Info

 

Promotivna akcija skrining programa kolorektalnog karcinoma Instituta za javno zdravlje Srbije i Doma zdravlja Zemun

07. septembar 2022.

U organizaciji Kancelarije za skrining raka Instituta za javno zdravlje Srbije, sa Domom zdravlja Zemun sprovedena je promotivna akcija koja se odnosi na organizovani skrining kolorektalnog karcinoma. Promotivna akcija je sprovedena dana 7.9.2022. godine u periodu od 10 do 12 časova u Gospodskoj ulici u Zemunu.
 
U toku akcije od strane timova Instituta za javno zdravlje Srbije i Doma zdravlja Zemun vršena je podela promotivnih materijala (flajeri, majice, kačketi, bedževi), a kroz razgovor sa građanima se odgovaralo na postavljena pitanja. Građanima su pružene informacije od značaja za ciljnu populaciju. 
 
Šta je skrining?
 
Skrining predstavlja organizovano, masovno pozivanje ciljne populacije, uzrasta od 50 do 74 godine oba pola, na testiranje na nevidljivo krvarenje u stolici i tumačenje testova, praćeno kontrolom kvaliteta i izveštavanjem.
Skrining raka debelog creva obavlja se primenom testa za testiranje na nevidljivu (okultnu) krv u stolici jednom u dve godine.


 
 
Zašto je važan skrining i značaj pravovremenog javljanja na poziv za skrining raka debelog creva?
 
Skrining omogućava otkrivanje raka debelog creva u ranoj fazi ali i otkrivanje prekanceroznih lezija (najčešće polipa), čijim se uklanjanjem sprečava nastanak malignih promena.
Rano otkrivanje karcinoma debelog creva u okviru organizovanog skrininga, vrši se testiranjem prisustva okultne krvi u stolici u asimptomatskoj populaciji prosečnog rizika. 
Pozitivan test je indikacija za dalje gastroenterološko ispitivanje, odnosno kolonoskopiju.
Kolonoskopija se obavlja na uput lekara iz doma zdravlja u bolnici. 
 
 
 
 
Faktori rizika za nastanak raka debelog creva
 
Ishrana bogata crvenim mesom i životinjskim mastima, pušenje, alkohol, gojaznost i slaba fizička aktivnost.
U toku akcije nadležne službe Doma zdravlja Zemun, a na zahtev građana, merili su visinu krvnog pritiska i određivali nivo šećera u krvi, kao i podelu FOB testova.
Takođe, na akciji su učestvovali i predstavnici udruženja „ILCO”, sa kojima Kancelarija za skrining raka ima dugogodišnju uspešnu saradnju.










 
 







 
 

Kancelarija za skrining raka