEĐUNARODNI MESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

02. oktobar 2017.
RAK DOJKE-EPIDEMIOLOŠKI PODACI

 

U odnosu na prosečnu registrovanu stopu incidencije od malignih tumora dojke u 2014. godini u Republici Srbiji (54,3 na 100.000), nešto viša stopa je registrovana u Vojvodini (64,3/100.000) u odnosu na centralnu Srbiju, gde je registrovana stopa iznosila 53,6/100.000 žena. Standardizovana stopa mortaliteta je u istoj godini iznosila 19,7 na 100.000 žena. Navedeni podaci su nepublikovani podaci dobijeni za celokupnu teritoriju Republike Srbije.

Tokom 2014. godine zabeležen je porast uzrasno-specifičnih stopa obolevanja žena od 40. godine života, a najviše stope incidencije su zabeležene u najstarijim uzrastima od 60. do 74. godine života.

Kada govorimo o umiranju od malignih tumora dojke primećuje se blagi porast već u uzrastu od 45. godine, ali najviše stope mortaliteta su u uzrastima od 60. do 69. godine života.

Nažalost, visoke stope incidencije u uzrastima od 60. do 69. godine (209,5/100.000) prate u istim uzrastima i visoke stope mortaliteta (85,1/100.000), što najverovatnije govori o kasnom javljanju žena ovog uzrasta na preventivne preglede, kada je maligna bolest već u uznapredovalom stadijumu, odnosno već su prisutne udaljene metastaze na susednim organima.

Kada govorimo o obolevanju od raka dojke, prema procenama Globocana iz 2012. godine, Srbija se nalazi zajedno sa većinom zemalja nekadašnjeg zapadnog Balkana (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora) u sredini, odnosno sa nešto nižim rizikom obolevanja od raka dojke u Evropi.

Međutim, kada govorimo o umiranju od raka dojke procene Globocana su da su žene u Srbiji, odmah posle žena u Makedoniji,  pod visokim rizikom umiranja od raka dojke u odnosu na druge osobe ženskog pola u Evropi.
 

PREDUZETE MERE U SISTEMU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE OD 2012. GODINE NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE
 

Postepeno se uvodio program organizovanog skrininga raka dojke. Skrining metoda je mamografija. Ciljna populacija su žene uzrasta 50-69 godina.

Na teritoriji Republike Srbije u ovom momentu organizovani skrining raka dojke se sprovodi na teritoriji 36 opština (na kojima preko 600.000 žena ciljne popualcije).
 

PORUKA ZA SVE GRAĐANKE REPUBLIKE SRBIJE

Ovom prilikom podsećamo da je oktobar mesec međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, neka u našoj zemlji i ove godine oktobar mesec bude posvećen unapređenju ranog otkrivanja raka dojke. Ukoliko niste u predhodne 2 godine uradili mamografiju, a imate između 50 i 69 godina podsećamo Vas da to učinite.
 

Obeležavanje 20. marta - Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, saradnja "Budimo zajedno" i Kancelarije za skrining raka”

18. mart 2017.

Povodom obeležavanja 20. marta - Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, u subotu 18. marta 2017. godine, Kancelarija za skrining raka pružila je podršku Udruženju žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“, koje je organizovalo promotivnu kampanju u Tržnom centru „Delta city“ uz poruku „Nađi vreme ne gubi život“.

 

Cilj akcije bio je edukovanje javnosti i širenje informacija o značaju redovnih preventivnih pregleda u cilju  ranog otkrivanja raka dojke. Želja udruženja je da ovom kampanjom utiče na sve žene, da vode računa o svom zdravlju i da redovno idu na preventivne preglede.

 

Gosti Udruženja bili su dr Ljiljana Lazić, specijalista socijalne medicine i specijalista menadžmenta u zdravstvu, Dr Olivera Ćirković, spec. pedijatrije, geštalt psihoterapeut, dr Nada Macura, potparol Hitne pomoći, prim. dr Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, predstavnici Kancelarije za skrining raka, kao i brojni prijatelji udruženja.

 

 

 

CanCon Final conference at the Malta Hilton hotel in Malta 14 - 15.2.2017

06. mart 2017.

 

Dr sci. Uroš Rakić samostalni stručni saradnik - projektant u Kancelariji za skrining raka, predstavljao je Kancelariju za skrining raka u ovim projektnim aktivnostima, i  učestvovao  na završnoj konferenciji CanCon projekta  -  "CanCon Finalconference at the Malta Hilton hotel in Malta 14 - 15.2.2017“.

Preko 200 eksperata iz cele Evrope i Malte je učestvovalo u ovoj završnoj CanCon  konferenciji 14-15 februara 2017. Tri godine CanCon zajedničkog delovanja je rezultiralo raznim preporukama za poboljšanje kontrole raka i na konferenciji na Malti diskusija je bila koncentrisana na  rezultate.
 
Evropski vodič za poboljšanje kvaliteta  kontrole raka je predstavljen na konferenciji. 25 zemalja i 126 organizacija je sarađivalo u izradi ovog vodiča za poboljšanje kontrole raka u Evropi. Vodič će obezbediti ključni strateški alat za vlade i kreatore politika. Vodič  prati pet praktičnih politika, koje se bave specifičnim temama kontrole raka.

Konferencija CanCon je bila deo Malteškog predsedavanja  Većem Evropske unije.

 

WP 9 - Sastanak Radne grupe Cancon projekta za skrining raka u Helsinkiju od 1. decembra 2016. do 2. decembra 2016. godine

08. decembar 2016.

Dr sci. Uroš Rakić samostalni stručni saradnik - projektant u Kancelariji za skrining raka, predstavnik Kancelarije za skrining raka u ovim projektnim aktivnostima, učestvovao je na sastanku WP 9 Working Group - Meeting CANCON Work Package 9 Cancer Screening - Kick-out meeting in Helsinki on the 1-2 December 2016, in Hilton Hotel Kalastajatorppa, Helsinki.
 


 

Rezime sastanka je trenutni status skrining  programa raka širom EU u odnosu na fazu implementacije i trajanje programa. Na sastanku su izlagali o preprekama i rešenjima u organizovanom skriningu raka dojke, skriningu raka grlića materice i o kolorektalnom karcinomu u svojim zemljama  predstavnici iz Finske, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Norveške, Poljske, Španije i Bugarske. Raspravljani su upravni i organizacioni aspekti skrininga.
 

Poseban fokus dat je  evaluaciji skrining programa, sa temama koje uključuju i perfomanse i efikasnost, zdravstveno ekonomskim perspektivama, o odnosima i komunikaciji sa donosiocima odluka, drugim interesnim grupama  i opštom populacijom.

Jedna od tema bila je potencijalno uvođenje novih skrining programa.

Dr sci. Uroš Rakić bio je moderator: Session 4 "Implementation, conclusions and further actions based on CanCon recommendations." Izlagao je na temu: "Barriers in implementing Cancon recommendations in EU Member States and how try to overcome them". 

„NAĐI VREME ZA SEBE I MENE“

15. oktobar 2016.

Povodom obeležavanja Oktobra - međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, u subotu 15. oktobra 2016. godine, Kancelarija za skrining raka pružila je podršku Udruženju žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“, koje je organizovalo akciju u zajednici u TC „Ušće“ uz poruku „Nađi vreme za sebe i mene“.

Cilj akcije bio je edukovanje javnosti i širenje informacija o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke kod žena i devojaka i značaju odaziva na organizovani skrining. Poseban osvrt je dat faktorima rizika za nastanak raka dojke na koje se može uticati - fizička aktivnost, pravilna ishrana i gojaznost kao i značaju psihološke podrške.

Gosti Udruženja, na akciji u TC „Ušće“, bili su dr Ljiljana Lazić, specijalista socijalne medicine i specijalista menadžmenta u zdravstvu, Dr Olivera Ćirković, spec. pedijatrije, geštalt psihoterapeut, ordinacija BEOMED, dr Nada Macura potparol Hitne pomoći, predstavnici Kancelarije za skrining raka, kao i brojne poznate ličnosti. 

CANCON STAKEHOLDER FORUM – “Promoting quality in cancer control: different dimensions, compelling challenges”, Rome, 15-16 September 2016.

10. oktobar 2016.

Dr sci. Uroš Rakić samostalni stručni saradnik - projektant u Kancelariji za skrining raka, predstavnik Kancelarije za skrining raka u ovim projektnim aktivnostima, učestvovao je na sastanku CANCON STAKEHOLDER FORUM -  "Promoting quality in cancer control: different dimensions, compelling challenges" and "Italy and the EU: Policy Dialogues in Cancer Control",  Rome, 15-16 September 2016. Sastanak je organizovan u italijanskom ministarstvu zdravlja, Lungotevere Ripa 1, 00153 Rome, Italy.

Konferencija je održana u partnerstvu CanCon radnih grupa, italijanskog Ministarstva zdravlja, Evropske koalicije obolelih od raka (ECPC), i Udruženja Evropske Lige za rak (ECL).

Sastanak je uključio teme koje se odnose na trenutni status skrining programa širom EU u odnosu na fazu implementacije i vremena rada programa. Raspravljani su upravni i organizacioni aspekti skrininga. Poseban fokus je dat  evaluaciji programa i istraživanjima, kao i primeni novih tehnologija, i dostupnosti novih lekova. Teme su uključivale perfomanse i efikasnost, zdravstveno-ekonomske perspektive, koristi i štetu u odnosima i komunikaciji sa donosiocima odluka, drugim interesnim grupama  i opštom populacijom.

Rezime sastanka je trenutni status skrining  programa raka širom EU u odnosu na fazu implementacije i trajanje programa. Cilj obe konferencije je da stvori politički dijalog o tome kako stručnjaci mogu da sarađuju širom Evrope u nastojanju da se smanje nejednakosti u lečenju raka, i to u politikama prevencije, pristupu inovacijama, i pristupu programima rehabilitacije. Krajnji cilj je da se podigne opstanak obolelih od raka i smanjuje smrtnost od raka uz poboljšanje kvaliteta života pacijenata obolelih od raka i preživelih širom Evrope. Raspravljani su upravni i organizacioni aspekti skrininga.

Drugog dana konferencija "Italy and the EU: Policy Dialogues in Cancer Control” ("Italija i EU: politika Dijalozi u kontroli raka") okupila je članove Evropskog i Italijanskog parlamenta i EU eksperata.  Razgovaralo se  o implementaciji i proceni politike i brige o obolelima od raka.

Prvi deo konferencije bio je okrugli sto u organizaciji članova Evropskog parlamenta za borbu protiv raka (MAC). Fokus je bio na dve kritične tačke: prevencija i inovacije kao dva važna puta za uspešnu kontrolu raka.

Poseban fokus dat je  evaluaciji skrining programa raka, sa temama koje uključuju i perfomanse i efikasnost, zdravstveno-ekonomske perspektive, o odnosima i komunikaciji sa donosiocima odluka, drugim interesnim grupama  i opštom populacijom.

Sprovođenje preporuka CanCon projekta u zemljama članicama EU i šire će biti sledeći korak za uspešnu zajedničku akciju.

 

 

OKTOBAR, MEĐUNARODNI MESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

30. septembar 2016.

Rak dojke čini vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta.

To je najčešći rak kod žena, kako u razvijenim tako i u manje razvijenim delovima sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje oko 1.670.000 hiljada žena obolelih od ove bolesti, a oko 522.000 žena umre od ove bolesti svake godine.

Prema zvaničnim podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u 2013. godini, u Republici Srbiji je registrovano 3594 novootkrivenih slučajeva karcinoma dojke, dok je 1647 žena izgubilo bitku sa ovom bolešću. Dostupna stručna literatura pokazuje da kada se karcinom dojke otkrije na vreme u preko 90% slučajeva lečenje ima dobru prognozu. Međutim, zbog kasnog otkrivanja bolesti smrtnost od karcinoma dojke još uvek je veoma visoka.

Oktobar se, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost raka dojke i podigla svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja, kao i o mogućnostima pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od raka dojke.

S obzirom da uzroci raka dojke nisu u potpunosti razjašnjeni, rano otkrivanje ove bolesti predstavlja vid sekundarne prevencije karcinoma dojke. Kako bi se dovelo do smanjenja smrtnosti ove bolesti i rak dojke dijagnostikovao u što ranijoj fazi, kao i unapredio kvalitet života obolelih žena, Svetska zdravstvena organizacija promoviše nacionalne programe za kontrolu karcinoma dojke.

Prateći preporuke Svetske zdravstvene organizacije i Evropskih zemalja sa iskustvima iz sprovođenja populacionih skrining programa, u Republici Srbiji je u decembru mesecu 2012. godine započelo sprovođenje programa organizovanog skrininga raka dojke koji ima za cilj smanjenje smrtnosti i unapređenje kvaliteta života žena obolelih od ove bolesti.

Organizovani skrining raka dojke podrazumeva pozivanje i pregled mamografijom (radiografsko snimanje) žena ciljne populacije od 50 do 69 godina jednom na svake dve godine. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi bolesti, primenom adekvatne terapije i kontinuiranim lečenjem se može spasiti život i unaprediti kvalitet života obolelih žena. Jedan od ciljeva sprovođenja organizovanog skrininga raka dojke je i unapređenje svesti žena o značaju ranog otkrivanja karcinoma dojke i redovnih skrining pregleda, kao i jačanje kapaciteta zdravstvenih ustanova za sprovođenje skrininga raka dojke.

Organizovani skrining raka dojke se kontinuirano sprovodi u ukupno 35 opština na teritoriji Republike Srbije, u kojima se mamografsko snimanje obavlja u zdravstvenim ustanovama, a dodatno u 21 opštini, u kojima se snimanje vrši mobilnim  mamografom. Trenutno je u toku sprovođenje drugog ciklusa organizovanog skrininga karcinoma dojke na teritoriji Republike Srbije.

