Info

 

Mobilni mamograf u Jagodini

18. april 2023.

Posle Beograda, mobilni mamograf u organizaciji Instituta za javno zdravlja Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i uz podršku Ministarstva zdravlja od 25. aprila nastavlja da radi u Jagodini.

Pregledi se mogu zakazati od danas, 18. aprila, a zakazani pregledi obavljaće se, od 25. aprila, svakog dana od 9 do 19 časova u mobilnom mamografu, koji će biti postavljen u ulici Vuka Bojovića bb, preko puta hale sportova ,,Jassa” u Jagodini.

Pregled u mobilnom mamografu namenjen je ženama uzrasta od 45 do 69 godina koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju, kao i ženama posle 40. godine, koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke.

Tokom akcije besplatnih mamografskih pregleda u Beogradu, na Kalemegdanu, pregledano je 2150 žena, od kojih je, zbog pozitivnih nalaza, njih 240 upućeno na odgovarajuću dopunsku dijagnostiku.

Mamografija je zlatni standard u dijagnostikovanju raka dojke. Ovim pregledom se mogu otkriti promene u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. Radi se o jednostavnom, bezbolnom i kratkom rendgenskom pregledu tkiva dojke, sa ciljem kontrole zdravlja žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti. Pravovremeni pregledi u 90% slučajeva dovode do pozitivnih ishoda lečenja raka dojke i očuvanja kvaliteta života obolelih žena.
 

Kancelarija za skrining raka