Info

 

Kancelarija za skrining obeležila Nacionalni dan borbe protiv raka dojke ispred mobilnog mamografa na Kalemegdanu

22. mart 2022.

Povodom obeležavanja 20. marta - Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, juče je u Beogradu, ali i drugim gradovima širom Srbije, organizovan niz aktivnosti koje imaju za cilj masovniji poziv žena na preventivne preglede.

Kancelarija za skrining raka i Centar za promociju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” ovaj važan datum iz Kalendara zdravlja obeležili su ispred mobilnog mamografa na Kalemegdanu, gde se od 15. marta obavljaju pregledi naših sugrađanki. U mobilnom mamografu, koji se na lokaciji na Kelemegdanu nalazi do 31. marta, dnevno se pregleda oko 80 žena, starosne dobi od 45 do 69 godina.

„Naš zadatak je na današnji dan koji je i Nacionalni dan borbe protiv raka dojke da još jednom proširimo informaciju i poruku i pozovemo žene da u toku ove godine i u toku narednih godinu i po dana (jer jedan ciklus redovne kontrole traje dve godine) obave mamografiju. Naročito se to odnosi na žene starosti 50 do 69 godina, jer se tada najčešće i javlja rak dojke. Ukoliko se pregled uradi na vreme i postavi dijagnoza ishod je bolji, u 90% slučajeva dolazi do izlečenja”, poručila je doc. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije.

Naše sugrađanke su juče imale priliku da ispred mobilnog mamografa dobiju informacije o preventivnim pregledima, a cilj kampanje je ukazivanje na značaj mamografije u ranom otkrivanju raka dojke.

Partneri ovogodišnje akcije obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke su JP „Beogradska tvrđava”, kompanija „Grand kafa” koja je naše sugrađanke obradovala poklonima i kafom, JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija - javne česme i gradske fontane” čijom zaslugom je fontana na Slaviji sinoć svetlela u roze boji i JP „Emisiona tehnika i veze”, zahvaljujući kome je Toranj na Avali juče sijao roze bojom.




 

Kancelarija za skrining raka