Info

 

Zbog velikog interesovanja rad mobilnog mamografa u Beogradu produžen do 20. novembra

31. oktobar 2022.

Zbog velikog interesovanja žena za mamografski pregled u mobilnom mamografu u Beogradu na Kalemegdanu, rad mobilnog mamografa je produžen do 20. novembra 2022. godine.
 

Mamografski pregledi se obavljaju u prethodno zakazanom terminu svakog dana od 9 do 19 časova (Carigradski drum, ulaz na Kalemegdan iz pravca Uzun Mirkove ulice). Telefoni za zakazivanje preventivnih pregleda bili su dostupni zaključno sa 27. oktobrom 2022. godine. Do sada je u mobilnom mamografu, koji je u Beogradu počeo sa radom 11. oktobra 2022. godine, pregledano 995 žena, a od početka akcije zakazano je više od 2000 pregleda. Akcija pregleda žena u mobilnom mamografu posle Beograda nastaviće se u Kraljevu. 

Mamografija je zlatni standard organizovanog skrininga raka dojke. Kod žena kod kojih se rak dojke dijagnostikuje u ranoj fazi, šanse i mogućnosti za izlečenje su veoma visoke i u preko 90% slučajeva dolazi do potpunog izlečenja i očuvanja kvaliteta života.

Rak dojke je hronična, masovna bolest i javlja se u svim zemljama sveta. Zato je zadatak svih zdravstvenih službi da ukažu na značaj mamografskog pregleda.  Tokom oktobra - Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, skreće se pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i uz poruku „POGLEDAJ, PREGLEDAJ, PROVERI” podiže svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog lečenja osoba obolelih od raka dojke.   

Povodom obeležavanja oktobra - Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, u okviru kampanje „Hajde da imamo vremena za pregled”, koju sprovode Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Ministarstvo zdravlja, uz podršku Fonda B92 i kompanije Grand kafa, omogućeni su pregledi u mobilnom mamografu u Beogradu za žene uzrasta od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju, kao i za žene posle 40. godine koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke.

Kancelarija za skrining raka