A méhnyakrák szűrése

 

Szerbiában mindennap legalább egy nő méhnyakrákban hal meg, négy pedig méhnyakrákban betegszik meg.

 

Mi a méhnyakrák?

A méhnyakrák a méhnek a vagina felé forduló alsó részében jelenik meg. A megbetegedés akkor kezdődik, amikor a méhnyak egyes sejtjei elváltoznak és ellenőrizetlenül szaporodnak.

Szerbiai helyzet

Az 1300-nál több új megbetegedéssel és hozzávetőlegesen 500 elhunyt nővel, a méhnyakrák a rákos megbetegedések második vezető okozója és az elhalálozás okozója a női lakosság körében.

Mi okozza a méhnyakrákot?

A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) egyes típusai okozzák. A genitális HPV főleg nemi úton terjed. A HPV igen elterjedt, azonban a HPV-vel megfertőzött nők többsége 6-24 hónapos időszakban meggyógyul, gyakran nincs is tudatában, hogy meg volt fertőzve. Egyes nők immunrendszere azonban nem tudja leküzdeni a HPV-t, ebben az esetben a méhnyakrák előfordulási kockázata megnövekszik.

Mi a méhnyakrák korai felfedezése?

Néhány év is eltelhet, amíg a hosszan tartó vírusos fertőzéssel előidézett elváltozások a méhnyakon rákká változik. A rendszeres vizsgálatok célja a méhnyakon való elváltozások korai felfedezése, mielőtt rákká változnának, még amikor könnyen eltávolíthatók. A Szerb Köztársaság e célból ingyenes méhnyakrák szűrést kezdett meg a méhnyakrák korai felfedezésére 25 és 64 éves életkor közötti nők számára.

A méhnyakrák korai felfedezésére vonatkozó vizsgálatot egyszerű Papanicolau teszttel végzik. 

Hogyan zajlik a Papanicolau teszt?

A rövid és fájdalommentes ginekológiai vizsgálat során a méhnyak felületéről kenetet vesznek, majd laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá, mikroszkóp alatt elemzik, az elváltozott (abnormális) sejtek felfedezése céljából. Ezt a vizsgálatot Papanicolau tesztnek nevezik (Papa teszt). A vizsgálatot sohasem a menstruálós vérzés ideje alatt végzik. Két nappal a vizsgálat előtt nem kell nemi kapcsolatot tartani és nem kell használni semmilyen vaginális tablettát. A Papanicolau tesztet kezdetben egymás utáni két évben alkalmazzák, majd ezt követően, ha az előző két eredmény normális volt, minden három évben. 

Mi történik, ha megkapjuk az eredményt?

A teszt eredményét az ön ambulanciájában veheti át. A szűrővizsgálatokra rendszeresen járó nők többségének a Papanicolau teszt eredményei normálisak. Ebben az esetben a méhnyakrákban való megbetegedés kockázata kicsi.

Egyes nőknél a Papanicolau teszt eredményei abnormálisak. Ez nem azt jelenti, hogy rákjuk van, csak azt, hogy kenetükben elváltozott sejtek találhatók, s ezért pótvizsgálatok szükségesek a nőgyógyász utasításai szerint. A kiegészítő vizsgálatokkal felderített elváltozásokat el kell távolítani, hogy rákká el nem fajuljanak. Egyszerű, ambulanciában elvégzett kezelés leggyakrabban elegendő. Az effajta kezelések ritkán hatnak ki a nő nemi életére vagy gyermekszülési lehetőségére.

Részletesebb információért forduljon egészségházához. 

 

 

Egészségházak, amelyek részt vesznek a méhnyakrák szűrésében

 

Screening Hivatal