Info

 

Oktobar – Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

07. oktobar 2022.

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje širom sveta i vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji, što ga čini jednim od najznačajnijih javnozdravstvenih problema na globalnom nivou.

Rak dojke je i najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena u Republici Srbiji, zbog čega se kontinuirano ulažu veliki napori da se ova bolest otkrije što ranije.

Kako bi se podigla svest o značaju ranog otkrivanja raka dojke i pružila podrška svim osobama koje boluju od ove bolesti, svake godine se oktobar obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. Time se skreće pažnja javnosti na rasprostranjenost ove bolesti i podiže svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od raka dojke.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” zajedno sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje i udruženjima pacijenata obolelih i lečenih od raka dojke i ove godine obeležava ovaj mesec kroz različite promotivne aktivnosti kako bi što više žena obavilo preventivni pregled i otkrilo bolest na vreme.

Obeležavanje oktobra kao Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke je prilika da se celokupno društvo, organizacije i pojedinci podsete da je borba protiv raka dojke svakodnevna, a podrška obolelim ženama od neprocenjivog značaja.

Epidemiološke karakteristike raka dojke

Organizovani skrining raka dojke u Republici Srbiji                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 

Kancelarija za skrining raka