Info

 

Značaj prevencije i ranog otrkivanja melanoma

11. maj 2023.

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma, na konferenciji za medije, najavilo je početak kampanje povodom Meseca borbe protiv melanoma, koja ima za cilj podizanje svesti o važnosti ranog otkrivanja i adekvatnog lečenja ove bolesti, kao i pridržavanja životnih navika koje mogu značajno umanjiti rizik od obolevanja. Edukativne tribine i ulične manifestacije posvećene melanomu, pored osam gradova u Srbiji biće organizovane od strane Udruženja i u Sarajevu i Banja Luci.

Na konferenciji za medije u organizaciji Udruženja je posebno istaknuto da uzroci melanoma kože mogu biti različiti, a da su najčešći izloženost sunčevom i drugom ultraljubičastom zračenju – poput kozmetičkih solarijuma, ali i nasledni faktor.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", prof. dr Verica Jovanović rekla je na konferenciji za medije da je zadatak preventivnih ustanova dvostruk, prvo da govore o faktorima rizika koji dovode do melanoma, a drugi da rizičnim grupama objasni delovanje ultraljubičastih zraka, zaštite od sunca i loših navika.“ Često zaboravljamo na preventivu i na samopregled, i sami treba da prepoznamo da nešto nije u redu i da to bude prvi signal posle kojeg ćemo otići kod izabranog lekara“, istakla je prof. Jovanović. Navela je podatak Registra za rak prema kojem je u 2020. godini u Srbiji dijagnostikovano 570 slučajeva novoobolelih od melanoma, dok su 202 pacijenta umrla od posledica te bolesti.

O značaju lečenja pacijenata obolelih od melanoma sa kombinacijom dva leka (ipilimubab i nivolumab), uvođenju adjuvantne terapije za pacijente, lečenju uvealnog melanoma (melanoma oka) i inicijativi za zabranu korišćenja solarijuma govorili su predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma Savo Pilipović, prof. dr Lidija Kandolf, dermatovenerolog, dr Jelena Janković, pomoćnik ministar zdravlja i dr Željko Popadić, zamenik direktora Sektora za lekove Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
 

Kancelarija za skrining raka