Info

 

Mobilni mamograf u Beogradu – pregledano oko 2300 žena

21. novembar 2022.

U okviru kampanje „Hajde da imamo vremena za pregled”, u periodu od 11. oktobra do 20. novembra, tokom akcije besplatnih mamografskih pregleda u mobilnom mamografu na Kalemegdanu, pregledano je oko 2300 žena sa teritorije grada Beograda. Na osnovu obrađenih rezultata mamografije, 93 žene upućene su na dopunsku dijagnostiku.

Uz poruku „POGLEDAJ, PREGLEDAJ, PROVERI” Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Fonda B92 i Grand kafe, zbog velikih interesovanja, produžili su akciju besplatnih mamografskih pregleda u mobilnom mamografu u Beogradu do 20. novembra. Prethodno, ovom akcijom obeležen je Oktobar - Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke.

Mamografija je zlatni standard u dijagnostikovanju raka dojke. Ovim pregledom se mogu otkriti promene u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. Mamografija se preporučuje ženama starosne dobi od 45. do 69. godine, koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju, kao i ženama posle 40. godine koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu ili lečenu od raka.

Kancelarija za skrining raka