Od početka sprovođenja programa organizovanog skrininga raka, pozvano je na pregled oko 355.000 žena životne dobi od 50 do 69 godina, a odaziv na mamografiju je bio oko 15% u odnosu na celokupnu ciljnu populaciju, na teritorijama opština gde se ovakav program sprovodi.

Na teritoriji ostalih opština gde se program ne sprovodi u obliku organizovanog skrininga raka dojke, odnosno gde se žene ne pozivaju lično, postoje takođe mogućnosti obavljanja preventivnog pregleda dojki žena. Preventivni pregledi se u tom slučaju obavljaju kod ginekologa i lekara opšte medicine, kada lekar pregleda ženu i ako je životne dobi od 50 do 65 godina života uputi je na mamografiju, ali ako se radi o ženama koje su mlađe od 50 godina, lekar prilikom pregleda procenjuje da li će žena biti upućena na mamografiju ili na ultrazvučni pregled dojki, ili će obaviti samo palpatorni pregled dojki koji je u datom momentu dovoljan. Žene koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju bliske rođake sa operisanim rakom dojke (majka, sestra) na ove preglede se javljaju bez ikakvih poziva, redovno i češće nego jedanput u periodu od dve godine. 

U ovom mesecu apelujemo na žene da, ukoliko pripadaju životnoj dobi od 50 do 69 godina, posete svog ginekologa ili lekara opšte prakse i obave preventivni pregled dojke. Ovakvu praksu treba ponoviti jednom u periodu od dve godine.

Ciljna populacija tokom aktivnosti u Oktobru su i zdravstveni radnici različitog profila, pre svega ginekolozi i lekari opšte prakse čija je uloga u ovom Mesecu borbe protiv raka dojke da informišu pacijentkinje da je pregled na rano otkrivanje raka dojke potreban, poželjan i dostupan, kao i koja vrsta pregleda se savetuje zavisno od godina života i naslednih genetskih faktora.

 

 

Na Adi Ciganliji održana je 27. marta, treća po redu, „Roze trka - Bella”. Cilj „Roze trke” je podizanje svesti javnosti o značaju prevencije raka dojke

27. mart 2016.

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, na Adi Ciganliji održana je 27. marta, treća po redu, „Roze trka - Bella. Cilj „Roze trke” je podizanje svesti javnosti o značaju prevencije raka dojke.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali učestvovao je danas u Roze trci oko Savskog jezera, koja je održana povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke. Događaju je prisustvovao i učestvovao ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Pink Run je rekreativna sportska manifestacija koja se održava širom sveta kao podrška obolelim ženama od kojih, samo u Srbiji, godišnje umire 1.600. Na trci ili šetnji, koja  se odvijala na kružnoj stazi oko Savskog jezera, su učestvovali svi oni koji  na taj način pružaju podršku i pomoć našim majkama, sestrama, ćerkama ili prijateljicama obolelim od karcinoma dojke.Pokrovitelji trke bili su Kancelarija za skrining raka i JP „Ada Ciganlija”, a organizatori Fondacija „Natalis” i Sportski savez Rakovice.
 


 

Na Adi Ciganliji u nedelju 27.03.2016. godine u 12h Roze trka

26. mart 2016.

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, na Adi Ciganliji će se u nedelju, 27. marta, u 12 časova održati, treća po redu, „Roze trka - Bella”. Start i cilj trke su kod restorana „Jezero”, gde će od 10.30 do 11.50 časova biti i prijavljivanje učesnika. Cilj „Roze trke” je podizanje svesti javnosti o značaju prevencije raka dojke.
 
Pink Run je rekreativna sportska manifestacija koja se održava širom sveta kao podrška obolelim ženama od kojih, samo u Srbiji, godišnje umire 1.600. Na trci ili šetnji, koja će se odvijati na kružnoj stazi oko Savskog jezera, mogu učestvovati svi oni koji na taj način žele da pruže podršku i pomoć našim majkama, sestrama, ćerkama ili prijateljicama obolelim od karcinoma dojke.

Trka je humanitarnog karaktera i prikupljena novčana sredstva će biti usmerena za finansiranje programa edukacije Udruženja žena obolelih i lečenih od karcinoma dojke „Budimo zajedno”. Za sve učesnike trke organizator je obezbedio majice, vodu i vredne poklone.
 
Pokrovitelji trke su Kancelarija za rani skrining raka dojke i JP „Ada Ciganlija”, a organizatori Fondacija „Natalis” i Sportski savez Rakovice.


http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1746792

 

Mobilni mamograf u organizovanom skriningu raka dojke u opštini Mali Zvornik

25. mart 2016.

Rad mobilnog mamografa na teritoriji mačvanskog okruga se nastavlja, radom na teritoriji opštine Mali Zvornik. Dom zdravlja Mali Zvornik u saradnji sa upravom opštine Mali Zvornik,  aktivno učestvuje u planiranju i sprovođenju Programa organizovanog skrininga raka dojke. U okviru pocetka rada mobilnog mamografa i sprovođenja organizovanog skrininga karcinoma dojke predstavnici Kancelarije za skrining raka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ su posetili opštinu Mali Zvornik.


 
Sastanku održanom u Domu zdravlja su učestvovali: Dr Dragan Bojić direktor Doma zdravlja Mali Zvornik, Prim Dr Verica Jovanović Šef Kancelarije za skrining raka, Dr Radoljupka Radosavljević koordinator za skrinig raka dojke, Prim Dr Milijana Popović direktor ZZJZ Šabac, Prim Dr Milan Stojanović pomoćnik direktora Institut za medicinu rada, Dr Olivera Stojanović koordinator za skrining raka dojke  ZZJZ Šabac
 
Predsednik opštine Mali Zvornik, ing. Zoran Jevtić održao je, takođe, sastanak povodom dogovora oko zajedničkih aktivnosti na mobilizaciji lokalne zajednice, građana Malog Zvornika i podršci koju će opština Mali Zvornik pružati kontinuirano Domu zdravlja Mali Zvornik tokom rada mobilnog mamografa.
 

Mobilni mamograf će u okviru Programa Ministarstva raditi besplatno za sve građane opštine Mali Zvornik,  u periodu od 24. marta 2016. godine do 27. aprila 2016. godine.
 
Više informacija o saradnji institucija na teritoriji Mačvanskog okruga i opštine Mali Zvornik tokom rada mobilnog mamografa možete pogledati ovde


http://www.malizvornik.rs/index.php/756-apel-preventivni-pregledi

http://www.malizvornik.rs/index.php/751-podrska-akciji-mobilnog-mamografa

http://www.malizvornik.rs/index.php/750-mobilni-mamograf


 

Prilog TV PRVA - Rak Dojke

24. mart 2016.

 

 

 


 

 

 

 

Preventivni pregledi dojki za Beograđanke u još pet domova zdravlja

23. mart 2016.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je danas da su preventivni pregledi dojki za žene u tri doma zdravlja u Beogradu imali veliki odziv Beograđanki, te da će se u nedel?u, 27. marta, organizovati pregledi u još pet domova zdravlja. Pregledi su organizovani u okviru obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.
 
- Preglede je u toku jednog dana obavilo ukupno 315 žena, i to bez uputa i čekanja. S obzirom na to da smo naišli na odličan odziv, sada idemo korak dalje i ovog vikenda organizujemo besplatne preglede u još pet domova zdravlja, i to na opštinama Zvezdara, Čukarica, Rakovica, Obrenovac i Zemun - rekao je gradonačelnik i najavio da će u nedelju trčati Roze trku oko Savskog jezera, kako bi na taj način dao podršku ženama koje su obolele od raka.
 
Gradonačelnik je rekao i da Grad Beograd vodi odgovornu zdravstvenu politiku, i da ovakve akcije ne zahtevaju dodatna novčana sredstva, već samo dobru volju i organizaciju.
 
- Ove akcije su deo kontinuirane kampanje koju sprovodimo, a koja podrazumeva važnost prevencije. Statistika je poražavajuća i zato apelujemo na naše sugrađanke da se na vreme pregledaju. Važno je da budu odgovorne prema sebi, baš kao što se mi trudimo da budemo odgovorni prema njima - istakao je Mali.
 
U nedelju, 27. marta, Beograđanke će moći da obave preventivne preglede od 8 do 18 časova u domovima zdravl?a na opštinama Zvezdara, Čukarica, Rakovica, Obrenovac i Zemun, i to bez uputa i čekanja.
 
Prethodno su, u okviru obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv karcinoma dojke, organizovani preventivni pregledi dojke za žene u tri doma zdravlja u Beogradu: „Lazarevac”, „Novi Beograd” i „Savski venac”. U DZ „Lazarevac” preglede je obavilo 138 žena, u DZ „Novi Beograd” 107 žena, a u DZ „Savski venac” 70 žena.
 
Statistički podaci pokazuju da godišnje 4.000 žena oboli od karcinoma dojke, a da 1.600 njih umre. Ukoliko se karcinom dijagnostikuje u ranoj fazi i nakon toga leči, procenat izlečenja je 97 odsto.
 

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1746034

 

 

20. marta – Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

20. mart 2016.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ - Kancelarija za skrining raka u nedelju, 20. marta 2016. godine od 12.00 do 14.00 časova, na platou Cvetni trg u Beogradu organizovala je promotivnu akciju povodom obeležavanja 20. marta - Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke. 

 

 

U promotivnoj akciji učestvovali su i predstavnici Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine (IFMSA Serbia), Doma zdravlja Vračar, kao i beogradskih domova zdravlja na čijoj teritoriji se sprovodi organizovani skrining raka dojke (Dom zdravlja Lazarevac, Dom zdravlja Palilula, Dom zdravlja Stari grad, Dom zdravlja Novi Beograd, Dom zdravlja Zemun, Dom zdravlja Obrenovac, Dom zdravlja Rakovica i Dom zdravlja Zvezdara).

 

 

U okviru akcije na platou Cvetni trg u Beogradu, u nedelju 20. marta 2016.godine, od 12.00 do 14.00 časova, podeljen je zdravstveno - vaspitni materijal, a sugrađani i sugrađanke mogle su da dobiju sve informacije o važnosti preventivnih pregleda u ranom otkrivanju raka dojke.

 

 

Više slika možete pogledati u galeriji...

 

Prilog TV HAPPY:

 

 

 

Prilog TV B92:

 

 

 

 

Narodna skupština Republike Srbije se priključila obeležavanju 20. marta - Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

20. mart 2016.

Narodna skupština Republike Srbije se priključila  obeležavanju 20. marta - Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke i ružičastim svetlima u kupoli zdanja Doma Narodne skupštine (Trg Nikole Pašića 13) podržala ovu inicijativu za unapređenje prevencije i rano otkrivanje raka dojke.

 

 

Grad Beograd i domovi zdravlja u kampanji protiv raka dojke

19. mart 2016.

Grad Beograd zajedno sa domovima zdravlja, čiji je osnivač, sprovodi kontinuiranu kampanju borbe protiv raka dojke, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, izjavila je za Beoinfo pomoćnica gradonačelnika i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda Irena Vujović.

- U Srbiji se godišnje dijagnostikuje više od 4.000 novoobolelih, a umre oko 1.600 žena. Međutim, kada se otkrije u ranoj fazi, rak dojke je izlečiv i zato je potrebno da što veći broj žena ide na redovne preventivne preglede. Beograđanke će imati priliku da bez uputa i čekanja obave preventivne preglede dojke u nedelju, 20. marta u domovima zdravlja „Savski venac”, „Novi Beograd” i „Lazarevac”. Ako se bolest otkrije u početnoj fazi, lečenje je uspešnije, smanjuje se stepen invaliditeta i smrtnosti i omogućava brže vraćanje pređašnjem načinu životu - istakla je ona i pozvala sugrađanke da izdvoje malo vremena i dođu u nedelju u ova tri doma zdravlja kako bi obavile preventivni pregled.

Prema njenim rečima, značaj ovih pregleda je veliki, ranim otkrivanjem izlečenje je moguće u najvećem broju slučajeva, dok je lečenje u poodmakloj fazi dugotrajnije i neizvesnije.

- Ova akcija se nastavlja i biće uključeni svi domovi zdravlja, kako bi preventivnim pregledima bio obuhvaćen što veći broj žena, najmanje 75 procenata ciljne populacije, prvenstveno od 50 do 69 godina - objasnila je ona.
U oktobarskoj nedelji borbe protiv raka dojke, ovakvu akciju već su realizovali domovi zdravlja u Rakovici, na Zvezdari, u Zemunu i Mladenovcu. Tada je pregledano 457 žena, od čega je urađeno 186 mamografskih i 154 ultrazvučna pregleda. Promene su ustanovljene kod 15 žena i one su upućene na dalju dijagnostiku.

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1744719

 

 

NAJAVA DOGAĐAJA - 20. mart - Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

18. mart 2016.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ - Kancelarija za skrining raka u nedelju, 20. marta 2016. godine od 12.00 do 14.00 časova, na platou Cvetni trg u Beogradu organizuje promotivnu akciju povodom obeležavanja 20. marta - Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke. 

U promotivnoj akciji učestvovaće i predstavnici Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine (IFMSA Serbia ), Doma zdravlja Vračar, kao i beogradskih domova zdravlja na čijoj teritoriji se sprovodi organizovani skrining raka dojke (Dom zdravlja Lazarevac, Dom zdravlja Palilula, Dom zdravlja Stari grad, Dom zdravlja Novi Beograd, Dom zdravlja Zemun, Dom zdravlja Obrenovac, Dom zdravlja Rakovica i Dom zdravlja Zvezdara).

