Info

 

U Kraljevu predstavljeni dosadašnji rezultati nacionalnog programa HPV imunizacije

28. februar 2023.

Posle Beograda, Čačka, Novog Sada, Šapca, i Kragujevca, u Kraljevu je održana tribina o značaju vakcinacije HPV vakcinom, kao prevenciji raka grlića materice i drugih oboljenja koje izaziva HPV virus.

Od juna prošle godine, HPV vakcina namenjena deci od 9 do 19 godina o trošku države, dostupna je u svim domovima zdravlja u Srbiji. Do sada je HPV vakcinu primilo 17.500 dece, od toga 14.000 devojčica i 3500 dečaka, a kako kampanja pod sloganom „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE odmiče”, u svakom novom gradu sve je veći broj zainteresovanih roditelja i dece.

„Po broju vakcinisanih dečaka i devojčica, svrstali smo se među 140 zemalja koje sprovode program imunizacije”, rekla je dr sc. med. Katarina Boričić iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. „Treba raditi na edukaciji roditelja, jer smatramo da obuhvat dece treba da bude veći. Treba informisati i uputiti roditelje da se jave izabranom pedijatru i potraže informacije o HPV vakcini. Mi smo se priključili svim aktivnostima počev od juna 2022. godine, intenzivirajući zdravstveno-promotivne aktivnosti. Do sada je edukovano oko 1000 zdravstvenih radnika širom zemlje, a plan nam je da nastavimo sa tom praksom. Apelujem na sve kolege da informišu roditelje da vakcina postoji, da je preporuče i obaveste ih da je dostupna u svim domovima zdravlja kako bi blagovremeno vakcinisali svoju decu. Izazov je i edukacija roditelja i to nam je prioritet u narednom periodu”, naglasila je dr sc. med. Katarina Boričić ističiću da je ova vakcina proglašena najbezbednijom.

Na tribini je ocenjeno da se zajediničkim trudom zdravstva i prosvete mogu postići dobri rezultati. Navedeno je da je u Domu zdravlja Kraljevo do sada dato 487 doza vakcine. U poslednjih nekoliko nedelja beleži se porast vakcinisane dece i to, pre svega, zahvaljujući prosvetnim radnicima koji edukuju roditelje. Školska uprava Kraljevo, u saradnji sa Domom zdravlja, sprovodiće edukativne aktivnosti u školama na teritoriji Kraljeva. U svim domovima zdravlja dostupna je dovoljna količina HPV vakcina za decu od 9 do 19 godina, a preostaje rad na tome da svaki roditelj dobije neophodne informacije o značaju imunizacije protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima, ocenjeno je na tribini u Kraljevu.

O značaju i prednostima vakcinacije protiv HPV virusa, deca i roditelji mogu se informisati na sajtu: https://hpvinfo.rs/
 

Kancelarija za skrining raka