Info

 

Obeležena Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

01. februar 2023.

U organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u saradnji sa studentima iz Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine Srbije, u periodu od 24. do 29. januara, brojnim aktivnostima obeležena je Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Aktivnosti su sprovedene u studentskim domovima „4. april”, „Studentski grad”, „Kralj Aleksandar I” i „Karaburma” u Beogradu.











Saradnja Instituta za javno zdravlje Srbije i Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine Srbije u obeležavanju Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice u studentskim domovima u Beogradu

U cilju podizanja svesti o učestalosti i posledicama infekcije humanim papiloma virusom, kao i značaju pregleda za rano otkrivanje raka grlića materice, održane su akcije za zdravlje u studenskim domovima „4. april”, „Studenski grad”, „Kralj Aleksandar I” i „Karaburma” u Beogradu. Stručnjaci Instituta za javno zdravlje Srbije u saradnji sa Komitetom za međunarodnu saradnju studenata medicine Srbije razgovarali su sa studentima o značaju redovnih pregleda, ranog otkrivanja raka grlića materice, HPV vakcini, delili zdravstveno-promotivni materijal i anketirali ih kako bi se stekao uvid u njihovo znanje, stavove i ponašanja u vezi sa infekcijom humanim papiloma virusom.

U okviru Evropske nedelje održano je i onlajn predavanje za volontere - studente iz Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine Srbije, koje su realizovali Centar za promociju zdravlja, Centar za prevenciju i kontrolu bolesti i Kancelarija za skrining raka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. Predstavnica Populacionog fonda Ujedinjenih nacija Marija Cvejić i lekari Instituta „Batut”, dr Snežana Živković-Perišić i dr sc. med. Tamara Naumović govorile su o značaju obeležavanja kampanje, epidemiološkim karakteristikama, primarnoj i sekundarnoj prevenciji raka grlića materice.

U Beogradu je u znak podrške Evropskoj nedelji, od 23. do 25. januara 2023. godine tirkizno-zelenom bojom, koja je zaštitni znak kampanje, bio osvetljen Avalski toranj.











Kancelarija za skrining raka