U okviru akcije na platou Cvetni trg u Beogradu, u nedelju 20. marta 2016.godine, od 12.00 do 14.00 časova, biće podeljen zdravstveno - vaspitni materijal, a sugrađani i sugrađanke će moći da dobiju sve informacije o važnosti preventivnih pregleda u ranom otkrivanju raka dojke

Narodna skupština Republike Srbije će se uključiti u obeležavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke i ružičastim svetlima u kupoli zdanja Doma Narodne skupštine (Trg Nikole Pašića 13) podržaće značaj ove inicijative za unapređenje prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u proseku svake godine se u Republici Srbiji registruje oko 4100 novih slučajeva žena svih uzrasta obolelih od različitih oblika malignih tumora dojke, dok oko 1600 žena godišnje u Srbiji izgubi bitku sa ovom bolešću.

Ministarstvo zdravlja je 2012.godine pokrenulo Nacionalni Program ranog otkrivanja raka dojke (skrining raka)  i osnovalo Kancelariju za skrining raka u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Na teritoriji Republike Srbije u toku je sprovođenje drugog ciklusa organizovanog skrininga raka dojke. Prema podacima Kancelarije za skrining raka u prvom ciklusu Programa pregledano je 78 600 žena životne dobi od 50 do 69. godina i otkriveno 290 karcinoma dojke. Tokom 2015. godine u drugom ciklusu Programa,  pregledano je 40 700 žena (50 - 69. godina) skrining mamografijom i otkriveno 102 karcinoma dojke. Organizovani program skrininga raka dojke se nastavlja na teritoriji Republike Srbije.

Svaka žena je pod rizikom da oboli od raka dojke. Najbolji način da se rak dojke otkrije u ranoj fazi je redovni preventivni pregled u zavisnosti od životne dobi, odnosno mamografija (posebno u dobi od 50 - 69. godina), klinički pregled i  ostali pregledi po preporuci lekara. Takođe je veoma značajno da svaka žena redovno sprovodi samopregled dojki u cilju ranog otkrivanja bolesti.

 

 

OPERATINI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA ZDRAVSTVENIH USTANOVA U BEOGRADU, ORGANIZOVANI SKRINING RAKA DOJKE

25. februar 2016.

Sastanak sa koordinatorima za sprovođenje organizovanog skrininga raka dojke iz domova zdravlja i Kliničko bolničkih centara iz Beograda, kao i predstavnicima Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije održan je danas u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, u saradnji sa Kancelarijom za skrining raka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik Ministra u sektoru za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja dr Vesna Knjeginjić i šef odseka za javno zdravlje dr Snežana Pantić Aksentijević.

Ispred Kabineta Predsednika Vlade Srbije prisutvovala je Milka Simić Marinković, viši savetnik u Timu za specijalne projekte, jedinice za implementaciju strateških projekata.

Ispred Republičke stručne komisije za praćenje sprovođenja organizovanog skrininga raka učešće je uzela prof. dr Zorica Milošević, rukovodilac podkomisije za skrining raka dojke.

Na početku sastanka predstavili su se dragi saradnici projekta Ministarstva zdravlja i Vlade Japana i agencije JICA, Kanako Tanigaki sa saradnicima koji će učestvovati u drugoj fazi projekta podrške i unapređenju sprovođenja organizovanog skrininga raka dojke u Srbiji.

 

 

Osnovni cilj sastanka je bio unapređenje organizacije sprovođenja organizovanog skrininga raka dojke na teritoriji Beograda i izdvajanje prioritetnih potreba ustanova u cilju efikasnije realizacije Programa. Veoma značajna tema sastanka je bila i kontrola kvaliteta u mamografiji,  koja se koristi kao osnovna skrining metoda u Beogradu, što je jedna od ključnih karakteristika Programa organizovanog skrining pregleda, kao i unapređenje prenosa mamografskih zapisa u ustanove u kojima se obavlja drugo tumačenje nalaza, što je karakteristika Programa.

Planom sprovođenja organzovanog skrininga raka dojke u Beogradu u sprovođenje Programa u 2016. godini uključeno je 7 domova zdravlja (Domovi zdravlja Palilula, Stari grad, Novi Beograd, Rakovica, Zemun, Lazarevac i Obrenovac), a pojačani oportuni skrining sa intenzivnim pripremama za ulazak u Program još dva doma zdravlja (Dom zdravlja Zvezdara i Dom zdravlja Mladenovac).

Značajna tema sastanka je bila unapređenje neposredne operativne saradnje Kliničko bolničkih centara, KBC “Dr Dragiša Mišović“, KBC „Zvezdarać, KBC „Zemun“ i KBC “Bežanjska Kosa“ kao i Instituta za onkologiju i radilogiju Srbije u tumačenju mamografskih nalaza, ubrzavanju procesa dodatne dijagnostike koja se u navedenim bolničkim ustanovama obavlja.

Organizovani program skrininga raka dojke sprovodi se na teritoriji Republike Srbije i grada Beograda od 2012. godine, a ciljnu populaciju za oragnizovani skrining program za rano otkrivanje raka dojke čine žene životne dobi od 50 do 69. godina. Jedan ciklus skrining programa traje dve godine, što znači da se žene pozivaju na pregled jednom u ovom periodu.

Na teritorijama ostalih beogradskih opština dostupna je oportuna skrining mamografija, gde bi se sve zainteresovane žene preko izabranih ginekologa iz svojih domova zdravlja upućivale na pregled oportunom mamografijom u pripadajućim KBC ustanovama.

Skrining mamografija je pregled namenjen zdravim ženama, bez ikakvih tegoba, u cilju ranog otkrivanja bolesti.

Krajnji cilj ovog Nacionalnog programa je smanjenje smrtnosti od raka dojke, koji predstavlja vodeću malignu bolest kod žena.

 

 

ŽIVETI 100, TV Šabac - Podrška programu unapređenja skrininga raka dojke

17. februar 2016.

U TV emisiji Živeti 100, koju je sačinila novinar TV Šabac Ivana Jelić, i koja je emitovana na TV Šabac 17. februara 2016. godine,  prikazana je situacija na teritoriji Republike Srbije u vezi obolevanja i umiranja od malignih bolesti.
 
Dr Stefanović, specijalista radiologije iz Opšte bolnice Šabac i dr Jovanović iz Kancelarije za skrining raka Instituta za javno zdravlje Srbije,  govorili su o faktorima rizika za nastanak raka dojke, programu ranog otkrivanja raka dojke skrining mamografijom i ciljevima navedenog programa.
 
Takođe je istaknuto da se u februaru mesecu, od 11. februara pa do 23. marta 2016. na teritoriji opštine Vladimirci,  sprovodi program organizovanog skrininga raka dojke,  radom mobilnog mamografa. Zaposleni u Domu zdravlja Vladimirci, lokalna samouprava u saradnji sa Domom zdravlja i Zavod za javno zdravlje Šabac, uzimaju aktivno učešće u realizaciji ovog programa. Organizaciju rada mobilnog mamografa sprovodi Institut za medicinu rada iz Beograda, a podršku i praćenje realizacije aktivnosti sprovodi Kancelarija za skrining raka.
 
 
TV prilog: TV Šabac
 
 
 
 
 

Mobilni mamograf iz donacije B 92 nastavio rad u funkciji organizovanog skrininga raka dojke

11. januar 2016.

Mobilni mamograf,  donacija Fonda B 92, 11. januara 2016. godine nastavio je svoj rad u skladu sa Planom programa Ministarstva zdravlja - organizovani skrining raka dojke u Republici Srbiji.

Mobilni mamograf  će u skladu sa Planom sprovođenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke,  raditi na teritoriji opština mačvanskog i kolubarskog okruga, u kojima zdravstvene ustanove ne poseduju mamografe za obavljanje ovih preventivnih pregleda.

Mobilni mamograf će tokom januara biti dostupan za preglede žena opštine Koceljeva i područja rada doma zdravlja Koceljeva.

Pripreme za početak rada Mobilnog mamografa sprovodio je Institut za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović" u čijem je sada vlasništvu mobilni mamograf, u saradnji sa Kancelarijom  za skrining raka Instituta za javno zdravlje Srbije. Podršku na teritoriji mačvanskog okruga tokom priprema i u izveštavanju i praćenju pruža Zavod za javno zdravlje Šabac.

U sprovođenju programa aktivno učestvuju svakodnevno  Dom zdravlja Koceljeva i predstavnici uprave opštine Koceljeva, kako u prijemu i praćenju žena koje se pozivaju na preglede, tako i u obaveštavanju i orgaizovanju prevoza do mesta gde je postavljen mobilni mamograf.

Finansijska sredstva za nastavak rada mobilnog mamografa obezbedilo je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

Podršku radu u stručnom delu pružaju Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, kao i Opšta bolnica Šabac.

Na dan otpočinjanja rada mobilnog  mamografa u opštini Koceljeva, mobilni mamograf i osoblje, kao i građanke Koceljeve koje su se odazvale na pregled, posetio je  i gospodin Veran Matić,  predsednik Upravnog odbora Fonda B92; Gospodin Matić je poželeo  uspešnu  misiju mobilnog mamografa u preventivnim pregledima žena , u cilju ranog otkrivanja i smanjenja smrtnosti od raka dojke na teritoriji mačvanskog okruga.

Predsednik opštine Koceljeva, gospodin Matić je pozvao građanke Koceljeva i okoline da se odazovu pozivu doma zdravlja i urade mamografiju u centru Koceljeve.

Planirano je da u narednih mesec dana, tačnije do 9. februara mobilni mamograf obavi preglede oko 1800 žena. Nakon boravka u Koceljevi mobilni mamograf prelazi u opštinu Vladimirovce.

 

http://www.zdravlje.gov.rs/showelement.php?id=10255 

http://fondb92.org/sr/pokretni-mamografi-iz-nisa-i-bg-ponovo-u-akciji-nid-194.1.24.html

http://koceljeva.dz.rfzo.rs/

http://www.zjz.org.rs/

 

 

Sastanak tima Kancelarije za skrining raka sa predstavnicima Japanske agencije za internacionalnu saradnju (JICA)

01. decembar 2015.

Jedan od prvih radnih sastanaka u okviru projekta Ministarstva zdravlja i donacije Vlade Japana, koji predvodi Japanska internacionalna agencija za saradnju (JICA) održan je u Institutu za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“ 01.12.2015. godine. Tim japanske agencije za tehničku saradnju u projektu za unapređenje nacionalnog  programa prevencije raka dojke u Republici Srbiji, uključujući stručnjake grada Jokohama, posetio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“  i predstavio sprovođenje skrininga raka dojke u Japanu i gradu Jokohami prezentacijama “Skrining raka dojke mamogramom u Jokohami - lekarska verzija”.

 

Posle završenih prezentacija Instituta i tima japanske delegacije, usledila je diskusija u okviru koje su razmenjena iskustva u sprovođenju skrininga raka dojke u Japanu i Srbiji. Japanska delegacija je veoma detaljno predstavila osnovne karakteristike nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u Japanu, metod sprovođenja programa i kontrolu kvaliteta u programu.

 

 

Sastanak tima Kancelarije za skrining raka sa ekspertskom komisijom iz Japana

19. novembar 2015.

Sastanak tima Kancelarije za skrining raka sa ekspertskom komisijom iz Japana, sa konsultantima Kanako Tanigaki i Kyoko Goto japanske agencije JICA (JICA - Japan International Cooperation Agency), uz učešće predstavnika Ministarstva zdravlja, označila je najavu saradnje dva tima u predstojećem projektu za unapređenje ranog otkrivanja i kontrole raka dojke u Srbiji.

Donacija japanske Vlade   sprovodi se uz direktnu podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA - Japan International Cooperation Agency), Ministarstvu zdravlja Republike Srbije u projektu podrške i unapređenja ranog otkrivanja i lečenja raka dojke u Srbiji.

Sastanak sa timom Kancelarije za skrining raka je održan 19.11.2015. u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Tokom posete,  predstavnice japanske agencije su pozdravile polaznike obuke za skrining mamografiju na kursu koji je toga dana održan u Institutu za javno zdravlje Srbije u organizaciji Kancelarije za skrining raka, a pod rukovodstvom prof. dr Zorice Milošević, predsednice podkomisije za skrining raka dojke. Podkomisija je formirana u okviru Republičke stručne komisije Ministarstva zdravlja, za praćenje sprovođenja organizovanog skrininga raka dojke u Srbiji, čiji je predsednik prof. dr Radan Džodić.

 

 

Studentska konferencija - Unapređenje komunikacije između (budućih) lekara i žena obolelih od raka dojke održana je od 23. - 24.10.2015. godine na Zlatiboru, u Hotelu Čigota, pod pokroviteljstvom Ambasade USA u Srbiji.

26. oktobar 2015.

Studentska konferencija - Unapređenje komunikacije između (budućih) lekara i žena obolelih od raka dojke održana je od 23. - 24.10.2015. godine na Zlatiboru, u Hotelu Čigota, pod pokroviteljstvom Ambasade USA u Srbiji.

 

 

Dr sci. Uroš Rakić, samostalni stručni saradnik - projektant u Kancelariji za skrining raka, Institut za javno zdravlje Srbije, Dr Milan Jovanović Batut  održao je predavanje na temu: “ORGANIZOVANI SKRINING RAKA DOJKE U SRBIJI. EPIDEMIOLOŠKI POKAZATELjI I ZNAČAJ KVALITETNOG PRIKUPLjANjA PODATAKA I NjIHOVOJ VIZUELIZACIJI PUTEM GEOGRAFSKOG INFORMACIONOG SISTEMA“

 

 

Doc. dr Ivan Marković (Institut za onkologiju i radiologiju Srbije) održao je predavanje na temu: "ONKOLOGIJA U SRBIJI JUČE, DANAS, SUTRA, ETIOLOGIJA I DIJAGNOZA RAKA DOJKE“

 

 

Dr Maja Gulan, hirurg iz Opšte bolnice Užice, i predstavnik Savetovališta “Jefimija” Užice, održala je predavanje na temu: “LEČENjE RAKA DOJKE”

 

 

Slavica Simić psiholog (Savetovalište “Jefimija” Užice) govorila je na temu: “SPECIFIČNI DRUŠTVENI I PSIHOLOŠKI ASPKETI KOJI UTIČU NA POJAVU I LEČENjE RAKA DOJKE”

 

 

Drugog dana Studentske konferencije bile su organizovane “Radionice” gde su studenti podeljeni u grupe imali priliku da razgovaraju sa ženama koje su obolele od raka dojke.

