Info

 

20. MART - NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE

01. mart 2022.

Karcinom dojke je najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena u Srbiji. U proseku svake godine u Republici Srbiji registruje se 4237 novoobolelih žena od ove vrste malignog tumora.  U poslednjih trinaest godina i uprkos varijacijama u stopama incidencije registruje se ukupan (kumulativni) porast stopa obolevanja od 12,4% ili nešto malo više od 1% godišnje. Kada govorimo o stopama umiranja od raka dojke, veće varijacije u registrovanim stopama mortaliteta nisu registrovane. Registruje se ukupno (kumulativno) smanjenje stopa umiranja od 5% u posmatranom vremenskom periodu.
 
Prema poslednjim podacima Registra za rak, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, za 2019. godinu, u Republici Srbiji registrovano je 4636 novoobolelih i 1665 umrlih žena od raka dojke. 
 
Karcinom dojke se najčešće javlja kod žena posle 45. godine života. Kada govorimo o umiranju od karcinoma dojke registrovane stope mortaliteta rastu počev od 55. godine života i najviše su u najstarijem uzrastu žena, od 75 i više godina. 
       
Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, karcinom dojke kod žena predstavlja najčešće maligno oboljenje, ispred kolorektalnog karcinoma, karcinoma pluća i karcinoma grlića materice. Kada govorimo o vodećim uzrocima smrti od malignih bolesti kod žena, karcinom dojke se takođe nalazi na prvom mestu, ispred karcinoma pluća, karcinoma grlića materice i kolorektalnog karcinoma. 
 
Prema poslednjim dostupnim podacima Svetske zdravstvene organizacije i procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, u svetu je u 2020. godini registrovano više od 2.260.000 novoobolelih žena svih uzrasta od karcinoma dojke i prosečna stopa obolevanja je iznosila 47,8 na 100.000, dok je umrlo skoro 685.000 žena i prosečna stopa umiranja je iznosila 13,6 na 100.000. Iste godine je u svetu živelo 7,8 miliona žena kojima je dijagnoza karcinoma dojke bila postavljena u poslednjih 5 godina, zbog čega karcinom dojke predstavlja najučestaliji karcinom u svetu.    U Evropi je u istom periodu registrovano više od pola miliona novoobolelih žena od karcinoma dojke sa znatno većom stopom obolevanja (74,3 na 100.000) od one registrovane globalno u svetu. U istom periodu od karcinoma dojke je u Evropi umrlo skoro 142.000 žena i stopa umiranja je iznosila 14,8 na 100.000. Prema istim izvorima Srbija se među zemljama Evrope, kada govorimo o  procenjenoj standardizovanoj stopi incidencije od karcinoma dojke, nalazi nešto iznad prosečnih vrednosti za Evropu kada je reč o obolevanju, ali se na osnovu procenjenih standardizovanih stopa mortaliteta nalazi na prvom, odnosno drugom mestu zajedno sa Crnom Gorom kada govorimo o umiranju od karcinoma dojke. 
 
Ukoliko se otkrije na vreme, lečenje karcinoma dojke može biti veoma uspešno u preko 90% slučajeva, zbog čega je glavni cilj Globalne inicijative za karcinom dojke Svetske zdravstvene organizacije (WHO Global Breast Cancer Initiative) smanjenje smrtnosti od karcinoma dojke za 2,5% godišnje, čime bi se izbeglo 2,5 miliona smrtnih slučajeva uzrokovanih karcinomom dojke na globalnom nivou u periodu od 2020. do 2040. godine. Tri ključne aktivnosti za postizanje ovog cilja su: promocija zdravlja za rano otkrivanje, pravovremena dijagnoza i sveobuhvatan tretman karcinoma dojke. 
     
Smernice Svetske zdravstvene organizacije (SZO) imaju za cilj da se zdravstvene službe fokusiraju na rano dijagnostikovanje i lečenje ove bolesti. Jedan od problema sa kojim se suočavaju I razvijene zdravstvene službe je što se mnogi slučajevi raka otkriju u uznapredovaloj fazi kada je uspešno lečenje teže.
 
U Srbiji je donet Nacionalni program za skrining raka dojke koji ima za cilj da  smanji mobolevanje i umiranje od navedene lokalizacije malignog  tumora.  Skrining  raka dojke namenjen je ženama starosti od 50 do 69 godina i predviđeno je da se mamografski pregledi   rade svim ženama navedenog uzrasta na dve godine . 

 

Kancelarija za skrining raka