Info

 

„Hajde da imamo vremena za pregled” – kampanja povodom Meseca borbe protiv raka dojke

13. oktobar 2021.

Tokom oktobra - Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, skreće se pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i podiže svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke.
 
U Srbiji, instituti i zavodi za javno zdravlje u saradnji sa partnerima iz civilog i privatnog sektora najavljuju tokom ovog meseca promotivne aktivnosti kako bi se uticalo na interesovanje što većeg broja žena za obavljanje preventivnog pregleda.
 
U okviru kampanje „Hajde da imamo vremena za pregled”, koju sprovode Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, Ministarstvo zdravlja uz podršku Fonda B92 i kompanije Grand kafa, planirane su upravo aktivnosti koje imaju za cilj popularizaciju redovnih preventivnih pregleda. Tokom kampanje pozivaju se žene starije od 45 godina da vode računa o zdravlju i obave besplatan pregled u mobilnom mamografu. Kampanja „Hajde da imamo vremena za pregled” sprovodi se u dva grada, Negotinu i Beogradu.
 
U Negotinu akcija traje od 4. do 15. oktobra, a pregled u mobilnom mamografu može se obaviti svakog radnog dana i subotom od 8 do 14 časova, u krugu Zdravstvenog centra Negotin, uz prethodno zakazivanje na broj telefona 062/8097690.
 
U Beogradu akcija traje od 17. do 31. oktobra. Zakazivanje mamografskih pregleda u Beogradu obavljaće se na brojeve telefona 060/7171523 i 060/7171969, svakim danom od 10 do 18 časova. Preglede u mobilnom mamografu moguće je obaviti svakog dana od 8 do 20 časova na Kalemegdanu (Carigradski drum, ulaz na Kalemegdan iz pravca Uzun Mirkove ulice). Akciju pregleda u mobilnom mamografu podržala je Fondacija princeze Katarine u saradnji sa kompanijom L’Oreal Balkan. Fondacija koristi svaku priliku da ukaže na izuzetnu važnost preventivnih pregleda za očuvanje zdravlja žena i apeluje na sve dame da budu odgovorne za svoje zdravlje i život.
 
U Beogradu će u znak podrške tokom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke  15. i 16. oktobra roze bojom biti osvetljena kupola Narodne skupštine Republike Srbije, palata Albanija, Brankov most i most na Adi.
 
Instituti i zavodi za javno zdravlje sa svojim lokalnim samoupravama planiraju promociju preventivnih pregleda na terenu. Tokom ovog meseca posebno se ističe saradnja sa udruženjima žena lečenih od raka dojke, jer je njihov doprinos lični i u velikoj meri pomaže usmeravanju pažnje na ovaj javnozdravstveni problem

Usled epidemije COVID-19, angažovanja velikog broja zdravstvenih ustanova u kovid sistemu i smanjenog redovnog obuhvata žena skrining mamografijom u okviru organizovanog skrininga dojke, pozivamo medije da izveste o navedenim aktivnostima i tako pomognu da poruka o važnosti preventivnih pregleda u cilju ranog otkrivanja raka dojke dođe do što većeg broja žena.

Maligni tumori dojke - obolevanje i umiranje u Republici Srbiji, Evropi i svetu - preuzmite

Organizovani skrining raka dojke - preuzmite

Kancelarija za skrining raka