 

 

Skup je pozdravila u ime ambasade USA u Srbiji, Erika Kuenne  (ataše za kulturu Ambasade SAD-a)

 

 

TV prilog Čajetina:

 

 

 

 

 

„Budi deo roze tima!“, Ada Ciganlija, 25.10.2015. godine

25. oktobar 2015.

 

Povodom obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke predstavnici Kancelarije za skrining raka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ učestvovali su u promotivnoj akciji „Budi deo roze tima!“ koja je održana na Adi Ciganliji 25.10.2015. godine. Akciju su organizovali Avon, Fond B92 i Ambasada SAD uz podršku Ministarstva zdravlja.

 

 

U akciji su učestvovala i udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke, članice NALOR-a (Nacionalne asocijacije lečenih od raka), kao i predstavnici sportskih udruženja, koji su promovisali značaj fizičke aktivnosti za očuvanje i unapređenje zdravlja. Trkom muškaraca na roze štiklama pružena je podrška ženama obolelim i lečenim od raka dojke.

 

 

Cilj akcije bio je podizanje svesti i edukacija žena o značaju preventivnih pregleda u cilju ranog otkrivanja raka dojke, kako bi se omogućilo uspešnije lečenje, smanjenje smrtnosti i podizanja kvaliteta života žena obolelih od ove bolesti.

 

 

 

Cancer Control Joint Action - CanCon projektni tim i Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, Kancelarija za skrining raka, su otpočeli saradnju (od 25.09.2015 godine)

28. septembar 2015.

Cancer Control Joint Action - CanCon projektni tim  i Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”,  Kancelarija za skrining raka, su otpočeli saradnju (od 25.09.2015 godine).

CanCon projekat ima za cilj da doprinese na različite načine smanjenju obolevanja od raka kako u zemljama EU tako i drugim područjima izborom različitih uspešnih preventivnih i drugih strategija. Aktivnosti CanCon projekta usmerene su na preporuke za unapređenje  sprovođenja mera za produženje preživljavanja i smanjenje smrtnosti od malignih bolesti.

Osnovni ciljevi projektnih aktivnosti CanCon su:

 

 • Analiza i preporuke mera prevencije i ranog otkrivanja raka
 • Poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite obolelih od raka;
  Obezbeđivanje reintegracije obolelih i/ili  palijativnog zbrinjavanja obolelih i smanjenje nejednakosti u pružanju zdravstvene zaštite na različitim nivoima kontrole raka na terenu.

 

Jedan od veoma značajnih ciljeva projekta je i izrada evropskog vodiča dobre prakse o unapređenju kvaliteta u sveobuhvatnoj kontroli raka, koji se može  primenjivati u različitim državama i sistemima zdravstvene zaštite.

Projekat CanCon će pomoći partnerima uključenim u zajedničke aktivnosti,  u definisanju  nacionalnih programa na osnovu izrađenog vodiča dobre prakse u ovoj oblasti.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”  i Kancelarija za skrining raka su uključeni u radni paket 9 (Work package 9 - Screening WP 9). Ovaj paket se bazira na stvaranju  smernica i principa dobre prakse u planiranju, implementaciji, upravljanju i evaluaciji aktivnosti u oblasti ranog otkrivanja - skrininga raka, značajnog dela aktivnosti u okviru nacionalnih politika kontrole raka.

Predstavnik Kancelarije za skrining raka u ovim projektnim aktivnostima je dr sci. Uroš Rakić, samostalni stručni saradnik - projektant, koji je uzeo učešće na sastanku održanom u Zagrebu, 17-18 septembra 2015.godine.

 

 

WP 9 Sastanak Radne grupe za skrining raka dojke u Zagrebu od 17. septembra 2015. do 18. septembra 2015. godine

18. septembar 2015.

 

Dr sci. Uroš Rakić samostalni stručni saradnik - projektant u Kancelariji za skrining raka, predstavio je na sastanku WP 9 WORKING GROUP MEETING ON BREAST CANCER SCREENING , Zagreb, Hrvatska, 17-18 septembar,  prezentaciju ORGANIZED BREAST CANCER SCREENING IN THE REPUBLIC OF SERBIA . Sastanak je organizovan u House of Europe  (Predstavništvo Evropske komisije u Republici Hrvatskoj), Augusta Cesarca 2, Zagreb, Republika Hrvatska.

 

 

Rezime sastanka je trenutni status skrining  programa raka dojke širom EU u odnosu na fazu implementacije i trajanje programa. Na sastanku su izlagali o organizovanom skriningu raka dojke u svojim zemljama  predstavnici iz Hrvatske, Nemačke, Italije, Norveške, Litvanije, Finske, Bugarske i Srbije. Raspravljani su upravni i organizacioni aspekti skrininga.

 

 

Poseban fokus dat je  evaluaciji skrining programa raka dojke, sa temama koje uključuju i perfomanse i efikasnost, zdravstveno ekonomskim perspektivama, o odnosima i komunikaciji sa donosiocima odluka, drugim interesnim grupama  i opštom populacijom.

 

 

OKTOBAR – MEĐUNARODNI MESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

16. septembar 2015.

 

Dan za svoje zdravlje

 

Oktobar, mesec borbe protiv raka dojke, obeležava se u mnogim zemljama širom sveta kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti.

Rak dojke je najčešća maligna bolest kod žena. Prema dostupnim podacima u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 1 670 000 hiljada žena, a oko 522 000 žena umre. U Srbiji se svake godine registruje oko 4600 novoobolelih žena od karcinoma dojke, a oko 1600 žena izgubi život. Od ukupnog broja novoobolelih žena  u svetu od 20 do 30% žena je mlađe od 50 godina, a oko 33% žena su starosti od 50 do 64 godine.

Uzroci raka dojke nisu u potpunosti poznati. Svaka osma žena ima rizik da oboli od raka dojke.  Rizik za rak dojke raste sa godinama starosti. Zbog kasnog otkrivanja bolesti smrtnost je jako visoka. Kada se otkrije na vreme u preko 90% slučajeva lečenje ima dobru prognozu.

Najčešće pominjani rizikofaktori za nastanak ove bolesti jesu: nasledne predispozicije, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje dece ili rađanje dece u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola, duvana itd.

Kao rani simptomi i znaci mogu se javiti: čvorići ili zadebljanje, otok, toplina, promena boje kože, promena veličine i oblika dojke, udubljenje i naboranost kože, svrab, crvenilo, uvlačenje bradavica, pojava sekreta,bol u jednoj tački koji ne prolazi i td.

Ove godine obeležavanjem oktobra meseca kao međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke,  pod sloganom:
„Dan za svoje zdravlje” promovišu se: preventivne aktivnosti koje imaju za cilj, rano otkrivanje raka dojke.

 

Primarna prevencija:
 

 

 • smanjenje rizikofaktora (pušenje, alkohol, gojaznost, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, hormonska terapija),

 • Rađanje dece pre 30 godine, dojenje dece;

   

 

Sekundarna prevencija (rano otkrivanje raka dojke);
 

 

20 - 29 godina
 

 • samopregled

 • Pozitivna porodična anamneza, konsultacija sa izabranim lekarom

 

30 - 39 godina
 

 • Preventivni klinički pregledi

 • UZ dojke po preporuci lekara

 • Samopregled

 

40 - 49 godina
 

 • Bazična   mamografija

 • Preventivni klinički pregled

 • UZ po preporuci lekara

 • Samopregled

 • Smanjenje rizikofaktora

 

50 - 69 godina
 

 • Obavezna mamografija svake dve godine (skrining)

 • Preventivni klinički pregled

 • Uz po preporuci lekara

 • Smanjenje rizikofaktora

 • Samopregled

 

Edukacija radiologa za skrining mamografiju (29-30.06.2015. godine)

29. jun 2015.

 

U Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u organizaciji Kancelarije za skrining raka sprovedena je prva edukacija u ovoj godini, za 15 specijalista radiologije za obavljanje poslova u oblasti skrining mamografije (poslovi prvog i drugog tumačenja mamografije) i supervizije.

Kancelarija za skrining raka je u saradnji sa republičkom stručnom komisijom za praćenje sprovođenja organizovanog skrininga raka, podkomisijom za skrining raka dojke, koju je formiralo Ministarstvo zdravlja, realizovala prvi dvodnevni teorijski kurs (29. i 30 juna 2015. godine). Program kursa je akreditovan kod Zdravstvenog saveta Srbije i sastoji se iz teorijskog i praktičnog dela.

 

 

Nastavu u okviru kursa realizovali su prof. dr Zorica Milošević, rukovodilac podkomisije za skrining raka dojke,   uz pomoć profesora Univerziteta Beograd i Novi Sad, Instituta Vinča i Kancelarije za skrining raka.

Teorijski deo nastave je obavljen 29/30. juna 2015. godine u Institutu „Batut“, a organizacione poslove uz podršku prof. dr Zorice Milošević sprovela je Kancelarija za skrining raka.

Završetkom kompletne obuke specijalista radiologije predviđene programom, ustanove koje učestvuju u sprovođenju organizovanog skrininga imaće dodatnih osam radiologa za prvo i drugo tumačenje mamografija u organizovanom skriningu raka dojke i dodatnih sedam supervizora.

Ovaj kurs je pohađalo ukupno 15 radiologa iz sledećih ustanova: OB Zaječar, DZ Rakovica, OB Smederevo, OB Čačak, ZC Užice, DZ Obrenovac, DZ Palilula, DZ Stari grad, KBC Dragiša Mišović, OB Subotica, DZ Pančevo, OB Loznica i DZ Požarevac.

 

 

Kurs je posebno obeležen brilijantnim izlaganjima iz oblasti radilogije prof. Univ. dr sci. med. Zorice Milošević, prof. dr Dragane Bogdanović Stojanović, prof. dr Sanje Stojanović, Ass. dr sc. med. dr Mirjan Nadrljanski, kao i sadržajnim predavanjima mr. sci. med Snežane Mijalković, dr sci Olivere Ciraj Bjelac, prim. dr Ljiljane Lazić i prim. dr Verice Jovanović.

Najveći doprinos organizovane kontinuirane medicinske edukacije, za skrining mamografiju biće u unapređenju kapaciteta kadrova za efikasniju realizaciju populacionog organizovanog skrininga raka dojke u Srbiji.

 

 

Predavanje “Primena geografskih informacionih sistema u epidemiologiji”

31. mart 2015.

U okviru Epidemiološke sekcije  Srpskog lekarskog društva organizovan  je Stručni sastanak u Beogradu,  u utorak 31.marta 2015.godine, u 12 časova u ulici Džordža Vašingtona 19. Dr sci. Uroš Rakić iz Kancelarije za skrining raka  je izložio mogućnosti primene GIS-a u javnom zdravlju. Tema predavanja je bila “Primena geografskih informacionih sistema u epidemiologiji”. Program je  akreditovan odlukom Zdravstvenog saveta Republike Srbije  pod rednim brojem A-1-896/15. Predstavljene su mogućnosti i efikasnost upotrebe geografskog informacionog sistema (GIS) u analizi prostorne distribucije zaraznih i nezaraznih  bolesti.  

 

 

 

21. Mart 2015. godine, Roze trka – Ada i zdravlje

21. mart 2015.

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, 21.03.2015. godine Fondacija Natalis organizovala je drugu po redu Roze trku (šetnju) u cilju podizanja svesti javnosti o značaju prevencije raka dojke. „Pink run“ je rekreativna sportska manifestacija koja se održava širom sveta kao podrška obolelim ženama, od koje, samo u Srbiji godišnje umire 1600 žena. Ove godine Roze trka i tradicionalna kružna trka oko savskog jezera Ada i zdravlje su spojene u jedan događaj.

"Roze Trka"- Ada i zdravlje održana je u subotu 21. marta 2015. godine na Adi Ciganliji sa početkom u 12:00 časova. Start i cilj trke bio je kod restorana Jezero gde se vršilo prijavljivanje učesnika od 10:30 do 11:50 časova. Na trci ili šetnji,  koja se odvijala na kružnoj stazi oko savskog jezera, imali su pravo učešća svi oni koji na taj način želeli da pruže podršku i pomoć našim majkama, sestrama, ćerkama ili prijateljicama obolelim od karcinoma dojke. 

 

 

U muzičko-zabavnom programu su nastupili poznati umetnici kao i veliki broj javnih ličnosti iz sveta kulture i sporta.

Trka je bila humanitarnog karaktera i prikupljena novčana sredstva će biti usmerena za finansiranje programa edukacije Uduženja žena obolelih i lečenih od karcinoma dojke)  „Budimo zajedno“

Najuspešniji takmičari su dobili pehare i medalje a svi učesnici su dobili zahvalnice i poklone od donatora trke.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” podržao je Roze trku i inicijativu unapređenja informisanosti i znanja o značaju ranog otkrivanja karcinoma dojke.

 

 

NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE 20. MART

17. mart 2015.

