Info

 

Produžen rad mobilnog mamografa u Beogradu

26. oktobar 2022.

Zbog velikog interesovanja žena za mamografski pregled u mobilnom mamografu u Beogradu na Kalemegdanu, rad mobilnog mamografa biće produžen do 20. novembra 2022. godine. Telefoni za zakazivanje preventivnih pregleda biće dostupni zaključno sa 27. oktobrom 2022. godine od 10 do 14 časova (tel. 060/7171523 i 060/7171969, kao i mejl skrining_mamografija@batut.org.rs). 

Mamografski pregledi se obavljaju u prethodno zakazanom terminu svakog dana od 9 do 19 časova (Carigradski drum, ulaz na Kalemegdan iz pravca Uzun Mirkove ulice). Do sada je u mobilnom mamografu, koji je u Beogradu počeo sa radom 11. oktobra 2022. godine, pregledano 920 žena, a od početka akcije zakazano je više od 2000 pregleda. Akcija pregleda žena u mobilnom mamografu posle Beograda nastaviće se u Kraljevu. 

Mamografija je zlatni standard organizovanog skrininga raka dojke. Kod žena kod kojih se rak dojke dijagnostikuje u ranoj fazi, šanse i mogućnosti za izlečenje su veoma visoke i u preko 90% slučajeva dolazi do potpunog izlečenja i očuvanja kvaliteta života.

Rak dojke je hronična, masovna bolest i javlja se u svim zemljama sveta. Zato je zadatak svih zdravstvenih službi da ukažu na značaj mamografskog pregleda.  Tokom oktobra - Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, skreće se pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i uz poruku „POGLEDAJ, PREGLEDAJ, PROVERI” podiže svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog lečenja osoba obolelih od raka dojke. 

Povodom obeležavanja oktobra - Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, u okviru kampanje „Hajde da imamo vremena za pregled”, koju sprovode Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Ministarstvo zdravlja, uz podršku Fonda B92 i kompanije Grand kafa, omogućeni su pregledi u mobilnom mamografu u Beogradu za žene uzrasta od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju, kao i za žene posle 40. godine koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke.

Kancelarija za skrining raka