Nacionalni dan  borbe protiv raka dojke - 20 mart, obeležava se  već treću godinu kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Prema dostupnim podacima u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 1.670.000 hiljada žena, a oko 522.000 žena umre. Prema poslednjim zvaničnim podacima iz 2012. godine kojima raspolaže Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”  registrovano je 4.417 obolelih žena od karcinoma dojke što čini 25,5% obolelih žena od svih karcinoma, a  1663 žena  je izgubilo život odnosno 18,2%.

Od ukupnog broja novoobolelih žena  u svetu od 20 do 30% žena je mlađe od 50 godina, a oko 33% žena su starosti od 50 do 64 godine. U našoj zemlji prema raspoloživim podacima za 2012.godinu  od ukupnog broja novoobolelih žena od karcinoma dojke  svaka peta žena je mlađa od 50, godina a oko 45% je starosti od 50 do 64 godine. Najveća stopa novoobolelih se beleži kod žena starosti od 65 do 69 godina.

Veći broj smrtnih slučajeva žena obolelih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog  dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu. Broj obolelih žena prema broju stanovnika u našoj zemlji jeste sličan drugim zemljama u okruženju. Prema broju umrlih žena na žalost, naša zemlja zauzima neslavno drugo mesto u Evropi, baš iz razloga kasnog otkrivanja karcinoma dojke.

Prema raspoloživim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”  za 2012.godinu, od ukupnog broja smrtnih slučajeva više od 10%  umrlih žena je mlađe od 50 godina, svaka treća umrla žena je starosti od 50 do 64 godine.

Rak dojke se najčešće otkrije kada je njegova veličina preko 2 cm, sa već postojećim bližim ili udaljenim metastazama. Preporuke su da se rak dojke otkrije u ranoj fazi kada su promene nepalpabilne, odnosno neopipljive, ili kada je veličina tumora manja od 1 cm. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, šanse za izlečenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi.  U razvijenim zemljama se rak u gotovo 90% slučajeva otkrije u ranoj fazi kada je mogućnost lečenja najveća.

Prema statističkim analizama svaka osma do dvanaesta žena ima rizik da oboli od karcinoma dojke.  Prema nekim epidemiološkim istraživanjima sa povećanjem životnog standarda raste mogućnost oboljevanja od raka dojke. Žene mogu da obole u svim životnim dobima, ali se sa godinama starosti povećava  rizik od oboljevanja. Najveći broj obolelih žena i u našoj zemlji jeste starosti od 50 do 65 godina života, ali se trend porasta broja obolelih spušta prema malađem godištu.

Trenutno ne postoji dovoljno znanja o uzrocima  nastanka raka dojke, tako da rano otkrivanje bolesti ostaje kamen temeljac kontrole raka dojke. Smatra se da je nastanak raka dojke multifaktorijalnog porekla i da brojni rizikofaktori  deluju udruženo. Najčešće pominjani rizikofaktori za nastanak ove bolesti jesu: nasledne predispozicije, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje dece ili rađanje dece u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola, duvana itd.

Faktori rizika se dele na dve grupe, na one na koje se ne može uticati (nemodifikujući kao što su nasledne predispozicije, prva menstruacija, poslednja menstruacija i td) i one na koje se može uticati (modifikujući kao što su rađanje dece posle 30 godine, dojenje dece, pušenje, fizička neaktivnost,  nepravilna ishrana, hormonska terapija i itd).

Imajući u vidu visoku verovatnoću preživljavanja i bolji kvalitet života žena obolelih od karcinoma dojke veoma je važno rano otkrivanje karcinoma dojke, što podrazumeva samopregled dojke, koji svaka žena u generativnom periodu treba da radi jednom mesečno, preventivni  klinički pregledi kod izabranog ginekologa jednom godišnje, ultrazvuk dojke i mamografija.

Kod žena u mlađem životnom dobu prema indikacijama ginekologa pogotovu ako postoji neki od rizikofaktora, metoda izbora ranog otkrivanja raka dojke jeste pored kliničkog pregleda, ultrazvuk dojke zbog same strukture dojke.

U tom periodu trudnice i porodilje ukoliko imaju naslednu predispoziciju ili neki od rizikofaktora, ili primete bilo kakvu promenu na svojim dojkama, neophodno je da se jave svom ginekologu koji će proceniti koja dijagnostička metoda je neophodna. Pored kliničkog pregleda može se uraditi ultrazvuk dojke, a ako je potrebno i radiografija dojke.

Kod žena posle četrdesete godine obavezna je primarna mamografija i ultrazvuk u indikovanim slučajevima posle kliničkog pregleda.

Kod žena starijih od pedeset godina obavezna je mamografija na svakih dve godine života. Kao najčešći put ranog otkrivanja raka dojke  jeste sprovođenje organizovanog  nacionalnog skrining programa  kod žena starosti od 50 do 69 godina. Metod organizovanog skrininga jeste skrining mamografija. Ciklus skrininga se ponavlja na svake dve godine i teži se obuhvatu ciljne populacije od 75% žena starosti od 50 do 69 godina života.

Ukoliko se organizovani skrining sprovodi prema utvrđenoj metodologiji, prema podacima zemalja koje godinama sprovode organizovani skrining mamografiju smrtnost žena se smanjuje za oko 35% i što je jako bio produžava se životni vek i kvalitet života ženama kod kojih je u okviru skrininga otkriven karcinom dojke u ranoj fazi.

Trenutno se sprovodi u 50 opština radom stacionarnih i mobilnih mamografa i u ovim opštinama svaka treća žena starosti od 50 do 69 godina života je pozvana na mamografski pregled. Otkriveno je 290 karcinoma u ranoj fazi kod žena koje nisu imale nikakvih simptoma i koje najverovatnije u ovom periodu  se ne bi obratile lekaru. Žene su posle dodatne dijagnostike dobile adekvatnu terapiju, dalje praćenje i lečenje.

Program organizovanog skrininga karcinoma dojke će se nastaviti i u narednom periodu sa tendencijom širenja na teritoriju cele naše zemlje uz obezbeđivanje neophodnih uslova za sprovođenje.

U mestima gde se ne sprovodi ovakav vid sekundarne prevencije sprovodi se oportuni skrining mamografija, odnosno preventivni pregledi za sve žene koje se same jave lekaru.

U Srbiji u okviru kampanje povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke organizuje se veliki broj aktivnosti kao što su predavanja, tribine, gostovanja na televiziji i radiju. U domovima zdravlja i bolnicama, ginekolozi i stručnjaci iz oblasti javnog zdravlja organizovaće predavanja i razgovore u kojima ženama objašnjavaju važnost preventivnih pregleda.

Jako je bitno da žene brinu o sopstvenom zdravlju i da redovno sprovode samopregled dojki. Ova preporuka se odnosi i na žene mlađe životne dobi,kao i trudnice i porodilje. Potrebno je da žene posmatraju svoje dojke, obrate pažnju na izgled oblik i veličinu dojki, promene na njima, boju kože,izgled bradavica, pojavu iscedaka ili sličnih promena. Takođe je bitno dase obuče zasamopregled dojki,kao i da idu redovno na preventivne preglede kod svog lekara. Bitno je skrenuti pažnju da žene ukoliko primete bilo kakvu promenuse odmah jave lekaru.

Neophodno je da žene ciljne populacije od 50 do 69 godina starosti kada budu pozvane se obavezno odazovu na skrining mamografiju u okviru organizovanog skrininga ranog otkrivanja raka dojke.

 

Uz vašu pomoć, gotova svaki slučaj raka dojke može biti sprečen!

Pridružite se kampanji!

Pomozite da se podigne svest o prevenciji raka dojke.

 

Izvor podataka:

http://www.batut.org.rs/

http://www.skriningsrbija.rs/

 

 

Održan je kurs pod nazivom “Nacionalni program organizovanog skrininga malignih bolesti u Srbiji” akreditovan pod brojem A-1-668/14

27. oktobar 2014.

Dana 27.10.2014. godine u organizaciji Kancelarije za skrining raka u sklopu KME održan je Kurs pod nazivom “Nacionalni program organizovanog skrininga malignih bolesti u Srbiji ”akreditovan pod brojem A-1-668/14. Kursu je prisustvovao veliki broj zdravstvenih radnika, koji su imali priliku da unaprede svoje znanje o epidemiološkim karakteristikama malignih bolesti u Srbiji i organizovanom skriningu karcinoma dojke, karcinoma grlića materice i kolorektalnog karcinoma u našoj zemlji i pojedinim Evropskim zemljama. Predavanja su održali članovi Kancelarije za skrining raka i dr Snežana Živković iz Centra za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti.

 

 

 

90 godina Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”

23. oktobar 2014.

Neposredno po završetku Prvog svetskog rata, osnivanjem posebnog državnog organa, Ministarstva narodnog zdravlja (1919) i njenog stručnog savetodavnog organa - Stalne epidemijske komisije kojom je predsedavao dr Milan Jovanović Batut (1847-1940), započinju pripreme za formiranje prvih preventivnih ustanova. Od presudnog značaja za razvoj celokupne preventivne delatnosti u tadašnjoj državi imalo je formiranje Centralnog higijenskog zavoda u Beogradu (CHZ).

 

Predlog za osnivanje „velikog Bakteriološko-higijenskog zavoda u Beogradu” dao je predstavnik Ministarstva vojske u Stalnoj epidemijskoj komisiji, sanitetski pukovnik dr Lazar Genčić (1868-1942). O osnivanju ovakve ustanove veoma aktivno je raspravljalo i Higijensko odeljenje Ministarstva narodnog zdravlja, čiji je načelnik bio dr Andrija Štampar (1888-1958). Na osnovu Zakona o ustrojstvu Ministarstva narodnog zdravlja i Zakona o osnivanju posebnih sanitetskih ustanova za ispitivanje i suzbijanje zaraznih bolesti od 25. novembra 1921. donešen je Pravilnik o osnivanju i organizaciji Centralnog higijenskog zavoda od 15. oktobra 1924, X Br. 46447 u kojem se kaže: „Zavod je središte celokupne higijenske službe u državi i sve higijenske ustanove u državi podređene su njemu”. Stupio je na snagu 25. oktobra 1924. godine obnarodovanjem u „Službenim novinama” (str. 6) i predstavlja prvi formalno utvrđeni zakonski akt o Centralnom higijenskom zavodu. Od osnivanja pa sve do 1937. godine (kada odlazi na dužnost načelnika sanitetskog odeljenja Ministarstva narodnog zdravlja) Centralnim higijenskim zavodom rukovodio kao prvoizabrani upravnik dr Stevan Ivanić (1884-1948), nekadašnji šef Stalne bakteriološke stanice.

Zgrada Centralnog higijenskog zavoda sazidana je u bolničkom krugu po uzoru na slične ustanove u Evropi, najvećim delom sredstvima iz budžeta, a u visini od devet miliona dinara. Rokfelerova fondacija iz Amerike, koja je pomagala podizanje sličnih brojnih preventivnih ustanova u celom svetu i njihovo opremanje, obezbeđivala sredstava za specijalizaciju stručnjaka u oblasti preventivne medicine i razne humanitarne akcije za vreme Prvog svetskog rata, poklonila je sredstva Centralnom higijenskom za opremanje laboratorija.

Po ugledu na ovakve ustanove u svetu već 1926. nastao je prvi knjižni fond buduće uzorne biblioteke, spajanjem već stvorenih priručnih biblioteka ustanova koje su u samom početku ušle u sastav Zavoda: Bakteriološke laboratorije, Laboratorije za tropske bolesti i Instituta za socijalnu medicinu.

Godine 1969. godine u čast obeležavanja 50 godina organizovane preventivne službe kod nas formiranjem Stalne epidemijske komisije (1919), otkrivena je bista dr Milana Jovanovića Batuta u holu ustanove. Nekadašnji Centralni higijenski zavod za devedeset godina od osnivanja doživeo je više transformacija menjajući naziv. Od 1979. godine a na predlog posebne Komisije istaknutih lekara sa ponosom nosi ime dr Milana Jovanovića Batuta. Poznato je da nije bilo značajnijeg posla u državi vezanog za zdravlje naroda, a da u njemu dr Milan Jovanović Batut nije učestvovao. Ovaj zdravstveni prosvetitelj bio je profesor sudske medicine i higijene na nekadašnjoj Velikoj školi u Beogradu i prvi dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu (1920), najzaslužniji za njegovo osnivanje. Istovremeno je lično mnogo doprineo u pogledu zdravstvenog zakonodavstva i radu Ministarstva zdravlja tadašnje države.

Godina 2014. je značajna - devedeseta godišnjica od osnivanja nekadašnjeg Centralnog higijenskog zavoda a današnjeg Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, nacionalne ustanove u oblasti preventivne medicine. U godini jubileja ustanove koja nosi ime jednog od najzaslužnijih naših lekara uopšte podsetimo se da je o njegovom devedesetom rođendanu 1937. objavljen u Pragu rad njemu u čast, a pod naslovom „Patrijarh zdravstvene kulture”. Bilo je to još jedno u nizu brojnih najviših priznanja i odlikivanja pored četiri počasna doktorata koje je dr Milan Jovanović Batut svojim radom u borbi za narodno zdravlje zasluženo a za života primio. Nama preostaje da radeći na polju preventivne medicine u ustanovi njegovog imena kao nekada on „vraćamo dug svome narodu”.

 

Srećan rođendan – Sajt Kancelarije za skrining raka slavi 21. oktobra, 2014. godinu dana rada.

21. oktobar 2014.

                   

Srećan rođendan - Sajt Kancelarije za skrining raka slavi 21. oktobra, 2014.   godinu dana rada.

Sajt  Kancelarije za skrining  raka je posetilo u toku prve  godine rada 21 883 posetilaca, iz 96 zemalja i 726 gradova iz celog sveta!

Na prvi rođendan, želeo bih da se zahvalim svima koji podržavaju ovaj sajt i prate naš rad.

 

Uroš Rakić

 

Podrška Ministra zdravlja Republike Srbije akciji „ Milion razloga zašto želim svet uz tebe“

20. oktobar 2014.

Tradicionalnu šetnju podrške u borbi protiv raka dojke „Milion razloga zašto želim svet uz tebe koja je održana 18.oktobra 2014.godine u Beogradu, u Knez Mihailovoj ulici podržali su dr Zlatibor Lončar ministar zdravlja Srbije, dr Dragan Ilić direktor Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Tanja Mišćević šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU, ambasador SAD u Srbiji Michael D. Kirby, Veran Matić predsednik Upravnog odbora Fonda B92, Vesna Kovljenić direktorka Avon Srbija.

Promotivni pult sa stručnjacima  iz kancelarije za skrining, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Instituta za Onkologiju i Radiologiju Srbije,  posetio je   Ministar zdravlja  Republike Srbije i tom prilikom iskazao podršku sprovođenju Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i promotivnim  aktivnostima u cilju podizanja svesti žena o značaju skrining mamografije.

 

“Milion razloga zašto želim svet uz tebe “, Knez Mihailova, Beograd 18.10.2014. godine

18. oktobar 2014.

Povodom oktobra međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, predstavnici kancelarije za skrining raka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, su učestvovali u promotivnoj akciji 18. oktobra u Beogradu u Knez Mihailovoj ulici.

Ovu kampanju pod nazivom “Milion razloga zašto želim svet uz tebe “,  organizovao je Fond B92 u saradnji sa kompanijom  AVON i Američkom ambasadom u Beogradu. U promotivnoj akciji su učestvovala brojna udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke kao članice NALOR-a (Nacionalne asocijacije lečenih od raka).

Cilj kampanje  je  podizanje svesti o značaju ranog otkrivanja raka dojke, adekvatne dijagnostike i lečenja žena obolelih od raka dojke, kao i skretanje pažnje javnosti da se ženama u Srbiji omogući zdraviji i kvalitetniji život.

U okviru manifestacije na pultovima su bili  postavljeni promotivni  materijali o raku dojke, samopregledu dojke,  skrining mamografiji, a stručnjaci iz raznih oblasti su pružali korisne informacije o prevenciji, samopregledu, ranom otkrivanju i lečenju od raka dojke.

Sa prodajnih štandova udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke prikupljeni novac je uplaćen u fond za borbu protiv raka dojke.

Šetnjom i trkom muškaraca u roze štiklama kroz Knez Mihailovu ulicu, data je podrška ženama obolelim i lečenim od raka dojke, skrenuta pažnja na ovaj problem i na značaj prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

 

Slike sa manifestacije možete pogledati u Galeriji slika ili na Facebook stranici Kancelarije za skrining raka.

 

KME - A-1-668/14 Nacionalni program organizovanog skrininga malignih bolesti u Srbiji

06. oktobar 2014.

KME - A-1-668/14 Nacionalni program organizovanog skrininga malignih bolesti u Srbiji (6 bodova)

 

27. oktobra 2014. godine u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut"  

 

KONTINUIRANA MEDICINSKA EDUKACIJA

 

Kurs koji je akreditovan kod Zdravstvenog saveta Srbije pod brojem A-1-668/14 pod nazivom Nacionalni program organizovanog skrininga malignih bolesti u Srbiji.

Pohađanje kursa je besplatno i donosi 6 bodova svakom učesniku. Kurs je akreditovan  kod Zdravstvenog saveta Srbije za zdravstvene radnike i saradnike (lekari, stomatolozi, farmaceuti, biohemičari, medicinske sestre, zdravstveni tehničari, zdravstveni saradnici). Dobrodošli!

 

Preuzmite oba fajla sa sajta:

 

           PRIJAVU ZA KME

        PROGRAM KME

 

Prijavu za kurs popunite i pošaljite Kancelariji za skrining raka na

e-mail: skrining@batut.org.rs

 

 

Oktobar, mesec borbe protiv raka dojke

01. oktobar 2014.

Oktobar, mesec borbe protiv raka dojke, obeležava se u mnogim zemljama širom sveta kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti.

Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Prema dostupnim podacima u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 1.670.000 hiljada žena, a oko 522.000 žena umre. U Srbiji se svake godine registruje oko 4600 novoobolelih žena od karcinoma dojke, a oko 1600 žena izgubi život. Od ukupnog broja novoobolelih žena  u svetu od 20 do 30% žena je mlađe od 50 godina, a oko 33% žena su starosti od 50 do 64 godine.

Veći broj smrtnih slučajeva žena obolelih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog  dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, šanse za izlečenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi.

Trenutno ne postoji dovoljno znanja o uzrocima  nastanka raka dojke, tako da rano otkrivanje bolesti ostaje kamen temeljac kontrole raka dojke. Rizik da od raka dojke oboli u toku života ima svaka osma žena. Najčešće pominjani rizikofaktori za nastanak ove bolesti jesu: nasledne predispozicije, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje dece ili rađanje dece u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola, duvana itd.

Na neke rizikofaktore se ne može uticati, ali postoje rizikofaktori koji se mogu sprečiti.

 

Primarna prevencija ima za cilj promociju zdravih stilova života i prevenciju rizikofaktora za nastanak mnogih bolesti, pa i raka dojke.

Akcenat se stavlja na:

-  smanjenje fizičke neaktivnosti,

-  regulaciju  nepravilne ishrane,

-  regulacije telesne težine, odnosno smanjenje gojaznosti kod žena.

 

Ove godine obeležavanjem oktobra meseca kao međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke,  pod sloganom: „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?” promovišu se:

-  fizička aktivnost,

-  pravilna ishrana,

-  regulacija telesne težine.

 

Izbor životnih navika igra ključnu ulogu  za zdravlje grudi svake žene. Redovna fizička aktivnost, izbegavanje gojaznosti i regulacija telesne težine, kao i izbalansirana ishrana su bitni faktori za očuvanje zdravlja grudi. Prema dostupnim podacima  širenjem svesti o prevenciji rizikofaktora i promenom načina života kod oko 25 do 33% žena može se prevenirati  rak dojke.

Pored primarne prevencije i promocije zdravih stilova života jako je bitna i sekundarna prevencija, odnosno rano otkrivanje raka dojke.

 

Sekundarna prevencija kao najčešći put ranog otkrivanja raka dojke sprovodi se preko nacionalnih skrining programa kojima se može smanjiti smrtnost od raka dojke kod oko 35% žena starosti od 50 do 69 godina. Najčešće korišćena skrining metoda je mamografija.

Naša zemlja sprovodi Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke prema decentralizovanom modelu od 2013. godine. U toku je druga godina prvog ciklusa organizovanog skrininga koji se sprovodi u 19 opština radom stacionarnih mamografa i u 23 opštine radom mobilnih mamografa. Prema dostupnim podacima zaključno sa avgustom 2014. godine, skrining mamografija je urađena kod 61.878 zdravih žena starosti od 50 do 69 godina života i otkriveno je 193 karcinoma dojke. U narednom periodu ovakav vid sekundarne prevencije proširiće se na teritoriju cele zemlje kako bi skrining mamografijom obuhvatili sve žene starosti od 50 do 69 godina života i otkrili karcinom dojke u ranoj fazi čime bi se poboljšalo lečenje ovih osoba i smanjila smrtnost od karcinoma dojke što je glavni cilj ovakvih aktivnosti.

Promotivne aktivnosti putem primarne ili sekundarne prevencije sprovode se tokom cele godine, ali se veći akcenat stavlja obeležavanjem datuma iz Kalendara zdravlja. S tim u vezi uz korišćenje svih raspoloživih resursa (zdravstvenog sistema, nevladinih organizacija, udruženja, medija itd) u toku oktobra meseca  promovisaće se zdravi stilovi života i značaj ranog otkrivanja bolesti u cilju smanjenja obolevanja i umiranja od karcinoma dojke.

 

Napišite poruku: Šta će te u narednom periodu uraditi za zdravlje vaših grudi?

Poruke se mogu slati na mail adresu, facebook i twitter stranu Kancelarije za skrining raka:

 

Najlepše poruke biće javno promovisane.

 

Kampanja “Milion razloga zašto želim svet uz tebe “, Beograd 18.10.2014. godine

01. oktobar 2014.

Povodom oktobra međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, predstavnici kancelarije za skrining Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, učestvuju u promotivnoj akciji 18.oktobra u Beogradu u Knez Mihailovoj ulici.

Ovu kampanju pod nazivom “Milion razloga zašto želim svet uz tebe “,  već drugu godinu organizuje Fond B92 u saradnji sa kompanijom AVON i Američkom ambasadom u Beogradu. Pored navedenih institucija u promotivnoj akciji učestvuju i brojna udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke kao članice NALOR-a (Nacionalne asocijacije lečenih od raka).

Cilj kampanje jeste podizanje svesti o značaju ranog otkrivanja raka dojke, adekvatne dijagnostike i lečenja žena obolelih od raka dojke, kao i skretanje pažnje javnosti da se ženama u Srbiji omogući zdraviji i kvalitetniji život.

U okviru manifestacije na pultovima će biti postavLjeni promotivni  materijali o raku dojke, samopregledu dojke,  skrining mamografiji, dok će stručnjaci iz raznih oblasti pružati korisne informacije o prevenciji, samopregledu, ranom otkrivanju i lečenju od raka dojke.

Postojaće i prodajni štandovi udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke od  kojih će prikupLjeni novac ići u fond za borbu protiv raka dojke.

Šetnjom kroz Knez Mihailovu ulicu i trkom muškaraca u roze štiklama, još jednom će se dati podrška ženama obolelim i lečenim od raka dojke, skrenuti pažnja na ovaj problem i na značaj prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

 

Edukativni seminar o raku dojke pod nazivom “Nađi vreme, dobro je znati”

29. septembar 2014.

Predstavnici kancelarije za skrining Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” su učestvovali na  seminaru koji se  održao u Beogradu  19. i 20. septembra 2014. godine u hotelu Best Western Šumadija  kao Edukativni seminar o raku dojke pod nazivom “Nađi vreme, dobro je znati”, u organizaciji Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke “Budimo zajedno” iz Beograda.

Cilj seminara “Nađi vreme, dobro je znati” je da predstavnicima pacijentskih organizacija, koje okupljaju osobe obolele i lečene od raka dojke iz Srbije i regiona, predstavi savremene pristupe u lečenju karcinoma dojke, kao i značaj učešća samih organizacija u sprovođenju skrining programa u cilju prevencije i ranog otkrivana raka dojke.

 

Prvog dana seminara je o osnovnim principima dijagnostike i hirurškog lečenja raka dojke govorio je Ass.dr.sci.med.Ivan Marković, hirurg.,o sistemskoj terapiji raka dojke govorila je Prim.mr sc.med.dr Ljiljana Stamatović, a o ulozi radioterapije u lečenju karcinoma dojke govorila je Prim.mr.sc.med.dr Jasmina Mladenović.

U nastavku Seminara prim.dr Ljiljana Lazić, Koordinator za rano otkrivanje raka dojke Kancelarije za skrining raka govorila je o mestu i ulozi udruženja obolelih od raka dojke u sprovođenju organizovanog skrininga.

Drugog dana seminara govoreno je o psihološkoj podršci ženama obolelim od raka dojke. Takođe drugog dana predstavljen je rad udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke iz zemlje i regiona (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Makedonija) i iznete ideje kako unaprediti rad zdravstvene zaštite u cilju prevencije, ranog otkrivanja i lečenja žena od raka dojke.

 

KME - A-1-620/14 - Rano otkrivanje raka - skrining malignih bolesti

23. septembar 2014.

Rešite test koji je akreditovan kod Zdravstvenog saveta Srbije pod brojem A-1-620/14 pod nazivom Rano otkrivanje raka - skrining malignih bolesti.

Proverite svoje poznavanje sprovođenja organizovanih skrininga/ranog otkrivanja malignih bolesti.

Testiranje je besplatno i donosi 3 boda. Test je namenjen zdravstvenim radnicima i saradnicima (lekari, stomatolozi, farmaceuti, biohemičari, medicinske sestre, zdravstveni tehničari, drugo).

Pročitajte instrukcije za popunjavanje testa i dobijanje bodova za KME.

 

                             

 

       Preuzmite oba fajla sa sajta:

           PRIJAVA

         TEST

 

Preuzete fajlove i popunite - popunite prijavu za rešavanje onlajn testa i sačuvajte, na pitanja iz testa odgovorite uključujući i pitanja iz evaluacionog upitnika (poslednjih 5 pitanja)

 

Popunjena dva dokumenta (test i prijavu) pošaljite na e-mail: skrining@batut.org.rs

 

Potvrdu o uspešno položenom testu dobićete sa e-mail:  Kancelarije.

 

Želimo Vam da test rešite uspešno i da dobijete najmanje 23 poena koliko je neophodno za pozitivan  rezultat. Svaki tačan odgovor donosi jedan poen.

 

Literatura koju možete koristiti nalazi se na sajtu Kancelarije za skrining raka u folderu dokumenta (Uredba, Programi, Vodiči dobre prakse)

KME - A-1-668/14 Nacionalni program organizovanog skrininga malignih bolesti u Srbiji

17. jun 2014.

KME - A-1-668/14 Nacionalni program organizovanog skrininga malignih bolesti u Srbiji (6 bodova)

 

26. juna 2014. godine

 

KONTINUIRANA MEDICINSKA EDUKACIJA

 

Kurs koji je akreditovan kod Zdravstvenog saveta Srbije pod brojem A-1-668/14 pod nazivom Nacionalni program organizovanog skrininga malignih bolesti u Srbiji.

Kontinuirana medicinska edukacija će se odrzati 26. juna 2014 godine u prostorijama Zavoda za javno zdravlje Šabac, sa početkom u 10 časova.

 

          

Pohađanje kursa je besplatno i donosi 6 bodova svakom učesniku. Kurs je akreditovan  kod Zdravstvenog saveta Srbije za zdravstvene radnike i saradnike (lekari, stomatolozi, farmaceuti, biohemičari, medicinske sestre, zdravstveni tehničari, zdravstveni saradnici). Dobrodošli!

 

Preuzmite fajl sa sajta:

 

        PROGRAM KME

 

Možete se prijaviti  za pohađanje kursa na email Kancelarije za skrining raka na

e-mail: skrining@batut.org.rs

 

          

Održan je Kurs u sklopu KME, akreditovan pod brojem A-1-668/14 i nazivom “Nacionalni program organizovanog skrininga malignih bolesti u Srbiji”

26. maj 2014.

Dana 26.05.2014. godine u organizaciji Kancelarije za skrining raka održan je Kurs u sklopu KME, akreditovan pod brojem A-1-668/14 i nazivom “Nacionalni program organizovanog skrininga malignih bolesti u Srbiji”.

Kursu su prisustvovali zdravstveni radnici i saradnici iz zdravstvenih ustanova sa teritorije Republike Srbije.

Predavanja su održali dr Snežana Živković iz Centra za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti kao i.članovi Kancelarije za skrining raka sa temama o skriningu karcinoma dojke, grlića materice i kolorektalnog karcinoma u našoj zemlji kao i u nekim zemljama Evrope (Francuska, Finska i Velika Britanija).

 

 

 

 

 

 

 

 

KME - A-1-668/14 Nacionalni program organizovanog skrininga malignih bolesti u Srbiji

12. maj 2014.

KME - A-1-668/14 Nacionalni program organizovanog skrininga malignih bolesti u Srbiji (6 bodova)

 

26. maj 2014. godine

 

KONTINUIRANA MEDICINSKA EDUKACIJA

 

Kurs koji je akreditovan kod Zdravstvenog saveta Srbije pod brojem A-1-668/14 pod nazivom Nacionalni program organizovanog skrininga malignih bolesti u Srbiji.

Pohađanje kursa je besplatno i donosi 6 bodova svakom učesniku. Kurs je akreditovan  kod Zdravstvenog saveta Srbije za zdravstvene radnike i saradnike (lekari, stomatolozi, farmaceuti, biohemičari, medicinske sestre, zdravstveni tehničari, zdravstveni saradnici). Dobrodošli!

 

Preuzmite oba fajla sa sajta:

 

           PRIJAVU ZA KME

        PROGRAM KME

 

Prijavu za kurs popunite i pošaljite Kancelariji za skrining raka na

e-mail: skrining@batut.org.rs

 

          

"Hvala! - Zajedno za prevenciju raka dojke"

08. april 2014.

U okviru Nacionalne kampanje „Srbija protiv raka“, Alfa banka je, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, kreirala jedinstvenu “MasterCard Hvala” kreditnu karticu. Karticu koja čini dobra dela.

Prilikom svake transakcije ovom kreditnom karticom, Alfa banka odvaja isključivo deo svojih sredstava i uplaćuje ih u fond Nacionalnog programa za prevenciju raka dojke. Korisnici ove kreditne kartice bez uloženih dodatnih troškova i napora, postaju aktivni donatori u ovoj humanoj akciji.

Od prikupljenih sredstava obezbeđeni su aparati neophodni za savremenu dijagnostiku raka dojke za zdravstvene ustanove u Kladovu, Kragujevcu, Valjevu, Nišu, Užicu, Vranju, Pirotu, kao i za Institut za onkologiju i radiologiju Srbije.

Cilj Nacionalne kampanje Ministarstva zdravlja Republike Srbije „Srbija protiv raka“ je smanjenje broja novoobolelih i broja pacijenta preminulih od posledica malignih oboljenja, uz razvijanje svesti građana o značaju preventivnih pregleda. Više informacija o “MasterCard Hvala” kartici možete pronaći na sledećem linku.

 

            

 

Dodatni materijal:

Brošura

Dosadašnja saradnja

Poster

 

 

Informaciju možete pogledati i na sajtu Ministarstva zdravlja Republike Srbije: link.

 

Prvi dan proleća, 20. mart, u znaku borbe protiv raka dojke

20. mart 2014.

Još jedan početak proleća obeležen je u duhu nade i vere u istrajnu i upornu borbu protiv jedne od čestih bolesti današnjice. Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, u organizaciji Fonda B92 i kompanije Avon, uz podršku  Kancelarije za skrining i Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, obeležen je nizom aktivnosti čiji je cilj jačanje svesti o značaju prevencije u borbi protiv raka dojke,  s obzirom da je ova bolest koja je i dalje jedan od vodećih uzroka smrtnosti među ženama u Srbiji izlečiva ako se otkrije na vreme.

          

             Dr Dragan Ilić, direktor , sa predstavnicima

             Instituta „Batut“ i  ataše Američke ambasade Drew Giblin

 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u  Republici Srbiji je tokom 2011. godine obolelo 4.616 žena od karcinoma dojke, dok je u istoj godini umrlo 1.647 žena. U odnosu na žene u Evropi, naše žene nalaze se u srednjem riziku obolevanja od karcinoma dojke i u visokom riziku umiranja od ove vrste malignog tumora.

Glavni događaj je održan na Kalemegdanu, ispred paviljona “Cvijeta Zuzorić”, gde je postavljena specijalno dizajnirana žardinjera u obliku vrpce, simbola borbe protiv raka dojke. Organizatori, aktivisti nevladinih organizacija, žene koje su pobedile rak dojke, poznate ličnosti i predstavnici Instituta za javno zdravlje Srbije poslali su sa ovog mesta svoje poruke ohrabrenja ženama kojima je dijagnostikovan rak dojke, ali i zajednički apel ženama svih generacija  da odvoje vreme za preventivne preglede koje im mogu spasiti život. Akcija je nastavljena postavljanjem neobičnih cvetnih aranžmana na neočekivanim gradskim lokacijama kako bi poruka o značaju prevencije stigla do što većeg broja ljudi. Sa istom idejom, najreprezentativniji gradski objekti osvetljeni su u roze veče uoči i na sam Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

 

 

 

Video snimak povodom Nacionalnog dana borbe protv raka dojke možete pogledate na linku:

 

 

 

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 20. mart

17. mart 2014.

U cilju edukacije javnosti o značaju prevencije raka dojke, u Srbiji se od prošle godine 20. mart zvanično obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Novi datum je uvršten u Kalendar javnog zdravlja na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

 

                                     

 

Rak dojke je najčešće zloćudno (maligno) oboljenje kod žena danas.  Širom sveta, pa i u Srbiji učestalost ove vrste tumora kontinuirano raste već 30 godina i taj porast iznosi 3,1 % godišnje. U  našoj zemlji, 26 % novoobolelih žena od raka ima dijagnozu karcinoma dojke i 17,5% žena umre od ove vrste malignih tumora.

Prema nepublikovanim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u  Republici Srbiji je tokom 2011. godine obolelo 4.616 žena od karcinoma dojke, a stopa incidencije je iznosila 75,3 na 100.000. U istoj godini od raka dojke umrlo je 1.647 žena, a stopa mortaliteta iznosila je 23,7 na 100.000. Najviše stope incidencije od raka dojke su registrovane u Pirotskom (100,2/100.000), Južnobačkom okrugu (90,7/100.000) i gradu Beogradu (88,5/100.000), a najviše stope mortaliteta,  su registrovane u Severnobanatskom (28,1/100.000), Severnobačkom okrugu (27,3/100.000) i gradu Beogradu (24,5 /100.000).

Žene u Srbiji nalaze se u srednjem riziku obolevanja od karcinoma dojke i u visokom riziku umiranja od ove vrste malignog tumora u odnosu na žene u Evropi. U zemljama evropskog regiona prosečna incidencija od karcinoma dojke je 67,5 na 100.000, a prosečna stopa mortaliteta 16,0 na 100.000.

Činioci koji povećavaju rizik obolevanja od raka dojke, su godine starosti (sa godinama starosti raste rizik),  rak dojke u porodici (mama, tetka, baka),  prethodni rak dojke, rana prva menstruacija (pre 12. godine), kasna menopauza (posle 50. godine), nerađanje, kasni prvi porođaj (posle 30. godine), nedojenje, upotreba hormonskih preparata, itd. Dugotrajna upotreba kontraceptivnih pilula, kao i drugih hormonskih preparata, bez redovnih lekarskih  pregleda može predstavljati značajan faktor rizika u nastanku raka dojke. Pored toga i osobe koje žive i rade u okruženjima u kojima su izloženi zračenju ili isparenjima različitih štetnih materija, pod povećanim su rizikom.

Rak dojke se ne može sprečiti, ali se može dijagnostikovati dok je još u početnoj fazi, što znači dok je manji od 1 cm, kada se ne može napipati i kada žena nema nikakve tegobe. Ako se rak dojke otkrije u ranom stadijumu, petogodišnje preživljavanje je oko 96%. Rak dojke se može otkriti na vreme i preko 70% raka dojke pronađu same žene samopregledom i  zato treba slediti preporuke za rano otkrivanje raka dojke:  samopregled dojke, počev od 20. godine, svakog meseca; klinički pregled dojke kod izabranog lekara, od 30. godine i prvi mamografski pregled od 45. godine.

Uputstvo za izvođenje samopregleda dojki svaka žena može dobiti od svog izabranog lekara. Sprovođenje samopregleda dojke povećava svest žene o značaju pregleda dojki, smanjuje strah od skrining pregleda i povećava motivisanost za učešće u organizovanim skrining programima. Kada govorimo o skriningu raka dojke, on se sprovodi organizovanjem mamografskih pregleda kod zdravih žena određene starosne dobi, od 50-69 godine.  Otkrivanje raka dojke u ranoj fazi - skriningom, ženi daje velike šanse za izlečenje, brži oporavak, smanjenje invalidnosti, bolji kvalitet života, ali i smanjenje troškova lečenja i indirektnih troškova bolesti (nega, rehabilitacija...).

Otkriti rak na vreme daje mogućnost da se adekvatnom terapijom  rak dojke može i izlečiti, a samim tim  i sprečiti sve komplikacije koje ova bolest nosi. Ukoliko se rano otkrije, rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva. Nažalost, zbog kasnog otkrivanja raka dojke u oko 50% slučajeva ženama se mora uraditi mastektomija, odnosno amputacija dojke

 

Organizovani skrining karcinoma dojke u Srbiji

 

Kancelarija za skrining raka  Instituta za javno zdravlje Srbije od 2012. godine  koordinira i prati sprovođenje organizovanog skrininga karcinoma dojke na teritoriji Republike Srbije.

Osnovni cilj ovog programa je smanjenje smrtnosti žena od karcinoma dojke, a ciljna grupa za ovaj program su žene starosti od 50 do 69 godina života.

Danas se organizovani skrining karcinoma dojke sprovodi u 20 opština širom Srbije. U periodu od početka organizovanog skrininga karcinoma dojke do sada, na pregled mamografskim snimanjem pozvano je ukupno oko 75000 žena. Skoro svaka druga žena se odazvala na pregled. Kod oko 2200 žena utvrđeni su pozitivni  mamografski nalazi što čini 5,5% od ukupnog broja urađenih mamografija u ovom programu.

Od početka sprovođenja ovog programa, organizovanim skrining pregledima postavljena je dijagnoza i histopatološki su potvrđeni karcinomi dojke kod 143 žene.

Organizovani skrining pregledi karcinoma dojke su jedan vid preventivnih pregleda, za žene koje su u životnom dobu od 50 do 69. godina.  Pored navedenih pregleda u okviru organizovanog skrininga mamografijom za žene navedene životne dobi, žene treba da razmišljaju o preventivnim pregledima i da posete svog ginekologa u cilju preventivnih pregleda dojki i van ovog skrining programa, za sve žene od 15 i više godina.  

Saopštenje za javnost povodom marta - meseca borbe protiv raka

09. mart 2014.

Redovan pregled je najbolja zaštita

Posle bolesti srca i krvnih sudova, maligni tumori predstavljaju najčešći uzrok obolevanja i umiranja ljudi u većini zemalja u razvoju, pa i u Srbiji.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije obolevanje od malignih bolesti u svetu je poraslo sa 12,7 miliona u 2008. godini na 14,1 miliona ljudi u 2012. godini. Očekuje se da će do 2032. godine oboleti 25 miliona ljudi širom sveta, odnosno obolevanje od raka će porasti za 70 posto. U našoj zemlji 2011. godine je novodijagnostikovano skoro 37.500 novih slučajeva malignih tumora i oko 21.000 ljudi koji su umrli od raka. Tokom poslednje decenije zabeležen je porast stopa obolevanja i umiranja od svih vodećih lokalizacija malignih tumora osim od raka želuca u oba pola. Srbija se svrstava među zemlje sa srednjim rizikom obolevanja i umiranja od malignih bolesti u Evropi.

Vodeći uzroci obolevanja i umiranja od raka u našoj zemlji gotovo su identični vodećim uzrocima obolevanja i smrtnosti od malignih tumora u većini zemalja u razvoju. Muškarci u našoj sredini najviše su obolevali od raka pluća, kolona i rektuma i prostate. Kod žena maligni proces je najčešće bio lokalizovan na dojci, kolonu i rektumu, plućima i grliću materice.

U našoj zemlji neprepoznavanje rizičnog ponašanja i nedovoljno korišćenje pozitivnih iskustava u sprovođenju programa prevencije i ranog otkrivanja raka iz razvijenih zemalja Evrope i sveta, i dalje predstavlja značajan problem. Ono što ohrabruje je činjenica da se na približno dve trećine faktora rizika koji su odgovorni za nastanak raka može uticati, menjati ih ili ih potpuno eliminisati.

U skladu sa Rezolucijom o prevenciji i kontroli raka koju je usvojila Skupština Svetske zdravstvene organizacije 2005. godine, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije izradilo je Nacionalni program za borbu protiv raka. Ovaj program predstavlja deo integrisane akcije društva usmerene na eliminaciju faktora rizika, prevenciju i rano otkrivanje malignih tumora, bolje dijagnostikovanje, lečenje i negu obolelih od raka.

U velikom broju slučajeva maligne bolesti su izlečive, ukoliko se otkriju na vreme. Redovnom posetom svom izabranom lekaru, dajete sebi šansu da budete brži od bolesti.

 

ROZE TRKA – ZA DUG ŽIVOT

08. mart 2014.

Povodom 8. marta - Internacionalnog Dana žena i 20. marta Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, organizovana je prva Roze trka (šetnja) u cilju podizanja svesti javnosti o značaju prevencije raka dojke.

Pink Run je rekreativna sportska manifestacija koja se održava širom sveta kao podrška obolelim ženama, od koje, samo u Srbiji godišnje umire 1600 žena.

 

 

 

 

Trka je imala i humanitarni karakter, a prikupljena sredstva usmerena su za finansiranje programa edukacije žena obolelih i lečenih od karcinoma dojke “Budimo zajedno”.

Kao jedan od najznačajnijih donatora programa “Srbija protiv raka” Ministarstva zdravlja, Alpha Bank je, tokom više od četiri godine aktivnog učešća u borbi protiv raka dojke, putem svoje MasterCard Hvala kartice, prikupila 27.145.825 miliona dinara.

Ova sredstva su upotrebljena za opremanje onkoloških klinika širom Srbije novim uređajima za ranu detekciju raka dojke.

 

 

 

 

Roze trka  je održana na našem najpopularnijem izletištu Adi Ciganliji a podršku je pružio veliki broj ličnosti iz sveta sporta.

Trka je realizovana  u saradnji sa Institutom za onkologiju i radiologiju Srbije, Institutom za javno zdravlje Srbije, Kancelarijom za skrining raka,  pod pokroviteljstvom JP Ada Ciganlija. Institut za transfuziju krvi Srbije je organizovao i akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Organizator trke je Fondacija Natalis u saradnji sa Sportskim savezom Rakovice i AK 21 Maj, a direktor trke je legenda srpske ženske košarke Olivera Krivokapić Dragićević.

 

 

 

 

 

 

 

 

Svetski dan borbe protiv raka – 4. februar

03. februar 2014.

Rukovodeći  se uspehom prošlogodišnje kampanje, 4. februar 2014. godine, Svetski dan borbe protiv raka se fokusira na cilj broj 5 iz Svetske deklaracije o raku “Smanjimo stigmatizacije i rasvetlimo zablude o raku”, sa ključnom porukom “Razotkrijmo zablude o raku”.

Još uvek postoji mnogo zabluda o raku tako da ovaj dan predstavlja dobru priliku da se zablude o njemu razotkriju. Podizanje svesti i edukacija o raku, kako pojedinaca, zajednice, tako i donosioca odluka, dovešće do pozitivnih promena u sistemu onkološke zdravstvene zaštite.

4. februara 2014. godine fokusiramo se na razotkrivanje četiri ključne zablude!

 

 

Zašto je značajan svetski dan borbe protiv raka?

 

Obolevanje i umiranje od raka u svetu je poprimilo oblik epidemije koja nastavlja da raste. Ako se preduzmu odlučne mere kako bi se dostigao cilj “25 do 25” Svetske zdravstvene organizacije (smanjenje prevremene smrtnosti u uzrastu od 30 do 69 godina, od nezaraznih bolesti za 25% do 2025. godine), moglo bi biti spašeno 1,5 milion života izgubljenih zbog raka godišnje.

U svetu svake godine 7,6 miliona ljudi umre od raka, od kojih 4 miliona prevremeno. Ukoliko se ne preduzmu hitne mere za podizanje svesti ljudi o ovoj bolesti i ne razviju programi ili strategije koje se odnose na rak, do 2025. godine,  procena je da će se broj prevremenih smrti usled raka povećati za 50% i iznositi 6 miliona smrtnih ishoda godišnje.

Svetski dan borbe protiv raka je idealna prilika da se  razotkriju zablude o raku kroz širenje obrazovanja i znanja o ovoj bolesti.

 

www.worldcancerday.org

 

Novi sajt

21. oktobar 2013.

„Globe athon“ šetnja u Novom Sadu

11. oktobar 2013.

S obzirom da Kancelarija za skrining raka smatra da je podrška NBO sektoru važan korak ka stvaranju savezništava u borbi sa zajedničkim neprijateljem karcinomima i u dizanju svesti o postojanju problema ženskog zdravlja, dr Bojana Milošević, koordinator za skrining raka grlića materice i dr Klaudia Kravić, asistent za skrining raka dojke, pridružile su se globalnoj šetnji u Novom Sadu i pružile podršku organizatorima i učesnicima.

     

Tokom promotivne šetnje za okončanje raka kod žena „Jedan korak može učiniti svet drugačijim“ predviđenom rutom od Trga Slobode do Dunavskog keja, dr Mandić je zajedno sa volonterima delio majice, kačkete i broševe, kao i agitke o potrebi redovnih pregleda, sa osvrtom na karcinom grlića materice, jajnika i endometrijuma. Podeljen je i manji broj promotivnog materijala Kancelarije za skrining raka prevedenog na mađarski i romski jezik.

Kancelarija za skrining raka u kampanji protiv raka dojke „Milion razloga zašto želim svet uz tebe“

11. oktobar 2013.

Povodom oktobra, meseca borbe protiv raka dojke,  Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Kancelarija za skrining raka podržavaju kampanju  „Milion razloga zašto želim svet uz tebe“, koju organizuje Fond B92 i kompanija “AVON”.

Kampanja se sprovodi kao karavan koji obuhvata tri najveća grada u Srbiji, Novi Sad, Beograd i Niš.  Manifestacije u okviru karavana održaće se u Novom Sadu - Trg Slobode 5.10.2013 godine; Nišu -Trg Kralja Milana, 10.10.2013.godine i Beogradu - Trg Republike, 12.10.2013. godine. Promotivnim aktivnostima u navedenim gradovima doprineće i nadležni zavodi za javno zdravlje.

Kancelarija za skrining raka Instituta „Batut“ učestvovaće u subotu, 12. oktobra 2013. godine od 12 časova u Beogradu u promotivnoj šetnji od Trga Republike do Kalemegdana i nazad, gde će imati svoj štand, deliti promotivni materijal vezan za nacionalni skrining karcinoma dojke, učestvovati u konsultacijama i edukaciji građana po pitanju raka dojke, mamografskom snimanju i sprovođenju Nacionalnog programa za rano otkrivanje karcinoma dojke.

Ovakvim promotivnim aktivnostima i socijalnom mobilizacijom celog društva kroz multisektorsku saradnju doprinosimo skretanju pažnje,  podizanju svesti i edukaciji žena o značaju preventivnih pregleda, samopregleda i skrining mamografije, radi ranog otkrivanja karcinoma dojke u cilju uspešnijeg lečenja,  smanjenja smrtnosti žena od ove bolesti i podizanja kvaliteta života žena obolelih od raka dojke, do potpunog izlečenja, što je  i cilj  obeležavanja meseca borbe protiv raka dojke.

Usvojene uredbe o Nacionalnim programima ranog otkrivanja karcinoma

27. septembar 2013.

Vlada Republike Srbije je 16.08.2013. godine donela Uredbe o nacionalnim programima ranog otkrivanja karcinoma dojke, karcinoma grlića materice i  kolorektalnog karcinoma:

 • Uredba o Nacionalnom programu ranog otkrivanja karcinoma dojke.
 • Uredba o Nacionalnom programu ranog otkrivanja karcinoma grlića materice.
 • Uredba o Nacionalnom programu ranog otkrivanja kolorektalnog karcinoma.

 Ove uredbe su stupile na snagu 24.08.2013.godine. Integralnni delovi tri pojedinačne uredbe su nacionalni programi ranog otkrivanja karcinoma dojke, karcinoma grlića materice i kolorektalnog karcinoma. 

 

Milion razloga zašto želim svet uz Tebe

27. septembar 2013.

Povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, ovogodišnja kampanja pod nazivom “Milion razloga zašto želim svet uz Tebe”, predstavljena je kroz karavan koji obuhvata tri velika događaja u tri najveća grada Srbije: Beogradu, Nišu i Novom Sadu

 

Poseta EUROMED projektnog tima za skrining 28.-30.08.2013.

30. avgust 2013.

Predstavnici EUROMED projektnog tima za skrining su u trodnevnoj poseti Srbiji predstavili organizaciju skrining programa u zemljama članicama EUROMED asocijacije i upoznali se sa programima organizovanog skrininga raka dojke, grlića materice i debelog creva u Srbiji.

Tokom trodnevne posete predstavnike EUROMED projektnog tima su primili predstavnici Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Kancelarije za skrining raka, kao i predstavnici projekta EU „ Podrška uvođenju Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka u Srbiji“.

Skup je otvorio pomoćnik ministra iz sektora za evropske integracije i međunarodnu saradnju, prof dr Berislav Vekić, nakon čega su se prisutnima obratili predstavnici EUROMED projektnog tima za skrining dr Livia Giordano, dr Luigi Bisanti i Lina Jaramillo, koji su predstavili EUROMED asocijaciju i način organizovanja skrininga raka grlića materice u različitim regionima Italije.

Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije prim. dr. sci. med. Dragan Ilić pozdravio je sve prisutne i održao prezentaciju na temu „Upravljanja skriningom raka grlića materice u Srbiji“.

Prisutnima se nakon toga obratila dr Snežana Žujković, koordinator za skrining raka grlića materice projekta Evropske Unije „ Podrška uvođenju Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka u Srbiji“, koja je predstavila rezultate projekta na polju skrininga raka grlića materice.

Nacionalni koordinator za skrining raka grlića materice, Kancelarije za skrining raka, Instituta za javno zdravlje Srbije, dr Bojana Milošević upoznala je sve prisutne sa Nacionalnim programom za skrining raka grlića materice, nakon čega su kolege iz Kancelarije za skrining raka, dr Tamara Naumović, dr sci Uroš Rakić i dr Klaudia Kravić predstavili indikatore za

 

 

skrining raka grlića materice, način sakupljanja podataka u skriningu i IT sistem, kao i dosadašnje rezultate skrininga raka grlića materice u Srbiji.

Predstavnici Doma zdravlja Palilula i Doma zdravlja Kruševac, dr Jovanka Đakonović i dr Vesna Gajić, kao i dr Miloš Mihajlović, spec. patologije, iz Zdravstvenog centra Kruševac predstavili su rezultate skrininga raka grlića materice u svojim ustanovama. Upoznali su sve prisutne sa načinom organizacije i realizacije skrininga na terenu.

  

Drugog dana skupa prisutnima se obratio prof dr Živko Perišić iz GAK „Narodni front“ koji je govorio o prevenciji i skriningu raka grlića matrice u Srbiji i predstavio Nacionalni vodič dobre kliničke prakse za dijagnostikovanje i lečenje raka grlića materice.

Dr Nataša Milićević je prezentovala palijativno zbrinjavanje i psihološku podršku za onkološke bolesnike u Srbiji, nakon čega je Dr Dragana Atanasijević iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje govorila o načinima finansiranja nacionalnog programa za rano otkrivanje raka grlića materice u Srbiji.

Nakon izlaganja diskutovalo se o prioritetima, izazovima i mogućim kritičkim tačkama skrininga, kao i načinima za njihovo prevazilaženje. Predstavnici Euromed projekta su izneli svoja iskustva u pogledu organizovanja i finansiranja skrininga raka grlića materice u Italiji.

Skup je završen posetom citološkoj laboratoriji KBC Zemun i Doma zdravlja „Dr Simo Milošević“ Čukarica, nakon čega su na sastanku u Institutu za javno zdravlje Srbije „ Dr Milan Jovanović Batut“  opštim zaključcima sa skupa dogovoreni načini buduće međusobne saradnje.

Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou

01. avgust 2013.


 

Projektom Ministarstva zdravlja „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou” - DILS, finansiranom iz kredita Svetske banke, u domovima zdravlja širom Srbije, angažovano je 60 mladih lekara. Oni su raspoređeni u 40 domova zdravlja i baviće se prevencijom karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i podizanjem nivoa znanja o zdravlju građana Republike Srbije.  

Dr Tamara Naumović i dr Marko Veljković iz Nacionalne kancelarije za skrining raka, Instituta za javno zdravlje Srbije,  učestvovali su u edukaciji „Mladi lekari kao podrška zdravstvenim aktivnostima u zajednici” koja je održana od 24.7.2013 do 26.7.2013. godine u Beogradu. Navedeni stručnjaci izložili su teme o skrininzima raka dojke i raka debelog creva.

Dr Marko Veljković održao je predavanje na temu skrininga raka debelog creva. Mlade kolege mogle su da čuju o značaju izvođenja skrininga raka debelog creva, o načinu sprovođenja skrininga u zdravstvenim ustanovama i da se upoznaju sa dosadašnjim rezultatima programa.

Dr Tamara Naumović govorila je o metodologiji izvođenja skrininga raka dojke sa posebnim osvrtom na korake vezane za moguće različite nalaze na mamografskim snimcima, što je od posebnog značaja za svaku učesnicu skrininga, ali i od profesionalnog značaja za samog lekara.

Nadamo se da će u saradnji sa Kancelarijom za skrining raka mladi lekari uspeti da obezbede i uspešno sprovedu programe organizovanog nacionalnog skrininga.
 


 

Kancelarija za skrining raka